Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

S' └via Corema a la "passada dels Gegants Singulars"

geganters-mao | 28 Maig, 2011 19:02

Existeixen gegants que tot i ser autèntiques obres d’ art són contemplades precisament per això o també per la estimació que lis pot professar la població a la que pertanyen. També n’ existeixen alguns altres, ja molts menys, que a part de les característiques esmentades abans també podrien rebre la categoria de “Gegants Singulars”; aquests serien figures de les que alguna de les seves característiques les fan considerablement diferents a la resta dels de la seva espècie.

Podria ser una de les característiques que pot fer a un gegant, o també geganta, “singular” el fet de sortir sols durant la quaresma i en lloc de no tenir peus com la majoria dels gegants tenir-ne fins a set. Estem parlant de la popular geganta de la Ciutat de Maó “S’Àvia Corema”.

Serà durant el proper cap de setmana vinent quan es trobaran a la ciutat de Granollers una mostra d’ aquesta mena de gegants, els gegants singulars, i la Geganta s’Àvia Corema serà una de les figures que es mostraran al nombrós públic que s’ espera per a l’ aconteixement.

La plantada i desfilada dels gegants singulars s’ emmarca dins la Fira i Festes de l’ Ascensió, que tindrà lloc del 2 al 5 de juny. Entre tots els actes que estan programats, la participació dels gegants serà dins la tradicional “Passada de l’ Ascensió”. Dit acte és dels que se consideren més tradicionals de la festivitat i cada any és dedicat a una part de la cultura tradicional de manera monogràfica.

Els gegants iniciaran la plantada a les onze del mati, on estaran exposats fins a les sis de la tarda en que s’ iniciarà la cercavila fins a la plaça de l’Ajuntament, en la que les figures seran presentades.

En Joan Fullana li lleva es segon peu, es que du sa bamba.

És cert que s’Àvia Corema encara no sap a quins de la seva espècie es trobarà a Granollers. El que si podem avançar és que serà la primera vegada que la geganta maonesa sortirà per a participar en una trobada de gegants fora de l’ illa. També serà poc habitual el trobar-la al carrer un cop ja passada la quaresma, tot i així l' aconteixement ho jusitifica de més.

Serà en aquest mateix medi on en breu ja podrem avançar com ha anat la trobada dels singulars, o quins eren els que com la geganta maonesa van ser escollits per a participar en la trobada.

Com a fet curiós direm que no seran tots els membres de la Colla de Geganters de Maó els que es desplacin fins a Granollers. El motiu no és altre que justament en el mateix cap de setmana en Tomeu i na Guida també hauran de sortir al seu poble, a Maó, emmarcada la seva desfilada dins el Maó + flors 2011. És així que fa uns dies es van haver de fer buscar la manera dins la Colla de Geganters de que un grup pogués desplaçar-se a Granollers i l’ altre en el mateix cap de setmana poder estar a la ciutat per passejar als històrics Tomeu i Guida.

De les dues activitats us mantindrem informats en pocs dies.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

El Drac a Menorca

geganters-mao | 22 Maig, 2011 17:37

Com ve sent habitual transcribim en aquest medi l' article que també publiquen amb caràcter mensual a la revista insular menorquina Útil. En l' article que transcribim avui es parla del drac i les seves diverses formes a l' illa de Menorca.

Des de ben antic en la nostre cultura cristiana s'ha tendit a representar moltes virtuts, vicis i pecats en forma de animal. És així que de la mateixa manera que l'esperit sant és representat amb un colom, la serp és la representació de la temptació i la malícia i el dimoni s' ens representa com al mascle cabró. Una altre figuració del dimoni que també trobem des de ben antic, ja en les primeres pàgines de la bíblia, és en forma de drac. 

Fent us del diccionari Alcover-Moll trobem que un drac podria ser un: Animal fantàstic, fabulós, al qual s'atribueix figura d' un gran serpent molt gros proveït de peus i ales. Tot i així, en el mateix diccionari de la llengua Catalana, Valenciana i Balear també trobem altres associacions a la paraula referides en concret a la nostre Illa, per lo que un drac també podria ser un: Gegant ferest i devorador d'homes, en les rondalles de Menorca; cast. Ogro // Persona molt lletja, repulsiva (Mall, Men.). 

Consultant la sèrie de quaderns de Folklore (Col·lectiu Folklòric de Ciutadella) en la que Pere Melis ens va fer un recull de paraules menorquines, trobem una ampliació de la definició de la paraula drac a Menorca:  

A les rondalles de Menorca un “drac” és un gegant ferest i devorador d'homes. En castellà és “ogro”. A altres indrets un “drac” és un animal fantàstic, generalment en forma de serpent amb peus i ales. La muller del “drac” menorquí és la DRAQUESA que a les rondalles populars unes vegades és cruel com el “drac” i altres és benigna i afavoridora de les víctimes del “drac”. 

En terres catalanes trobem que la representació femenina del drac seria la Víbria. Es conta que en la llegenda de Sant Jordi la bèstia que va ser vençuda per l' heroi en realitat seria una víbria en lloc del drac que tantes vegades s' ens ha explicat. 

Del drac Menorquí representat com a gegant ferest no se n'ha sabut que hagi sortit mai del  mon de les llegendes, mentre que el drac com a animal alat des de ben antic ja es troba com a figura d' imatgeria festiva desfilant en diferents processons i aconteixements. Ja a la edat mitjana, trobem la figura del drac, i també de la víbria, en molts de pobles de la cristiandat participant en la processó del Corpus i representant la seva condició maligne, lluitant contra els que hi participaven vestits d' àngel o també dansant amb els també com ell malignes dimonis. Era així una manera molt visual d' explicar el que era el mal en una època en que la majoria de la gent que contemplava les processons no tenia accés ni tan sols coneixements per a poder llegir el que ens deia la bíblia sobre el maligne. 

Actualment encara podem trobar als dracs com a figura d' imatgeria popular participant en  processons del Corpus de diferents pobles i regions d'Espanya que han volgut mantenir la antiga tradició. 

En el cas de Menorca l' única figura d' aquestes característiques que existeix en la actualitat ho fa per a participar en els correfocs (com igualment també succeeix en molts altres regions banyades pel mar comú.). El drac de Maó és el denominat “Cap de Fibló” i és propietat de la Colla de Diables de la Ciutat. La figura va ser creada a l' any 2000 i és obra de l' artista maonès Antoni Gomila. La seva funció dins els correfocs és la mateixa que s' ha atribuït sempre a aquesta mena de essers, representar al maligne escopint foc pels queixals.

 

visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao

Primera imatge d' en Tomeu quasi acabada la seva restauraciˇ

geganters-mao | 15 Maig, 2011 12:33

Durant la tardor del passant any 2010 informàvem que havia començat la restauració integral del gegant en Tomeu de Maó. Els mesos han passat, les tasques han estat moltes, a la bata amb la que es solia vestir la persona encarregada dins l’ entitat del manteniment i restauració dels gegants ja la ha substituït alguna samarreta amb màniga curta. Hem passat durant tots aquests mesos d’ haver de treballar amb les finestres ben tancades pel fred a haver-les d’ obrir per mor de la calor... i al dia d’ avui ja podem mostrar una primera imatge d’ en Tomeu quasi ja acabat.

Com veiem les peces històriques ja estan acabades i ja sols falta acabar la construcció d’ un nou tronc que substituirà al que havia portat fins fa poc (aquest no pertanyia a la part històrica) i la confecció d’ algunes peces de roba que substituiran també a algunes d’ antigues que ja necessitaven canviar.

Com una imatge val més que mil paraules és el que publiquem. En el moment de estar la figura completament acabada informarem des de aquest mateix medi i mostrarem la imatge que lluiran els gegants en Tomeu i na Guida en els propers anys en el seu camí dins les nostres festes i que algun dia ja no tan llunyà els portarà a la categoria de gegants centenaris.

el gegant de Maó, en Tomeu, a punt de acabar-se la seva restauració integral feta durant l' hivern 2010-2011

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

El ColĚlegi Mare de DÚu de GrÓcia ve a veure els gegants

geganters-mao | 10 Maig, 2011 19:17

Aquest matí, Continuant amb el projecte iniciat el passat mes de novembre, han estat els fillets de la classe dels “Gegants” del col·legi Mare de Déu de Gràcia de Maó els que han rebut la visita dels membres del grup de geganters.

D’ aquesta manera s’ ha reprès la activitat que tant èxit havia tingut en la seva primera etapa, de la mateixa manera que s’ havia començat.

De bon matí dues membres del grup de geganters han entrat a la Classe dels “Gegants” (no hi havia dubte doncs a la porta una enorme fotografia d’ en Miquelet es Salero feia saber que anaven per bon camí). Un cop les geganteres amb els fillets s’ els ha explicat que fan els geganters, que són els gegants, el que representen i el que veurien en la seva visita a la seu.

Una de les activitats que s’ ha portat a terme ha estat que els fillets es poguessin vestir de geganter, amb el llaç blau característic que els diferència. Ja ha tingut que ser per sorteig que un fillet i una filleta es poguessin vestir de “Tomeu i Guida” en miniatura per a representar el paper durant la activitat. No hi ha faltat tampoc, con en altres sessions, la oportunitat dels fillets per a fer-se la fotografia en un panell amb la fotografia d’ en Tomeu i na Guida, on deixant aquets dos un forat on correspondria el seu cap, era el de cada fillet el que simulava ser el dels nostres gegants.

Després de la bona estona passada a la escola arribaria el plat fort, anar a veure als gegants a la seva pròpia casa. És de veure la cara d’ atordiment i d’ alegria al entrar per la porta que separa l’ exterior del mon de fantasia que amaga l’ antic quarter de Santiago i trobar-se als seus amics en Miquelet es Salero, s’Àvia Corema, en Tomeu i na Guida i en Pere i na Gràcia que els esperaven.

Ha estat el moment en que els fillets han pogut conèixer de manera pràctica com és un gegant o com es porta i també han pogut fer preguntes o simplement admirar als seus amics els gegants. Com no podia ser d’ altre manera els fillets caracteritzats com a Tomeu i Guida han fet el seu ball, al que s’ ha volgut sumar en Miquelet es Salero (el de veritat).

 visita de la Classe dels gegants del col·legi Mare de Déu de Gràcia de Maó a la seu de la Colla de Geganters de Maó.

No hi ha faltat tampoc les fotografies de grup, dels fillets amb els gegants, com a record de la visita.

Si be la anada la han protagonitzat cares de satisfacció, a la tornada aquestes també han estat grans, doncs una de les coses que se lis ha explicat és que estant l’ estiu tocant a la porta, les passejades dels gegants ja no es faran esperar gaire més.

Parlant del projecte global de portar el fet geganter a les escoles, citarem que en la tardor del passat 2010 van ser els col·legis Sant Josep i la Salle de Maó els que van rebre la visita dels geganters i també van anar a veure els gegants a la seva pròpia casa. La experiència va ser suficientment satisfactòria i fins i tot altres entitats geganters de l’ illa ja l’ han adoptat amb la mateixa finalitat; però les tasques de restauració del vell gegant en Tomeu van fer que durant uns mesos es tinguessin que interrompre les visites dels fillets a la seu de l’ entitat. Avui ja podem anunciar que si be el Gegant de la Ciutat encara no està del tot acabat  ja està almenys presentable per a rebre la visita dels fillets.

En aquest moment en Tomeu ja te completament restaurades les parts històriques i ja sols manca que se li acabi un nou tronc i se li faixin noves algunes peces de roba per a donar la restauració d’ en Tomeu i na Guida, després de dos hiverns de feina totalment acabada. Serà en aquest mateix medi on seguirem informant.

visita de la Classe dels gegants del col·legi Mare de Déu de Gràcia de Maó a la seu de la Colla de Geganters de Maó.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i www.youtube.com/gegantsmao

Que tenen els gegants?

geganters-mao | 07 Maig, 2011 15:59

 

Els Gegants de Maó en Tomeu, na Guida i S’ Àvia Corema i també el nano en Miquelet es Salero, tot i poder tenir els mateixos defectes que la resta de mortals, no pequen gens ni mica d’ egocentrisme;  Tot i que tindrien motius justificats per a patir-lo.

De fet hi ha qui creu que en la seu de l’ entitat gegantera quan deixa de sonar la música, marxa la gent i s’ apaguen els llums, es senten les veus de les grans figures interrogant-se entre elles amb frases com: no se que tindrem? o, no se que ens veuen?. Pot ser sigui justament dita reflexió la que emmarca tota la màgia dels gegants, i que de ser resolta aquesta deixaria en gran mesura d’ existir.

Fent-nos les mateixes preguntes, referides als gegants i sense voler donar més que  una opinió, començant per els històrics Tomeu i Guida podríem dir que ni tan sols són peces úniques. Existeixen localitzades a rel de l’ estat més d’ una vintena de parelles fetes en el seu moment amb el seu mateix motlle, és a dir idèntiques. És així que qui s’ els estima amb veneració, tot i que són dues figures realment ben fetes, ni tan sols pot dir que “són els més guapos del mon”.

Però com per a una mare un fill, el seu és el més preciós sense possibilitat de comparacions. És així que una resposta podria ser que després de quasi vuit dècades a Maó, en Tomeu i na Guida ja són fills adoptius de la Ciutat; Amb molts dels seus habitants estimant a unes figures amb les que han crescut, que els han tingut por de molt petits, més tard admiració, un viatge a la innocència durant la joventut, un motiu per a baixar a veure la festa ja amb els fills en braç i la tradició i un dels símbols d’ aquesta dels que ja en la vellesa i després de tota una vida “ja els ha vist sempre”.

Seria interessant poder escoltar una conversa d’ un avi amb algun net, que ben segur es dona en cada una de les vegades que els nostres gegants surten al carrer, en el que cada un d’ ells exposa el que veu quan te enfront a n’ ne Tomeu i na Guida giravoltant els faldons, amb el so de les gralles i els carrers plens de festa.

El cas de S’ Àvia Corema ja és encara més concret, doncs si be com a figura és única, representa justament lo contrari de la festa, la continència. S’ Àvia és una vella arrugada a la que ni tan sols li falta una berruga al nas. Concretem però que la ma de l’ artista que la va crear va aconseguir el que semblava difícil, que tot i haver de representar a un personatge tradicionalment lleig, mirant-la a la cara ens resulti a tots entranyable.

 Primera sortida de s'Àvia Corema, cap a sa plaça del Carme a que li llevin es primer peu.

 imatges dels gegants en Pere i na Gràcia del Casal de Gent Gran d' es Camí d' es Castell de Maó i d' en Miquelet es Salero durant la visita feta a Ciutadella amb motiu de la diada de Sant Jordi 2009.  En les imatges veiem també a la cobla Pare Manyanet, al grup sardanista Violetes del Bosc i als propis balladors del Casal Català de Menorca

 I com no, noltros sempre tancant sa desfilada.

S’ Àvia Corema va arribar per a conservar i a l’ hora donar un gir total a la tradició. La vella quaresma, després d’ haver estat quasi oblidada per a les noves generacions, tornaria a l’ imaginari però en lloc de portar-nos el recolliment ho faria per a omplir de festa les set setmanes de quaresma.

És així que pot ser que l’ èxit de la nova quaresma maonesa radiqui justament en la memòria dels més vells en recuperar a un personatge popular en el seu temps, durant un temps quasi oblidat i avui multitudinàriament cel·lebrat, i en el cas dels més petits el veure passejar durant tots els dissabtes de quaresma a la vella entranyable dels set peus i la consegüent cerimònia i festa de llevar-li cada setmana un peu.

S’ Àvia Corema és també un motiu per a sortir de casa i relacionar-se en una època que si be no és ja de abstinència, tampoc ho és de festa al carrer. Els fillets gaudeixen de la festa, s’ ajunten centenars d’ells en torn a la geganta i tots junts criden, dansen, canten i fins i tot decideixen el peu que llevar-li sota les indicacions del que en fa d’ animador i mestre de cerimònies.

El cas d’ en Miquelet es Salero ja ens demostra que no sempre són els elements que gaudeixen de més promoció, inversió econòmica i esforç per part de les entitats els que més èxit tenen. Podem matissar arribant a n’ aquest punt, que moltes vegades els gegants en la festa no compten amb un pressupost ni un desplegament de medis equiparable a la resta de elements, però que paradoxalment aquests agraden i reben una aprovació superior a la d’altres que arriben després d’ una forta promoció.

En Miquelet va nàixer en els mateixos tallers de la Colla de Geganters de Maó, arribà fruit de la il·lusió dels seus membres que en aquell moment amb poca experiència van decidir a partir d’¡ una bobina de paper de diari, pasta de farina i alguns pocs materials més donar vida al petit graller.

Pocs anys, pot ser mesos, van fer falta per que en Miquelet comences a rebre la estimació de la resta de fillets de la ciutat. Al dia d’ avui i després de una dècada després del seu naixement ja es pot parlat de episodis d’ histèria, amb munts de fillets corrent cap a ell sols per a poder-li tocar la cara, acariciar-lo i fins i tot donar-li petons.

Buscant una explicació al fenomen d’ en Miquelet pot ser podríem parlar de que és precisament un més entre els seus seguidors, és un fillet “fins i tot de la seva mateixa estatura” i representa justament el que busquen la majoria d’ aquests: és feliç sonant el seu instrument entre els seus amics els gegants i també els com ell també fillets.

 

Miquel Villalonga Coll

gegantsmao@menorca.es

www.gegantsmao.menorca.es

Les plaques de cava d' en Tomeu i na Guida

geganters-mao | 01 Maig, 2011 10:47

Fa un temps vàrem rebre un correu electrònic, des de Vilanova i la Geltrú, en el que s’ ens demanava autorització per a poder utilitzar la imatge dels gegants en Tomeu i na Guida per il·lustrar una placa de cava, edició de col·leccionista.

Em poc temps a n’ aquell correu electrònic en van seguir d’ altres amb la mateixa persona, a l’ hora que es feia amistat també  lis vam enviar diverses fotografies dels gegants.

El cas és que dita placa havia de ser presentada en una trobada de col·leccionistes d’ aquesta mena d’ article, que està tenint lloc precisament en aquest moment a l’ illa de Menorca. En dita trobada de col·leccionistes hi estan prenent part gent arribada des de Terres Catalanes i també els amfitrions menorquins. L’ objectiu és, apart de fer amistat i passar un  cap de setmana agradable a la nostre illa, que cada un dels participants hi aporti una nova placa de creació pròpia per a obsequiar a cada un de la resta de participants.

Molts dels participants busquen el tema que hi pot dir més amb el lloc en el que es troben, motiu pel que els nostres amics de Vilanova i la Geltrú van buscar com a tema un dels símbols de la festa menorquina, els gegants.

Des de la nostre entitat agraïm haver pensat amb els nostres grans personatges per a formar part del record d’ aquesta trobada de col·leccionistes de plaques de cava,  a la vegada de la amistat que ja hem fet amb les persones que l’ han creat.

Poc ho podien imaginar algun dia els nostres vells gegants de la projecció de la que gaudeixen en aquest moment i que va en augment.

placa de cava sèrie de col·leccionista dedicada a n' en Tomeu i na Guida, els Gegants de Maó.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS