Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Les festes de Sant Llorenš 2011

geganters-mao | 17 Agost, 2011 15:13

El passat cap de setmana van ser les Festes d’ Alaior, les que cada any celebra la població menorquina en honor a Sant Llorenç.

La participació dels gegants ja havia començat el divendres abans del cap de setmana principal amb la vestida pública dels gegants enmig de la plaça, com a anunci de que la festa era arribada. Dit fet, el de vestir els gegants enmig de la plaça poc abans de festes, és una d’ aquells actes que surten purament del poble: primerament i de manera molt funcional s’ acostumava a vestir els gegants dins el mateix ajuntament, algun dia els fillets van començar a anar a veure com es vestien els gegants... fins el dia en que l’ ajuntament es va quedar petit per a tanta gent i l’ acte es va haver de traslladar a l’ exterior. Al dia d’ avui dit acte ja surt anunciat al programa de Festes com el primer amb gegants de les Festes de Sant Llorenç.

 

Ja durant els dies de festa gran, el dissabte a les quatre i mitja de la tarda ja estarien tots els gegants, els de casa i convidats, enfront de les cases municipals per a iniciar el tradicional passacarrers del dissabte de Sant Llorenç. Encapçalarien la marxa els Gegants d’ Alaior en Llorenç i na Eulàlia, amb el seu grup de capgrossos; seguits dels convidats d’ honor que en serien els Gegants de Molins de Rei i ja seguits aquests d’ alguns gegants menorquins com serien en Lluís i na Maria i també na Tecla de Sant Lluis, en Yurca d’ Es Camí d’ Es Castell de dalt de Maó i en Tomeu i na Guida representant a la ciutat de Maó i acompanyats d’ en Miquelet es Salero.

La volta seria com cada any, amb les gralles sonant per tots els carrers del centre de la vila i destacant en aquest cas el nombrós grup de grallers que arribaria de Molins de Rei. Dos fets més que cal destacar seria el primer que la calor del dissabte de Sant Llorenç seria la “tradicional” i per una altre que pot ser el públic que va seguir i contemplar la cercavila pels carrers del poble podria ser en aquest cas superior a la d’ anys anteriors.

La passejada duraria algo més d’ una hora, doncs és ben sabut que en la festa menorquina la festa no para i just arribar de nou els gegants a la plaça principal, en poc temps també hi arribarien els cavalls de sa colcada per a continuar amb la festa.

Ja el diumenge al matí els geganters maonesos quedarien estoixats, doncs la diana la farien els amfitrions i els arribats de terres catalanes.

 

Per a la tarda la consigna seria a les 19,10 tot-hom a l’ antiga església de Sant Diego, que era on estàven estoixats els gegants per a partir tots cap a la desfilada de carrosses. En aquest cas s’ hi sumarien els arribats des de la vila de Llucmaçanes.

Al cap de poc temps ja estarien totes les figures plantades Dalt Sant Pere nou, esperant l’ inici de la desfilada de carrosses que havien d’ encapçalar com cada any els gegants.

Ja serien passades les nou de la nit quan tota la desfilada arrencaria pels carrers del poble, destacant en aquest cas que si be el públic que havia vist els gegants en el dia anterior era majoritàriament els veïns del poble, en aquest cas ja es veien ben prou turistes accionant les seves càmeres. Les carroces d’ Alaior 2011 farien honor a la fama de vistositat que en tenen de cada any i en absolut decepcionarien a un públic que no en va perdre detall.

Poc abans de les dotze de la nit la festa acabava a la Plaça Constitució i la consigna ja sols era tot-hom a guardar i la setmana que ve a Sant Climent.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS