Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Les Festes de Sant LluÝs 2011

geganters-mao | 28 Agost, 2011 19:56

Aquest cap de setmana han estat (i ho continuaran sent fins demà dilluns) les Festes en honor a Sant Lluís, Rei de França, el mateix que dona nom al poble que està de celebració.

Com en totes les festes on existeix la presència de gegants, aquests tenen els seus dies, destacant a cada poble que la presència major sempre sol ser la dels amfitrions, mentre els diferents gegants convidats ja trien quins dies són els que visitaran la festa en representació de la vila a la que pertanyen.

En el cas de les Festes de Sant Lluís, que te com a protagonistes als gegants en Lluis, na María, na Tecla i el recentment arribat a la família en Doraemon, els convidats hi solen arribar el dissabte a la tarda. És aquest un dels passacarrers principals i que inaugura la jornada festiva del dissabte de la festa.

Va ser precisament per aquest cas que en Tomeu i na Guida i els ses inseparables Pere, Gràcia i en Miquelet es Salero ahir van oferir els seus millors balls a la que en és una de les seves poblacions veïnes.

Aproximadament a les cinc de la tarda ja estaven els amfitrions, els arribats des de Maó, altres gegants de l’ illa i molt especialment pel que camí que havien fet per arribar a Sant Lluís els Gegants de Montmeló (Catalunya). Seria quan la banda de tambors i cornetes d’ Alaior començaria amb les seves marxes i que seria la senyal inequívoca de que totes les figures en breu es posarien en camí.

Gegants no en van faltar i música tampoc, doncs a part dels grups de gralles que van arribar acompanyant als seus respectius gegants, també es van poder escolar els pasdobles i demés músiques festives de la Banda de Música d’ Es Migjorn Gran. Els Amfitrions obrien la marxa, seguits dels convidats catalans i també d’ els representants d’ Es Castell, Camí d’ Es Castell de Dalt de Maó, Maó i Llucmaçanes.

Tot i que aquest any el recorregut va ser més curt que en els últims anys tampoc es pot dir que la presència dels gegants fos poca o curta, doncs gairebé la majoria de carrers del poble van poder escoltar el so festiu de la gralla, van poder veure ballar els gegants i van poder compartir la festa amb els gegants i geganters que els portaven.

Públic no en va faltar en cap moment, fet que caracteritza a la festa menorquina en tots els seus moments, els carrers plens de gent i alegria.

 

La festa gegantera acabaria en front de les naus on havien de ser guardats els gegants, just a l’ entrada del poble, amb un ball individual de cada grup de gegants de cada poble i un ball final de tots els gegants participants amb el tradicional “Passi-ho Be” interpretat per tots els grallers participants de manera conjunta.

En el moment d’ escriure aquestes línies les Festes de Sant Lluís segueixen el seu curs i en breu ja estarem parlant de l’ inici de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia de Maó 2011, les que ja toquen a la porta i per les que ja han començat els preparatius a la Colla de Geganters de Maó.

 

Visita també: www.gegantmao.menorca.es i els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS