Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Aquell antic instrument dels Órabs...

geganters-mao | 25 Agost, 2011 15:11

Enguany ja en farà setze anys des de que el grup de Geganters de la Ciutat de Maó decidís incorporar l’ oboè popular, la gralla, a les passejades dels nostres gegants, seria d’ aquesta manera que es recuperaria a la nostre illa un instrument que ja en portava un segle desaparegut dels seus carrers.

De dit instrument no s’ en coneix en quin moment arriba a Menorca, doncs la documentació més antiga que ens en parla ens el localitza durant les mitjanies del segle XIV en la vila marinera de Fornells; tot i així no seria estrany que ens arribés molt abans, de mans de la cultura musulmana que és la que encara al dia d’ avui el te com a més principal en les seves celebracions.

La última localització de l’ instrument abans de la recuperació ja ens transporta a la Ciutadella del segle XVIII, convivint amb altres instruments amb els que es podien acompanyar actes civils i també religiosos.

En els últims anys han anat apareixent diferents estudis que parlen dels antecedents històrics de la gralla a Menorca, sent l’ últim que ens en parla el que apareix en el Quadern de folklore nº 96 “Música i Balls Populars a Menorca, Inventari de grups folklòrics”, de Damià Bosch. Transcrivim alguns paràgrafs de dit treball en els que ens parla de l’ instrument que ens ocupa:

Entre els instruments oblidats, hem trobat la cornamusa, sac de gemecs o xeremies. Tres mots que defineixen un instrument musical compost d’ un bot de cuiro que serveix de depòsit d’ aire, al qual van adaptats alguns canons destinats a la insuflació i a la modificació dels sons. Gràcies als nostres veïns mallorquins, hem pogut conèixer com era aquest instrument. Originàriament, aquests tipus d’ instruments estaven desprovists del sac de cuiro i se sonaven amb la tècnica de la respiració circular. (...) La dolçaina és un tipus d’ instrument de música popular semblant a la xeremia, però més curt i més agut que encara veim per la zona llevantina.

L’ autor de l’ estudi ja ens explica com la xeremia (nom amb que apareix document l’ oboè popular a Menorca durant el segle XVIII) antigament sols era el tub melòdic que es sonava amb la tècnica de la respiració circular, sent així un oboè popular, família d’ instruments a la que pertany la gralla, de fet encara avui en dia a Mallorca dit oboè popular rep el nom de “Grall”. Una puntulització que podem fer sobre dit treball, sense que desmereixi en absolut la qualitat de la investigació feta, per la que felicitem al seu autor, és que les dolçaines que cita que encara avui es sonen en la part de llevant no poden ser altres que les gralles. El fet no te gran importància doncs no deixem de parlar d’ un mateix instrument, sent dolçaina el nom que rep per terres valencianes l’ oboè popular.

Per part de qui escriu aquestes ratlles vull citar la anècdota de haver pogut escoltar també aquests mateixos instruments en una recent visita feta a la ciutat d’ Avilès per a un festival de música celta, de caire internacional, en el que els que els feien sonar eren la delegació arribada des de la Bretanya Francesa, els Kevrenn Brest Sant Mark, destacant en aquest cas la gran qualitat dels seus intèrprets.

Una part de la pintura Festa en el Riu Pla de Maó, en la que es pot veure a un grup de músics sonant els seus intruments. dits músics pel que veiem i la època formaven el denominat

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS