Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

20 anys de la trobada de gegants de Matadepera

geganters-mao | 30 Maig, 2012 19:25

Els anys passen molt ràpid i sembla com si fos ahir, però ara en fa 20 anys, que els gegants en Tomeu I na Guida (en una època en que encara no tenien nom propi, eren simplement els “Gegants de Maó” estaven preparant el viatge que havien de fer durant el mes de juliol d’aquell any 1992 a la població catalana de Matadepera, per a la II trobada Internacional de Gegants.

Per a la gran trobada l’Ajuntament de la Ciutat va demanar la col·laboració a un grup ben conegut de dinamitzadors de la ciutat, el grup d’ en Pere Camps “en Pere es Carnicer”, per que fossin ells els que hi portessin els gegants i els fessin ballar.

Recordem que en aquella època els vells gegants de la ciutat eren portats durant les festes per a diverses persones que si be eren considerats per ells i per l’ Ajuntament com els portadors habituals dels Gegants de Maó no constituïen una colla de geganters de la manera que les entenem avui. Tot i així en els últims anys previs a la arribada del grup de Pere Camps en algunes ocasions dits portadors habituals, com eren la família Grau (pare i fills) o el que també ho va fer prou vegades Miquel ensenyat, en diverses ocasions ja no estar disponibles durant les festes i l’Ajuntament en algunes ocasions havia tingut que recórrer per a fer de portadors als soldats de la tropa del Quarter de Santiago de la mateixa població.

Com  a fet anecdòtic al dia d’avui la seu de l’ actual Colla de Geganters de Maó es troba precisament en el mateix quarter, que en un dia va deixar de tenir us militar per a ser usat entre altres per l’Agrupació Gegantera.

És així que per aquell any 1992 el grup que havia de portar els gegants a Matadepera, que era la primera vegada que feien de geganter, es va començar a preparar per a deixar el nom de la ciutat ben amunt i precisament durant aquestes dates de l’any estaven en el patí del Claustre del Carme practicant i assajant com ballar un gegant.

imatges de la colla de geganters de Maó durant la trobada Internacional de Gegants de Matadepera de l'any 1992

La gran trobada era  al cap de poques setmanes (retrocedint 20 anys exactes en el calendari) i els preparatius es tenien que fer de manera seriosa, fins i tot s’havia de crear quina seria la uniformitat que utilitzarien els nous geganters de Maó. Aquesta finalment seria, amb la que es va anar a Matadepera, calçons i samarreta blancs i faixa i mocador vermells, recordant-nos en algun moment als mossos que corren als sanfermins.

El que succeiria al cap d’ un més ja seria que els representants menorquins es trobarien a la població catalana amb aproximadament 8000 geganters que farien ballar a les 647 figures participants arribades de tot el mon, amb el coneixement de ser nous en la experiència, però amb l’orgull de representar a la seva ciutat en l’esdeveniment.

Aquest grup és el que al dia d’avui segueix ballant a n’en Tomeu i na Guida constituïts des de aquelles remotes dates de l’ any 1992 en la Colla de Geganters de Maó.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS