Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Enšatat l'estiu arriben les festes de poble

geganters-mao | 25 Juny, 2011 18:09

Encara ressonen en les nostres orelles els petards de la nit de Sant Joan, l’ olor a pólvora, l’ imatge de les cendres de la foguera enlairant-se; és la senyal inequívoca de que l’ estiu és oficialment inaugurat. Amb l’ estiu arriben una de les seves manifestacions més característiques a la nostre illa, les festes patronals dels pobles.

 

Les festes dels pobles són plenes de bulla, de gent, els cavalls i l’ arena al terra, l’ olor a suor i també els grans personatges que en són símbols a moltes poblacions, els gegants.

 

Les primeres ja seran començades el proper dia 16 de juliol, a Es Mercadal. Serà a les cinc de la tarda quan després del llançament de morters i el primer toc de flabiol els gegants del poble en Martí i na María, portats pel seu grup de geganters, sortiran a voltar pels carrers del poble.

 

 

 

Per a conèixer un poc millor la gran parella del poble més cèntric de l’ illa podem recuperar l’ article que a l’ any 2007 ja vàrem publicar i que ens explicava un poc la seva història:

La sortida dels gegants és un ritus que es repeteix des de fa quasi tres dècades, començant l’ any 1979, quan el consistori del centre de l’ illa va escollir d’ entre tots els models de figures gegantines que il·lustren el catàleg de la saragossana Aragonesa de Fiestas els models anomenats “Gigantes regionales”. 

Cal dir que des de feia anys el poble ja disposava de capgrossos i aquells gegants van venir a completar la comparsa.

 

Les dues figures van costar un total de 56.000 pessetes. Això va ser únicament el cos i l’ estructura de fusta, doncs les vestimentes que els havien de vestir de pagesos menorquins ja van ser confeccionades a la sastreria Matías Sansaloni de Ciutadella. Cal destacar que si be modelar una figura de cartró és treball d’ artista el preu de les teles i els sous dels modistes van ser importants i els vestits van costar 67.490 pessetes.

 

Aquests gegants des de la seva arribada al poble mai han deixat de sortir al carrer per les Festes de Sant Martí i en ocasions també han visitat les poblacions veïnes. Les ballades quasi sempre les han fet durant les festes d’ estiu i a l’ hivern solen descansar, primer en els porxos de la residència de gent gran i, actualment en les naus dels antics quarters d’ artilleria.

 

De les persones que s’ han encarrergat de la gran parella hem de dir que ben qualque vegada van ser les monges franciscanes encarregades de la residència de gent gran les que van rentar les robes, planxar-les i donar-lis algun cop d’ agulla en cas de ser necessari. També prou vegades ho va fer la que va ser regidora de festes Margarita Borrás, sempre ajudada per grups de joves del poble, que apropant-se les festes de Sant Marti, farien de la  feina amb els gegants la seva manera de col·laborar amb les festes.

 

Dels que han fet ballar les dues grans figures durant aquestes prop de tres dècades, destacarem que en els primers anys s’ encarregarien els mateixos membres de la brigada d’ obres, moltes vegades ajudats per soldats del quarter d’ artilleria instal·lat al poble. Això va succeir fins que a principis dels anys 90 els gegants començarien a ser portats pels mateixos membres del grup de geganters de Maó, de fet aquest grup amb el pas dels anys es constituiria oficialment també com a Colla de geganters d’ Es Mercadal.

 

Durant l’ esclat del mon geganters iniciat a principis dels anys 90 els gegants que un dia van arribar sent únicament “els gegants”, han rebut els noms propis pels que avui tots els coneixem, han renovat el seu vestuari, han participat en trobades insulars i han visitat les festes patronals d’ altres pobles de l’ illa, però si hi algo important, que segur que no canviarà és el fet de que el dissabte de Sant Martí, després del llançament de coets, el primer toc de flabiol i als sons de la banda de música i del grup de grallers els gegants d’ Mercadal prendran vida i un cop més rodaran tot el poble ballant i celebrant les festes de Sant Martí.

  

Biografia associada: “En Tomeu i na Guida una història gegant” (Miquel Villalonga Coll, 2002).

Visita també www.gegantsmao.menorca.es .

Costums de Sant Joan

geganters-mao | 11 Juny, 2011 17:40

Buscant en velles publicacions referències al nostre costumari, en podem trobar un bon grapat en la que es va anomenar “Tresor dels Avis”, que com s’especificava era Revista d’ Etnografia, Mitologia i Folklore de Catalunya i Balears. Dita revista ja fa moltes dècades que va deixar d’ existir. Buscant les referències que s’ en van fer a un dels dies de l’ any més rics en costums i creences populars, aquestes serien algunes de les que ens parlen de la nit de Sant Joan:

 Tradicions de Menorca, generalitats de folklore menorquí (Any I. Febrer 1922- núm. 2.)

(...) El vespre del dissabte de Sant Joan quant sa jove es colga, tira davall es llit tres faves: una sencera, una ceada i s’ altra pelada. Fet el primer sò, sa donzella retira, a les fosques, de devall es llit sa primera fava amb que topa. Al èsser de dia, es dia de Sant Joan, sa fadrina coneix sa seva sort de casada: si ha aplegat sa fava pelada, son enamorat i son marit serà un pelat, un pobre; si ès ceada, serà un benestant; si ès sa sencera, será un propietari, un ric.

Ademés per Sant Joan, o el dia del Solstici d’ estiu, és bona diada per fer tractes i contractes: recordèm sa peita des Canteret d’ aigu de Sa Font Joana de Son Mercer. I ès sa diada, a la nostra pagesia, de desdir ses cases els estandans, llogaters i els propietaris. (...)

Dita revista es va publicar alguns anys i és així com en altres números en seguim trobant referències a la nit de Sant Joan.

Costums de Menorca (Any VI.-Mars 1927- núm. 3)

El dia de S. Juan- és el dia de la juventut. Els fiets creuen que’l sol, quant s’ aixeca de bon matí, surt ballant i molts són els que demanen als pares que les cridin abans de sortir el sol per veure’l ballar. El jovent que sent ja pesigolles d’ amor, fa moltes provatures per sebre qui ha de ser el seu pervindre. Hei ha tant ja escrit sobre aquestes provatures, que , per no repetir lo dit per tants d’ autors, no les descriurem, suposat que no ofereixen les d’ aquí cap particularitat; són iguals de les que s’ estilen a Mallorca i a Catalunya: v g el plom fus dins un ribell d’ aigua; les faves devall es llit; el nom de qui passi primer després de tirar la jove per la finestra l’ aigu amb que s’ ha rentada etc, etc.

Els enamorats acostumen també en la nit de St. Juan fer enramades a les Juanes, amb canyes verdes, murta i flors.

Les Gales de Sant Juan- El dissapte de St Juan durant la vetlada en casi tots els llocs (masies) i devant les cases del poble s’hi encenen gales o sien fogateres, cremant avui la paya de faveres tots els qui en tenen i els qui no en tenen cremen llenya. Mès antigament, en les gales dels carrers s’ hi cremava la llenya millora que tenien, amb els mobles ja inservibles. Aquestes gales són rebudes amb gran alegria pels atlots que corren d’ una a l’ altre, botant amb gran gatzara. (...)

visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Granollers, la Passada dels Gegants Singulars

geganters-mao | 06 Juny, 2011 21:07

El passat dissabte la geganta s’Àvia corema de Maó va estar a la ciutat de Granollers, participant en la plantada i cercavila, “La Passada”, de la fira de la ascensió.

El motiu de la participació de la nostre entranyable geganta no era altre que en aquesta edició “La Passada”, que cada any es fa temàtica sobre una part de la cultura popular, portava per títol “Els Gegants Singulars”. Entenem per Gegants Singular les figures gegantines que per alguna característica en concret, o vàries, són clarament diferenciades dels de les de la seva espècie.

És així que la nostre vella quaresma, per ser de les poques figures gegantines que porten peus, i concretament fins a set, per ser exclusiva del temps de quaresma (no veient-se al carrer durant les festes patronals que és quan surten els gegants) i per l’ espectacle d’ animació que s’ en desenvolupa al seu voltant durant les seves sortides, va ser escollida per la comissió assessora com un dels “Gegants Singulars” que podrien participar en la trobada.

El cert és que després d’ anys de participar el grup de geganters en concentracions de figures gegantines, algunes d’ elles en número de figures participants digne de menció era aquesta la primera vegada que eren cridats a participar en acte tan “Singular”.

 

El que es trobaria la nostre Avia Corema en arribar a Granollers, referint-se al selecte grup que compartiria cartell amb ella, eren per citar-ne alguns “La Mortal Orchestra” (Anglaterra) en la que  sis figures gegantines representaven a quatre a gegants amb cos, braços i mans però en que el cap seria un instrument musical, amb dues acompanyants femenines representant a dues cantants del bel canto; Un altre participant seria el “Gerió “ (Girona) que és un gegant “amb tres cossos” (tots tres aferrats un a l’ altre) que representa al personatge de la mitologia greca; “En Farres” de granollers era un gegant “articulat”, que podia moure el cos (al contrari de com fan la resta que en són figures rígides) o el Gegant del Montseny, amb quatre cares que representen les quatre estacions de l’ any o els sis braços portant cada un d’ ells un element propi de la cultura popular catalana. Altres figures participants serien els Gegants Xinesos de Monòver (València), el Gegant Bacus (el Deu romà del vi )de Guissona, els Gegants Cosme i Damiana de Granollers o els coneguts gegants de Reus que representen a les diferents races del mon.

Tot i que estem parlant de figures amb cap d’ instrument, amb tres cossos, quatre caps o set peus (s’Àvia Corema), en cap moment es volia enfocar com a “figures estranyes”, el que es va voler, i es va aconseguir, era el mostrar una mena de figures que per la seva “singularitat” el que feien era enriquir la família dels gegants i destacar entre elles. No fa falta explicar que en el cas de la nostre Àvia Corema la seva singularitat dels set peus ajuntada a la seva fesomia el que la fa, que és com la veuen tots els maonesos, és precisament entranyable.

 

A la ciutat de Granollers la plantada va ser el dissabte a les onze del mati, que per motiu de la inestabilitat del cel es va haver de fer baix una porxada. En aquell moment i fins a les sis de la tarda va ser quan molts dels que es van atracar fins a la població catalana van poder admirar la selecció que se lis presentava. No fa falta dir que baix aquella porxada no hi va faltar en cap moment la il·luminació dels centenars de flashos de les càmeres que estaven fotografiant algo del que es veu poques vegades.

Tot i així va arribar el moment en que diferents persones de les que van a totes les trobades de gegants amb les seves càmeres fotogràfiques van demanar als maonesos que plantessin la seva geganta en front de l’ església, per a dedicar-li una sessió fotogràfica amb tot detall, per a tenir la postal d’ una geganta que la seva projecció la ha donat a conèixer ben lluny de la nostre illa, però que fins el moment la única manera de poder tenir-ne la  imatge era viatjar a la nostre illa durant la quaresma o sol·licitant-la als membres del grup de geganters.

Aquest grup de fotògraf de gegants són als que en altres ocasions han pogut recórrer els documentalistes de la Colla de Geganters, quan s’ ha buscat alguna imatge gegantina en concret, per exemple per a portar-la a les nostres festes; i són també els dipositaris dels majors arxius en matèria de gegants que existeixen a rel de l’ estat.

Tornant a la festa, a les sis de la tarda un petit cercavila portaria a totes les figures plantades fins a la plaça principal on cada una d’ elles seria presentada des de megafonia.

En aquesta ocasió els músics que acompanyarien a la nostre geganta, en lloc de ser els membres de la Banda de Música de Maó, serien proporcionats per la organització de l’ acte. És així com el so del sac de gemecs i el flabiol interpretarien sense parar la popular tonada que també es deixa escoltar durant la quaresma maonesa.

Un cop presentades totes les figures i haver fet cada una d’elles el seu ball, es donaria per conclosa la “passada” 2011 i els geganters maonesos desplaçats fins a Granollers podrien gaudir ja com a espectadors de la Fira de la Ascensió.

Citarem la complexitat de poder participar en aquest acte per part de l’ entitat gegantera de la ciutat de Maó, donat que en el mateix cap de setmana la resta de figures portades per la Colla de Geganters havien de passejar en el diumenge a la tarda en el passacarrers del Maó + Flors. És així que es van haver de fer dos grups per que qui tingués disponibilitat per a poder desplaçar-se a Granollers amb S’Avia Corema ho fes, mentre un segon grup hauria de quedar a la ciutat per a poder oferir el seu espectacle pel centre de Maó.

La valoració dels que es van desplaçar a la ciutat catalana és totalment favorable i es destaca en tot moment la cordialitat i amabilitat del personal de l’ Ajuntament de Granollers que va treballar per a aconseguir portar a s’Àvia Corema a la Fira de la Ascensió. Destaca igualment el bon acolliment dispensat per tots els que en tot moment van agrair el poder per un dia tenir a S’Àvia Corema entre ells.

www.gegantsmao.menorca.es 

www.youtube.com/gegantsmao

El passacarrers de clausura del Maˇ + Flors 2011

geganters-mao | 05 Juny, 2011 19:59

Aquesta tarda ha tingut lloc el passacarrers que donat  cloenda a la activitat Maó + flors 2011.

Com en anys anteriors la trobada ha estat a la plaça Constitució, concretament a les sis de la tarda, hora en la que per una part el temps ha respectat la activitat (doncs no ha plogut com estava anunciat) i per un altre el moment en que no era poca la gent que s’ havia congregat a la plaça per a veure l’ inici del passacarrers.

A la hora fitxada les grans figures, que ja estaven enmig de la plaça, s’ han anat atracant a les escales de les cases consistorials per a rebre l’ obsequi que lluirien durant tot el cercavila. És així que en Miquelet es Salero, en Pere, na Gràcia i en Tomeu han rebut les seves corresponents flors de pedaç que s’ han posat a la solapa. El moment més aplaudit ha esta però quan na Guida, la Geganta de la Ciutat, ha rebut de les mateixes autoritats us preciós ram de flors, fet a mida per a ella.

 

Cada un amb el seu obsequi i a punt, a les primeres notes dels grallers els gegants han fet els primers balls a la mateixa plaça. Poc han tardat ja en enfilar cap al claustre del Carme, no aturant de ballar en cap moment.

Un cop arribats al pati de l’ antic convent carmelità uns pocs balls han marcat la mitja part del partit. A partir d’ aquell moment el camí ja era de tornada.

També han ballat a la plaça constitució, en la que estant ja de tornada tampoc lis ha faltat públic que ha aplaudit fins a la arribada de l’ últim ball, que com és costum ha estat el “passi-ho be”.

El cercavila ha estat similar al d’ altres anys, tot i així com novetats sempre en hi ha alguna les d’ avui han estat entre petites i gegants.  La primera, al ser la primera de la temporada, l’ estrena en públic d’ alguna de les gralleres i percussionistes que aquest any s’ han iniciat en l’ aprenentatge de l’ instrument. Com ve sent “tradició”, han portat una estona i per torns la “L” de “novato” que a mena de broma solen portar els músics novells en les seves primers actuacions.

Com a novetat gegant, avui el gegant en Tomeu ha sortit al carrer després de les llargues setmanes de restauració en que s’ ha vist immers durant el ja passat hivern (i de les que hem anat informant en aquest mateix medi. Ara únicament li falta al gegant de la ciutat la última fase per aquest any que és la substitució d’ algunes parts del seu vestuari per altres de noves en les que ja s’ està treballant.

Acabem el present article, en el que  hem parlant del passacarrers que ha donat per finiquitat el Maó + Flors 2011 en el moment en que un altre grup de la Colla de Geganters de Maó estan dins un barco regressant cap a l’ illa tornat amb s’Àvia Corema de Granollers, en que han participat en la Passada dels Gegants Singulars i de la que en breu informarem en aquest mateix medi.

 

www.gegantsmao.menorca.es

www.youtube.com/gegantsmao

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS