Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

La hemeroteca dels Gegants

geganters-mao | 29 Gener, 2012 19:24

Com sempre hem comentat, les tasques dins el grup de geganters són moltes més que les de portar els gegants durant les festes d’ estiu (i durant l’hivern S’Àvia Corema).  Una de les tantes és la de portar ordenat, actualitzat i sempre a punt per a poder-se consultar l’ arxiu de l’entitat.

Dit arxiu retrocedeix fins a la primera referència trobada sobre la presència de gegants a la nostre ciutat, recollint fins al dia d’ avui tot el material fotogràfic trobat, programes d’ actuacions, el diari on es narren tots els fets que succeeixen als gegants i als seus portadors i també la hemeroteca. De aquesta última, la que recopila totes les aparicions fetes pels gegants en la premsa local i de fora de l’illa, és d’ on hem començat a extreure aleatòriament alguns retalls i començat a penjar en una de les carpetes del facebook dels Gegants de Maó, per que tot-hom que vulgui també pugui fer amb nosatres el viatge al passat dels nostres gegants a traves del que ha anat diguent d’ ells la premsa.

El Facebook és un dels medis que des de fa alguns anys està utilitzant l’Agrupació Gegantera de la Ciutat de Maó per a eina de comunicació amb el públic, juntament amb canal www.youtube.com/gegantsmao  la web www.gegantsmao.menorca.es i aquest mateix blog.

Gegants i Capgrossos en les cavalcades de Reis (II)

geganters-mao | 10 Gener, 2012 20:35

El passat dia cint novament tres reis mags gegants van prendre part en la cavalcada de reis de Maó. Van ser els mateixos gegants, arribats des de Es Mercadal, Llucmaçanes i el propi Tomeu de Maó que ja van sortir en la cavalcada de dos anys abans (En el passat 2011 no hi van participar doncs un dels protagonistes, en Tomeu de Maó, estava en aquells dies a quiròfan en ple procés de restauració).

Al igual que en la anterior ocasió els gegants van fer el que millor saben fer, ballar, però en aquesta ocasió encapçalant la cavalcada i amb les alegres notes de la Banda de Música de Maó.

Hi ha que dir que existeixen dies en l’any que pels més petits els gegants “no tenen rival”, mentre que en la nit de reis, en la cavalcada, ho tenen més difícil que altres dies, doncs els protagonistes absoluts, als que s’ ha anat a veure i als que tothom espera són els mags que arriben en dia tan senyalat de tan enfora. Tot i així, els fillets van tenir una nit complerta amb els gegants i els van aplaudir, els van voler tocar i molts d’ ells, els més grossos, ja càmera en ma van voler immortalitzar el moment poc habitual de veurer-los com a monarques.

 

Dins les curiositats direm que aquest any ha estat la tercera vegada en quasi vuit dècades en que els maonesos han pogut veure a n’en Tomeu, el Gegant de Maó, vestit de rei, doncs originàriament és així com va arribar a la nostre ciutat a l’ any 1934 (al 1935 ja s’ el va vestir de menorquí antic); el passat any 2010 i enguany.

Qui s’ hi fitxa be d’ un any per s’ altre també sempre hi pot trobar novetats i en aquesta ocasió la barba que se li va posar a n’ en Tomeu era nova i en la ma en aquesta ocasió el que portava era una de les moltes cartes que els fillets de la ciutat havien escrit als reis.

De la cavalcada en general aquest any va variar el recorregut i també van ser refets els decorats que escenificaven diferents moments de Nadal i en els que es van mostrar tan solemnes com cal als protagonistes els reis Melchor, Gaspar i Baltasar.

Visita també www.gegantsmao.menorca.es i www.youtube.com/gegantsmao .

Els gegants i capgrossos en les cavalcades de reis (part 1)

geganters-mao | 07 Gener, 2012 18:45

Els gegants i els Capgrossos en les cavalcades de reis (part 1)

El passat dijous a la nit les seves Majestats d’ Orient els reis Melchor, Gaspar i Baltasar van afer arribada a totes les ciutats i pobles de l’ estat. Com lis correspon per la seva categoria la entrada a les poblacions es va fer en alguns llocs a cavall, en camell, en alguns pobles més modestos a peu, i en molts d’ ells dalt carrosses que formaven part de vistoses cavalcades.

En el cas de Menorca totes les poblacions van tenir la seva cavalcada de reis i totes es van procurar, tot i la crisis, que la seva entrada fos amb tot luxe de detalls. En alguns llocs fins i tot van encapçalar les desfilades els gegants i capgrossos.

La primera població i la seva cavalcada de la que parlarem és Ciutadella, el la que precedits del grup d’ animació i percussió “S’ Esclat” el grup de capgrossos aportava una primera nota d’alegria als més petits, a la espera de la principal, la de veure als Reis Mags d’ Orient. En dita població els capgrossos, com en totes les que compten amb aquesta mena d’elements festius, aquests anaven saludant als més menuts, lis donaven la ma i a alguns fins i tot se els hi anaven els peus amb els ritmes brasilers que els precedien.

Els capgrossos de Ciutadella són de recent incorporació a la cavalcada. De dits elements direm que a diferència dels del seu gènere que poblen altres pobles de Menorca aquests no solen participar en els dies principals de la ciutat, Les Festes de Sant Joan, doncs en aquestes no s’ acostuma a que ni en la tarda del dissabte ni en el matí del dia principal surti algun passacarrers a fer la crida a la festa. És així que per les notícies que en tenim la cavalcada de reis sol ser pels capgrossos de dita ciutat possiblement la única sortida al carrer que fan en l’ any.

Els capgrossos de Ciutadella de Menorca.

Els caparrots que surten en la cavalcada de reis de Ciutadella són obra de la molt reconeguda “Aragonesa de Fiestas”, que és al dia d’ avui un dels tallers que pot ser més elements d’imatgeria popular te repartits per la geografia espanyola. Els models que concretament fa alguns anys arribarien a la població de ponent són els que des de fa ja algunes dècades figuren en el catàleg amb els noms de: Aguacilillo, Gendarme, Payaso, Cazador, Popeye, Capitan Pirata i Teresa Panza.

A part dels capgrosos i el ja mencionat grup de percussió “S’ Esclat” altres elements que vam poder veure en la cavalcada de Ciutadella van ser la Banda de Música, les carrosses amb la estrella que guiava als mags, la que representava el naixement del fill de deu i com no podia ser d’altre manera, les més luxoses que eren pels tres reis protagonistes de la nit.

En pocs dies anirem completant informació amb la següent cavalcada, la de Maó.

Visita també www.gegantsmao.menorca.es i www.youtube.com/gegantsmao .

Diari del que ha estat l' any 2011

geganters-mao | 01 Gener, 2012 18:32

Dins les diferents tasques que es duen a terme dins la Colla de Geganters de Maó està la d’ arxivar i deixar constància de totes les activitats que duu a terme l’ entitat. Es sol fer amb el material fotogràfic que es genera en cada actuació, hemeroteca, cartells i programes, i també en el “Diari”, en el que es deixa constància escrita de cada una de les activitats.

El “Diari” de l’ any 2011 que ens acaba de deixar és el que us transcrivim en les línies que segueixen:

Any 2011

08 març. Com cada any organitzem i representem l’ enterrament d’ en Camestortes. Aquest any la novetat és la participació de la Banda de Música de Maó.

09 març. A la nit baixem a peu s’Àvia Corema a s’ Ajuntament per a deixar-la exposada als balcons.

12 març. S’Àvia Corema va a la Plaça Bastió per a perdre el primer peu. Al igual en anys anterior molt de públic. Fa d’ animadora la pallassa Xinxeta i ens acompanyen quatre músics de la Banda de Música de Maó.

19 març. Segon peu de s’Àvia Corema a la Plaça Colon. En acabar el grup de castellers “Xoriguers” fan castells a la Plaça Constitució.

26 març. Tercer peu de s’Àvia Corema a la Plaça del Carme.

02 abril. Quart peu de s’ Àvia Corema a la Plaça Miranda de Maó.

09 abril. Quint peu de s’Àvia Corema a la Plaça Príncep. L’ animador és El Gran Pepot.

09 abril. Festa de la Creu Roja de Ferreries. A les quatre i mitja de la tarda. Hi participem amb en Miquelet i el Gegant Olímpic, la música és del grup de batucada “S’esclat”.

16 abril. Sisè peu de s’Àvia Corema al parc d’ Es Freginal de Maó. Fa d’ animadora na “Maria Galeta”.

20 abril. Festa acomiadament de s’Àvia Corema, a la Plaça Alfons III. Actuen els Pinyeta Pinyol i es reparteix coca amb xocolata. Sa colla de geganters treu a la venta un conte per a pintar protagonitzat per “en Miquelet es Salero”, dibuixat per una membre de sa colla. Es conta te bona acceptació i d’ una tirada de 200 en queden sols una cinquantena.

 visita de la Classe dels gegants del col·legi Mare de Déu de Gràcia de Maó a la seu de la Colla de Geganters de Maó. 

10 maig. Dues membres de la Colla visiten el Col·legi Mare de Déu de Gràcia, on expliquen als fillets el que són els gegants, el que fem els geganters etc. Després els fillets venen al local per a veure els gegants i coneixer-los d’ aprop. Dos dels fillets són disfressats de Tomeu i Guida i fan un ball dins el local. La activitat és similar a la que s’ havia iniciat durant la tardor 2010.

El dia 27 de maig es munta de nou es gegant en Tomeu donant per acabada la restauració de les parts històriques i creació del nou tronc, quedant sols pendent la creació de les noves peces de roba.

31 maig. Amb motiu d’ un programa d’ IB3 en el que han de competir fent proves els pobles de Maó i Ciutadella, els membres de l’ equip representant de Maó ve a fer-se la fotografia de presentació de l’ equip amb els gegants, com a símbol del seu poble, a la plaça que hi ha junt al local de sa colla.

04 juny. Al matí es baixen a peu des de es local fins a s’ Ajuntament ses cinc figures que participaran al dia següent en el passacarrers del Maó + flors.

03-05 juny Granollers. passada dels gegants singulars. Es convida a participar a la geganta S’Àvia Corema en les Festes de la Ascensió de Granollers, concretament en l’ acte anomenat “La Passada”, que aquest any és monotemàtic sobre gegants “Singulars”. La participació de la geganta, juntament amb una veintena de figures singulars arribades de Catalunya i algunes de l’ estranger és el dissabte dia quatre amb una plantada a les onze del matí, que per motius de la pluja es te que fer en lloc tapat, i un petit passacarrers a les sis de la tarda. A la arribada a plaça balla la seva cançó interpretada per el sac de gemecs i flabiol que l’ havia acompanyat durant el cercavila.La geganta alça expectació i prou fotògrafs de gegants demanen per poder-la fotografiar. Viatge satisfactori per les dues persones que el fan.

05 juny. Mao + Flors. Acte igual que en altres anys. Abans del passacarrers, a les sis de la tarda,  s’ entreguen des de les escales de l’ Ajuntament les flors de drap que portaran les figures durant el cercaviles i a la geganta na Guida un ram de flors naturals. És la primera sortida que fa el gegant en Tomeu després de la seva restauració.

16 juny dues geganteres visiten la escoleta Es Passarells per a fer el mateix tipus de visita que ja s’ havia fet amb altres col·legis.

20 de juny. Els fillets del col·legi Cormar venen al local a veure i conèixer els gegants. Com a única variant referent a la activitat que en aquesta ocasió són tres les classes que ens visiten,

22 de juny. Els fillets de l’ escoleta Es Passarells visiten la seu de la colla per a veure i conèixer els gegants.

10 juliol. Reunió i dinar al local de la colla. Es posen taules baix la porxada de l’ entrada del local i es fa reunió per a presentar la temporada. Després es fa un dinar de paella.

 

16 juliol. Festes de Sant Martí a Es Mercadal. Al matí alguns membres de sa colla van a Es Mercadal a aclarir els gegants i portar-los juntament amb en Pere i na Gràcia i en Miquelet a l’ Ajuntament. A la tarda passacarrers com cada any, en el que a part de noltros hi participa també el gegant en Yurca i la Banda de Música d’ es Mercadal.

23 juliol. Festes de Sant Antoni Abad a Fornells. Sortim a les cinc menys quart de davant s’ Ajuntament amb es Gegants d’ Es Mercadal, Gegantons de Maó i Miquelet i també el Gegant en Yurca amb la seva Colla Gegantera. Ens acompanya també sa Banda de Música d’ Es Mercadal. En acabar fem una picada as Castell de Fornells i també un poc més de festa amb ses gralles (Titànic, I Will Survive, Avui és festa...).

24 juliol. Festes de Sant Jaume a Es Castell, sortim es capvespre per a portar es gegants d’ Es Castell en Jaume i na Rosser, juntament amb es geganters de Llucmaçanes. També surten en Xec Calvet i en “Hommer Simpson”) portats pels mateixos fillets (amb algun adult) que l’ any anterior ja portaven a n’ en Xec Calvet. Just sortir de s’ Ajuntament en arribar as primer carrer comença a ploure i es tenen que deixar es gegants resguardats i just poder tornar-los de nou a estoixar.

25 juliol. Diana d’ es matí de Sant Jaume. Surten es mateixos gegant que ho havien intentat es dia abans portats per es mateixos portadors. Es músics són sa Colla de Grallers de Maó.

25 juliol.10 h Pujada d’ Es gegants en Jaume i na Rosser a missa, amb autoritats i banda de música. Devallada de se s’ Eglèsia a s’ Ajuntament, amb autoritats i banda. Similar en durada a altres anys.

7 agost. Festes de Sant Gaietà a Llucmaçanes, diumenge a la tarda. Participem en el passacarrers amb en Tomeu i na Guida i en Miquelet es Salero. Participen els Gegants de Llucmaçanes, Maó, gegantons de Sant Lluís, Gegantons d’ Es Castell i com a convidats especials els Gegants de la Ciutat d’ Alacant.

13 agost. Festes de Sant Llorenç a Alaior, passacarrers d’ es dissabte de sa festa. Hi portem en Tomeu i na Guida i Miquelet. Participen Alaior, Sant Lluís, Yurca, Maó i com a convidats especials els Gegants de Molins de Rei.

14 agost. Festes de Sant Llorenç, desfilada de carrosses del diumenge a la nit. Hi participem amb les cinc figures, similar a altres anys.

20 agost. Festes de Sant Climent. Sortim el dissabte a la tarda, com cada any en un passacarrers que dura poc més de mitja hora. Destaca que de sa colla ve molta gent, aquest any en tot cas a sa colla també som bastants. Hi participen també els Gegants de Llucmaçanes.

27 agost. Festes de Sant Lluís. Hi anem amb les cinc figures de costum. Sortim de davant s’Ajuntament aproximadament a les cinc de la tarda en un passacarrers que és més curt que en els últims anys. Destaca la participació dels Gegants de Montmeló (Catalunya), juntament als amfitrions i altres gegants de l’ illa.

 

31 agost. Convidada a les Colles de Geganters de Menorca que prendràn part en les Festes de Gràcia. Es fa a l’ antiga sala de premsa de l’ Ajuntament. La regidora de Festes Elisa Mus ret homenatge a Miquel Villalonga, per la seva trajectòria en el mon dels gegants i en la restauració d’ en Tomeu i na Guida i se li regala  una gralla grabada com agraïment, la colla de geganters també dedica unes paraules a l’ homenejat.

01 setembre. A la tarda en Miquelet es Salero visita el centre de Bintaufa per a persones amb discapacitat.

01 setembre. Arribada d’ els gegants de Maó a l’ Ajuntament per a quedar exposats de cara a festes. Sortim en passacarrers a les vuit menys quart del local i aproximadament en mitja hora estem al Pla de la Parròquia. Es fan uns pocs balls entre la multitud que ens acompanya durant la baixada i també la que ens esperava a plaça i es puixen els gegants a l’ Ajuntament.

02 setembre. Aquest any el nou equip de govern a l’ Ajuntament de Maó decideix avançar el pregó de festes al divendres abans de Gràcia. Per dit motiu els grups de geganters que solen arribar de fora de l’ illa no hi poden estar presents, sortint únicament els gegants de Maó, una parella de gegants i els gegantets de Llucmaçanes i el gegant en Yurca; amb la música dels grallers de Maó i del grup de músics “Cap de Fibló”. En la entrada a plaça les parelles i músics són presentats i fan alguns balls per parelles i també conjunts. Els Gegants de Maó queden durant tot el pregó al costat de l’ Ajuntament (on es solia posar en anys anteriors la tarima de la banda de música) per a ballar l’ Es Mahón un cop finalitzi el pregó.

03 setembre. Romeria de Festes de Gràcia, hi participem per primera. Hi participen també dos gegants de Llucmaçanes i Banda de Música de Maó. Molta gent hi participa en cavall, carro, a peu... . Un cop a l’ ermita es posen els quatre gegants a una banda mentre es fa l’ ofrena floral, ballem un pasdoble amb la banda de música i fem algunes fotos d’ en Tomeu i na Guida enfront de l’ ermita i amb la Mare de Déu.

05 setembre. Com cada any els gegantons en Pere i na Gràcia participen en la festa del Triangle Comercial – Camí d’ es Castell.

06 setembre. Al matí anem a rebre al port de Maó els Gegants del Vendrell. Recepció oficial a l’ Ajuntament per part de les autoritats.

06 setembre. Sopar de germanor amb els Gegants del Vendrell al Restaurant Royal de Maó.

07 setembre. Al matí arriben els Geganters de Llucmajor.

07 setembre. Passacarrers del capvespre de Gràcia. Sortim a les 16,15 h. Participen Grup de músics Cap de Fibló, Joan i Rita de LLucmaçanes, Yurca, Tecla (Sant Lluís), Xec Calvet (Es Castell), Gegants de Llucmajor, El Vendrell (amb grallers) i Maó amb les cinc figures i grallers. Per motiu de que aquest any l’ escenari de la banda no està a l’ entrada del Carrer Isabel Segona, just sortir es passacarrers és de per allà que agafa el camí cap el pla d’ es monestir. Passacarrers similar a altres anys. Al final es fan alguns balls a plaça. Dura en total 3 hores 15 minuts. En acabar convidada a coca i refrescs a l’ antic cine Victòria.

08 setembre. Matí de la Mare de Déu de Gràcia. Sortim a les 9h. Geganters de Maó i convidats de fora de s’ illa. Es nota menys públic que en altres anys. Itinerari de costum.

08 setembre. Sopar germanor amb els Geganters de Llucmajor.

10 setembre. Dissabte de Sant Nicolau a Es Mercadal. 

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS