Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

El carnaval de Maˇ 2011 i el seu enterrament

geganters-mao | 27 Febrer, 2011 17:09

Cada època de l’ any genera la seva literatura. Faltant pocs dies per l’ inici del carnaval 2011 a Maó és obligatori parlar de l’ acte en que hi pren part la Colla de Geganters: l’ enterro del rei Camestortes.

Són diferents els actes que conformaran els dies en que la ciutat i més concretament els seus habitants es transformen en els més diversos i estrafolaris personatges. El primer seria el del dijous llarder, en que els més petits són els que ocupen els carrers (molts d’ ells amb els monos de mecànic i armats amb esprais, però també altres amb vestimentes més imaginatives i treballades). Destaca la rua del dissabte, en que ja són majoritàriament els més majors els que organitzen les comparses i fins i tot carrosses; i finalment l’ acte de l’ enterrament del carnaval, personalitzat en l’ immortal Camestortes.

És per a l’ enterrament d’ en Camestortes en que ja estan treballant els geganters, preparant els vestits i tota la parafernàlia que acompanyarà al personatge en la seva vetlla, esperpèntica processó i lectura del testament.

Fent una puntualització direm que possiblement l’ enterrament del darrer dimarts és l’ únic que al dia d’ avui encara conserva el sentit original dels carnavals, és a dir la sàtira i la transgressió. Recordem que l’ enterrament és un acte ja centenari en que el que es pretén és fer l’ últim desgavell abans de les inacabables set setmanes de quaresma. En dit últim estrago no hi falten les visites als bars, els crits i els plors, la caracterització dels disfressats en els estaments que durant tot l’ any són de respectar i fins i tot la sentència als personatges més populars del poble durant la lectura del testament.

És cert que dit acte en fer-se en un dia laborable, debut a la pràctica desaparició de la quaresma com a època de recolliment i davant la saturació d’ oferta en la que es pot transgredir a les antigues normes avui ja durant tot l’ any, hem vist com en els últims anys l’ enterrament del carnaval ja no ha comptat amb el seguiment massiu amb que gaudia dècades enrera. Tot i així l’ acte és viu i hi ha moltes persones que surten al carrer per a per una part ben riure una bona estona i per una altre donar vida (contrastant amb mort del personatge) a la tradició.

Per a aquest any 2011 ja s’ ha anunciat la presència en la processó de la Banda de Música de Maó, que sense cap dubte donarà un caire més que solemne a la volta de la comitiva pels carrers del centre de la ciutat.

És així que el proper 8 de març a les 19,15 hores de la tarda s’ obriran les portes de l’ Ajuntament per a la vetlla del mort, en la que tots els maonesos podran acomiadar-se d’ en Camestortes. A les 18,45 h. Donarà inici la processó, amb vídues, autoritats, clero i banda fúnebre pels carrers del centre de la ciutat. Ja serà a les 20,30 hores en que a la Plaça Reial tindrà lloc la lectura del testament del finat.

Dit acte humorístic i festiu és el que cada any marca un punt de diferència en els membres de la Colla de Geganters de Maó, acostumats tot l’ any a portar els gegants sobre l’ espatlla i per un dia en concret el fèretre amb les restes del carnaval. Tot i així no oblidem que la pròpia Colla de Geganters va nàixer precisament, avui fa gairebé dues dècades, del mateix grup d’ amics que cada any s’ ajuntaven per a organitzar l’ enterro d’ en Camestortes.

 

Sols ens resta convidar-vos a tots a cercar dalt el porxo el vestit de dol més rigorós per a participar el proper dimarts dia vuit, a partir de les set i quart de la tarda, en l’ enterrament més disparatat de l’ any.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.com

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

En Pere i na GrÓcia llueixen com mai

geganters-mao | 19 Febrer, 2011 18:30

Fa pocs dies informàvem de que els gegantons Pere i Gràcia, propietat del Casal de Gent Gran d’ es Camí d’ es Castell de Maó, estaven a taller fent la seva posta a punt periòdica. Avui ja podem informar de que la que la nostre parella de gegantons avis ja està acabada, vestida i a punt per sortir a ballar.

Pel motiu de que es procura fer un seguiment periòdic de les figures, la intervenció que s’ ha fet aquest any a aquesta parella de gegants no ha passat del necessari repàs en el cos, pintat i neteja dels vestits.

En el cas del repàs en el cos direm que algunes de les parts del cartró necessitaven ser reafirmades, sobre tot les que solen fer més força estant les figures viatjant en camió o per algun motiu en posició horitzontal. És així que amb el mateix material que van ser creades fa poc més d’ una dècada s’ ha donat consistència a espatlla i colzes principalment. Com ja hem dit no ha passat de ser un repàs periòdic doncs recordem que fa uns tres o quatre anys ja se lis va aplicar la mateixa operació.

Un altre detall que tot i ser ja l’ acabament de la figura és el que sol donar-li bona part de la expressió i l’ acaba de definir és la pintura de cara i mans. Aquest any tan en Pere com na Gràcia han passat per maquillatge. El resultat és el que veurem en la propera ballada d’ aquests, però de moment ja podem destacar que entre les mateixes persones que han participat en el procés la valoració és més que positiva.

Ja en l’ apartat dels vestits, totes les peces de roba han passat per la rentadora, doncs tot i que no sigui una operació que es tingui que fer molt sovint, doncs sempre es procura anar amb cura de no embrutar-los, és necessari almenys cada dos o tres anys fer-lis una neteja general.

els gegantons en Pere i na Gràcia, del casal de gent gran del Camí d' es Castell de Maó, després de la retauració feta als tallers de la Colla de Geganters de Maó.

Avui en Pere i na Gràcia ja estan a la seu de la Colla de Geganters, el mateix local que el personal especialitzat dins la colla en el manteniment de les figures utilitza de taller, esperant a la propera sortida per a mostrar el resultat de la seva I.T.V. 2011.

Mentre, el gegant de la Ciutat en Tomeu segueix en el seu procés de restauració, que en aquest cas es creu que en uns tres mesos podrà estar acabat. Esperem en poques setmanes ja poder publicar les primeres fotografies que seran dels braços originals totalment restaurats i amb algunes formes originals ja redefinides després de la intervenció.

Visiteu també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

Novetats a la web dels Gegants de Maˇ

geganters-mao | 13 Febrer, 2011 12:47

Benvolguts companys, us informem que la web dels Gegants de Maó www.gegantsmao.menorca.es fa pocs dies ha estat actualitzada.

Una de les seccions de la web és la que porta per títol “activitats gegants”, en la que es mostra de manera gràfica i també en text el més destacat de cada any. És així que acabem d’ afegir el que va ser en matèria de gegants l’ any 2010.

En la nova actualització hi trobareu per exemple les fotografies de quan tres gegants es van vestir de Reis Mags per a participar en la cavalcada de reis 2010, de quan en Miquelet es Salero va celebrar el seu desè aniversari amb una festa en la que hi van participar tots els fillets de la ciutat o també de quan aquests, els més petits van venir a la seu de la Colla de Geganters per a visitar als seus estimats gegants.

Tot això i més ho trobareu a la web: www.gegantsmao.menorca.es .

Els Gegants d' Alaior

geganters-mao | 05 Febrer, 2011 18:40

com cada mes transcribim en aquest medi l' article de la secció "Tradicionari" que publica la revista insular ÚTIL.

concretament aquest mes parla dels gegants d' Alaior, i també del seu grup de geganters, que és coautor del present article:

 

Els Gegants d’ Alaior

La primera noticia que s’ en te d’ una parella de gegants passejant pels carrers d’ Alaior ens porta a l’ any 1945, Data en la que els Gegants de Maó, en Tomeu i na Guida, a petició del consistori alaiorenc farien una visita a les Festes de Sant Llorenç d’ aquell any. Direm que en aquella època la parella gegantina de la ciutat de Llevant era fins el moment la única existent a l’ illa i que aquesta en la seva visita a Alaior van sortir en el dissabte de Sant Llorenç i també en matí del  dia principal, tal i com ja ho feien a la seva ciutat.

Tot i que la primera experiència amb gegants dins les Festes de Sant Llorenç va ser tot un èxit, encara haurien de passar alguns anys mes per que l’ Ajuntament d’ Alaior decidís incorporar definitivament a aquesta mena de figures  a les seves festes patronals. Això succeiria a l’ any 1954.

La història ens parla de l’ estiu d’ aquell mateix any, de quan el consistori alaiorenc es va posar en contacte amb la barcelonina El Ingenio (La mateixa casa que ja havia creat als Gegants de Maó), per a sol·licitar informació sobre una parella de gegants, en concret d’una parella de pagesos menorquins vestits a l’antiga, o també sense vestir.

Davant la manca de temps per  a poder fer front a la comanda, doncs Sant Llorenç ja era ben a prop, la única solució que va poder donar la casa era la de enviar una parella ben polida que tenien al magatzem, que segons el fabricant era del millor que s’ estava fent en aquell moment en gegants. El tracte es tancaria amb la quantitat de 4832,20 pessetes que inclogué als dos gegants sense vestir més sis cap-grossos. D’ aquesta manera la vestimenta de menorquí antic ja va ser feta al mateix poble d’ Alaior.

Aquella parella de gegants des de aquell any 1954 i fins avui ja mai ha faltat a la seva cita amb les Festes de Sant Llorenç. Els noms que algun dia s’ els hi van posar van ser els de Llorenç i Eulàlia, en honor del patró del poble i de la església principal.

Com totes les figures gegantines que anirien arribant a l’ illa en un principi els Gegants d’ Alaior van ser portats per a persones contractades per a la ocasió. Ja seria al poc de començada la dècada dels noranta quan es crearia la primera Colla de Geganters al poble.

És aquest grup el que al dia d’ avui segueix fent-se càrrec de la custòdia, manteniment i evidentment de fer  ballar als ja històrics Gegants En Llorenç i na Eulàlia. D’ igual manera també s’ encarrega dels cap-grossos i te un grup de música propi, els grallers, amb el que donar motius als seus gegants per a no parar de ballar.

Dita entitat, com totes les del seu gènere és oberta la participació, puguen contactar amb el grup mitjançant el correu electrònic gegantsalaior@gmail.com i també al telèfon 646.421.670.

 

Els gegants en Llorenç i na Eulalia d' Alaior, Menorca.

visita també: www.gegantsmao.menorca.es

els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS