Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

25 anys d' aquelles Festes de La MercŔ

geganters-mao | 24 Setembre, 2011 15:52

Tal dia com avui de fa 25 anys els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida estàven a Barcelona participant en un cercavila, emmarcat dins les Festes de la Mercè, que sota el títol d’ “Un Mar de Gegants” va portar a la ciutat catalana a figures gegantines arribades de ben diferents punts del mar comú.

 

Dita participació dels nostres gegants representaria per a ells la tornada a la ciutat que un dia els havien vist nàixer i en certa manera l’ inici d’ un camí de novetats que desembocaria en l’ esclat del mon geganter a la nostre illa que va tenir lloc durant la dècada dels 90. Recordem que estem recordant una època en la que els gegants sols sortien els dos dies de la Mare de Déu de Gràcia amb molt poques excepcions, i que a aquella participació a les Festes de la Mercè li continuaria a l’ any 1988 una primera trobada de gegants a Maó, amb figures gegantines de l’ illa i també arribades de fora i tot un seguit d’ activitats que fan que comparar els gegants a la nostre ciutat amb 25 anys de diferència sigui parlar de dos mons ben diferents.

 

 

 

La vida dels nostres gegants ha canviat en just dues dècades i mitja i les nostres festes de Gràcia també, recordem que aquell any 1988 va ser el primer que es va celebrar la segona festa de Gràcia al port, encara no existia aquell acte en que el pregoner surt als balcons de l’ Ajuntament per a fer el seu pregó públic i multitudinari, les festes de barriada no eren tan nombroses com ara o la romeria a l’ ermita de Gràcia encara no s’ havia imaginat. Però així són les nostres Festes de la Mare de Déu de Gràcia, tradicionals i obertes a l’ hora.

Justament en l’ any en que els nostres gegants acaben de ser restaurats amb l’ objectiu de que puguin seguir fent molts d’ anys més entre nosaltres, publiquem la única fotografia de que disposem d’ aquell any 1986 amb els nostres gegants a la Ciutat de Barcelona amb motiu de les Festes de la Mercè. Ens servirà dita fotografia per a poder apreciar també com han canviat les nostres figures durant aquests últims 25 anys. 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

Les Festes de Sant Nicolau 2011

geganters-mao | 13 Setembre, 2011 21:46

El passat dissabte la població d’Es Mercadal va viure una de les últimes amb gegants d’ aquest estiu, la de les Festes de Sant Nicolau. 

En un principi tot podria semblar com les que inauguren l’estiu, les de Sant Martí, doncs el viatge és el mateix, ens trobem als antics quarters d’ artilleria per a treure els gegants, els portem a la façana de l’ Ajuntament...però un cop al poble estem parlant d’ unes altres Festes, les que es viuen després de l’ esgotament de l’ estiu, molt més tranquiles, pot ser amb menys gent pels carrers i un ambient més relaxat. Poden ser aquestes algunes diferències i també les que fan que la jornada sigui única i amb un encant que moltes vegades no es troba en les multitudinàries i pujades festes que durant tot l’ estiu precedeixen a n’ aquestes.

A l’ hora de la sortida els geganters al seu lloc i en aquest cas la música seria la del grup “Los Muchachos”, doncs com per Sant Nicolau tot és diferent en aquest dia solen aprofitar els músics de la colla, els grallers, per a tenir la única oportunitat en l’any per a fer de portador de gegants.

Un altre fet a destacar és que al haver menys gent pel carrer i ser el ritme més lent, els fillets tenen més fàcil atracar-se als gegants, tocar-los i fer-se la fotografia de record sense preses.

La volta en aquest dissabte va ser poc més o menys com en anys anteriors, sense deixar d’ agrair la costum que a Es Mercadal mai s’ ha perdut de que algunes cases principals estiguin obertes al pas dels gegants per a refrescar i obsequiar als seus portadors.

De tornada cap a la plaça que ja havia vist sortir la passejada alguns balls servirien de comiat i fins l’ any que ve, la festa no acabava però, doncs en poc temps els cavalls de sa colcada hi arribarien per a continuar-la.

Ara ja avui podem dir que la temporada d’ estiu de gegants pels geganters maonesos i d’ Es Mercadal ja ha tocat a la fi i amb el que continuarem informant en els propers dies ja serà amb la tasca que es duu a terme tots els hiverns ja en l’ interior de la seu de l’ agrupació, per a preparar la temporada 2012.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao

 

 

El matÝ de la Mare de DÚu de GrÓcia

geganters-mao | 09 Setembre, 2011 16:10

Ahir al matí va tenir lloc el passacarrers principal de les Festes de Gràcia de Maó, principal pel motiu que és el que es fa en el dia de la patrona que dona nom a la celebració.

A les vuit i mitja del matí el Pla de la Parròquia feia un aspecte molt diferent al del dia abans, encara no havia sortit la calor que escalfaria poques hores més tard, ni tampoc les multituds que en aquelles hores del matí estaven reposant d’ una nit que havia estat llarga i agafant forces per a un dia que també seria llarg. En tot cas la matinal de la Mare de Déu de Gràcia te els seus incondicionals que són els que fan polida la jornada, la dels pares amb els fillets encara petits que no es volen perdre la sortida dels gegants.

La participació de figures gegantines i també de músics en la passejada de gegants d’ ahir seria menor a la del dia abans, doncs estem parlant de que si be en Tomeu i na Guida són imprescindibles, sense dits protagonistes la passejada no tindria sentit, la resta de figures gegantines hi acudeixen segons la disponibilitat dels seus respectius grups de geganters que escolleixen els dies en que participaran en les nostres Festes. És així que en la matinal d’ ahir els participants serien els amfitrions Tomeu i Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero i els convidats de Mallorca i Catalunya. La música seria la dels grups de grallers, doncs en el cas de la banda de tambors del dia abans ja havia complert amb la jornada sonant la diana de les vuit.

 

És així que la polida estampa de la sortida dels gegants en el dia de Gràcia es repetiria un any més i discorreria pels carrers de la part baixa de la ciutat com en edicions anteriors. Si pot ser una novetat a destacar la presència menor de gent al carrer que en anys anteriors.

Tot i així no hi faltaria com cada any la convidada a pastissets del Carrer Madrid, on com cada any es va oferir un ball de gegants als veïns que amb tanta dedicació cada any ens obsequien ni tampoc la convidada del carrer Sant Ferran, on mai ha faltat el pati amb la taula ben plena per a convidar als geganters.

El Pla de la Parròquia en el moment d’ arribar de nou els gegants ja era un altre diferent del que s’ havia sortit, trobant en aquell moment just el repic de campanes i els caixers de sa colcada entrant a l’ església per a la missa.

Al poc dels gegants entrar a plaça quedarien aquests plantats enfront de la parròquia per a una altre tradició que si be no està escrita en cap lloc és obligatòria quan s’ han fet tants d’ amics durant unes festes, la fotografia de grup dels amfitrions amb tots els participants i molt especialment dels que dies abans havien agafat el vaixell per a arribar a Maó. La fotografia certificaria la amistat i el record d’ unes festes de la Mare de Déu de Gràcia que en matèria de gegants ahir al migdia es van acomiadar de la ciutat fins a l’ any següent.

La festa però sols acabava de començar, doncs en breu els cavalls de nou entrarien a la plaça i també faltava tota la jornada de la tarda. Serà avui a la nit quan amb la traca final ja tindrem les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2011 com a un record per sempre.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

El dissabte de la Mare de DÚu de GrÓcia

geganters-mao | 08 Setembre, 2011 16:23

Ahir a la tarda va tenir lloc el passacarrers del dissabte de la Mare de Déu de Gràcia, un dels més multitudinaris i el mateix que fa 77 anys va portar als emblemàtics Tomeu i Guida a les nostres festes.

A les tres i mitja de la tarda ja es van començar a veure a la plaça els membres de cada una de les agrupacions geganteres que hi havien de prendre part, que van començar a arribar per a treure les figures a la plaça per a començar amb la festa dels gegants.

A hora de donar sortida al passacarrers encapçalarien la marxa els joves del grup de músics “Cap de Fibló” i de la Banda de Tambors i Cornetes de Dalt Sant Joan. Els gegants ja serien en Joan i na Rita representant a Llucmaçanes, en Yurca d’ es Camí d’ Es Castell de Maó, na Tecla de Sant Lluís, en Xec Calvet d’ Es Castell, els convidats d’ honor els Gegants del Vendrell i els Gegants de Llucmajor, els gegantons del Casal de Gent Gran d’ Es Camí d’ Es Castell de Maó, en Miquelet es Salero i com no podia ser d’ altre manera tancant la marxa els amfitrions en Tomeu i na Guida.

 

Si be en dia tan senyalat els més esperats sempre són en Tomeu i na Guida, no va ser poca la expectació cap als arribats des de fora de l’ illa. No van ser poques les exclamacions en veure com els gegants arribats des de Mallorca “tenien peus” o també per la expressió amb la que van ser creats de mans de l’ artista els gegants arribats des de El Vendrell.

Podríem dir moltes coses d’ un passacarrers que va durar més de tres hores, la molta gent que el va seguir, la alegria, les cares dels fillets i la emoció dels més grans... però creiem que simplement tantes paraules i sentiments ja vendrien resumides en que va ser tan festiu i alegre com altres anys i que la passejada dels gegants en absolut va decepcionar a ningú.

Visita obligada va ser a la residència per a gent d’ es Cos de Gràcia, on sempre es solen oferir els millors balls. Ja en dit carrer de sortida els gegants es trobarien amb les multituds que l’ omplien de cap a cap.

Després de tres hores de voltar pels carrers els gegants arribarien de nou a la plaça principal de la festa, on uns pocs balls, amb la banda i amb els grallers, anunciarien que els gegants, tot i la seva estatura i estar ben reforçats, també ja anaven cansats de tant de caminar i ja era hora de pujar de nou a l’ Ajuntament; de fet els membres de la Banda de Musica de Maó ja anaven arribant per a continuar amb la festa.

Una picada i un refresc a l’ antic Cine Victòria donaria per acabada la jornada de gegants d’ ahir, moment en que els geganters es canviarien de roba per a continuar també amb la festa “ja de paisà”.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

els gegants a la romeria de les Festes dŔ GrÓcia

geganters-mao | 05 Setembre, 2011 15:26

Fa pocs dies, referint-nos al pregó de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia, comentàvem com en ocasions són els actes de més recent incorporació a una festa els que arrelen millor, prenen més estimació entre la gent, i ens poden donar la sensació de que “hi ha estat sempre” (no és aquest una fet únic de les nostres festes de Gràcia); un altre cas similar en seria el de la romeria del passat dissabte, a la que hi vam anar amb els gegants, que no tenint dues dècades d’ existència esdevé al dia d’ avui en acte multitudinari i sentit per la població. Podríem citar també la curiositat de que l’acte sigui tan novedos, doncs possiblement siguin majoria les poblacions de l’ estat que tenint unes festes en honor a un sant o patró tinguin la romeria com a un dels actes més ancestrals de la celebració.

El cas és que per primera vegada els Gegants de la Ciutat de Maó en Tomeu i na Guida van anar a la romeria. La convocatòria la feia el Grup Folklòric Es Rebost de Maó i també hi van participar els gegants de la veïna població de Llucmaçanes, la Banda de Música de Maó i els milers de maonesos que hi van desfilar a peu, en cavall, carretó i tots ells vestits amb el vestit típic de l’ illa.

La sortida seria a les cinc del Pla de la Parròquia, tot i que poques hores abans una pluja que ja s’ anunciava des de feia dies va alçar ben prou comentaris de que la romeria segur que s’ anul·laria. Es veu que la Mare de Déu i Sant Pere ja estaven però d’ acord i un any més milers de persones van poder anar a l’ Ermita de Gràcia a fer la seva ofrena.

La desfilada es faria amb l’ ambient més festiu, entre balls folklòrics i els pasdobles de la banda de música, que serien ballats pels gegants fins arribar al lloc de destí. Arribats al pati de l’ ermita i mentre la banda oferia algunes peces tothom que va voler es va poder atracar a la Mare de Déu per a fer la seva ofrena.

Culminaria la jornada amb un últim ball de gegants, unes obligades fotografies de les figures gegantines a la façana de la ermita i també amb la Mare de Déu i corrent cap a casa (l’ Ajuntament) que el temps es tornava a espanyar i d’ un moment a l’ altre tornaria començar a ploure...

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

Ressenya del dia del pregˇ de Festes de GrÓcia

geganters-mao | 04 Setembre, 2011 14:57

És digne d’ admirar com un poble pot arribar a estimar els seus costums i sobre tot els que el defineixen com a tal, és el cas de les nostres Festes de la Mare de Déu de Gràcia, en les que es pot dir que tothom hi participa, d’ una manera o d’ una altre, fent així que la manifestació prengui justificadament la connotació de popular.

En el cas del dia del pregó de Festes, d’ el que avui en farem la ressenya en la edició d’ enguany, estem parlant d’ un dels actes més tardiament afegits al programa, però també un dels més estimats i que més gent concentra. Remuntant-nos a mitjans dels anys vuitanta del segle passat trobem com la nit del pregó la conformava un pregoner que feia el parlament en l’ interior de l’ Ajuntament, de caire més institucional que popular (doncs el públic era el que podia caber en l’ interior de la sala de plens de l’ edifici noble) i com a final de la jornada el correfocs ja portava la festa als carrers de la ciutat. L’ any 1988 per primera vegada els gegants locals i convidats passejarien pels carrers en el dia sis de setembre, en una clara intenció de popularitzar el dia i portar la festa al carrer; sent finalment a partir de l’ any 1989 quan es conformaria la nit del pregó com la coneixem avui: els gegants iniciant la jornada, per primera vegada el pregoner faria el parlament des de els balcons de l’ Ajuntament,  i tancaria la jornada i el foc i fum dels dimonis del correfocs (dels últims anys és el pregó infantil i també el primer toc de flabiol). En tan sols 22 anys la nit del pregó com la coneixem avui ha esdevingut en algo insubstituïble i com a tal relatarem la d’ enguany, ja passada pel motiu de que una de les novetats de les Festes de Gracia 2011 ha estat que la jornada s’ ha volgut avançar al divendres abans de festes, és a dir el ja passat dia dos de setembre.

 

És així que el passat divendres poc passades les set de la tarda els geganters s’ anirien concentrant al pla de la parròquia i en poc els gegants anirien sortint de l’ interior de l’ Ajuntament per a prendre posicions a punt per a la sortida. Els participants d’ enguany no van ser tants com en edicions immediatament anteriors, doncs la llunyania entre el dia del pregó i els passacarrers dels dies sis i set ha fet que els convidats de fora l’ illa en el dia d’ avui encara estiguin per arribar a Menorca (en la que por motius de treball, etc. Mai poden fer una setmana sencera entre nosaltres). D’ aquesta manera els gegants en Tomeu i na Guida estarien ben acompanyats d’ en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero i també d’ en Joan i na Rita i en Kikus i na Kika de Llucmaçanes i d’ en Yurca d’es Camí d’ Es Castell de dalt.

Un cop iniciada la marxa aquesta descorreria pels carrers més cèntrics de la ciutat i amb les notes del grup de músics “Cap de Fibló” i del grup de grallers dels gegants de la ciutat. A diferència d’ altres anys els carrers que viurien la passejada dels gegants serien el Carrer Nou, carrer de l’ Àngel, plaça Colón i enfilant cap al carrer de l’ església per a fer la de nou la entrada a plaça.

Poc passades les vuit de la nit els gegants participants serien presentats per megafonia i entrarien per parelles per a oferir cada un el seu millor ball en una plaça que ja els esperava impacients. Els grups de músics sonarien les últimes tonades que ballarien junts tots els gegants, que en breu ja anirien cap al retiro doncs el que arribava era el pregó infantil.

Com una altre novetat d’ enguany (tot i que no era la primera vegada que es feia) en Tomeu i na Guida i també els seus acompanyats en Pere i na Gràcia romandrien a plaça fins al final del pregó de la nit per a ballar amb la banda de música, el pregoner convidat Simón Orfila i la gent congregada, el tradicional Es Mahón.

Les Festes de la Mare de Déu de Gràcia van avançant i des de aquest mateix medi us les anirem relatant.

 

Visita també: www.gegantsmao.menroca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao

En Tomeu i na Guida ja sˇn a s' Ajuntament

geganters-mao | 02 Setembre, 2011 14:09

Les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2011 ja són començades, ahir a la tarda dues activitats van marcar l’ inici de la jornada gegantera i de la pròpia festa en general.

Seria a mitja tarda quan els usuaris del centre Trepucó per a persones discapacitades rebrien les Festes de Gràcia a la seva pròpia casa, En Miquelet es Salero faria arribada al pati del centre i durant una estoneta tots junts gaudirien d’ una jornada festiva a l’ hora que emotiva.

En breu, passades les set de la tarda, els geganters s’ anirien concentrant a la seu de l’ entitat, a l’ antic Quarter de Santiago de la Carretera de Sant Lluís de Maó, per a anar-se preparant per a fer la avui ja tradicional arribada dels gegants a l’ Ajuntament.

És d’ aquesta manera, ballant i fent festa, que des de fa ja quasi dues dècades els Gegants en Tomeu i na Guida i els seus acompanyants fan l’ arribada als balcons de l’ Ajuntament per a quedar-hi exposats ja de cara a les Festes.

Serien les vuit menys quart quan tota la comitiva començaria la baixada cap al pla de la parròquia, cap a les Festes de Gràcia. El trajecte de la Carretera Sant Lluís es faria amb una gran filera de cotxes darrera, a l’ arribada a s’ Explanada s’ hi afegirien molts de fillets amb els seus pares que esperaven allà als gegants per a acompanyar-los en el trajecte, els carrers del centre ja coneixerien la multitud, i l’ arribada al Pla de la Parròquia esdevindria una festa de música, gegants i els molts de maonesos que van voler ser presents en aquest primer dia de festes.

 

Els gegants van ballar amb el grup de grallers i poc van tardar en començar a pujar les escales de l’ Ajuntament on hi romandran durant tota la propera setmana.

Acte seguit després de colocades totes les figures al seu lloc els mateixos regidors de l’ Ajuntament van ser els encarregats d’ obsequiar als presents amb coca i xocolata. 

Lo d’ ahir va ser la primera jornada gegantera de les Festes a la que en hi seguiran d’ altres, de fet aquesta tarda en Tomeu i na Guida i tots els convidats que arribaran al pla de la parròquia per a l’ ocasió ens oferiran el passacarres i ball de gegants previ al pregó de festes.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS