Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Ja hem estat a les Festes de Sant Jaume 2012

geganters-mao | 25 Juliol, 2012 20:21

Mentre el Poble d’Es Castell en aquests mateixos moments moments encara està vivint i en totes les Seves Festes de Sant  Jaume 2012, us relatem la crònica del que han estat aquestes en matèria de gegants, que en dit apartat han finalitzat fa poques hores.

Els sentiments i les sensacions quan es regressa d’unes festes sempre solen ser molts, i les primeres valoracions moltes vegades solen ser les que val la pena desglossar. En el cas dels sentiments com cada any la sensació d’haver participat en algo gran, molt gran; en l’apartat de sensacions la de que si encara era possible en la jornada d’ahir capvespre pot ser encara hi hagués més gent participant-hi que en anys anteriors.

Començant per la jornada d’ahir, seria després d’una treva entre el dinar i la festa quan els Gegants d’Es Castell en Jaume i na Rosser acompanyats d’en Xec Calvet i en també Hommer Simpson i com no també el grup de capgrossos iniciarien el seu recorregut pels carrers habituals del poble. En aquest cas una novetat seria la participació en el passacarrers de la Banda de Música de Ciutadella, que si no ens falla la memòria pels que ja portem algunes dècades participant en dit passacarrers seria la primera vegada en que els seus alegres pasdobles ens propiciaria la ballera, i evidentment en Jaume i na Rosser encantats de que així sigui.

Els geganters encarregats de portar a n’en Jaume i na Rosser ja serien els membres de la Colla de Geganters de Maó i també els nostres amics els Geganters de Llucmaçanes, que suplint la mancança d’algun grup al poble per a donar vida als històrics gegants, amb la mateixa il·lusió de com si de casa es tractés solem visitar cada any el poble de llevant. En el cas dels gegants més petits, en Xec Calvet i en Hommer Simpson, no els van faltar el grup de joves geganters d’Es Castell, que són els que els van ballar amb la alegria que mereixen.

La volta va durar un parell d’horetes, doncs a part de que el recorregut habitual sol passar per bastants de carrers, el fet de que en tots ells trobessin la festa faria que les aturades per a ballar s’ aniguessin repetint, de fet d’això es tractava.

En la jornada d’avui matí, per a la diana les cares dels geganters ja ens indicaven per si soles la hora que era i que a la nit anterior la festa havia estat important, però els gegants estaven a punt i algú els havia de portar. També estaven a punt pares amb els fillets esperant sortir els gegants en un dia i una hora que pot ser per ser més tranquil que altres jornades els és més fàcil atracar-se als gegants, tocar-los... . Per a la Diana la música ja seria la del Grup de Grallers dels Gegants de Maó, donat que altres agrupacions musicals en la diana solen declinar la participació doncs la tasca que lis espera al cap de poc temps (com és el cas de la Banda de música) sol ser llarga i han de reservar forces per al jaleo i entrega de canyes.

En la pujada amb les autoritats a missa, a mitjan matí, el moment sol ser alegre però solemne i per a la sortida de l’església i anada d’autoritats i caixers a la plaça principal simplement podem dir que hi ha que estar-hi per conèixer el moment de més alegria al poble durant l’any. Els gegants no hi poden faltar i és així que ja passava del migdia quan tota la comitiva arribava en front de l’ Ajuntament per a donar inicia al típic jaleo.

Des de aquest medi ja sols queda agrair al poble d’Es Castell que un any més hagi pensat en la nostre agrupació per a ser una de les portadores dels gegants del poble en Jaume i na Roser

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Festes de Fornells 2012

geganters-mao | 25 Juliol, 2012 19:28

El passat dissabte en Martí i na Maria novament van sortir a fer el que millor saben, ballar, ho van ver en el passacarrers marítim de la vila marinera de Fornells.

Com de costum va ser en el dissabte de la festa quan poc després d’haver dinat el jove flabioler va demanar permís a les autoritats per a iniciar el replec de sa colcada. Immediatament després les dues grans figures, acompanyades també dels gegantons del Casal de Gent Gran d’es Camí d’ Es Castell de Maó i també pel gegant d’ en Yurca i el seu grup de capgrossos, van iniciar el recorregut pels carrers principals del poble.

La música que faria ballar a les enormes figures van ser els pasdobles i marxes que van interpretar el grup de grallers, que van fer que la ballera no cedís en cap moment.

Com en totes les passejades de gegants hi van haver els moment més tranquils en les passades pot ser pels carrers més interiors o estrets del poble i també els moments més seguits pel públic com sol ser sempre les passades i balls a plaça.

D’aquests moments més multitudinaris en podem destacar, a part de la alegria de qui espera tot l’any per a viure les seves festes, també la curiositat de qui aquest dissabte passat estava al poble de Fornells, arribat d’un altre país, que esperant trobar el clima i els paratges també es veuria immers en la festa dels gegants i com no en l’acte que dona sentit a la celebració que és sa colcada.

Durant la passada dels gegants també destacarem, a mena d’agraïment, con en algunes cases principals com de costum van tenir a punt refresc i picada per a obsequiar als geganters i músics en el seu pas.

La passejada dels gegants duraria no molt més d’una hora, doncs tot i la preciositat de la vila que estava en festes, els carrers a passar no eren tants, fet que motivaria que un cop fet l’últim ball de gegants, molts dels seus portadors anirien ràpid a canviar-se de roba per a seguir amb la festa praticipant-hi també però ja de paisà.

La festa menorquina va en totes i en pocs minuts la crònica de les que encara van en totes que són les Festes de Sant  Jaume a Es Castell en la seva edició 2012.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

Les Festes de Sant MartÝ 2012

geganters-mao | 17 Juliol, 2012 09:00

Aquest dissabte va quedar inaugurada oficialment la temporada d’estiu de gegants. Va ser el poble d’Es Mercadal i concretament en el marc de les Festes Patronals de Sant Marti, el que va veure passejar pels seus carrers a la parella gegantina que són en Martí i na Maria.

El protocol va ser el de tots els anys, que no per això faltaria emoció i sentiment en el moment principal en que el flabioler va demanar autorització a la primera autoritat municipal per a iniciar el replec de sa colcada, llançament dels primers coets que anunciaven l’inicií de sa festa i els primers pasdobles de la Banda de Música d’Es Mercadal i també del grup de grallers.

Els gegants van voltar pel poble amb la alegria que mereix el dia i el moment i el grup de geganters del poble (que no és altre que el mateix que també exerceix a la ciutat de Maó) van donar tot el que saben per fer que la festa no decaigués en cap moment.

Com de costum els geganters van ser obsequiats en algunes cases amb refresc i una picadeta, que els grans personatges, els gegants, agrairien fent algun ball a les portes de la casa.

Com la tarda havia de ser llarga i la festa durar fins a ben entrada la matinada un cop acabada la volta dels gegants i fets els últims balls a la plaça principal, els gegants donarien pas al  Jaleo i aquest a la revetlla.

Citarem referint-nos als gegants d’es Mercadal en Martí i na Maria que aquest any han passat per maquillatge, que sense haver estat operació de gran envergadura, els membres encarregats dins la Colla de Geganters els van haver de fer (durant els passats mesos d’hivern) un repàs de la pintura, per a lluir com mai en els dies en que han ser uns dels protagonistes.

També durant els mesos passats s’els va haver de fer a la gran parella uns nous cavallets (estructura de fusta interior en la que el geganter aguanta el pes de la figura), dons les que havien tingut fins el moment encara eren les originals de quan es van comprar els gegants, fa quasi tres dècades, i tot i que cada any s’ anaven “apedaçant” ja requerien un canvi urgent.

En Martí i na Maria tornaran a sortir al carrer aquest mateix dissabte, durant les Festes de Fornells. També estan a punt en Jaume i na Roser, els Gegants d’es Castell per en pocs dies desfilar durant les Festes de Sant Jaume a Es Castell. La Festa menorquina és començada i durarà fins finals de setembre. Seguirem informant en aquest mateix medi.

 Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao

Maˇ en les Festes Majors de Terrassa 2012

geganters-mao | 10 Juliol, 2012 08:38

El passat dia 29 de juny els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, juntament amb els Gegantons del Casal de Gent Gran en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero van viatjar a la ciutat catalana de Terrassa per a participar en la seva Festa Major 2012.

Els dos grans ambaixadors de la Ciutat de Maó i els seus acompanyants un cop més van exercir la representació de la ciutat que els acull i ho van fer amb tots els protocols que mereixen. És així que el grup de geganters va ser rebut a les cases nobles de la ciutat en una recepció per part de les autoritats locals i amb la presència també de la Colla Gegantera de Terrassa que és la que havia tramitat la convidada.

Pels nostres gegants la visita com podem imaginar entra dins la categoria de excepcional, doncs és de manera molt esporàdica que es poden fer aquesta mena de viatges, mentre que per la Ciutat que els va acollir i per a les seves festes majors també tendria un caracter excepcional el comptar amb unes figures gegantines arribades des de l’ altre banda de la mar comú.

El passacarrers ja seria com els que coneixem, amb tota la alegria que sempre porten els gegants, amb la responsabilitat de exercir la representació de la manera més festiva a la vegada que seriosa i amb la música dels grallers sonant en cada un dels balls de les grans figures.

Per part del grup de geganters responsables de dit viatge a part de la participació en els actes més programats tampoc hi va faltar la visita a la ciutat, les estones de esbarjo i sobre tot la convivència del grup que enguany fa vint anys s’ encarrega de fer que les nostres grans figures no deixin mai de ballar i portar la festa allà on van.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS