Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

La restauraciˇ d' en Tomeu i na Guida

geganters-mao | 30 Agost, 2011 18:32

Aquestes festes de la Mare de Déu de Gràcia seran molt especials per els nostres vells i entranyables gegants en Tomeu i na Guida, doncs estaran d’ estrena. Hi arribaran després d’ un llarg procés de restauració que ha durat dos hiverns.

Dels dos grans habitants de la ciutat no s’ en coneix la data exacta de fabricació, doncs eren unes d’ aquelles figures que en el seu moment la casa de Barcelona “El Ingenio” creava per a ser llogades als pobles durant els dies de festa major, però que pot ser per la curta vida que arribaven a tenir la majoria de vegades es treien al mercat sense cap document que les diferenciés de les altres que ja hi estaven, i quan podien arribar a estar prou malmeses com per a causar mal efecte eren substituïdes en el magatzem per a altres de noves. És així com en Tomeu i na Guida van arribar a la nostre ciutat a l’ any 1934, en un principi per a ser una estada més en el seu anar i venir pels pobles d’ Espanya, però que finalment unes negociacions entre el consistori maonès i el llogater faria que aquests ja mai més marxessin de la ciutat.

 

En Tomeu i na Guida, com tots els que es fabricaven en la seva època van ser construïts originàriament amb el material que es denomina cartrò-pedra. Com a curiositat citarem que molts de gegants van sortir durant molts d’ anys d’ un mateix motlle, fent que encara avui tinguem localitzades en actiu més d’ una vintena de parelles de gegants bessons dels nostres. Dit material, el cartró, tot i ser molt més consistent que el cartró comú que podem trobar en totes les cases, necessita d’ un constant manteniment per a la seva conservació i més tenint en compte que els gegants, no sent els nostres cap excepció per molta cura que s’ en tingui , no són pocs els accidents, fregades i fins i tot caigudes que poden arribar a patir durant les seves passejades.

Per dit motiu en Tomeu i na Guida sempre han tingut a alguna persona que els ha anat arreglant, restaurant, pintant etc. Per a assegurar així que tots els setembres, durant els dies principals de Maó, causessin la millor impressió possible. Tot i així el fet de que en quasi vuit dècades hagin tingut que menester de ben diverses mans que els hagin anat arranjant amb els més diversos materials, havia donat el resultat de que en la majoria de les parts ja comptaven amb molts d' arranjament un a sobre de l' altre. Dit fet mancava consistència a les figures, a l' hora que moltes de les seves parts a força d' acumulació de materials ja havien perdut algunes de les seves formes originals.

És important recalcar però que sense la intervenció de totes les persones que durant tantes dècades van anar apedaçant de la manera que sabien, sempre amb il·lusió i amb els recursos de que disposaven, els nostres gegants, aquests ben segur ja haurien deixat d' existit faria prou temps.

Seria durant l'hivern del 2010 quan el grup de geganters de Maó proposaria a l' Ajuntament de la Ciutat l' iniciar un procés de neteja i restauració integral de les figures. La persona que portaria endavant el projecte seria l' artista Miquel Villalonga, que després de quasi dues dècades treballant en el manteniment físic d' en Tomeu i na Guida, en la restauració d' altres gegants de l' illa o per exemple en la construcció del popular nano “en Miquelet es Salero” assoliria el nou repte. L' Ajuntament de Maó finançaria tots els materials necessaris per a la restauració.

Seria durant el més de gener quan a la seu de l' Entitat Gegantera de la Ciutat s' iniciarien les tasques de restauració dels gegants.

 

La primera en passar per quiròfan seria na Guida que a sobre les taules del taller començaria a ser netejada. Baix la pintura s' hi trobarien capes de fibra de vidre (a l' any 1990 quan en cartró ja no tenia suficient consistència per a mantenir l' integritat de la figura aquesta va ser tota recoberta i ajuntades les seves parts, braços i bust, amb dit material), escaioles, cinta d' embalar, cartrons varis, paper de diari, etc. Tots aquests materials serien eliminats per a descobrir a sota la Guida original que un dia ens va arribar de Barcelona.

Per citar alguns casos significatius de l' estat en que es trobava la figura citarem com a previsible que les ungles ja feia anys que havien deixat de tenir forma baix diferents capes de pintura, o que en algun moment en que el coll ja no podia aguantar més el pes del cap, aquest va ser seccionat per a introduir en el seu interior diverses fustes que aguantarien el cap recte i de nou amb el cap a sobre les espatlles seria dissimulat el tall amb algunes capes de cartró i pintura. Amb la neteja de na Guida s' ha possibilitat també que els braços tornin a ser dues peces independents que es munten amb perns al bust.

Un cop amb alguns kilos de menys començava per a na Guida una segona fase, la de la restauració amb el mateix material amb que havia estat construïda, el cartró-pedre,  la figura primera que havia sorgit de baix de les capes de materials. Dita operació s' havia de fer amb molta cura, doncs no es podia eliminar cap ni un mil·límetre d' un cartró que en alguns casos ja es desfeia sol. Dita operació portaria moltes setmanes, però la gratificació anava arribant a mida que na Guida renaixia com ho va fer aquell dia que va ser creada al taller en que va nàixer.

Amb la figura totalment restaurada una fina capa de macilla i una altre d' imprimació la prepararien per a viatjar a la casa del pintor Pere Tudurí que li donaria de nou les expressions de la cara i mans amb la que ja es mostra aquests dies la nostre geganta.

Un altre treball que es faria a na Guida seria la creació d' un nou tronc, amb pits, panxa, cintura i esquena, que substituiria a la que se li havia creat a l' any 1990 que tan sols era la part davantera. La tècnica utilitzada seria la escultura a la que a sobre se li aplicaria una capa d' escaiola, per aquesta ser separada en dues meitats per que servís de motlle per a crear en el seu interior i sempre amb cartrò-pedra el nou tronc.

Ja com a última fase la cosidora Isabel Mercadal s' encarregaria de la confecció d' un nou gipó, vestit de davall, sostenidors i davantal nous en substitució dels que portava que pel desgast de dues dècades ja necessitaven renovar.

L' estiu interrompria les tasques de restauració, quedant pendent de passar per quiròfan en Tomeu, doncs és sabut que durant les festes patronals i molt especialment les nostres festes de la Mare de Déu de Gràcia és quan més feina tenen els nostres gegants.

Un cop arribat de nou l' hivern tornaria a obrir-se el quiròfan, sent les tasques a fer amb en Tomeu idèntiques a les festes amb na Guida.

En aquest cas la sorpresa arribaria al comprovar com alguns arranjaments, per el material en que eren fets ,entre els que es trobava paper imprès a Barcelona durant la època en que els gegants ens van arribar, eren d' abans de la compra dels gegants. Estem explicant així que quan els nostres gegants van arribar a la ciutat ja ho van fer amb alguna ruptura i el seu conseqüent arranjament fet a sobre.

Les tasques amb en Tomeu han quedat enllestides durant la primavera del 2011, deixant als nostres dos vells gegants a punt per a començar de nou el camí. Durant aquests dos hiverns han estat diverses les persones de dins l' entitat que han volgut col·laborar amb les tasques fent que el projecte tot i la seva complexitat, hagi comptat amb la il·lusió de tot el grup.

www.gegantsmao.menorca.es

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS