Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Ja sˇn tres peus els que ha perdut S'└via Corema

geganters-mao | 10 Marš, 2012 21:01

Fa pocs dies ens van telefonar d’una emissora local d’ un poble de Barcelona per a parlar amb algun membre del grup de geganters sobre la tradició a Maó de la geganta s’Àvia Corema. No era aquesta la primera vegada que se ens sol·licitava de pobles de fora de l’illa per a motius similars.

El cas és que tal i com acabem de contar per a qui no ha viscut a la nostre illa i li arriben des de fa pocs anys les notícies del fet multitudinari de les sortides de la geganta de la quaresma és normal que pensin que es podria tractar d’ una tradició estimada per la seva antigor que podria ser la que convertís el fet en multitudinari. La veritat és que la Geganta s’Àvia Corema te molts pocs anys de vida, no te ni una dècada, però ningú ho diria veient com ha revolucionat la quaresma a Maó.

Un fet si que no es podrà discutir i és que al dia d’avui les sortides de s’Àvia Corema ja són insubstituïbles i en pocs anys s’han tornat tradició (paraula tan difícil de definir). Aquesta serà una tradició purament menorquina, una mena de festa única en el mon, inventada pels maonesos i que si algun dia és exportada podrem presumir d’haver estat nosaltres els primers. Ni a Menorca hem inventant els gegants ni hem inventat s’Àvia Corema, però el fet de que una geganta representant s’Àvia Corema perdi un peu cada dissabte en una festa feta a posta per a ella al dia d’avui és una festa única.

Parlant en clau d’actualitat avui la nostre geganta ha visitat la Plaça del Príncep on ha perdut el tercer peu, ja en van quedant menys. La cerimònia ha estat la habitual i un fet que ha ajudat a que gent no en faltés ha estat que un dissabte més el solet primaveral ha acompanyat en tot moment l’acte i ha estat motiu per que el centre de la ciutat s’hagi vist ple de famílies que solet + s’Àvia Corema era impossible no sortir de casa.

Una escena a destacar ha estat quan un cop amb la geganta amb una sabata menys ha fet el camí de tornada per l’interior de l’antic convent carmelità, el Claustre del Carme, que avui acull un centre comercial. La estampa ha estat polida i ens ha recordat aquelles matinals de la Mare de Déu de Gràcia en que els gegants en Tomeu i na Guida solien també passejar per dins aquest mateix mercat.

Dissabte que ve ens tornarem a trobar a les dotze del migdia al Pla de la Parròquia i seguirem contant les setmanes que ens queden per a pasqua, amb el nostre particular calendari que és la geganta s’Àvia Corema.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a: www.gegantsmao.menorca.es

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS