Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

En Tomeu i na Guida anirÓn a Terrassa

geganters-mao | 21 Juny, 2012 15:57

L’entitat gegantera de la Ciutat de Maó, entre les diferents tasques que desenvolupa al llarg de l’any una de les tantes és la representació de la ciutat en visites a altres poblacions. De fet no és altre cosa el que fan els nostres gegants en Tomeu i na Guida quan visiten les diferents festes patronals dels pobles veïns.

També en ocasions dites tasques de representació es fan més enfora, en viatges a la península o a diferents poblacions de l’illa veina.

Seria a l’any 1986 quan per primera vegada sortirien els nostres gegants fora de l’illa. Concretament tornarien a la ciutat de Barcelona de on van arribar avui fa quasi vuit dècades. En aquella ocasió van fer la seva representació en un passacarrers de les Festes de la Mercè que portava per nom “Un Mar de Gegants”, en el que es van voler reunir a figures arribades de diferents llocs del mediterrani.

Una nova sortida seria ara fa vint anys, per a la II Trobada Internacional de Gegants de Matadepera. Cal dir que en els últims anys s’ han anat repetint les sortides dels nostres gegants, la majoria de vegades com a intercanvi per la arribada a les nostres Festes de Gràcia de altres figures gegantines de fora de Menorca.

La Colla de Geganters de Maó és una entitat sense ànim de lucre, que es nodreix en la seva totalitat de voluntariat i que durant tot l’any vetlla pels gegants, els mantenen i els porta a ballar per les festes. El que molt de tant en tant els seus membres puguin sortir de l’illa per a portar els gegants en alguna festa representa pels geganters un petit agraïment per la seva tasca desinteressada durant tot l’any.

 

Cal dir que l’entitat gegantera sobreviu gràcies a la ajuda de l’ Ajuntament de Maó que és qui col·labora cedint la seu social i també amb una ajuda econòmica per que la entitat la gestioni dedicant-la al motiu que dona sentit de ser al grup. És per dit motiu que estalviant tot el que es pot  s’aconsegueix poder sortir de l’illa cada cert temps. La última vegada que tot el grup faria les tasques de representació fora de Menorca va ser, fa cinc anys en les Fira de la Muntanya de Mancor de la Vall (Mallorca).

Serà el proper 29 de juny en que els geganters maonesos de nou carregaran els gegants en el vaixell, en aquesta ocasió per partir cap a Terrassa, on la Festa Major que ha de començar aquell mateix dia i fins el quatre de juliol veurà passejar pels seus carrers als històrics gegants de la Ciutat de Maó en Tomeu i na Guida.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos dels gegants a: www.youtube.com/gegantgsmao .

La Banda de M˙sica de Maˇ (III)

geganters-mao | 09 Juny, 2012 17:36

Com cada mes transcribim en aquest medi l'article que també publiquem amb caràcter mensual a la revista insular "Útil". En concret aquest mes acabem amb la sèrie de l'història de la Banda de ´Música de Maó.

 

La Banda de Música de Maó (III) 

Seria després d’una dècada de no tenir la ciutat de Maó cap banda de música que portés el seu nom, quan a l’any 1971, en temps del batlle Rafael Timoner, es va crear l’agrupació musical que durant tots els anys que va existir va dirigir el mestre Enrique Guasteví.

 

La nova banda de música es constituiria com una entitat independent de l’Ajuntament que, a canvi del seu  recolzament, firmaria un conveni anual d’ actuacions.

 

Tot i les dificultats en poder trobar una vintena de músics per a iniciar la banda, arribant aquests amb una mitjana d’edat dels 50 anys, en el seu millor moment es va aconseguir reduir aquesta mitjana a la meitat i tenir una plantilla de fins a 35 components.

 

Molts encara recordarem els populars concerts dels matins de diumenge a la plaça de l’Esplanada de Maó, on sempre sota la batuta del mestre Enrique Guasteví Ibáñez, vam poder escoltar pasdobles, seleccions de sarsueles i també fragments d’ obres clàssiques.

 

Ja durant les festes de Gràcia a part del jaleo i altres cançons tradicionals de la festa, podien ser capaços de sorprendre’ns cada any amb la cançó més de moda. Van  formar part del seu repertori: La Abeja Maya, Marco, El Baile de los Pajaritos, La Ramora Pechugona i fins i tot algun tema dels llavors ben de moda Abba.

 

La jubilació del director influiria de manera decisiva en que les Festes de Gràcia de l’any 1988 fossin les últimes en les que la Agrupació Musical Menorquina, nom que en els últims tems adoptà la banda, fossin les últimes en les que escoltéssim els seus sons.

 

Novament la ciutat de Maó es quedava sense banda de música. Durant molts d’aquells anys en que aquesta ens va faltar vam poder comptar amb la Banda Nura, que tot i no ser una banda empadronada a la ciutat la vam poder considerar com un poc nostre, doncs seria la que amenitzaria les Festes de Gràcia i altres actes principals.

 Ja va ser durant la festa marinera de Sant Pere al Port de Maó de l’any 2006 quan, sota la batuta del clarinetista Tolo Mercadal, va ser presentat a la ciutat el nou projecte que era la banda de l’Escola Municipal de Música de Maó.  Aquell mateix any la nova agrupació musical va participar en diferents festes de barriada i oferint el concert del pregó de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia. A l’any 2008 es constituí la Associació Musical de Maó com a marc en el que gestionar la que ja seria la nova Banda de Música de Maó.  És aquesta agrupació musical, que avui sota la batuta del professor valencià Miquel Llarío, segueix la tradició iniciada a la nostre ciutat fa més d’ un segle.
 

visita també: www.gegantsmao.menorca.es

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS