Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Tonades populars, Canšons de taverna

geganters-mao | 11 Desembre, 2011 22:19

Com acostumem a fer cada mes, transcribim en aquest medi el mateix article que també publiquem amb caràcter mensual a la revista insular "Útil", en la que en la secció "Tradicionari" es van tocant diferents aspectes de la nostre cultura popular. És concretament en la revista d' aquest mes de decembre en la que parlem de les cançons de taverna i de la tan nostre "Volem Vi".

 

Cançons de Taverna 

Cançons de Taverna és el títol del treball que publicà a l’ any 1999 el folklorista català Jaume Arnella. L’ obra és un recull de fins a quaranta dues partitures de cançons populars de diversos indrets amb el denominador comú de que totes elles fan referència al beure, al compartir la beguda, al cantar i beure a la taverna.

És en el pròleg del treball en el que Arnella ens exposa la relació entre el cantar i el beure: El vi i la cançó, de sempre, han fet molt bona parella per què estan fortament relacionats; gairebé l’un demana l’ altre. Junts són capaços de crear un ambient propici perquè les persones ens puguem comunicar millor els nostres sentiments, tant si són d’ alegria, com de tristesa o de melangia. Si volguéssim comparar les seves funcions a les que es donen en els motors, de cotxes o de motos, el vi seria la gasolina, i les cançons, l’oli (...).  Títols suficientment explícits que apareixen en el treball són: Beure és el que ens cal, Beurem una botella, Cançó de beure, El carro del vi, Himne al vi, Les rondes de vi o Xala i beu sense brida.

 

Dues cançons que no hi falten en el recull i que ho fan en representació de la nostre illa són les aquí tan populars No en Volem Cap i Volem Vi.

 

La primera és la que en moments de festa es sol cantar amb la mateixa música que l’ anomenat Ball des Còssil en el cas del Volem Vi no sols entre noltros és ben popular si no que a més des de fa alguns anys el títol de la cançó dona nom a un dels actes de les Festes de Gràcia de Maó.

 

Es conta que al poc de començada la dècada dels setanta, en època del batlle Rafael Timoner, un cop acabat es jaleo i en el moment en que les autoritat i els seus convidats estaven dins l’ Ajuntament fent la tradicional beguda, un grup de joves es va congregar a les portes de les cases consistorials per a reclamar la seva participació en un acte que en aquell moment estava reservat sols per a uns pocs privilegiats. La cançó Volem Vi seria la proclama, mig en broma mig en serio, per a reclamar la seva participació en la beguda.

 

Ja aquell mateix any les autoritats van mostrar comprensió i van repartir entre el jovent alguns porrons de vi. Com aquelles tradicions que s’ estan gestant l’ acte s’ aniria repetint en anys successius. Prest els porrons serien substituïts per botes i a l’ any 1986 el Volem Vi ja va sortir anunciat en el programa de festes de la Mare de Déu de Gràcia com un acte tradicional més.

 

visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS