Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

En Tomeu i na Guida ja sˇn a s' Ajuntament

geganters-mao | 30 Agost, 2012 20:47

Passades les vuit i mitja d’es fosquet en Tomeu i na Guida han fet entrada al Pla de la Parròquia per a quedar exposats de cara a les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2012.

Poc abans de les vuit els Geganters de la Ciutat començaven a arribar a l’antic Quarter  de Santiago, que és durant tot l’any la Casa dels Gegants. Alguns pocs membres havien arribat ja una bona estona abans per a aclarir les figures, possar-lis be la roba, els cabells, i possar-los ben guapos pels dies que venen que ben be que ho valen.

L’hora anunciada de sortida eren les vuit i ho presagiava el fet de que ja fossin bastants els pares que esperaven al carrer amb els seus fills per a veure sortir els gegants. A l’hora senyalada en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero s’han aixecat al escoltar el primer pasdoble del grup de grallers que com de costum ha estat la música amb la que han enfilat cap avall.

Els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida i els seus amics en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero en el dia de la seva arribada als balcons de l'Ajuntament de cara a les Festes de Gràcia 2012.

El tram de la Carretera de Sant Lluís s’ha fet un poc ràpid, doncs sol ser via transitada i l’embús convenia que fos el menys gran possible. Arribant la comitiva a la Plaça Explanada allà ja s’ho ha pogut prendre amb un poc més de calma i la baixada per es Carrer de ses Moreres i Costa de sa Plaça ja ha estat acompanyada per a moltissims de maonesos que han volgut acompanyar als seus gegants en el seu viatge a les Festes de Gràcia 2012.

Al Pla de la Parròquia ja els esperaven les primeres autoritats de la ciutat, donant així el fet protocol·lari que mereixen les grans figures de la ciutat. Tot i així el que no s’ha pogut com altres anys és que abans de pujar els gegants fer alguns balls a la plaça, doncs una que no estava convidada i ha fet acte de presència ha estat la tramontana, que de no ser per la experiència i cura dels nostres geganters les nostres figures haurien pogut perillar empeses pel vent.

La música no ha deixat de sonar mentre eren pujats els gegants, cada un al seu corresponent balcó, i un acte tan sencill i que no sol durar un temps excessiu com sol ser el de la arribada dels Gegants a l’Ajuntament, ha donat un caire més que festiu a la jornada i per si algú dubtava ens ha anunciat un cop més que les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2012 ja són aquí.

www.gegantsmao.menorca.es

El programa de Festes de GrÓcia

geganters-mao | 29 Agost, 2012 13:56

Aquests dies s’està repartint per totes les cases de la ciutat el programa de Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2012.

En aquest article no transcriurem el programa en la seva totalitat, fent-ho únicament dels actes que refereixen al motiu de ser del present medi: els gegants.

Dijous 30 agost: Arribada dels gegants de Maó a l’Ajuntament. La sortida serà a les vint hores del quarter de Santiago, en passacarrers, es preveu la arribada i pujada de les figures als balcons a les 20,30h.

Divendres 31 agost. Els gegantons en Pere i na Gràcia participaran en la festa de carrer del “Triangle Comercial-Camí d’es Castell. La sortida del passacarrers serà a les 19 hores.

Disabte 1 setembre. Al matí a la Plaça Constitució ludoteca a càrrec de la Colla de Geganters amb diferents activitats i jocs pels més petits.

Dijous 6 setembre. Passacarrers del dia del pregó. Sortida a les 18,30 amb altres gegants convidats de Menorca, per acabar en ball final a la mateixa Plaça Constitució.

Divendres 7 setembre. Dissabte de la Mare de Déu de Gràcia. A les 16,15 h. Sortida del passacarrers amb altres gegants de Menorca i també amb gegants arribats des de Centelles (Catalunya).

Dissabte 8. A les 9 del matí tradicional, passacarrers del matí de Gràcia amb els Gegants de Maó i gegants convidats.

Diumenge 9. Baixada dels Gegants de Maó al port, sortida a les 19 h.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Festes de Sant LluÝs 2012

geganters-mao | 27 Agost, 2012 19:26

Ja quasi a punt de començar a relatar les Festes de la Mare de Déu de Gràcia, ho farem primer de les que han estat les últimes de l’estiu en que en Tomeu i na Guida hi ha participat en categoria de convidats, les Festes de Sant Lluís 2012.

En aquest cas hem de començar citant un fet que en absolut ens alegra, però que desgraciadament cada cop es va convertint en més habitual dins el mon geganter menorquí. És el fet de que aquest any el poble de Sant Lluís ja no ha tingut geganters propis per a ballar els seus gegants en Martí i na María (recordem que ja va succeir el mateix cas durant les Festes de Sant Jaume a Es Castell per a ballar a n’en Jaume i na Rosser), i hem tingut de ser els geganters maonesos i els amics de Llucmaçanes els que ens hem repartit la tasca per que dits grans personatges no faltessin a la cita.

És d’aquesta manera que el dissabte al matí vam estar a Sant Lluís per a vestir els gegants del poble públicament davant la mirada atenta dels fillets. Hem de dir que el costum de vestir els gegants públicament poc abans de l’esclat de la festa prové de les Festes de Sant Llorenç d’Alaior i que al dia d’avui ja é considerat un acte tradicional més dels que inicien les festes.

Ja a la tarda na Tecla i en Doraemon de Sant Lluís encapçalaven la desfilada (aquests dos personatges més petits ja si van tenir portadors del mateix poble), anaven seguits d’en Martí i na María, els dos grans personatges que a l’any 1989 abandonarien el taller d’Aragonesa de Fiestas per venir a residir a l’illa; Com que per fer una gran rua no hi ha de faltar gegants els següents ja eren en Joan i na Rita de Llucmaçanes, en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero arribats des de Maó, amb la seva pròpia música, la dels grallers; en Yurca i des de es Castell en Xec Calvet i en Hommer. La Banda de Música d’es Migjorn també hi aportaria la seva música i fins i tot no hi van faltar xeremiers (sonadors de cornamusa) arribats des de Mallorca.

Els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i també en Miquelet es Salero acompanyant als gegants de Sant Lluís en Martí i na María durant les Festes de Sant Lluís 2012.

No sempre les desfilades són més curtes o més llargues segons la grandària del poble i en el cas de Sant Lluís la de dissabte capvespre no va deixar a ningú amb ganes, doncs sol passar per la majoria de carrers del poble per que la festa no hi falti en cap racó.

Ja al diumenge al matí els geganters maonesos hi seriem per a portar als gegants de Sant Lluís en Martí i na María en la diana. Cal dir que dins la festa cada moment te el seu encant i mentre el dissabte a la tarda la festa és gran i sorollosa, al diumenge al matí te l’encant de sortir en un moment en que el poble encara dorm i anar-lo despertant amb el mateix cercaviles i arribar de nou a la plaça i comprovar que la festa jo hi torna estar posada.

Per a la nit les carrosses, costum que des de fa anys trasllada a les festes patronals una mena de rua, que pel seu humor i fins i tot sàtira ben be en molts de moments ens podria recordar a una rua de carnaval. Els gegants van encapçalar la desfilada i seria ja entrada la nit quan s’havien fet la puixada fins a sa Plaça de ses Micoles, descans i baixada de nou. Com que d’una festa es tractava, que se li diu desfilada però el que més hi ha és espontaneïtat i broma no hi faltarien els geganters fent bulla amb els mateixos “habitants” de les carrosses.

En resum les Festes de Sant Lluís han estat de dalt de tot, com de costum, no hi han faltat ni festa ni gegants ni tampoc el nostre desig, tot i l’honor que representa portar a n’ en Martí i na María durant els seus dies principals, de que per a l’any vinent Sant Lluís ja torni a tenir la seva colla gegantera en plena forma i puguen gaudir de la festa com uns convidats més compartint amb els amfitrions Lluïssers.

Gloriós Sant Lluís i ... quasi quasi... “Bones Festes de Gràcia 2012”.

visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els videos a: www.youtube.com/gegantsmao

Festes de Sant Climent 2012

geganters-mao | 21 Agost, 2012 20:26

Aquest cap de setmana han estat les Festes de Sant Climent, en la seva edició 2012.

Els gegants en Tomeu i na Guida i els capgrossos de Maó, els gegantons en Pere i na Gràcia i també el nano en Miquelet es Salero feia dies ja que s’havien enterat de que serien unes festes de dalt de tot i és per això que poc després de dinar ja hi eren ballant i fent festa.

El cas és que tots aquests grans i alguns més petits personatges, tot i que anar a unes festes de incògnit ho tenen difícil, hi havien volgut anar com a uns jovenots més (joves que diguem... pot ser en Miquelet...), però quina seria sa seva sorpresa que just sortir de sa plaça principal d’es poble, ballant amb els pas-dobles dels grallers, després de la primera cançó la gent ja els aplaudiria. I és que ho tenen mal de fer els gegants per anar a unes festes i fer-les com si fossin uns més.

Tot i així tot hi ha que dir-ho, els gegants volien fer festa com si fossin un més, però després ja els ben agrada que se lis atraquin els més petits i els vulguin tocar, lis faixin fotos, sentir-se protagonistes i orgullosos quan senten que algú explica que porten quasi vuitanta anys a l’illa i ja són un dels símbols de les festes patronals.

I d’en Miquelet que hem de dir? Que es va trobar amb molts d’amics d’escola que aquest any igual que ell començaran a s’institut, i és que ja te 12 anys. En tot cas en Miquelet, una per que és molt petit i una altre per que és persona sana, no va aturar ni un moment de sonar el seu instrument, la gralla, i si algú li brindava una pomada lis deia que això era per ses cremadures.

Com una festa sense música poca festa seria, els grallers no van deixar de sonar els seus instruments, aquelles “trompetes de llenya”, o flautes, que lis diu qui no coneix prou; L’instrument i la seva història, centenària, desaparicions i recuperacions, en tot cas lo que més importava aquest dissabte capvespre a Sant Climent era que bufessin fort, que els pasdobles fossin ben animats, i que si els gegants i capgrossos aturaven de ballar que fos per cansament d’aquests últims i no per falta de música.

La volta pel poble de dalt de tot, - Hola Tomeu, Hola Guida; - Hola Miqueleeeeet... els més petits els van saludar ben prou vegades i més d’un va voler fer-se una foto amb ells com a record de les Festes de Sant Climent 2012.

Alguns balls finals a plaça van donar per acabat el passacarrers. Gegants, Gegantons, Miquelet i capgrossos cap al retiro i els geganters a treure la roba de paisà que duien dins les motxiles que la tarda la empalmarem amb la nit... i pel proper cap de setmana Festes de Sant Lluís.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao

la "cavalgata a la antigua usanza"

geganters-mao | 19 Agost, 2012 17:03

 Com tots els mesos transcribim en el nostre propi medi l'article que també publiquem en la revista insular "Útil"

Dins les nostres festes de la Mare de Déu de Gràcia existeixen alguns actes que ens sorprendríem pel poc temps que porten entre nosaltres, com poden ser el correfocs (1984), la celebració del dia de la segona festa al port (1988) o la lectura del pregó de festes dels de els balcons de l’Ajuntament (1989) donant-nos però la sensació de conèixer-los des de més antic. També n’han existit altres que si be en diferents etapes es van intentar consolidar com a propis dels dies principals de la ciutat, al dia d’ avui molts ja hem de fer us dels arxius per a poder-los conèixer. Aquest  podria ser  el cas de la que es va anomenar  Cavalgata a la Antigua Usanza”.

Troben en el programa de festes de l’any 1940, pel dia 9 de setembre a les set i mitja de la tarda el “desfile de muchachas de organizaciones juveniles vestidas a la antigua usanza”. La cosa devia anar be doncs a l’ any següent es va tornar a organitzar, en el mateix dia però en la jornada del matí. La crònica que en aquell any 1941 ens va fer el Diari Menorca és la que transcrivim.

Ayer martes, último día de las fiestas organizadas por el Excelentísimo Ayuntamiento en honor de nuestra Patrona la Santísima Virgen de Gracia, se organizó a las once de la mañana en la Plaza de José Antonio una típica Cabalgata ataviada a la antigua usanza menorquina, la cual resultó lucidísima, tomando parte en ella niños de conocidas familias de la localidad, así como un grupo del vecino pueblo de San Clemente, luciendo todos trajes típicos menorquines. 

La desfilada acabava en el teatre principal on, abans d’iniciar-se el festival organitzat per l’orfeó Maonès, el fillets que hi havien pres part van poder cantar un “Típico fandango menorquin”.

De manera molt similar l’acte es repetiria a l’any següent, tot i que després d’aquell desapareixeria durant algun temps del programa.

Ja seria una dècada més tard quan a l’any 1952 vam tornar a trobar anunciat, en aquest cas pel matí del dissabte de sa festa, la “Colcada con trajes a la antigua usanza menorquina”. Segons la premsa el número de participants va arribar fins a seixanta i no hi van faltar encapçalant la marxa els avui vells gegants de la ciutat en Tomeu i na Guida, que per la vestimenta que durant bona part de la seva existència han portat no devien desentonar gens. Al igual que com s’havia fet en la anterior etapa, “Ginetes y amazonas” van finalitzar el recorregut en el Teatre Principal per a donar pas al festival de festes.

De manera similar però variant avegades els dies  es seguiria organitzat l’acte en anys consecutius. Concretament en l’any 1953 se’ns diu que tots els participants abans d’iniciar la marxa es concentrarien per a escoltar missa a l’església del Carme i també un poc més tard per a gaudir d’una bereneta en el Casino Mahonés. La nova etapa de la desfilada duraria fins l’any 1955.

Novament a l’any 1962 es va tornar a organitzar, contant-nos la premsa que els fillets que hi van participar ho van fer colcant damunt ases, poneys i carretons. Durant aquells anys ni tan sols hi va faltar sonant el seu instrument el flabioler de ses festes. La nova etapa, que va ser la més llarga de les diferents en les que es va intentar, duraria fins l’any 1970. Pel següent i durant alguns anys encara va sortir la cavalcada però ja integrada dins un nou acte que era una mena de romeria que a mitjan matí del dia de Gràcia, retornava la imatge de la Mare de Déu a la seva ermita, anant aquesta acompanyada a part dels fillets vestits de menorquí antic de  bandes de música, les diferents cases regionals, majorettes i fins i tot la reina de les festes.

visita també: www.gegantsmao.menroca.es

Festes de Sant Llorenš 2012

geganters-mao | 15 Agost, 2012 20:35

Les setmanes van corrent, l’estiu que fa pocs dies ens feia saber de la seva arribada i sense donar-nos-en compte ja ens ha portat a mitjans d’agost. És així que avui parlarem de les ja passades Festes de Sant Llorenç 2012 d’Alaior que van tenir lloc el passat cap de setmana.

Com de costum seria poc després d’haver dinat quan en el dissabte de Sant Llorenç en Llorenç i na Eulàlia i també el gegant Xoroi d’Alaior començarien el seu passacarrers pels carrers del centre del poble. El fet que parlàvem fa un moment de que això succeiria en el segon cap de setmana d’agost ens diu que seria un passacarrers calorós com pocs, però el fet de que en tot moment la gent del poble fos al carrer i que la festa fos gran, faria oblidar als geganters el fet de la calor. Dit de una altre manera la calor en la festa menorquina també és un dels elements “tradicionals” que poques vegades hi falta.

Acompanyant als gegants i capgrossos d’Alaior hi van estar com de costum en Tomeu i na Guida representant a la Ciutat de Maó i també els gegantons en Pere i na Gràcia i el nan en Miquelet es Salero.

La volta del dissabte no va ser excessivament llarga, doncs el recorregut habitual no ho sol ser, destacant que un cop arribades les figures a la plaça principal encara farien festa una petita estona mes.

Els gegants del poble també sortirien en la diana, amb el so de la Banda de Tambors i Cornetes d’Alaior, mentre que els Gegants de Maó dels que n’estem fent la crònica i els altres gegants de l’illa quedarien per aquell matí estoixats a la espera de la desfilada de carrosses de la nit, en la que des de fa uns anys solen ser els gegants els que la obren i que en formen una part important.

En aquesta volta de la nit, totes les figures ja estarien una bona estona abans de la sortida plantades dalt Sant Pere Nou, esperant a la arribada dels escenaris rodants, per a començar amb la última de Sant Llorenç. Els Gegants, els de casa i els convidats van ballar de dalt de tot, ajudats pel grup de músics “Cap de Fibló” i les carrosses no van decepcionar a ningú, complint amb una tradició que únicament és compartida amb el poble de Sant Lluís on també s’organitza dita desfilada.

Les carrosses van passar pels carrers de costum, fent que ja fos ben entrada la nit quan es llencessin els últims confetis. Un cop amb tots els gegants estoixats ja sols quedava als geganters cambiar-se de roba ràpid, que en breu els focs d’artifici, la revetlla...

I per aquest dissabtetot-hom a les Festes de Sant Climent, seguirem informant.

 

www.gegantsmao.menorca.es

Els Escoltes de Valls visiten la Casa dels Gegants

geganters-mao | 12 Agost, 2012 10:02

El passat dilluns els membres de l’Agrupament Escolta de Valls (Catalunya) van visitar la casa dels gegants, on durant tot l’any hi romanen en Tomeu i na Guida i tots els seus companys de les festes.

Va ser fa algunes setmanes en que els representants de l’Agrupament, amb la intenció de poder conèixer d’aprop la cultura de la illa que en breu visitarien, es posarien en contacte via correu electrònic amb els geganters. Ja amb l’agrupament a l’illa, amb les tendes muntades i havent conegut les nostres platges i camins aquest dilluns va tocar conèixer també els gegants.

A la seu del grup de geganters els escoltes es trobarien amb la persona que començaria per explicar-los l’origen i significat de la festa patronal menorquina, la anada dels caixers a escoltar el cant de ses completes i l’acte que actualment es coneix com a es jaleo. S’els va explicar l’origen dels gegants en les antigues processons del Corpus i la també ja més moderna història dels gegants en Tomeu i na Guida.

 

Pels visitants no seria novetat veure uns gegants, però pot ser si el veure que a Maó existeix una geganta de set peus, s’Àvia Corema o també va ser divertit el moment en que un dels escoltes es va posar davall d’en Miquelet es Salero. La casualitat faria que un dels membres de l’agrupament fos també geganter, el que va poder alçar al gegant en Tomeu.

Acabada la visita els ilustres visitants es van fer la fotografia de grup amb els gegants i s’els va obsequiar amb alguns treballs bibliogràfics sobre les nostres festes i sobre els gegants.

Si be era la primera vegada que es feia una “visita guiada” al local que n’és seu del grup de geganters a un agrupament escolta, recordem que en els passats anys ja s’havia iniciat una experiència que era nova a la nostre illa que era la de que els fillets dels col·legits vinguessin a conèixer els gegants a la casa dels gran personatges, la seva història, significat i representació.

La visita dels Escoltes de Valls agafaria als gegants en plena gira, doncs no feia 24 hores que havien regressat de les Festes de Llucmaçanes i en pocs dies sortien cap a les de Sant Llorenç d’Alaior, en les que ahir a la tarda hi van prendre part juntament amb els seus amics i veins en Llorenç i na Eulàlia.

 Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao

Festes de Llucmašanes 2012

geganters-mao | 06 Agost, 2012 21:02

Ahir a la tarda en Tomeu i na Guida van fer la seva visita anual a la vila de Llucmaçanes, per a les Festes de Sant Gaietà 2012.

Existeixen fets que a força de repetir-se cada cop prenen més força com a costum (lo màxim ja sol ser quan se li anomena tradició), i que per dit motiu moltes vegades a força de repetir-se cada any molts de detalls ja comencen a passar desapercebuts, per la força de la costum, però que val la pena aturar-se a observar-los i redescubrir-los cada any per a trobar-lis cada any el mateix encant. Estem parlant de la tarda de gegants a la petita vila de Llucmaçanes.

Els gegants de la ciutat de Maó coneixen les cercaviles multitudinàries, amb milers de persones seguint i contemplant els gegants, com coneixen cada any la cercavila marinera a la vila de Fornells, coneixen terres més o menys llunyanes...; I tenen també el gust de poder gaudir el primer diumenge d’agost, durant les Festes de Sant Gaietà, dels carrers amb els veïns sortint a la porta de la casa a veure els gegants, d’aquells camins tan estrets en que els arbres d’una i l’altre banda fan ombra a tota la via, de la entrada a la plaça principal per a fer l’últim ball amb els gegants representants del poble i resta de convidats...

imatges dels Gegants de Maó en Tomeu i na Guida durant les Festes de Llucmaçanes 2012

Això últim que narrem va succeir ahir a la tarda quan passades les dinou hores totes les figures congregades al Pla de Sant Gaietà, juntament amb les agrupacions musicals van iniciar la cercavila pels carrers del poble. Destacarem també com un nou alicient a dita passejada de gegants que sol ser una de les poques en que per la hora en que es sol organitzar el sol ja no està a dalt de tot i amb la fresca el gust pot ser major o almenys sense la gota caient pel front.

Poc més o menys una hora va ser el que van tardar els gegants en fer la volta, afeixint-li la pròrroga del ball final de tots els gegants junts a la plaça. Amb alguns pasdobles va començar la desfilada i serien els mateixos ritmes els que anunciarien el seu final al cap d’algun temps.

Avui en Tomeu i na Guida ja són de nou a casa, en que han rebut una grata visita, però aquesta història ja serà contada en breu en aquest mateix medi. Dissabte que ve... tothom a Alaior!!!!.

visita també: www.gegantsmao.menorca.es

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS