Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Una pastilla de sabˇ amb la imatge d'en Tomeu i na Guida

geganters-mao | 22 Setembre, 2012 17:06

En Tomeu i na Guida, els dos vells Gegants de la Ciutat de Maó es poden sentir realment satisfets per la estimació que lis professa la seva ciutat, cada un dels seus habitants, els que ja en la tardor de la vida els han vist des de petits voltar pels carrers durant els dies principals, i també els més petits, els que estan creixent veien a les dues velles figures de cartró i fusta  com a un símbol de les nostres Festes de la Mare de Déu de Gràcia.

Dita estimació s’ens comenta sovint als que tenim l’honor i la responsabilitat de portar-los sobre les nostres espatlles i també s’aprecia en diferents mostres que any rere any podem comprovar, com és el fet de que per les Festes de Gràcia els escaparats llueixin amb fotografies dels gegants, les samarretes i xapes que s’ens demanen per a lluir els més petits, com va ser fa alguns anys en que el Grup Filatèlic de l’Ateneu de Maó va voler fer un segell commemoratiu dels 75 anys a Maó dels gegants, o ara en que una veïna de la ciutat ens fa arribar una “pastilla de sabó” que ella mateixa a elaborat amb la imatge dels dos grans protagonistes.

Va ser fa algunes setmanes en que dita veïna ens va demanar una imatge amb bona resolució de la gran parella per a “una cosa” que volia fer...  . Va ser ja a punt de començar els actes principals de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2012 quan s’ens va entregar com a obsequi el resultat del treball fet amb sabó amb en Tomeu i na Guida plantats a la Plaça Constitució.

Dit obsequi quedarà esposat a la seu de l’entitat gegantera, doncs seria una llàstima que fos consumit com ho solen ser els articles de la seva naturalesa. En tot cas una altre funció no ha deixat de complir des de que està a la seu, doncs la seva oloreta és digne de atracar-hi es nas una bona estona.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

Festes de Sant Nicolau 2012

geganters-mao | 17 Setembre, 2012 19:47

Aquest cap de setmana han estat les festes que segons la dita popular tanquen l’estiu amb clau, les Festes de Sant Nicolau.

Dites festes, que es celebren cada any el segon cap de setmana de setembre, tanquen també pel grup de geganters de Maó que ho és també d’Es Mercadal la temporada de gegants.

El començament pels geganters sempre sol ser una bona estona abans del que marca el programa de festes i é així com aquest dissabte a la tarda, poc després de passades les quatre,  a l’antic quarter d’artilleria, on estan durant tot l’any guardats els gegants, van començar a arribar els membres del grup de geganters. Poc tardarien aquests en traslladar a la enorme parella formada per en Martí i na Maria a les cases consistorials on durant una breu estona presidirien la seva entrada.

En breu arribarien els membres del grup de Geganters de Llucmaçanes, que van voler participar també en la festa, portant a la parella de gegants avis; ja sols faltava la música i en aquesta ocasió serien els membres de la “Xaranga de Ponent”.

 

Passades les cint de la tarda els gegants començarien amb el que millor saben fer, és a dir ballar pels carrers del poble, cosa que no va ser difícil donat que el grup de músics arribats per a la ocasió no sols ho animaria amb els habituals pasdobles si no que fins i tot s’atrevirien amb més d’una de moderna.

El passacarrers va durar poc més d’una hora, sense deixar cap carrer del recorregut habitual sense passar i evidentment obsequiant als residents de la residència de gent gran amb els seus millors balls.

Ja passades les sis de la tarda les dues parelles de gegants van fer de nou entrada a plaça per a oferir els últims balls de Sant Nicolau, i de l’estiu, que e van allargar aproximadament uns deu minuts. Va ser en aquest moment en que van ballar un popurri de valsets menorquins i fins i tot una versió per a banda d’un dels temes més coneguts de “la Shakira”.

Els gegants encara quedarien plantats enfront de les cases consistorials una estona més, mentre els geganters gaudien de la bereneta amb la que es va obsequiar la seva participació, però poc tardarien cada una de les parelles en marxar cap a casa i en Martí i na María aquella nit ja la van fer a la nave que en és la seva vivenda, pot ser recordant les seves ballades d’aquest estiu i pot ser ja programant, planificant o esperant les de l’estiu 2013.

Ara els gegants descansen, mentre els geganters tot i de manera més relaxada seguiran treballant aquest hivern en les moltes tasques ja fora de les mirades del públic i que també son ben necessàries. Serà en aquest mateix medi on seguirem informant.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao

Cr˛nica de les Festes de GrÓcia 2012

geganters-mao | 11 Setembre, 2012 21:24

Els carrers de Maó poc a poc es van recuperant de les que en aquest moment ja podem dir passades Festes de Gràcia 2012, i com és costum serà en aquest medi on en farem la crònica.

Dels actes previs com són algunes de les Festes de carrer en que hi vam participar amb els gegantons en Pere i na Gràcia, la ludoteca del dissabte dia un de setembre o del dia del pregó no en parlarem en el present article, doncs ja ho hem fet en anteriors escrits.

Situant-nos ja en el dissabte de sa festa, els trons ensordidors de la traca que poc després de començada la tarda van fer esclatar la plaça, donarien l’avís de que de darrera la parròquia anirien sortint els gegants, per parelles i representant cada un el seu poble. Ho van fer arribats des de  Llucmaçanes els Gegantons en Toni i na Antònia, des de Es Castell en Xec Calvet, des de Es Camí d’es Castell el gegant d’en Yurca, que tots ells ballarien amb la música del grup “Cap de Fibló”.

Un moment celebrat seria la entrada a la plaça de la Cent i en Teies, els gegants arribats des de la població catalana de Centelles. Aquests just en el seu primer contacte amb la ciutat ja van aixecar admiració i van ser aplaudits ja en el seu primer ball. Com s’havia anunciat aquests gegants són una parella poc habitual en la família dels gegants pels personatges als que representen. Van destacar també per la perfecció que lis va saber donar l’escultor en el moment de la creació.

Menció especial mereixen en Tomeu i na Guida, els gegants històrics de la Ciutat de Maó, els que com és costum tancaven la comitiva i que van ser rebuts a la plaça com el que són, la plasmació en forma de gegant de una part important de la història de les nostres festes. Aquests van sortir com de costum acompanyats dels seus amics els gegantons del I.B.A.S. en Pere i na Gràcia i també del nan en Miquelet es Salero.

El passacarrers va passar pels carrers de costum, en els que animació i festa no en van faltar, doncs tan els convidats catalans com els amfitrions maonesos van portar els seus propis grups de grallers que en poques ocasions van deixar de sonar. No va faltar la visita al hospital geriàtric, ni tampoc la convidada de diferents veïns que van sortir a la porta per obsequiar als geganters amb refresc o també amb algun aperitiu. El passa carrers del dissabte de sa festa va ser llarg, doncs són molts els carrers a passar i solen estar aquests plens de gent tot el temps, motiu pel que ja serien passades de llarg les set de la tarda quan totes les figures van fer de nou entrada a la plaça.

Ja en el matí del dia principal de tots els que havien participat en el dia abans ja sols hi estarien els amfitrions maonesos i els convidats d’excepció, els Gegants de Centelles. No fa falta dir com un dels moments més polits de la festa sol ser de bon matí la sortida dels gegants, amb una plaça ocupada sols per alguns incondicionals d’aquest moment tan matiner de la festa.

Tot i així, si be a la sortida de la desfilada els carrers encara dormien de la nit abans, poc a poc la gent els tornava a omplir de nou, fent que alguns llocs d’obligada aturada com sol ser en el carrer Sant Ferran, ja fos de nou una festa, citarem que no eren les deu i mitja quan els gegants farien aparició en dit carrer. Al cap de poc temps la Plaça Constitució que va rebre als grans personatges ja no era la mateixa de feia un parell d’hores i els crits i les cançons de festa ja hi estaven de nou com en la jornada del dia abans. Molt de jovent més afònic i amb cara de haver dormit poc, però la festa era allà. Uns pocs balls de gegants van donar la sessió del matí , en dita matèria, per acabada.

Abans de seguir amb la crònica, tot i que ja és ben coneguda la tasca de l’entitat gegantera de la ciutat durant les festes, direm que el dia nou al migdia va ser el dinar de germanor amb els convidats de fora de l’illa, i que aquests a mitjan capvespre van ser rebuts per les autoritats de la ciutat com el que van exercir, de representants culturals del poble d’on havien arribat.

A les set de la tarda seria la sortida de l’últim passacarrers de les festes de Gràcia 2012, sent aquest el que va del pla de la Parròquia fins el port de Maó. En aquesta ocasió es va  deixar que els participants fossin sols els gegants de la ciutat i els seus acompanyants habituals, els que s’acomiadessin fins a l’any que ve.

Gent no en va faltar en la baixada dels gegants al port i les gralles com de costum van ser les encarregades de anunciar amb el seu so alegre que un cop més arribaven els gegants, en aquest cas al pla de baixamar. Alguns balls de en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero van provocar la alegria d’una generació allà congregada, però també amb cada ball la tristesa de saber que ja quedava menys per acabar.

Un cop fet l’últim ball un camió ja va ser el que pujaria a totes les figures fins a la seva casa, l’antic quarter de Santiago, on el descans el tenen més que merescut. La ciutat de Maó en canvi, es queda amb el record d’unes noves festes de dalt de tot i com no, amb les centenars, milers de fotografies, record del pas dels gegants per aquestes.

Ja acabes les Festes de la Mare de Déu de Gràcia, fent cas a la dita “Sant Nicolau tanca l’estiu amb clau”. Aquest dissabte els Gegants en Martí i na Maria voltaran pels carrers d’es Mercadal, com és costum portats per la seva colla de geganters que no és altre que la mateixa que també ho és de Maó.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

La nit del pregˇ de Festes de la Mare de DÚu de GrÓcia

geganters-mao | 06 Setembre, 2012 22:50

Fa poques hores que ha finalitzat la jornada del pregó de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2012.

Aquesta te els seus moment, que es van succeint un rere l’altre. De fet ha estat a mitjan capvespre quan ja s’ha començat a escoltar música pels carrers més cèntrics de la ciutat i han estat els capgrossos de Maó els primers en animar la jornada. En poc temps ja sortirien els gegants de la ciutat amb els seus convidats per a fer saber que la festa gran ja era al carrer.

En Tomeu i na Guida, en Pere i na gràcia i en Miquelet es Salero han estat ben acompanyats en la seva volta pels carrers del poble per altres figures gegantines arribades algunes de barris de la mateixa ciutat i algunes de més lluny; tot i que els tan esperats, per la expectació que han creat els Gegants de Centelles, no es deixaran veure fins el passacarrers de demà a la tarda, doncs arriben a port demà al matí.

imatge dels gegants de Maó en Tomeu i na Guida durant la nit del pregó de Festes de Gràcia 2012.

En tot cas el moment més destacat en matèria de gegants en la nit d’avui dia del pregó ha estat precisament en aquest moment, just acabat el mateix pregó de Festes a càrrec de Pedro J. Bosch, quan després de presidir la plaça els seus dos habitants més grans, en Tomeu i na Guida, han estat aquests els encarregats d’encetar el ball, amb el valset “Es Mahon”.

Destaquem el fet de que si be és un gust ser qui s’encarrega de portar a la gent cap a la festa, és un reconeixement als 78 anys que porten els nostres gegants entre nosaltres el que tinguin també el seu paper protagonista durant l’acte principal de la nit.

Les Festes de Gràcia ja són començades i si be acabem de comentar alguns apunts sobre la jornada de la tarda d’avui, durant aquests dies els actes se van repetint i la festa és continua. Ahir a la tarda els Gegantons en Pere i na Gràcia ja van ballar en la festa organitzada per la Casa del Poble, el casal de gent gran al que pertanyen i avui al mati alguns membres del grup de geganters han estat al carrer per oferir a preus assequibles camisetes, chapes i gorres amb la imatge dels gegants per a lluir-les durant aquestes festes.

I per a demà, que no hi falti ningú a les 16,15 as Pla de la Parròquia per que serà l’hora de la sortida del passacarrers del dissabte de la Mare de Déu de Gràcia.

www.gegantsmao.menorca.es

Els Gegants de Centelles visitaran les Festes de GrÓcia 2012

geganters-mao | 04 Setembre, 2012 08:24

Com ve sent costum, en les properes Festes de la Mare de Déu de Gràcia, a part dels gegants de Maó en Tomeu i na Guida i la resta de convidats de Menorca, hi prendran part també una parella de gegants arribats des de fora de l’illa. Aquest any ens visitaran la Cent i en Teies, que arribaran des de la població catalana de Centelles.

 

Aquests dos gegants van ser construïts al taller “Alma Cubrae” de Porqueres i van ser estrenats a la plaça de Centelles  durant la primavera de l’any 2007.

 

El gegant té cos d’home i cap de boc. És alegre i trempat, amant de la festa i la disbauxa, un supervivent dels 50 bocs que els habitants de las rodalies enviaren una nit contra els moros del castell de St. Martí, amb una teia encesa a cada banya i fent molt de soroll, els moros creient que els atacava un gran exercit abandonaren el castell. Porta calça vermella i va amb el tors nu. Llueix una trinxa i cinturó negre rematat amb l’escut de Centelles, a las mans porta una teia encesa.

 

La geganta té una figura juvenil i esvelta, cabell llarg fins a mitja esquena i és un pou de sabiduria que s’endevina als fons dels seus ulls verds. La Cent no és una bruixa dolenta d’encanteris i maleficis, sinó que és una bona remeiere que sap d’ungüents i pomades; del poder de las herbes medicinals per guarir els mals d’amor i desencisos. Porta faldilla i brusa blava ajustada al cos, força escotada i sense mànigues, una sobre-faldilla blau cel i dues tires blau elèctric que van del davant al darrera pel costat que li donen un toc de gràcia quant volta. A la mà dreta porta una serp, símbol del seu poder sobre els rèptils, i a la mà dreta una bossa d’herbes medicinals collides la nit de St. Joan, tal com diu la tradició.

Una imatge dels Gegants de Centelles que participaràn en les Festes de Gràcia 2012.

 

S’ha escollit a aquesta parella de gegants com els convidats d’aquest any per a la seva singularitat i per a representar a uns personatges pocs habituals dins la gran família dels gegants. Recordem que els personatges més representats en matèria de figures gegantines solen ser moltes vegades la parella de monarques, la noblesa o també el gegant i geganta amb la indumentària típica de cada regió (com és el cas de Menorca). Tot i així recordem com a l’any 1997 des de la Bisbal de l’Empordà ens va arribar la Rigoberta, una geganta boja que anava amb un pit defora; a l’any 1999 des de Sant Vicent de Castellet ens van visitar el Malparit i la Figaflor, que eren una parella de dimonis de mides gegantines o a l’any 2000 des de Roses van venir el Quimet i la Demétria, en que ell era un pastor i ella una “sireneta”. Existeixen moltes altres parelles de gegants que es poden qualificar com a “singulars”, de fet l’any passat la nostre Àvia Corema va participar a Granollers en una trobada que anava dedicada a aquesta mena de gegants que surten del més comú.

 

La parella de Gegants de Centelles amb tot el seu grup de geganters i grallers arribaran al port de Maó el divendres dia set al matí i participaran en els passacarrers del dia set a la tarda i també en el del matí de la Mare de Déu de Gràcia.

 

www.gegantsmao.menorca.es

Els actes previs als dies principals.

geganters-mao | 02 Setembre, 2012 19:07

Els diferents olors de la Mare de Déu de Gràcia ja es comencen a sentir per tots els racons de la ciutat. Uns són els de les cases en que en el forn ja comencen a coure els crespells i les formatjades; el de la xocolata que de bon matí deixondirà a més d’un, els més joves amb l’olor del gin mesclat amb llimonada; o també el de la calç que amb les antigues graneretes servirà per a emblancar les façanes per a les Festes.

L’olor a festa és als carrers i aquests últims dies no en hi ha un en que en algun lloc, en alguna barriada, no es celebri algun dels actes previs als dies principals. Concretament aquest cap de setmana els Geganters Maonesos ja han participat i organitzat alguns actes. Relatàvem com dijous passat va ser la arribada dels gegants a l’Ajuntament, mentre que el divendres vam anar amb els gegantons en Pere i na Gràcia a la festa d’Es Camí d’Es Castell i ahir dissabte que va ser el taller de gegants a la mateixa sala noble de l’Ajuntament.

En la festa del Camí d’Es Castell-Triangle Comercial els gegantons en Pere i na Gràcia, al ser propietat del Casal de Gent Gran (I.B.A.S.) que està en aquell mateix carrer serien uns dels amfitrions de la festa. Aquesta s’inauguraria precisament amb un passacarrers de dalt de tot.

Gegants no en van faltar, doncs juntament amb en Pere i na Gràcia va ballar el Gegant Yurca, afincat també al mateix carrer i també els dos gegantons en Kikus i na Kika arribats des de Llucmaçanes. Si algú s’ho va perdre no seria per no estar avisat, doncs la Banda de Tambors de Dalt Sant Joan amb els seus sorollosos ritmes avisarien que la festa anava en totes, i als gegants que si tenien ballera era el moment. Altres elements també  s’hi van sumar, com van ser les Majorettes d’Alaior.

El passacarrers va anar de la Plaça del Carme fins el Camí d’es Castell i va ser a l’hora que vistós, un avís de que les festes de Gràcia són començades.

Per ahir al matí va ser el taller de gegants. És aquesta una experiència que l’agrupació gegantera de la ciutat ja havia ideat feia alguns anys, i que per a aquest es va voler recuperar.

Dit taller en un principi estava anunciat per a fer-se a la mateixa Plaça Constitució, tot i així, prevenint que o seria pluja o seria tramontana, ja el divendres es va anunciar que per motius climatològics finalment es faria a l’interior de l’Ajuntament. Recalquem en aquest cas l’ idoneïtat de la ubicació, doncs al ser aquest la casa del comú també és indicat que pugui ser aquest el que l’ocupi en les seves activitats festives.

En dit taller els més petits van poder pintar una màscara amb la cara d’ en Miquelet es Salero; es van poder fer el tradicional plomall amb una canya i paper de seda, es van poder retractar en un plafó amb les fotografies d’en Tomeu i na Guida en les que les cares podien ser les de cada un que s’ hi volgués posar i fins i tot hi va haver una taula amb diferents gegants de Menorca en miniatura i els seus noms per separat per que cada fillet pogués reconèixer i nomenar a cada una de les figures.

La jornada va ser tot un èxit i així ens ho han fet arribat ja al nostre perfil de facebook (Gegants de Maó, Menorca) diferents pares que ens comenten com els més petits van arribar la mar de entusiasmats a casa.

Les tasques de cara a les Festes són moltes i des de l’entitat gegantera aquests dies estem treballant contra rellotge per que en la propera que serà la de dijous, el dia del pregó, tot surti com es mereixen les nostres Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2012.

 Visita també www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS