Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Les Festes de Sant Jaume 2011

geganters-mao | 25 Juliol, 2011 17:57

Aquests dies estan sent els principals a la vila d’Es Castell, són les festes en honor a l’ apòstol Sant Jaume.

Com ve sent habitual i tradició des de ja fa moltes dècades els gegants n’ estan sent una part important dins la celebració, sent imprescindible la presència dels tan estimats al poble Jaume i Roser, els gegants d’ Es Castell. No hi ha faltat tampoc enguany el gegantó creat en honor al desaparegut Xec Calvet ni tampoc el de nova creació en “Hommer Simpson”.

Ja fa anys que la Colla de Geganters d’ Es Castell, entesa com els portadors d’ els gegants històrics del poble va deixar d’existir, motiu pel que novament el grup de Geganters de Maó s’ ha desplaçat al poble de llevant per a tenir l’ honor de ballar a la gran parella; no han estat aquests els únics, doncs aquest ja ha estat el segon en que s’ ha decidit que ajuntant dues colles geganters, és a dir participant també els Geganters de Llucmaçanes com a portadors d’ En Jaume i na Roser la tasca es faria més bona de dur per a tots, tenint en compte que la disponibilitat de la gent en dies laborables als altres pobles i la intensa participació dels gegants en les festes citades obliga a que siguin ben prou les esquenes disponibles.

No seria just deixar de citar a un grup de joves d’ Es Castell, que estan treballant en la actualitat en possibilitar algun dia poder tenir un grup de geganters propi per a ballar a n’ en Jaume i na Roser, i que amb l’ il·lusió de qui s’ estima les festes com a algo propi aquest any hi ha participat portant als dos gegantons. Esperen i desitgem de tot cor que el projecte arribi a bon port.

 

La jornada gegantera va començar el passat divendres, amb la arribada dels gegants al pregó de festes, inaugurant així també amb la seva presència les Festes de Sant Jaume 2011.

Ja en la jornada d’ ahir, la que prometia ser intensa, la pluja sols va permetre que els gegants, acompanyats de la Banda de Música d’es Migjorn Gran, fessin la sortida i just un tros de carrer, doncs l’ aigua que cau del cel i la festa no són bones amigues, més tenint en compte que els gegants pels materials amb que són construïts podrien patir greus desperfectes de ser tocats per una intensa pluja. Les figures no van poder fer més que quedar resguradades on les va agafar la pluja i en poder tornar de nou a casa sense haver pogut complir la seva tasca, portar la festa a tots els racons del poble.

Com a l’ estiu les tempestes afortunadament no duren molt, avui al matí a les vuit en punt era el segon intent, que sense cap altre incident que les cares de son, s’ ha pogut dur a terme.

Novament els gegants i gegantons del poble estaven apunt a les portes de l’ Ajuntament i al primer pasdoble del grup de Gralles de Maó, que són els que han acompanyat musicalment la diana d’ avui, dia de Sant Jaume, els gegants han iniciat la seva volta pels carrers.

Destaquem que la passejada ha estat curta, no més d’ una hora i mitja, però que la absència de nombrós públic, que en aquelles hores encara dormia, ha estat compensada per les taules amb refresc i menjar que veïns del poble han anat posant per a obsequiar als geganters durant el seu pas.

 

Un ball final de gegants a plaça ha tancat la primera del matí, que ha donat pas a uns minuts de descans, fins que ha tocat l’ hora, damunt les deu del matí, d’ acompanyar els gegants i la Banda de Música a les autoritats en la pujada a missa.

Durant la celebració de l’ acte religiós els geganters novament han descansat a l’exterior del temple, asseguts a la seva ombra, per agafar forces pel que lis esperava. Damunt les dotze novament la comitiva era al carrer, però també, i com ve sent tradicional des de fa ja alguns anys, el jovent del poble que amb la seva festa, el segui segui i el seu boti boti ha fet que el cami del temple a la plaça principal hagi durat una hora. Hem de dir però que el que la marxa sigui lenta, que es tiri aigua, pilotes i gelats des de els balcons ja forma part de la festa i és al que es va:  A Fer que la tornada de les autoritats de missa sigui una gran festa celebrada pel jovent d’ Es Castell.

Ja sols citarem que la arribada dels gegants a l’ Ajuntament ha tancat la seva participació en les Festes de Sant Jaume 2011, ha donat pas a l’ inici d’ Es Jaleo, i que en aquests moments la festa encara segueix al poble d’ Es Castell. No oblidem tampoc que demà dimarts encara es celebra la segona festa de Sant Jaume, la de Santa Ana.

Per al proper cap de setmana no hi ha gegants, i per el següent, el primer cap de setmana d’ agost ens veurem tots a les Festes de Sant Gaietà de Llucmaçanes.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao

 

Les Festes de Fornells 2011

geganters-mao | 24 Juliol, 2011 19:30

Ahir a la tarda la vila marinera de Fornells es va sumar a la de moment curta llista de pobles ja han iniciat les seves festes patronals 2011, en aquest cas les de Sant Antoni Abad.

És curiós com poc després de passades les quatre de la tarda el carrer del local municipal de la vila encara podia simular que fos un dissabte qualsevol. Poc a poc van anar arribant els geganters que havien de portar els gegants d’ Es Mercadal i Fornells i també els del grup d’ En Yurca de Maó. El carrer poc a poc es va anar omplint de gent, de Fornellencs i visitants, i també dels membres de la Banda de Música d’Es Mercadal, la banda de tambors i cornetes del poble i poc tardaria també en arribar el flabioler, per amb el seu so donar per inaugurades les Festes de Sant Antoni Abad 2011.

Arribat el moment, poc abans de les cinc de la tarda la directora de la Banda de Música donava ordre d’ engegar amb el primer pas-doble, era el moment de alçar els gegants i iniciar el passacarrers. Els grallers també farien el mateix i música no en faltaria i festa en absolut.

 

Per ser el poble que era algunes característiques d’ aquest passacarrers, al igual que altres anys no hi faltarien, com pot ser la de nombrosos turistes disparant les seves càmeres per a immortalitzar una mena de celebració que pot ser era la primera vegada que veien.

Una altre característica de les Festes de Fornells sempre és la de passejar els gegants pels tan polits carrers estrets i emblancats i també en la sense igual badia que emmarcava el quadre, donant el resultat de una cercavila marítima d’incomparable bellesa.

La passejada va durar poc més d’ una hora, sense deixar de visitar i ser obsequiats a les cases principals on és costum que visitin els gegants.

La festa anava en totes, doncs en diferents ocasions els gegants es van trobar amb sa colcada, que també feia la seva passejada pel poble com mana la tradició.

Pot ser que l’ únic element que hi va faltar a la festa va ser el sol, el que fa que la suor es converteixi en un element més de la festa. En la tarda d’ ahir un cel ben tapat amenaçava la festa, tot i que les amenaces no van passar d’ això.

Un cop acabada la volta, seria en front de l’ edifici municipal on els grallers interpretarien l’ habitual “Passi-ho be” i es donaria per acabada la jornada gegantera. Ja sols quedava dons anar a portar els gegants al camió que els portaria de volta a on romanen tot l’ any. Tot i així pels geganters encara quedava la convidada a refresc i menjar que es va fer a l’ antic castell de la badia. Com els geganters som gent jove d’ esperit novament es van treure les gralles i seguiria la festa, ja sense els gegants, en el pati de l’ antic castell, amb cançons de festa que els mateixos portadors i músics ballarien.

En el moment d’ escriure aquestes ratlles les Festes de Fornells ja deuen estar a punt de tocar a la seva fi, mentre que les d’ Es Castell ja deuen anar en totes, a la espera de la arribada de notícies de si la pluja en aquell poble està respectant la celebració.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao

A les Festes de Sant MartÝ 2011

geganters-mao | 17 Juliol, 2011 11:54

Ahir a la tarda va quedar inaugurada la temporada de gegants dins les festes patronals d’ estiu.

Com un costum que a força d’ anys t’ hi acostumes a veurer-ho totes els segons dissabtes de juliol, però que no per això deixes d’ estimar-te el fet cada any més, a les cinc en punt de la tarda el jove flabioler va sortir al balcó de les cases consistorials per a demanar permís al Sr. Batlle per a començar amb el replec de sa colcada i donar així començament a la festa. El protocol es va repetir com cada any i els crits demanant l’ inici de la festa dels molts joves que eren al carrer ja es va convertir en un clam.

Donat permís per a l’ inici, la Banda de Música d’ Es Mercadal ja va arrancar amb el primer pas-doble i aquesta va ser la senyal inequívoca de que als gegants els havia arribat el seu moment, el de ballar i portar la seva alegria pels carrers del poble.

 

En Martí i na María, els gegants d’ Es Mercadal van exercir d’ amfitrions, portats pel seu grup de geganters. Els van acompanyar durant tota la passejada la parella de gegantons del Casal de Gent Gran de Maó, en Pere i na Gràcia; en Miquelet es Salero, i també en Yurca d’ Es Camí d’ Es Castell de Maó.

La passejada va ser com altres anys, és a dir amb els pares i fillets no perdent detall i amb un sol que si be obligava a protegir-se el front també és un dels elements que caracteritza les festes patronals d’ estiu, no imaginant ja al dia d’ avui una combinació de festa on hi falti la calor de l’ estiu.

Obligada visita va ser a la casa del batlle del poble on es va obsequiar a tots els participants en el passacarrers amb una beguda i pastes. També i tot i que fora de protocol no hi va faltar la convidada a la casa del popular cantant en Miquel Mariano. 

El passacarrers va durar quasi dues hores, finalitzant com sempre a la plaça principal i amb els cavalls ja quasi a punt d’ entrar a plaça. A la passejada dels gegants li seguiria el tradicional “Jaleo”, el ball, poques hores per dormir... i dos dies de festa que estan succeint en aquest mateix instant en que us ho estem relatant.

Per el proper dissabte la passada de gegants ja serà a la vila marinera de Fornells, on us esperem a tots.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

La desfilada de carrosses de les Festes de GrÓcia de Maˇ

geganters-mao | 12 Juliol, 2011 19:15

Les nostres festes patronals i molt concretament les de la Mare de Déu de Gràcia de Maó, són vives, evolucionen, continuament van coneixent actes nous a l' hora que altres van desapareixent del programa.

En l' article d' avui parlarem d' una època en que a la ciutat de Maó, en la tarda del dia de Gràcia, es feia desfilada de carrosses.

En la actualitat són dues les poblacions menorquines, Alaior i Sant Lluís, les que inclouen la desfilada de carrosses dins el programa de festes patronals, entrant aquestes a la població en la tarda del dia principal. En el primer cas els escenaris són encarregats des de el mateix ajuntament i destaquen per la vistositat dels muntatges; en el segon són fets per colles i entitats del poble, destacant majoritàriament  el fet humorístic i la sàtira als temes d’actualitat.

La ciutat de Maó també va presentar a l’ any 1971 la seva pròpia desfilada de carrosses. Estava anunciada per a la tarda del dia de la Mare de Déu de Gràcia:

18,45 h. En la calle Dr. Orfila, llegada de la caravana de coches antiguos, desfile de carrozas y Coso Multicolor con la actuación de los Grupos de Danzas y Gaiteros de la Sección Femenina de Galicia y Coros y Danzas de Mahón y las bandas de Música Local y Militar.

La crònica d’ aquell any ens conta com encapçalava la marxa la Banda de Música de Maó, seguida d’ una dotzena de cotxes d’ època i les carrosses de les que s’ en destacava el bon gust amb que estaven fetes, fent referència al tema del camp de Menorca, el coet Sputnic, el molí des Xoriguer, uns monumentals esclata-sangs, el tema mariner amb una carrossa que portava a sobre un far o també la dels molins de la sarsuela Molinos de Viento confeccionada per l’ Orfeón. Tancava la desfilada la carrossa que portava a la reina de les festes i la seva cort d’ honor.

Donat l’ èxit en la seva primera edició, a l’ any següent es tornaria a organitzar la desfilada. No hi van faltar els cotxes d’ època i no van ser tampoc poques les cases comercials i entitats que hi van participar amb el seu propi escenari. Destacaria com una de les novetats d’ aquell any la participació de les majorettes d’ Holanda, que no eren precisament filletes, i  la banda de la VI Flota Americana.

De les desfilades de carrosses durant tots aquells anys s’en destacaria la seva vistositat. A l’ any 1973 n’ hi van participar fins a vint i cinc. Els itineraris serien la avinguda J.M. Quadrado, Plaça Explanada,  Dr. Orfila, Hannover i finalitzant a la Plaza del Generalisimo. Al’ any 1974 es citaria la participació del que n’era popular en aquell època un Seat 600 estirat per un cavall i també es destacava la carrossa que sempre tancava la desfilada que era la de la reina de les festes, en aquella ocasió sortida d’ una enorme escopinya i amb les seves dames d’ honor colcant en cavallets de mar. Altres elements que hi participarien en aquells anys també serien els Gegants de la Ciutat i diferents grups folklòrics i cases regionals.

L’ any 1977 tancaria el cicle, per motius de pressupost la desfilada quedaria reduïda a un Rally de coches vetustos. Per a l’ any següent i per idèntics motius la desfilada desapareixeria del programa.

A l’ any 1980 novament s’ organitzaria la desfilada de carrosses, destacant entre elles la que portava a sobre una sínia que com a motor tenia a un poney de veritat. A l’ any següent la desfilada ja no va a tornaria a sortir, apareixent finalment com a protesta una carrossa protestant per no haver-se fet la desfilada. A l’ any 1982 es va tornar a intentar, però la improvisació i la falta de participació ciutadana donarien un resultat segons la premsa molt poble. Seria aquell l’ últim any es que s’ organitzaria la desfilada de carrosses del capvespre de la Mare de Déu de Gràcia.

 

visita també: www.gegantsmao.menorca es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao

reuniˇ i dinar inici de temporada 2011

geganters-mao | 10 Juliol, 2011 18:34

El proper cap de setmana ha de començar la temporada d’ estiu de gegants, la que ha de culminar amb les nostres Festes de la Mare de Déu de Gràcia.

És per dit motiu que el passat dimecres la junta directiva de l’ entitat gegantera de la ciutat ja va tenir una primera reunió preparatòria amb la nova regidora de Festes de l’ Ajuntament de Maó Elisa Mus. Es van tractar diferents temes i com no pot ser d’ altre manera ja es va començar a parlar de les festes de Gràcia d’ enguany i de la seva organització.

També amb l’ objectiu de programar les festes patronals d’ aquest estiu els geganters aquest migdia ja han fet una primera assemblea general preparatòria. S’ han tocat diferents punts i al final de la reunió cada un dels assistents ja ha pogut començar a confirmar assistència en el llistat que s’ ha entregat de les diferents actuacions programades per els propers dos mesos.

L’ objectiu de fer la reunió en diumenge i al migdia ha estat per després d’ aquesta menjar tots junts una gran paella, o més ben dit, dues paelles.

A la taula no hi ha faltat les habituals bromes, gràcies i sobre tot les ganes de fer un dinar amb els mateixos companys amb els que ens anirem veien durant la majoria dels caps de setmana de l’ estiu.

 

Ens queda sols, ja inaugurada la temporada d’ estiu de gegants, convidar-vos a tots a les Festes de Sant Martí 2011, en les que els Geganters Maonesos com a Geganters d’ Es Mercadal que també són, trauran el proper dissabte a la tarda a ballar als Gegants d’ Es Mercadal en Martí i na María.

 

Visita també www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao

Amb l' escoleta "Es Passerells"

geganters-mao | 03 Juliol, 2011 11:52

Fa pocs dies ens van arribar les fotografies  de la activitat desenvolupada per part de l’ entitat gegantera a l’ escoleta “Es Passerells” de Maó.

El projecte no era altre que el que es va iniciar amb les escoles de la ciutat durant la passada tardor, és a dir amb l’objectiu de donar a conèixer el que són, el que representen i tot el mon que envolta als gegants fer la visita dels membres del grup de geganters a les diferents escoles. En les primeres sessions són els geganters els que es desplacen als centres i com a culminació de cada projecte individual la visita d’ aquests a la casa dels gegants per a poder veure d’ a prop tot el que se lis ha explicat en les sessions anteriors.

L’ anècdota de la jornada que us relatem no va ser altre que una descoordinació entre l’ area de manteniment de les figures, els gegants, i la encarregada de coordinar les visites de les escoles. Es així que mentre la primera durant la segona setmana de juny decidiria desmuntar al gegant en Tomeu per fer-li alguns últims retocs en la pintura, la segona programaria per a dita setmana la visita de l’ escoleta Es Passerells a la seu de l’ entitat per a “veure els gegants”. La anècdota quedaria en això i finalment es decidiria que en el dia concertat amb el col·legi, per a compensar el no tenir els gegants a punt i al seu lloc, seria en Miquelet es Salero qui visités l’escoleta i per a la setmana següent els fillets ja podrien anar a l’ antic Quarter de Santiago a veure la casa dels gegants i els seus enormes habitants.

 

Del dia de la visita d’ en Miquelet no fa falta dir la alegria dels fillets en veurer-lo arribar a l’ escola, doncs és un dels seus amics ben estimats que durant tot l’ hivern no el poden veure, quasi diríem que un dels al·licients de l’ estiu per a molts de fillets és el de poder veure els gegants i també en Miquelet després de tot un hivern de “sequera” (amb la excepció de la geganta s’Àvia Corema).

Ja en el dia que l’escoleta va visitar la seu de l’ entitat els fillets van poder fer algo que no sempre és possible durant les sortides dels gegants quan les festes d’ estiu. Poder-los veure quiets, tocar-los i fins i tot fer-se una fotografia de tota la classe juntament amb els seus amics els gegants.

La última escola que ha visitat la casa dels gegants en el projecte iniciat el passat hivern ja va ser fa poques setmanes l’ escola Cor de Maria (CORMAR) de Maó, de la que en breu en publicarem la crònica i les fotografies.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS