Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

El passacarrers del Maˇ + Flors 2012

geganters-mao | 21 Maig, 2012 19:49

Ahir a la tarda va tenir lloc el passacarrers de clausura de la activitat Maó + Flors en la seva edició 2012. Els encarregats de portar la festa van ser el Gegants de la Ciutat en Tomeu i na Guida, els del Casal de Gent Gran I.B.A.S. i també en Miquelet es Salero, que van tancar els dies en que tota la ciutat va romandre florida.

La activitat del Maó + flors, són unes jornades en les que la ciutat de Maó vesteix els seus edificis principals, places i també cases particulars i comerços amb les tan representatives de la estació en que es fa que són les flors. Dita vestimenta ve complementada amb gran quantitat de activitats culturals que tenint com a tema principals les flors fan un motiu més per sortir al carrer a gaudir de la estació.

La experiència és molt recent, doncs fa ben pocs anys que es duu a terme, però el fet de que dita celebració ja la hagin organitzat en anys consecutius tres regidors de festes diferents, amb diferents equips de govern a l’ ajuntament i que també s’haigi pogut dur a terme tot i les dificultats econòmiques del moment pot donar-nos la pista de que dita festa ja es consideraria consolidada i que en poc temps podria rebassar la línia tan eloqüent del que es pot considerar “tradicional”. Recordem que altres festes “sense sant ni patró” hem conegut i han quedat pel camí (algú recorda aquelles festa d’es caragolí que fa algunes dècades van organitzar les associacions de veïns?); en el cas de consolidar-se aquesta seria una fita en el calendari que destacaria per ser la excepció en el calendari festiu cristià i que més be ens recordaria les ancestrals jornades, jocs florals, en honor a la natura, que molts de segles enrera van poder organitzar els nostres avantpassats.

En la jornada d’ ahir, en l’apartat de gegants i geganters que és el que ocupa aquest blog els geganters es trobarien primer a partir del migdia a la seu de l’entitat gegantera de la ciutat per a menjar tots junts una paella. Recordem que l’esperit del grup de geganters és el del companyerisme  i el del compartir. Com es pot imaginar entre un nombrós grup de persones joves de edat o d’esperit hi va poder caber de tot menys la rigidesa a la taula.

Ja seria damunt les sis de la tarda quan els gegants, gegantons i en Miquelet estàven a la porta de l’ antic Quarter de Santiago per a baixar cap a les cases consistorials per a iniciar el passacarrers.

Un cop tots a la plaça principal de la ciutat, amb molts de maonesos que ja feia  masses de mesos que no veien als seus gegants, es va dur a terme un acte que a força de repetir-se cada any també pot ser entri algun dia en la categoria dels “fets tradicionals”. A les mateixes portes de les cases consistorials les autoritats entregarien a na Guida, la històrica geganta de la ciutat, el ram de flors que aquesta lluiria durant la posterior passejada.

Poc quedava ja per fer que començar a escoltar el so de les gralles i iniciar la passejada dels gegants pels carrers més cèntrics de la ciutat. Aquesta va anar de la Plaça Constitució fins el pati del Claustre del Carme, on alguns balls donarien pas al camí de volta. Ja de nou a l’ Ajuntament alguns pas-dobles van fer ballar als gegants, van fer  que el públic els seguís fent palmes i van donar la jornada per conclosa.

 

Visita: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS