Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

El Ingenio

geganters-mao | 27 Abril, 2011 19:25

tal i com ve sent habitual, transcribim en aquest medi l' article que mensualment també publiquem en la revista insular "Útil".

 El Ingenio

Tot i que al dia d'avui ja existeixen gran quantitat de tallers especialitzats en la construcció d'imatgeria festiva, un dels més populars, per la seva antiguitat i també per la seva història, és  “El Ingenio”, situat  al carrer Raurich de Barcelona. És d'aquest taller d'on han anat sortint molts dels gegants i capgrossos que avui encara volten per les nostres festes. 

Va ser a l'any 1868 quan Benet Escaler, decorador de professió, inaugurà el negoci. Es conta que va ser aquesta persona la que va portar a Catalunya la tècnica del cartró-pedra, que  conegué en l'Exposició Universal de París.

Al poc d'obrir les seves portes “El Ingenio” es començà a fer ben conegut i es convertí en lloc d'obligada visita per a qui volgués comprar una parella de gegants o cap-grossos, algun material relacionat amb la festa i també els articles més diversos. En la propaganda que Benet Escaler envià a l' Ajuntament de Sabadell, amb motiu del concurs de gegants de Barcelona de l’any 1.902, s’hi llegeix: “Fabricación especial de gigantes, enanos y cabezudos, fábrica de maniquís para sastres y modistas. Gran Bazar de juguetes, abanicos, paraguas y cartas postales artísticas”. 

Va ser entre els anys 1910 i 1915 quan  la mencionada casa creà el motlle del que en sortiria una de les sèries de gegants dels que més ha fabricat el popular taller. És el motlle del que també en sortirien als avui històrics Gegants de Maó en Tomeu i na Guida (aquests arribarien a Menorca juntament amb un grup de capgrossos a l' any 1934). Ja de qui va ser la persona en concret que va crear el motlle es desconeix el seu non, doncs el guix porta la firma “Escaler”, sent  tres els Escaler  (Benet, Lambert i Arcadi) els que arribarien a treballar en el negoci.   

Ja desaparegut el fundador de la tenda a l' any 1920 seria Delfí Homs qui es faria càrrec del negoci. Aquest en un principi li va voler donar un nou aire, exposant principalment imatges religioses. Però seria la força de la costum la que faria que el públic que hi entrava el que busqués fossin gegants i capgrossos, motiu pel que finalment la tenda tornaria gaudir del motiu pel que es va fundar.

Precisament serien els anys vint i trenta en els que més s' arribaria a treballar en el taller. Noves figures que arribarien a Menorca procedents d'“El Ingenio” serien a l' any 1954 els Gegants d'Alaior, avui coneguts com en Llorenç i na Eulàlia i també, al 1964, els Gegants d'Es Castell en Jaume i na Roser. D' aquests últims destacarem que arribarien a l' illa vestits de rei i reina, sent aquesta vestimenta la que més usualment solien portar per terres catalanes els gegants.  

La botiga taller amb el pas dels anys canviaria de propietari en diverses ocasions, sense abandonar ja mai la especialitat de la imatgeria festiva. El taller d'il·lusions avui segueix obrint les seves portes, ja reconegut per la Ciutat com una de les tendes històriques i emblemàtiques de Barcelona. 

Avui passant per l' estret carrer del casc antic, un gegantó ens dona la benvinguda a la mateixa porta de la tenda. Endinsant-nos en el seu interior el que  ja hi trobem són objectes de carnaval, broma, disfresses, màscares de cartró, figures fetes amb aquest material, i grans estanteries amb tots els capgrossos que ha anat creat “El Ingenio” al llarg de tants d'anys, molts d'ells els mateixos que avui encara volten pels pobles de l' illa de Menorca durant les festes patronals. Ja sols una cortina separa la tenda del petit taller, en el que s' han construït molts dels gegants i capgrossos que al dia d'avui també ja formen part de la història de les seves respectives poblacions.

 

 

el popular taller botiga El Ingenio de Barcelona, on des de fa més d' un segle es venen creant molts dels gegants i capgrossos que volten pels nostres pobles

 

visita també: www.gegantsmao.menorca.es 

 

La festa acomiadament de s'└via Corema 2011

geganters-mao | 21 Abril, 2011 16:05

Ahir a la tarda va tenir lloc la clausura oficial de la Quaresma 2011 a la ciutat de Maó o el que és el mateix: la festa acomiadament de la Geganta de s’Àvia Corema.

Tal i com s’ havia anunciat a les sis de la tarda la geganta portant ja sols un peu, feia entrada a la Plaça Alfons III per a acomiadar-se de tots els fillets i no tan fillets fins a l¡ any que ve. En aquell moment la música que sonava ja era la dels Pinyeta Pinyol que estaven a sobre de l’ escenari ambientant la festa.

La geganta va ballar una estona, mentre els fillets se la miraven amb la sensació per una part d’ alegria per a tenir-la de nou però també amb la tristor de que després d’ aquella tardarien un any en tornar-la a veure.

Com ve sent costum des de el primer any en que es va organitzar la festa acomiadament, els membres del grup de geganters van repartir entre el públic xocolata, per que la festa fos també bereneta. Tot i que la olla era gran, a lo últim és que fins i tot els gots es van esgotar.

La festa va anar fent el seu camí, fins arribat el moment clau de treure  l’ últim peu a la geganta. Per a aquell moment ja tots els congregats feien una gran rotllana, ben gran per que hi cabessin tots que enguany eren molts. La geganta un cop veure com se li atracava la filleta que havia de dur a terme la cerimònia en algun moment es va resistir, girant-se cada vegada que la filleta anava a posar les mans a la sabata, però finalment aquesta va acabar en mans de la que havia fet la extracció, i entre aplaudiments del públic i també del mestre de cerimònies “El Gran Pepot”, la quaresma ja era oficialment clausurada.

Tot i així encara quedava una bona estona de festa, que el grup Pinyeta Pinyol va saber ben be ambientar.

Enguany una de les novetats de la festa era també la presentació del conte per a pintar d’ en Miquelet es Salero. Per a tal ocasió es va posar una taula on els geganters maonesos el van oferir, a preu simbòlic, a tots els que el van demanar. Destacarem l’ èxit del quaderns, dons en algun moment els venedors no donaven a bast.

Ja un cop amb la festa acabada els propis geganters van portar a la geganta de nou a l’ antic quarter de Santiago, on romandrà fins l’any que ve. Destacarem en aquest moment la gran estimació que tenen molts de fillets per la geganta, que fins i tot alguns la van voler acompanyar “fins a casa” i acomiadar-se de ella a les mateixes portes.

Quaresma acabada, avui ja és la setmana santa, en pocs dies Sant Jordi… i continua el costumari festiu maonès.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao

El conte per a pintar d' en Miquelet es Salero

geganters-mao | 17 Abril, 2011 12:36

Les set setmanes de quaresma, tot i la fama que en tenen de fer-se molt llargues han passat volant. Semblava que era ahir que organitzàvem l’ enterrament del carnaval i ja estem últimant els prepartius per la festa d’ acomiadament de la Geganta S’Àvia Corema. De fet ahir la geganta dels set peus va perdre el sisè, al parc d’ es Freginal, i el proper dimecres a la Plaça Conquesta de Maó serà la gran festa d’ acomiadament on perdrà l’ últim que li queda.

Serà concretament aquest dimecres, durant l’ acomiadament de la quaresma i de la seva geganta que serà presentat el conta per a pintar “en Miquelet no sap a quin dia es troba”, que te al popular Miquelet es Salero com a protagonista del quadern.

Ha estat durant els últims mesos en els que una de les tasques que s’ ha portat a terme dins el col·lectiu de geganters ha estat el de crear la història i plasmar-la en imatges per que tots els fillets que vulguin la puguin llegir i pintar.

Els dibuixos són de la jove gegantera Fabiola Hurtada, destacant  la gràcia que li ha sabut donar al petit personatge i a tots els seus acompanyants.

 

És de valorar que siguin justament els més joves del grup els que aportin noves idees i siguin precisament els que plasmin nous projectes com aquest. La edició del conta també respon a la filosofia de promocionar el mon dels gegants des de les més diverses formes.

Estem convençuts de que seran molts els petits dibuixants que poc tardaran en treure els colors per pintar, i també de que ben qualque de gran també ho voldrà passar be una estona amb el petit Miquelet.

Com hem dit aquest dimecres es podrà adquirir a la Plaça Conquesta de Maó a partir de les sis de la tarda i també per a qui no pugui assistir es podrà sol·licitar al correu electrònic: gegantsmao@menorca.es  .

Igualment us animem a que un cop el tingueu pintar ens envieu algun dels dibuixos al mateix correu electrònic que el publicarem en aquest mateix blog i també en el perfil de facebook dels Gegants de Maó.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

La Festa de la Creu Roja de Ferreries

geganters-mao | 10 Abril, 2011 16:04

Ahir els membres de la Colla de Geganters de Maó van fer “doblete”. El matí van portar a la geganta S’Àvia Corema a la plaça Prìncep, per que perdés el quint peu de la quaresma, i a la tarda amb en Miquelet es Salero i en Gegant de les Olimpíades en la festa de la Creu Roja de Ferreries.

El cas és que fa unes setmanes vam rebre la petició dels membres de la Creu Roja per a participar en un passacarrers que havia de voltar pel poble de Ferreries i fins a la Plaça de l’ Oar on havien d’ haver diferents actuacions, totes elles a benefici de l’ entitat. Un cop tractat el tema en la junta directiva del Grup de Geganters es va decidir que a una entitat com la Creu Roja no se li podia negar la nostre col·laboració, donat que no són poques les vegades que aquesta ens la pot haver prestat de la manera més altruista.

 

És així que ahir dissabte a les quatre de la tarda el Gegant Olímpic i el nano en Miquelet es Salero ja estaven a la porta de la seu de l’ entitat a punt per a iniciar el cercaviles. S’ hi va participar amb aquestes figures, donat que com hem citat en anteriors articles en aquests moments els històrics Tomeu i Guida estan en un procés de restauració que impossibilitava la presència d’ aquesta gran parella. La música va ser la del grup de percussió s’ Esclat de Ciutadella.

La marxa la encapçalaven alguns fillets del mateix poble, portant la pancarta de la creu roja, seguida del so ensordidor del grup de percussió i de les dues figures gegantines, que al estar participant en un poble que no en te tradició de gegants a l’ hora que donaven color a la marxa també provocaven la curiositat dels veïns que van sortir o be a la finestra o be al carrer a contemplar la desfilada.

Aquesta no va durar cap excés, doncs el recorregut no era massa llarg, però en arribar a la Plaça de l’ Oar l’ objectiu de arrossegar gent cap a la festa ja estava complert i ja sols quedava degustar el refrigeri que s’ havia preparat per als participants.

Des de la Colla de Geganters de Maó volem agrair a la Creu Roja de Ferreries l’ haver pensat en la nostre entitat per a col·laborar en la citada festa, a l’ hora que també totes les vegades que algun geganter ha tingut que menester de l’ ajuda de la Creu Roja quan s’ ha produït algun incident (caiguda d’ algun gegant) i algun dels nostres membres l’ hem tinguda de menester.

 

Visita també: www.gegantmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao

La restauraciˇ d' en Tomeu, el gegant de Maˇ

geganters-mao | 04 Abril, 2011 19:33

Fa uns messos informàvem que al taller de la Colla de Geganters s’ havia iniciat la restauració integral del Gegant de Maó, en Tomeu. Avui anunciem que aquesta, si be és prest per donar-la per conclosa, podem dir que ja està en una fase bastant avançada. Recordem que un cop amb l’ històric gegant completament rejovenit quedarà conclòs el projecte iniciat al gener del 2010 de la restauració i neteja a fons dels Gegants de Maó en Tomeu i na Guida.

Informàvem fa mesos de l’ estat en que s’ havien trobat els braços de la figura, un cop eliminades totes les capes superpostes durant quasi vuit dècades. El que s’ ha fet en els últims mesos ha estat una de les operacions més delicades i amb la que s’ havia de tenir més cura, per a no deformar les fraccions de la cara que són en gran part les que identifiquen al gegant.

Del que s’ ha trobat eliminant les capes de fibra, macilles, cartrons, pintura etc que estàven superpostes a sobre de la figura original, fruit de moltes restauracions fetes amb diferents èpoques per a diferents persones, és molt similar del que es va trobar fa un any amb la geganta na Guida.

Sempre amb molta cura, avegades amb alguna llimadora i també treballant amb el formó, el primer que s’ han eliminat de la cara i bust són les capes de pintura aplicades als últims anys i també la de fibra de l’ any 1990 (quan els gegants van ser recoberts de fibra amb l’ objectiu de donar consistència a unes figures que ja estàven en molt mal estat). El cas és que noves capes s’ han anat trobant, de èpoques encara anteriors que s’ anaven intercalant amb les de pintura que s’ hi van afegir en les diferents èpoques per a donar acabat a la restauració del moment. En el moment d’ arribar al cartró original, el que va arribar a Maó a l’ any 1934, novament ens trobariem (com ja va passar amb na Guida) que el cap estava literalment separat del bust. Dit fet respondria possiblement a que en algun moment es va insertar en l’ interior del bust una sèrie de fustes per a aguantar dret el cap, i per a poder introduir dites fustes en l’ interios sols es podia haver fet separant el cap del bust, posant les fustes, i aferrat de nou.

  

La tasca ha estat després de la neteja de totes le capes, el treure les fustes de l’interior del cap,doncs no eren del gegants sino un afegit posterior a la seva fabricació, i de nou ajuntar les parts que desconeixem en quin moment van ser seccionades.

També citarem el fet de que un cop eliminats tots els materials afegits i posats a recuperar les parts originals, algunes d’ aquestes simplement ja no existien, havien estat víctimes del pas del temps i moltes intervencions, per lo que sols quedava reconstruir troços que ja no existien amb la mateixa mena de materials amb els que va ser fabricada la figura en el seu moment.

Una altre intervenció ha estat el sustituir tot el clatell del gegant, completament menjat pel corc per a un de nou fabricat també amb cartró pedra. En el cas de la cara sorpren que si be la resta de bust estava en un estat de degradació molt important (amagat per capes i capes de pintura, macilles etc), aquesta llevat del nas esclafat conservaba les fraccions, com si poques vegades hagues ferit. Possiblement hagi estat així doncs les moltes caigues que ha sofert el gegant durant aquestes vuit dècades le han patit sempre les mans, el nas i el front que és el que primer toca a terra.

Un cop eliminat tot el material afegir i recuperat l’ original ja sols faltava pulir aquest, i donar una fina capa d’ imprimació per que es pugui pintar de nou, fase en la que està en la actualitat el bust d’ en Tomeu.

 

Un cop el bust i braços estiguin pintats, que són les úniques parts que queden de la històrica figura, ja sols faltara crear-li un cos nou (recordem que quan en Tomeu va arribar a Maó no tenia cos, simplement s’ afegien algunes coixins al cavallet per a simular-li una forma que en realitat no tenia.

Aquesta és la tasca que s’ iniciarà en pocs dies. Desprès ja sols quedarà confeccionar algunes peces de roba noves que també amb el tems s’ havien anat deteriorant, i possiblement en pocs messos ja podrem veure als històrics Tomeu i Guida totalment rejovenits, amb alguns quilos menys, i amb les seves parts originals recuperades després de molts d’ anys. Seguirem informant en aquest mateix medi.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao

S'└via Corema ja ha perdut el quart peu

geganters-mao | 03 Abril, 2011 16:44

Ahir dissabte de nou la Geganta s’Àvia Corema de Maó va sortir al carrer, en la seva carrera cap el fi de la quaresma 2011 cada cop és més aprop.

La noveta d’ aquesta setmana havia de ser que la geganta per a primera vegada en la seva hstòria visités la Plaça de Sant Roc, en el Barri de ses Tanques del Carme. El cas és que finalment pels inconvenients de haver de tallar el trànsit durant el pas de la comitiva fins a dita plaça l’ espectacle es va fer a la Plaça Miranda, que també era la primera vegada que comptava amb la presència de tan alta personalitat.

Com són molts els comentaris que ja hem fet durant aquestes setmanes i per que “d’ algo hi ha que xerrar”, fins i tot podríem comentar que aquesta pot ser seria la primera vegada Que s’Àvia Corema veia la mar!. La explicació es la sabuda de que acostuma sempre a passejar pel centre de la ciutat i fins el moment mai ho havia fet en cap lloc en vistes al nostre port.

La cerimònia va començar algo més tard que altres setmanes, donat que el trajecte fins a la plaça Miranda era més llarg i que la comitiva sol avançar a poc a poc, però finalment el moment va arribar.

  Podem

Podem afegir del nou centre neuràlgic de la festa, que un cop amb tot a punt va ser del més indicat, doncs al ser una plaça suficientment gran no va fer falta que la gent s’ estrenyés com en altres setmanes, o que les últimes files no veiessin, doncs amb facilitat es va poder fer un rotlle suficientment gran.

Novament la pallassa xinxeta va entretenir al públic durant una estona, destacant d’ aquest que a diferència de les primeres setmanes ja anava totalment primaveral, doncs el temps convidava a llevar-se roba.

Aquesta setmana va ser una filleta la que va materialitzar la elecció popular de quina sabata havia que llevar-li a s’Àvia Corema, hi ho va fer com de costum ajudada d’ un membre del grup de geganters.

Cada setmana un cop més coixa de nou la comitiva composta per la geganta, els músics, els geganters i tots els fillets ja podien tornar cap a la Plaça Constitució, per a deixar de nou a la geganta als balcons de l’ Ajuntament i des de allà contemplar el passar de les setmanes. 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS