Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Les Plaques de cava d'en Miquelet es Salero

geganters-mao | 28 Abril, 2012 17:15

Des de fa alguns anys, no molts degut a la seva curta vida, el nano en Miquelet es Salero s’ha anat convertint en una de les estrelles dels passacarrers, en un dels elements més esperats de les desfilades. No és presuntuós el dir que ja molta gent quan imagina els gegants de Maó en Tomeu i na Guida ja els pensa amb en Miquelet devant, contrastant en altura i pot ser amb la avantatge de la proximitat amb els més menuts de les cases.

És així que aquest any en una trobada de col·leccionistes de plaques de cava que s’està fent en aquests mateixos moments a Menorca en Miquelet hi estarà present. En dita trobada a part d’intercanviar-se dits elements, cada un dels participants presentarà una sèrie limitada de plaques de la que s’ oferirà una a cada participant com a record de la trobada. És així que cada un busca un motiu amb el que il·lustrar la placa que o be faixi referència a la terra de la que prové cada col·leccionista o be sigui representativa de la terra on es venen a trobar. No hi solen faltar ni els talaiots, els cavalls de sa colcada... i com un símbol, modern però avui ja símbol, de les nostres festes, un col·leccionistes arribat des de Vilanova i la Geltrú en aquests moments estan sorprenent a la resta de participants amb les plaques de cava d’en Miquelet es Salero.

Dita trobada no és la primera vegada que es fa a la nostre illa i en la edició de l’any anterior ja hi van ser presents les plaques d’en Tomeu i na Guida.

les plaques de cava del nano en Miquelet es Salero de Maó, Menorca

La col·lecció de plaques de cava es va popularitzar fa ja alguns anys i lluny de ser una moda que passa al dia d’avui la seva afició segueix en augment. Per dit motiu no són poques les sol·licituds que ja hem rebut per a nosaltres poder facilitar les plaques d’ en Miquelet a col·leccionistes. És aquí on tenim que informar que al ser una edició que no és feta per la nostre entitat únicament disposem dels exemplars que els editors de la sèrie molt gentilment ens han fet arribar.

Vagi com a mostra del bon que fer dels amics que han editat la sèrie la fotografia de les plaques, en tres colors, d’ en Miquelet.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao

 

La Banda de M˙sica de Maˇ (I)

geganters-mao | 22 Abril, 2012 15:07

Com venim fent des de fa temps, transcribim en aquest medi el mateix article que mensualment també publiquem en la revista insular "Útil". És en la revista d'aquest mes d'Abril on hem publicat la primera part de la història de la Banda de Música de Maó.

 

La primera banda de música municipal que va tenir la ciutat de Maó li deu els orígens a l’agrupació que organitzà, just començat el segle XX, el mestre Bartolomé Mir Corantí amb alguns asilats de la Casa de la Misericòrdia.

De l’estrena de l’agrupació musical ens en parla, fent la crònica de les festes de Gràcia de l’any 1902, el diari El Bien Público: 

“A las visperas, con repique general de campanas y disparo de bombas y cohetes, sucedió la exhibición por primera vez de la banda de música municipal, que interpretó por las calles con delicadeza y aprovechamiento, bonitos paso-dobles y bailables que merecieron elogios del vecindario y de los forasteros (...)”. 

Es diu que seria l’any 1909 que, fruit de les bones relacions entre la banda de la Casa de la Misericòrdia i l’Ajuntament de la ciutat, l’agrupació musical es constituiria oficialment com a Banda Municipal de Maó. 

Seria un cop desaparegut el mestre fundador de la banda que el més de febrer del 1924 prendria la batuta el seu fill, el mestre Bartolomé Mir i Pons. 

 De l’expedient de les festes Gràcia d’aquell mateix any rescatem la següent nota dirigida al director de l’agrupació, amb la qual ens fem una idea de quina era la tasca de la banda de música dins les festes: 

“Nota para el director de la Banda Municipal. 

Dia 6, a las 4 de la tarde.- Pasacalle.

Dia 6, a las 9 de la noche.- Concierto en el Paseo de Isabel II.

Dia 7, a las 7 de la mañana.- Diana.

Dia 7, a las 9 de la noche.- Concierto el en Paseo de Isabel II.

Dia 8, a las 7 de la mañana.- Diana.

Dia 8, a las 9 de la noche.- Concierto en el Paseo de Isabel II.

Dia 9, a las 9 ½ de la noche.- Concierto en el Paseo de Isabel II.

Dia 10, a las 9 ½ de la noche.- Concierto en el Paseo de Isabel II. 

Además se ha de encargar la Banda Municipal del Jaleo para la cabalgata y de la serenata al Cajero Mayor al regresar de las carreras”. 

Durant la primavera de l’any 1927 el plenari de l’Ajuntament de Maó aprovaria un reglament per la Banda de Música Municipal. Desglossat en set capítols el document contemplava les relacions entre l’ajuntament i la banda, la supervisió per part del regidor responsable, l’obligació dels músics de oferir concerts públics i participar en les festes oficials, el sou anual dels membres de cada una de les categories de músic dins l’agrupació, els drets i obligacions dels seus membres i les normes disciplinàries a tenir en compte. 

Un parèntesi dins l’agrupació musical seria quan l’any 1934 (en temps de la segona república), el consistori maonès, al·legant no poder fer front als sous que correspondrien als músics, decideix prescindir de tenir una banda de caire municipal. 

Els instrumentistes seguirien sonant com a entitat independent de l’Ajuntament. És així que durant les llavors anomenades Fiestas Populares de Septiembre el consistori maonès contractaria els serveis de l’anomenada banda La Mahonesa o banda Bartolomé Mir.

 

visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

la festa acomiadament de S'└via Corema

geganters-mao | 11 Abril, 2012 19:37

El passat dimecres la geganta S’Àvia Corema de Maó va fer la seva última sortida de la quaresma 2012.

Per a la edició d’enguany, en que com de costum la organització va recàrrec de manera conjunta entre l’ Ajuntament de la ciutat i la Colla de Geganters de Maó, s’hi van incorporar algunes novetats que feren que la festa de acomiadament de la geganta tingués el mateix caràcter i sentit tradicional dels altres anys, però amb algunes novetats que la feren algo diferent.

Just eren les cinc i mitja de d’es capvespre quan per començar a ambientar de festa a tots es fillets, que no eren pocs, que ja esperaven a la Plaça Constitució, s’els va poder pintar les cares,cosa que molts van acceptar més que encantats.

Al poc de començat l’acte un passacarrers de la Geganta, portada per la seva colla de Geganters i acompanyats tots per els joves músics de la Banda de Música de Maó, van fer l’ últim passacarrers pel centre de la ciutat, fent la crida cap al que s’ estava preparant a la mateixa plaça que n’ havia estat el punt de sortida.

Seria as mateix Pla de la Parròquia on la animadora Cati Pelegrí novament engrescaria als fillets com sols ella ho sap fer, per en una cerimònia de lo més festiva llevar l’últim peu a la geganta, que en aquesta ocasió i per la eliminació de les setmanes anteriors va ser la esperdenya d’espart.

Una altre novetat d’enguany seria que l’arbre caramel·ler que en les setmanes anteriors i durant tots els dissabtes havia estat regat amb tanta dedicació pels més menuts finalment va donar el seu fruit i tots els assistents van poder posar-se a la boca tan dolça fruita.

Com que de festa encara en quedava i havia que agafar força com de costum va ser repartida entre tots els assistents la tradicional xocolatada. En aquesta ocasió els mateixos regidors de l’Ajuntament van voler ser els que repartissin la xocolata entre el públic.

Una festa de dalt de tot que haurà de esperar un any per a repetir-se. En aquests moments la entranyable geganta ja està estoixada a la seu de l’entitat gegantera de l ciutat, a l’antic Quarter de Santiago, a la Carretera de Sant Lluís.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

Ja nomÚs li queda un peu

geganters-mao | 01 Abril, 2012 16:56

Les setmanes de la quaresma han passat ben ràpid i sense donar-nos compte avui ja és el diumenge del ram. En la tarda d’avui els practicants de la religió catòlica ja participaran en les desfilades processionals, inaugurant així la època que ha de acomiadar la quaresma, la Setmana Santa.

Tot i així a Maó la quaresma no acabarà del tot fins el proper dimecres en que la geganta s’Àvia Corema perdrà el seu últim peu.

Ahir matí la geganta va visitar la plaça Miranda, on la lleugeresa de pues ja pronosticava que la cossa per aquest any s’està acabant, però això no va ser impediment per que la festa agradés de nou a grans i petits, i molt especialment aquests últims que van ballar i cantar amb la animadora Cati Pelegrí. Fins que va arribar el moment de llevar-li a la geganta el sisè peu, deixant-ne sols un com a finalista únic per la festa acomiadament del proper dimecres.

Fent valoració de com han anat aquestes setmanes amb la geganta s’Àvia Corema un fet que podem destacar és que, tot i començar-se durant el mes de febrer, ni un dissabte ha faltat el temps primaveral, amb un bon solet que totes les setmanes ha animat a la gent a sortir i convertir la festa en multitudinària.

Recordem con en edicions anteriors en alguns dissabtes es va haver de treure la geganta just baix les escales de l’ Ajuntament i llevar-li allà el peu, sense ballar ni caminar la geganta, per por del fort vent que en algunes vegades es va trobar. Una altre en que per la pluja es va haver de fer la festa a redossa dels mateixos balcons de l’Ajuntament, per la pluja; o fins i tot un any en que el mal temps va fer que es tingues que habilitar la sala de plens de les cases nobles, retirant bancs i taules, per a fer allà mateix la festa de s’Àvia Corema.

Fins el moment el temps ha animat i ajudat a la festa. Com a fet a destacar el de que quan els membres de la Colla de Geganters de Maó, al principi de la geganta, van haver d’escollir si passejar-la amb el mateix uniforme que s’ utilitza a l’estiu en les festes patronals o escollir-ne un altre, es va triar sortir amb s’Àvia Corema amb abrics vells, vestits de drapaire, amb una estètica similar a la de la geganta. La realitat que finalment s’ha imposat és que la majoria de vegades dits abrics, donat el temps primaveral, han quedat estoixats donant pas a la màniga curta.

Avui a la quaresma ja sols li queda un peu i serà el proper dimecres a la tarda quan a la Plaça Alfons III perdrà l’últim. S’espera per aquest dia la participació de tots els fillets de Maó i del contorn i també una gran festa que acomiadi fins a l’any que ve a la nostre vella estimada s’Àvia Corema.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS