Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Ressenya del dia del pregˇ de Festes de GrÓcia

geganters-mao | 04 Setembre, 2011 14:57

És digne d’ admirar com un poble pot arribar a estimar els seus costums i sobre tot els que el defineixen com a tal, és el cas de les nostres Festes de la Mare de Déu de Gràcia, en les que es pot dir que tothom hi participa, d’ una manera o d’ una altre, fent així que la manifestació prengui justificadament la connotació de popular.

En el cas del dia del pregó de Festes, d’ el que avui en farem la ressenya en la edició d’ enguany, estem parlant d’ un dels actes més tardiament afegits al programa, però també un dels més estimats i que més gent concentra. Remuntant-nos a mitjans dels anys vuitanta del segle passat trobem com la nit del pregó la conformava un pregoner que feia el parlament en l’ interior de l’ Ajuntament, de caire més institucional que popular (doncs el públic era el que podia caber en l’ interior de la sala de plens de l’ edifici noble) i com a final de la jornada el correfocs ja portava la festa als carrers de la ciutat. L’ any 1988 per primera vegada els gegants locals i convidats passejarien pels carrers en el dia sis de setembre, en una clara intenció de popularitzar el dia i portar la festa al carrer; sent finalment a partir de l’ any 1989 quan es conformaria la nit del pregó com la coneixem avui: els gegants iniciant la jornada, per primera vegada el pregoner faria el parlament des de els balcons de l’ Ajuntament,  i tancaria la jornada i el foc i fum dels dimonis del correfocs (dels últims anys és el pregó infantil i també el primer toc de flabiol). En tan sols 22 anys la nit del pregó com la coneixem avui ha esdevingut en algo insubstituïble i com a tal relatarem la d’ enguany, ja passada pel motiu de que una de les novetats de les Festes de Gracia 2011 ha estat que la jornada s’ ha volgut avançar al divendres abans de festes, és a dir el ja passat dia dos de setembre.

 

És així que el passat divendres poc passades les set de la tarda els geganters s’ anirien concentrant al pla de la parròquia i en poc els gegants anirien sortint de l’ interior de l’ Ajuntament per a prendre posicions a punt per a la sortida. Els participants d’ enguany no van ser tants com en edicions immediatament anteriors, doncs la llunyania entre el dia del pregó i els passacarrers dels dies sis i set ha fet que els convidats de fora l’ illa en el dia d’ avui encara estiguin per arribar a Menorca (en la que por motius de treball, etc. Mai poden fer una setmana sencera entre nosaltres). D’ aquesta manera els gegants en Tomeu i na Guida estarien ben acompanyats d’ en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero i també d’ en Joan i na Rita i en Kikus i na Kika de Llucmaçanes i d’ en Yurca d’es Camí d’ Es Castell de dalt.

Un cop iniciada la marxa aquesta descorreria pels carrers més cèntrics de la ciutat i amb les notes del grup de músics “Cap de Fibló” i del grup de grallers dels gegants de la ciutat. A diferència d’ altres anys els carrers que viurien la passejada dels gegants serien el Carrer Nou, carrer de l’ Àngel, plaça Colón i enfilant cap al carrer de l’ església per a fer la de nou la entrada a plaça.

Poc passades les vuit de la nit els gegants participants serien presentats per megafonia i entrarien per parelles per a oferir cada un el seu millor ball en una plaça que ja els esperava impacients. Els grups de músics sonarien les últimes tonades que ballarien junts tots els gegants, que en breu ja anirien cap al retiro doncs el que arribava era el pregó infantil.

Com una altre novetat d’ enguany (tot i que no era la primera vegada que es feia) en Tomeu i na Guida i també els seus acompanyats en Pere i na Gràcia romandrien a plaça fins al final del pregó de la nit per a ballar amb la banda de música, el pregoner convidat Simón Orfila i la gent congregada, el tradicional Es Mahón.

Les Festes de la Mare de Déu de Gràcia van avançant i des de aquest mateix medi us les anirem relatant.

 

Visita també: www.gegantsmao.menroca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS