Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

S' └via Corema ja ha per dut el tercer peu

geganters-mao | 27 Marš, 2011 18:24

Ahir al matí la geganta s’ Àvia Corema novament va sortir al carrer, en aquest cas ja per a perdre el tercer peu de la quaresma 2011.

És ben curiós comprovar com un espectacle que en un principi durant set setmanes serà gairebé igual, pot congregar cada dissabte més gent que en la edició anterior. El secret sols seria possible desvetllar-ho preguntant als més petits, els que setmana rera setmana fan rotlle per escoltar i participar amb la pallassa Xinxeta, veure com els geganters alcen la geganta i la fan ballar i participar de la setmanal llevada del peu.

L’ èxit de la geganta ha traspassat però ja les reduïdes fronteres de la nostre illa i ja han estat nombroses les persones i medis que des de fora de Menorca ens han preguntat per la peculiar manera de celebrar la quaresma que tenim els maonesos. Podem citar entrevistes fetes en emissores locals, però també en altres més llunyanes com són Catalunya Radio, Radio Rubí etc.

El cas és que en la jornada d’ ahir de nou tots els ingredients es van posar a la graella per a garantitzat una bona estona entretinguda.

Abans citàvem com la festa podia ser similar a la de dissabtes enrera, el que pot ser havia variat, de la última vegada que la geganta havia visitat la Plaça del Carme era la aparença d’ aquesta, després de mesos de remodelacions i obres. És així que un cop la geganta va ser a la plaça, va mirar per tots llocs, va exclamar: que xulo que ha quedat tot, i que comenci la festa.

La pallassa Xinxeta novament va fer cantar i ballar als més petits, fins arribar al moment de la votació popular, en la que un petit congrés format per els més petits congressistes va haver de votar quina sabata havia de perdre la geganta. Va resultar guanyadora, o eliminada, segons com es miri la “Xiruca”.

És així com ja amb quatre peus uns últims balls de la geganta amb el grup de músics habituals ja ens anunciava que la quaresma ja estava quasi per la meitat, a l`hora que el dia ja era totalment primaveral, en el que s’ avançava l’ hora... i no ens en donarem compte i ja estarem de nou en les festes d’ estiu.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

La Geganta del C. P. S' Olivera d' Eivissa

geganters-mao | 22 Marš, 2011 20:32

Fa  algunes setmanes vam rebre un correo electrònic en el que una professora del col·legi Públic s’ olivera d’ Eivissa, ens demanava orientació per a poder ells, al col·legi, construir un gegant.

El cas és que atracant-se els carnavals la comparsa que estaven preparant en el centre educatiu volia comptar amb una geganta, concretament una pagesa que acompanyaria a la resta de membres del col·legi disfressats de be.

Eivissa és la única de les tres Illes Balears majors que no te gegants, motiu per el que es van haver d’ adreçar a una agrupació gegantera d’ una altre illa per a poder conèixer de primera ma com s’ en pot fer un. També direm que la professora en qüestió és maonesa, però que resideix a la illa pitiüsa, motiu per el que ella si coneixia la tradició dels gegants de haver-la vist a casa seva.

És així que faltaven poques setmanes per el carnaval i amb la il·lusió de preparar la comparsa per el carnaval i amb la ajuda d’ alguna persona que si be no era constructor de gegant era artista,  el projecte va començar a prendre forma.

El resultat és el que veieu en la fotografia i per a més especificacions el primer premi en el concurs de comparses.

la geganta creada al C.P. s' olivera d' Eivissa per a els carnavals 2011.

No sabem si algun dia Eivissa tindrà o no tradició de gegants, en el cas de que n’ arribi a tenir es podrà parlar de que una vegada fa molts i molts d’ anys una professora maonesa va anar a treballar a Eivissa a on va donar a conèixer un dels elements més estimats de la seva ciutat, els gegants...

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao

S' └via Corema ja ha perdut dos peus

geganters-mao | 20 Marš, 2011 16:25

Ahir al mati la geganta S’ Avia Corema de Maó va sortir de nou al carrer amb l’ objectiu de perdre el segon peu de la quaresma 2011.

Els preparatius van ser els mateixos de totes les setmanes amb les habituals variants, en el cas d’ ahir aquesta seria que en lloc de la amenaça de la pluja (com va ser la setmana anterior) el que vam tenir va ser el vent, que en el cas dels gegants sol dificultar l’ avanç i moltes vegades fins i tot la estabilitat d’ aquests.

La plaça escollida per a la cerimònia va ser la plaça Colon. Per motiu de que aquesta estava just al costat del lloc de partida de la comitiva, aquesta va escollir fer un poc de rodeig amb l’ objectiu de que el passacarrers previ a la llevada del peu tingues certa durada.

Tot i així poc es tardaria en arribar al centre neuràlgic de la festa. Destacarem també d’ aquest que al ser una plaça més be petita el públic es va haver d’ estrenyer més de lo normal (que ja podria ser fins i tot demanar molt); també afectaria a que al haver de fer la rotllana més petita més difícil era no perdre detall.

La pallassa Xinxeta va saber escalfar els moments previs al moment principal, i com sap fer molt be va fer cantar, ballar i riure als més petits.

Finalment i com ve sent costum per votació popular es va escollir el peu a llevar a la geganta, que en la edició d’ ahir va ser el que porta la sabata de sevillana. Un fillet d’ entre el públic va ser l’ encarregat de la feina, que orgullós un cop amb la sabata en ma va mostrar a la resta del públic.

La cerimònia ja era feta i sols faltava tornar a la Plaça Constitució per pujar a la geganta als balcons de l’ Ajuntament fins al dissabte següent.

Tot i així en el matí d’ ahir encara faltava un segons espectacle per als que passejaven pel centre de la ciutat, la actuació de la Colla Castellera Xoriguers de Girona. Aquests van oferir a la mateixa plaça Constitució les seves espectaculars torres humanes a un públic que per lo poc acostumat que està a veure els castellers no va deixar d’ aplaudir en tot moment i després de cada castell.

A punt d’ iniciar-se la primavera anunciem que s’ Avia Corema ja sols porta cinc peus i que setmana rera setmana us anirem narrant en aquest mateix medi la evolució de la quaresma 2011.

 

Visita també www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao

S' └via Corema ja va coixa

geganters-mao | 12 Marš, 2011 16:31

Ja en tenien ganes els filles de Maó de veure de nou a la geganta s' Àvia Corema. Aquesta, puntual a la seva cita amb les set setmanes, no ha decepcionat i de nou ha portat amb ella a multitut de petits i també grans que no s' han volgut perdre la festa.

Poc faltaven per les dotze del migdia i la plaça ja era plena dels que esperaven que la geganta baixés les escales per a iniciar el recorregut. Direm que mitjahora abans s' havia decidit que tot i el cel amenaçar pluja es faria igualment.

El ritual el mateix de cada any i a les dotze en punt els músics han arrancat amb la tonada que n' és obligada en el dia i la geganta i els seus set peus han iniciat la marxa cap a la Plaça Bastió.

Molta gent ha seguit el cercaviles, però també ha estat molta la que ja esperava sota el pont de Sant Roc, agafant lloc. Certament les places es fan petites quan la aglomeració és gran i no era questió de perdre detall. Tot i així és obligat que els més petits puguin estar devant i els més majors alçant el cap per a veure el que es cou.

 

La cerimònia, a càrrec de la pallassa Xinxeta ja ha constat de la cantada de la cançò a càrrec de tots els fillets i en decidir quina seria la primera sabata que havia de perdre la geganta. En una votació del tot assamblearia s' ha decidit que seria la bamba. Un fillet del públic, ajudat d' un membre de la Colla de Geganters ha inaugurat la lleva de peus i en pocs minuts la Geganta S' Àvia Corema ja anava coixa.

Ja sols quedava que els músics arrenquessin de nou amb la tonada i el passacarrers de tornada al Pla de la Parròquia ha estat tan animat i concorregut com el d' anada, ara ja amb la satisfacció de comprovar que la pluja encara esperaria un poc més en fer aparició i que la festa s' ha pogut fer.

La setmana que ve altre vegada la geganya sortirà al carrer i és aquest el camí cap al final de la quaresma 2011.

 

visita també: www.gegantsmao.menorca.es

els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao

El carnaval de Maˇ ja Ús mort i enterrat

geganters-mao | 10 Marš, 2011 12:00

Aquest dimarts va ser l' enterrament més divertit de l' any, el d' en Camestortes, el rei del carnaval maonès.

Com de costum des de fa molts d' anys van ser els membres de la Colla de Geganters de Maó els encarregats d' escenificar la comèdia. És aixì que a partir de les set de la tarda les oficines del Servei Municipal de Cultura de l' Ajuntament de Maó ja eren poblades per una comitiva esperpèntica que s'estava caracteritzant per a la ocassió.

Entre els que havien d' acompanyar al finat en la seva última passejada per la ciutat hi figurava una policia municipal, home durant la resta de l' any; represent al poble lla una menorquina i un menorqui ella amb barba i el menorquí que se la va haver de pintar doncs era dona; les autoritats civils, militars i eclesiàstiques, les vídues, els portadors del taud i com no hi podia faltar el que havia de fer de mort que pocs minuts abans encara se li estava amb pintures esblanqueint la cara per a representar millor al personatge.

 

ja a les vuit es van obrir les portes de l' Ajuntament per a donar inici al velatori. Va ser quan tots els maonesos que van voler es van atracar per a acomiadar-se d' en Camestortes, ja de cos present. No hi van faltar els plors però tampoc els riures, doncs d' una comèdia es tractava.

Faltant poc per a les vuit i mitja la comitiva ja baixava les escales de l' Ajuntament per a iniciar el recorregut pels carrers i bars del centre de la ciutat. Com a novetat d' aquest any la presència de la Banda de Música de Maó, destacant per la seva qualitat com a interprets i també per lo be que van brodar la desfilada amb la marxa fúnebre.

La primera aturada va ser al Bar la Morada, on tota la comitiva va poder fer unes pomadetes, per a passar millor la pena del difunt.

Ja prop de les nou de les nou de la nit la processó arribava a la Plaça Reial on el senyor judge va llegir el testament del finat. Entre els obsequis d' aquest any hi havia presents, tots en glosa i ironia, pels polítics, l' empresari Ruiz Mateos i fins i tot el club esportiu Vive Menorca.

La festa de cara al públic acabava aquí, destacant que si be hi podia haver algo més de gent que en anys anteriors, possiblement per l 'actractiu de poder escoltar a la Banda de Música, distava molt de les que vam conèixer fa ja anys en que l' enterrament del carnaval era seguit de manera masiva per la població.

A la comitiva encara li faltava visitar alguns bars més i és així com en Camestortes i els seus acompanyants van acabar l' enterrament més esperpèntic de l' any.

Aquest dissabte ja serà las Geganta S' Àvia Corema la que ocuparà els carrers, és així que amb el carnaval mort i enterrat arriva la nova època en el costumari festiu.

Visita també www.gegantsmao.menorca.es 

els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao

De quan a Maˇ es feien les falles

geganters-mao | 05 Marš, 2011 18:15

com cada mes reproduim en aquest medi l' article que la mateixa ploma que el porta publica també en la revista insular "Útil". Aques mes de març parla de quan a la ciutat de Maó per Sant Josep es feien falles.

 

Les festes populars que un dia es comencen a fer per diferents motius poden tenir continuïtat, també pot succeir però que passats els anys es tingui que fer un exercici de memòria per a recordar com van ser.

En el cas de les falles que a València  es cremen per Sant Josep res fa presagiar que la cosa pugui tenir data d’acabament. El que si podem recordar però és una època en que els valencians residents a  Menorca també celebraven Sant Josep plantant i cremant la seva pròpia falla.Les cròniques de l’ època ens conten que a l’ any 1972 un grup considerable de valencians residents a l’ illa ja van preparar els actes propis de la festivitat de manera molt similar com ho farien a la seva terra de origen. No hi va faltar per aquell any una sonora “despertà” de més de deu mil petards, que donaria pas al passacarrers de la Banda de Música; la missa a la parròquia principal i la posterior sortida de la plaça de la comitiva encapçalada pel llavors batlle de la ciutat Antoni Timoner amb els mateixos valencians per anar a la Ermita de Gràcia a fer la ofrena floral. Durant la marxa cap a la ermita ja es van poder veure els vestits típics valencians. La jornada no podia acabar però sense una espectacular i sonora mascletà.

Ja per a l’ any següent es va plantar una falla a la plaça Explanada de Maó. El gran monument ens mostrava una barraca valenciana on a sobre hi havia un cavall de la mar com a símbol del mediterrani; ja rodejant el motiu principal els ninots feien la sàtira al turisme, la televisió o al llavors ja present problema en la circulació.

Amb la falla que es va plantar a l’ any 1974 va arribar la polèmica, no per que fes referència a problemes del moment com el petroli i el turisme, si no per la presència d’ un “ninot” que representava a una sueca a la que se li veien els pits. Tot el que es podia veure no era més que “una figura de cartró-pedra”, però donaria peu a ben prous comentaris com el que rescatem d’ una carta al director publicada en el dia 18 de març: Sr Director del Diario “Menorca”. Le agradeceria tuviera a bien publicar en el periodico que dirige las siguientes líneas. ¿Contaminación en la Albufera de Valencia?, ¿Contaminación en la Explanada de Mahón?, ¿Contaminacion de las entidades encargadas de evitar la contaminación?, ¿No seria mejor –lo primero- evitar la contaminación de las personas?. La polèmica acompanyaria al monument fins el mateix moment de la seva crema. Sorprèn igualment, per l’ any en que estaven, en el mateix diari algun paràgraf de la crònica de la nit del foc: Descanse en paz la falla, duerman tranquilos los contaminadores y que todos sepamos, en vez de criticar, estar a la altura de una conciencia cristriana de que muchos hacen gala sin practicamente realizar demostraciones temporales de la misma.

Nous monuments es plantarien a l’ any 1975 amb diferents al·lusions satíriques a la actualitat del moment; al 1976, destacant d’ aquest  una espectacular taula megalítica i a sobre botant un cavall de sa colcada; o el de l’ any 1977 amb el tema central de l’ esport amb un gran discòbol grec com a figura central. Tots aquestes grans figures sempre anirien acompanyades dels típics ninots que ja a la mateixa estatura del públic ostentarien la part més satírica, moltes vegades amb els seus corresponents cartells sentenciadors.

Ja seria per Sant Josep de l’ any 1978 que les altes despeses econòmiques necessàries per a  confeccinar una falla impedirien donar continuïtat a la tradició iniciada, fent que ja sols el record ens pugui portar a la nit del foc maonesa.

 

visita també: www.gegantsmao.menorca.es

els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS