Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Nova sortida de s'└via Corema

geganters-mao | 25 Marš, 2012 18:15

Ahir al matí la nostre vella i entranyable s’Àvia Corema va perdre el cinquè peu de la quaresma 2012.

El cas és que com ja anem parlant des de fa alguns articles la geganta de s’Àvia Corema ha esdevingut en pocs anys en tot un fenomen. Avui podríem parlar del fet de que la figura de la vella de set peus, representativa de la quaresma, al marge de la geganta que la representa, abans de la arribada de la seva plastificació com a figura gegantina, en molts de casos ja estava en la categoria d’aquelles tradicions que s’anaven perdent. No volem llevar mèrit als col·legis, casals o cases particulars que encara la conservaven, però era ja un fet ben minoritari.

Amb la arribada de la geganta es va començar a parlar d’ella, doncs va agradar i alegrava els dissabtes matins maonesos, però poc s’esperava que debut a l’èxit de la geganta en pocs anys a la majoria de les cases es tornaria a penjar a la paret, nevera... la figura de la vella de set peus i recuperar la tradició de llevar-li un peu cada setmana. El fet traspassaria les fronteres figuratives de la ciutat i visitant la resta de pobles de l’illa durant els primers dies de la quaresma ja es veuen als escaparats de les llibreries un article que pot ser fa alguns anys hi faltava.

Aquest matí un bon amic ens comentava com el seu fill de dos anys “es sabia de memòria i cantava la cançó de s’Àvia Corema”. Les sortides de la geganta ja són tradició i no poden faltar en els dissabtes mati de quaresma a Maó, però imaginant el pitjor, que algun dia ens faltessin les sortides de la geganta, possiblement la tradició de s’Àvia Corema seguiria durant molts anys en l’interior de les cases com havia estat tradició a la nostre illa abans de que amb la modernitat i els canvis de costums comences a estar en desús.

A la quaresma 2012 poca vida ja li queda, ja es senten els assajos de les bandes de tambors i cornetes que ensallen per a la setmana santa i la nostre geganta ja està fent les últimes sortides per aquest any. Ahir en concret va ser a la Plaça Colon de Maó on tot el sèquit de la geganta que són la Colla de Geganters de la ciutat, el grup de joves de la Banda de Música de Maó i la animadora Cati Pelegrí, va escenificar novament la cerimònia del pas de les setmanes, amb el gran calendari que és la nostre àvia.

La sortida va ser com de costum del Pla de la Parròquia i el passacarrers de la arribada a la plaça va ser just de pocs metres. Allà els fillets com de costum van seure a terra fent una gran rotllana i no van perdre detall de l’entreteniment que els va oferir la animadora. Sols un va poder ser l’afortunat entre els menuts que li va llevar la sabata i al cap de poc temps amb la música més alegre, un popurri de cançons tradicionals menorquines i catalanes, engegaria el camí de tornada. Aquest es va fer de per la Plaça d’Es Padronet, Costa d’en Ga i baixant per sa Costa de sa Plaça.

El proper dissabte novament hi haurà sortida de s’Àvia Corema i pel dimecres dia quatre d’abril la gran festa d’acomiadament per l’any 2012 de la entranyable i estimada s’Àvia Corema.

 

www.gegantsmao.menorca.es els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

S'└via Corema en un matÝ de primavera

geganters-mao | 17 Marš, 2012 17:24

Aquest matíla geganta s’Àvia Corema de Maó ha perdut el quart peu de la quaresma 2012.

Com dèiem fa uns dies, és difícil poder dir a partir de quin moment en concret un fet es pot començar a convertir en tradició. Ho comentàvem a propòsit dels pocs anys que fa de la arribada a la nostre ciutat de la Geganta de la quaresma, però com ja des de els primers anys les seves sortides es van convertir en obligades en els matins de la quaresma maonesa. Una altre qüestió que també vendria a propòsit de les tradicions i de la nostre tan peculiar geganta és quan una tradició comptaria en un estat de salut òptim.

Existeixen tradicions que els que les posen a la pràctica en presumeixen de que haurien superat sense canvis el pas dels anys, fet que podria afegir valor a dita tradició; o també existeixen aquelles tradicions que pot ser el seu valor podria ser el de anar evolucionant sense perdre mai la essència i el significat.

El cas de la geganta s’Àvia Corema porta el camí de escollir la segona opció, doncs mai ha variat el seu significat, alhora que cada any se li ha fet a les seves sorties alguna variació referent als anys anteriors.

Un exemple seria el de l’animador que l’acompanya i exerceix de mestre de cerimònies. En el primer any aquest era representat magistralment per l’actor Jordi Perez i que si hem de buscar una definició al seu personatge podria ser un saltimbanqui, personatge de fira... ; en el segon any la mestre de cerimònia va ser la actriu Vero Melià que encarnava a una jove vestida amb el traje típic de menorquina i figurava ser la neta de la vella quaresma. Hem conegut a El Gran Pepot, especilista amb malabars, a Na Xinxeta, una pallassa que feina cantar i dançar als fillets, a na Maria Galeta, vestida com un bufò medieval i aquest any exerceix Cati Pelegrí com si fos una filleta petita de col·legi. Diferents personatges s’han anat integrant en la tradició cada un fent coses diferents però amb un mateix fi.

Tornant a les tradicions, moltes vegades evolucionen en funció del medi i les seves possibilitats (antigament els balls folklòrics es feien en els llocs, en el camp, mentre que en la actualitat estant dit medi cada cop més en desús, les ballades es segueixen fent, però ja integrats en la vida i els carrers de la ciutat). Quan va sortir per primer cop la Geganta s’Àvia Corema, el Carrer de ses Moreres de Maó era un carrer al servei dels tràfic rodat. Des de l’estiu passat dit carrer és peatonal, motiu pel que aquest matí i per primera vegada ha servit per a llevar un nou peu a la Geganta de la Quaresma.

La cerimònia ha estat com de costum i una ma innocent, com sempre un fillet de entre el públic, ha llevat a la geganta en el Carrer de Ses  Moreres de Maó el quart peu de la quaresma 2012.

Per la setmana que ve ja s’anuncia que la geganta tornarà a l’Ajuntament amb sols dos peus i transcorrent així les setmanes de la quaresma es va fent el camí cap a la setmana santa.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

Ja sˇn tres peus els que ha perdut S'└via Corema

geganters-mao | 10 Marš, 2012 21:01

Fa pocs dies ens van telefonar d’una emissora local d’ un poble de Barcelona per a parlar amb algun membre del grup de geganters sobre la tradició a Maó de la geganta s’Àvia Corema. No era aquesta la primera vegada que se ens sol·licitava de pobles de fora de l’illa per a motius similars.

El cas és que tal i com acabem de contar per a qui no ha viscut a la nostre illa i li arriben des de fa pocs anys les notícies del fet multitudinari de les sortides de la geganta de la quaresma és normal que pensin que es podria tractar d’ una tradició estimada per la seva antigor que podria ser la que convertís el fet en multitudinari. La veritat és que la Geganta s’Àvia Corema te molts pocs anys de vida, no te ni una dècada, però ningú ho diria veient com ha revolucionat la quaresma a Maó.

Un fet si que no es podrà discutir i és que al dia d’avui les sortides de s’Àvia Corema ja són insubstituïbles i en pocs anys s’han tornat tradició (paraula tan difícil de definir). Aquesta serà una tradició purament menorquina, una mena de festa única en el mon, inventada pels maonesos i que si algun dia és exportada podrem presumir d’haver estat nosaltres els primers. Ni a Menorca hem inventant els gegants ni hem inventat s’Àvia Corema, però el fet de que una geganta representant s’Àvia Corema perdi un peu cada dissabte en una festa feta a posta per a ella al dia d’avui és una festa única.

Parlant en clau d’actualitat avui la nostre geganta ha visitat la Plaça del Príncep on ha perdut el tercer peu, ja en van quedant menys. La cerimònia ha estat la habitual i un fet que ha ajudat a que gent no en faltés ha estat que un dissabte més el solet primaveral ha acompanyat en tot moment l’acte i ha estat motiu per que el centre de la ciutat s’hagi vist ple de famílies que solet + s’Àvia Corema era impossible no sortir de casa.

Una escena a destacar ha estat quan un cop amb la geganta amb una sabata menys ha fet el camí de tornada per l’interior de l’antic convent carmelità, el Claustre del Carme, que avui acull un centre comercial. La estampa ha estat polida i ens ha recordat aquelles matinals de la Mare de Déu de Gràcia en que els gegants en Tomeu i na Guida solien també passejar per dins aquest mateix mercat.

Dissabte que ve ens tornarem a trobar a les dotze del migdia al Pla de la Parròquia i seguirem contant les setmanes que ens queden per a pasqua, amb el nostre particular calendari que és la geganta s’Àvia Corema.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a: www.gegantsmao.menorca.es

S'└via Corema, ja van dos peus

geganters-mao | 04 Marš, 2012 19:19

Ahir al matí, fidel a la seva cita amb tots els fillets de la ciutat, la geganta S’Àvia Corema de Maó va tornar a sortir al carrer.

Hem mencionat els fillets de la ciutat, però seria més exacte dir una multitud de fillets, doncs els dissabtes matí de la quaresma maonesa s’han convertit en un moment de trobada en un mateix lloc de moltes famílies amb els seus fillets, arribades moltes elles de fora de la ciutat.

Ahir al matí poc abans de les dotze del migdia la Plaça Constitució era plena per a acompanyar a la comitiva en el seu trajecte fins el punt neuràlgic de la festa. Els membres del grup de Geganters de Maó estrenyent les seves faixes, els músics de la Banda de Música de Maó afinant els seus instruments... i a les dotze en punt que comenci la cercavila!.

En el matí d’ ahir el camí era fins a la Plaça Bastió. Un altre encarregada de contagiar la alegria també seria la animadora Cati Pelegrí, que en aquest any 2012 exerceix de mestre de cerimònies de les sortides de la popular geganta.

Un cop a la plaça, a baix de una de les torres del Pont de Sant Roc, previ haver-se assegut tots els  fillets fent un gran rotllo per a deixar veure a tot-hom, poc tardaria en arribar el moment culminant de la jornada, el de llevar-li un peu a la geganta. L’escollit seria el que porta la bamba i la ma innocent d’ahir va ser la de una filleta de entre el públic.

Un cop culminada la cerimònia novament els músics engegarien amb el seu repertori de cançons tradicionals i el camí seria el mateix però de tornada, cap a la Plaça Constitució per a deixar de nou a la geganta als balcons de l’Ajuntament a l’espera del proper dissabte en que tornarà a sortir al carrer.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

Novetats a la web dels gegants

geganters-mao | 01 Marš, 2012 16:06

Ja fa anys l’entitat gegantera de la Ciutat de Maó va apostar per la xarxa com a medi per a poder mostrar el dia a dia dels nostres gegants, la seva història, fotografies antigues etc. El present medi n’ és un exemple, agraint molt sincerament les moltes persones que el segueixen ja des de fa anys de manera periòdica.

És concretament la web http://www.gegantsmao.menorca.es/index.html la que avui és notícia, doncs acaba de ser actualitzada en el seu apartat “Activitats Gegants”, en el que es mostra en matèria de gegants el més destacat de cada any. És en dit apartat on ja hi apareix el que va ser el passat 2011 per que així ho pugui conèixer qui no el va poder viure amb nosaltres i també com a record pels mols que ens van acompanyar en la temporada passada.

Cal recalcar també dos medis més, un és www.youtube.com/gegantsmao i l’ altre el perfil de facebook d’ en Tomeu i na Guida, que el podreu trobar en dita comunitat com a “Gegants de Maó Menorca”. D’ aquest últim medi destacarem el gran èxit recollit que fa que posant un exemple en la nostre última publicació en menys de 48 hores fossin més de vuitanta les persones que ja li havien posat el seu me gusta.

Tots aquests medis són actualitzats periòdicament per poder viure els gegants també a la xarxa però... aquest dissabte al matí, a les dotze en punt del migdia tot-hom al la Plaça Constitució que s’Àvia Corema tornarà a perdre un peu, i en arribar a casa en aquest mateix medi us ho relatarem.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS