Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

La restauraciˇ d' en Tomeu, el gegant de Maˇ

geganters-mao | 04 Abril, 2011 19:33

Fa uns messos informàvem que al taller de la Colla de Geganters s’ havia iniciat la restauració integral del Gegant de Maó, en Tomeu. Avui anunciem que aquesta, si be és prest per donar-la per conclosa, podem dir que ja està en una fase bastant avançada. Recordem que un cop amb l’ històric gegant completament rejovenit quedarà conclòs el projecte iniciat al gener del 2010 de la restauració i neteja a fons dels Gegants de Maó en Tomeu i na Guida.

Informàvem fa mesos de l’ estat en que s’ havien trobat els braços de la figura, un cop eliminades totes les capes superpostes durant quasi vuit dècades. El que s’ ha fet en els últims mesos ha estat una de les operacions més delicades i amb la que s’ havia de tenir més cura, per a no deformar les fraccions de la cara que són en gran part les que identifiquen al gegant.

Del que s’ ha trobat eliminant les capes de fibra, macilles, cartrons, pintura etc que estàven superpostes a sobre de la figura original, fruit de moltes restauracions fetes amb diferents èpoques per a diferents persones, és molt similar del que es va trobar fa un any amb la geganta na Guida.

Sempre amb molta cura, avegades amb alguna llimadora i també treballant amb el formó, el primer que s’ han eliminat de la cara i bust són les capes de pintura aplicades als últims anys i també la de fibra de l’ any 1990 (quan els gegants van ser recoberts de fibra amb l’ objectiu de donar consistència a unes figures que ja estàven en molt mal estat). El cas és que noves capes s’ han anat trobant, de èpoques encara anteriors que s’ anaven intercalant amb les de pintura que s’ hi van afegir en les diferents èpoques per a donar acabat a la restauració del moment. En el moment d’ arribar al cartró original, el que va arribar a Maó a l’ any 1934, novament ens trobariem (com ja va passar amb na Guida) que el cap estava literalment separat del bust. Dit fet respondria possiblement a que en algun moment es va insertar en l’ interior del bust una sèrie de fustes per a aguantar dret el cap, i per a poder introduir dites fustes en l’ interios sols es podia haver fet separant el cap del bust, posant les fustes, i aferrat de nou.

  

La tasca ha estat després de la neteja de totes le capes, el treure les fustes de l’interior del cap,doncs no eren del gegants sino un afegit posterior a la seva fabricació, i de nou ajuntar les parts que desconeixem en quin moment van ser seccionades.

També citarem el fet de que un cop eliminats tots els materials afegits i posats a recuperar les parts originals, algunes d’ aquestes simplement ja no existien, havien estat víctimes del pas del temps i moltes intervencions, per lo que sols quedava reconstruir troços que ja no existien amb la mateixa mena de materials amb els que va ser fabricada la figura en el seu moment.

Una altre intervenció ha estat el sustituir tot el clatell del gegant, completament menjat pel corc per a un de nou fabricat també amb cartró pedra. En el cas de la cara sorpren que si be la resta de bust estava en un estat de degradació molt important (amagat per capes i capes de pintura, macilles etc), aquesta llevat del nas esclafat conservaba les fraccions, com si poques vegades hagues ferit. Possiblement hagi estat així doncs les moltes caigues que ha sofert el gegant durant aquestes vuit dècades le han patit sempre les mans, el nas i el front que és el que primer toca a terra.

Un cop eliminat tot el material afegir i recuperat l’ original ja sols faltava pulir aquest, i donar una fina capa d’ imprimació per que es pugui pintar de nou, fase en la que està en la actualitat el bust d’ en Tomeu.

 

Un cop el bust i braços estiguin pintats, que són les úniques parts que queden de la històrica figura, ja sols faltara crear-li un cos nou (recordem que quan en Tomeu va arribar a Maó no tenia cos, simplement s’ afegien algunes coixins al cavallet per a simular-li una forma que en realitat no tenia.

Aquesta és la tasca que s’ iniciarà en pocs dies. Desprès ja sols quedarà confeccionar algunes peces de roba noves que també amb el tems s’ havien anat deteriorant, i possiblement en pocs messos ja podrem veure als històrics Tomeu i Guida totalment rejovenits, amb alguns quilos menys, i amb les seves parts originals recuperades després de molts d’ anys. Seguirem informant en aquest mateix medi.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS