Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Tot el que hem fet aquest any 2012

geganters-mao | 29 Desembre, 2012 15:54

Com cada any, arribant als últims dies del mes de desembre, fem el resum del que ha estat la temporada de gegants que esta a punt de marxar.

L’any 2012 va començar amb la participació en la cavalcada de reis en la que tres enormes figures vestides dels mags d’orient, en Tomeu de Maó, en Martí d’es Mercadal i la que en el seu moment van crear expressament els nostres amics de Llucmaçanes, van desfilar i ballar aportant la nota “gegant” a la màgica desfilada.

Al cap de pocs dies en Miquelet es Salero visitaria el pavelló Menorca per a animar al seu equip ,el Vive Menorca, sense saber pot ser que seria la última que faria al pavelló per a veure a l’equip que al dia d’avui ja no existeix i que tan bona sintonia havia tingut amb la nostre agrupació.

Tot i així en l’hivern si hi ha unes jornades de gegants que en pocs anys s’han convertit en imprescindibles en la ciutat de llevant són les sortides de s’Àvia Corema. Set van ser les sortides com marca la tradició, i si be la festa, tot i la seva recent implantació, al dia d’avui es pot considerar com a ben definida, algunes novetats encara hi van caber com la ampliació en número de l’agrupació musical que acompanya a la geganta, la nova indumentària dels geganters maonesos per a dites sortides, la arribada de “l’arbre caramel·ler” o l’ampliació de l’espai per a la festa d’acomiadament de la geganta que aquest any es va fer a la mateixa Plaça Constitució.

Mai sabem si la primavera tanca l’hivern o obre l’estiu, pot ser les dues coses, i va ser el passacarrers dels Gegants de la Ciutat en Tomeu i na Guida i els seus acompanyants habituals en Pere i n a Gràcia i en Miquelet es Salero, tots ballant amb la música alegre de les gralles, el que va clausurar la jornada florida del Maó + Flors 2012.

El mes de juny els nostres gegants l’acabarien a la Ciutat de Terrassa, complint amb el seu paper d’ambaixadors culturals de la ciutat de Maó. Es desplaçaríem amb ells una àmplia representació de la colla de geganters que formalitzarien així l’intercanvio iniciat l’any 2009 quan els Gegants de Terrassa van visitar les nostres Festes de Gràcia.

La temporada de festes patronals d’estiu va començar com de costum a Es Mercadal i posteriorment a Fornells on el grup de geganters hi participaria portant a n’en Martí i na María, els gegants del poble durant les Festes de Sant Martí i també de Sant Antoni Abad, participant així amb les festes com a Geganters d’Es Mercadal.

Diferent és el cas d’el Poble d’es Castell que si be compta amb una agrupació de joves del poble que constitueixen la Colla de Geganters d’es Castell, la agrupació maonesa hi sol anar cada any per a portar, en els últims anys juntament amb la agrupació de Llucmaçanes, els gegants en Jaume i na Roser, el no disposar les dues figures més altes del grup amb suficients portadors. És el nostre desig i estem segurs que no està lluny el dia en que els nostres amics d’Es Castell comptaran amb suficients efectius per a moure des de el mateix poble tots els seus gegants.

El mes d’Agost l’inaugurarien a les Festes de Sant Gaità a LLucmaçanes, seguides de Sant Llorenç a Alaior, Sant Climent i el finalitzaríem a Sant Lluís. Cada una d’aquestes festes amb les seves particularitats que fan de cada una diferent a l’altra. El mes d’agost sol ser cada any el més intens, doncs en alguna d’aquestes festes hi arribem a sortir fins a tres vegades.

Durant el mateix mes d’agost vam rebre a la seu de l’agrupació gegantera, a l’antic Quarter de Santiago de Maó la visita de l’Agrupament Escolta de Valls (Catalunya) per a conèixer els nostres gegants i les nostres festes, que van ser explicades per un dels membres de l’agrupació maonesa. Aquesta nova manera de veure els gegants, anant-los a visitar a casa seva, va ser ideada fa alguns anys pensant més en les escoletes i des de el primer any ja va donar excel·lents resultats, doncs constituiria una nova manera de conèixer-los possibilitant una proximitat de vegades difícil durant els passacarrers i combinant-lo amb explicacions sobre el que són i el que representen les enormes figures.

El mes de setembre te pels geganters maonesos la cita ineludible i principal de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia. En dites festes a part de les diferents participacions de les figures gegantines tenen l’afeixi’t de ser la Colla de Geganters la responsable de dita part de la festa, dins la organització i també complint amb el paper d’amfitrió de les agrupacions de fora de l’illa que ens solen visitar cada any. Aquest any els gegants que ens van visitar van ser els  ben aclamats Gegants de Centelles.

Les sortides dels gegants van ser com de costum en la arribada d’aquests a l’Ajuntament pocs dies abans de les festes, algunes poques festes de barriada amb els gegantons en Pere i na Gràcia i els dies principals d’es pregó, dissabte de sa festa, matinal de Gràcia i baixada al port. Aquest any també es recupería la ludoteca amb temàtica dels gegants que a causa del mal temps es va fer a l’interior de l’Ajuntament, no restant això en cap cas parroquians a la cita.

L’estiu ja l’acabarien en les Festes de Sant Nicolau a es Mercadal, tancant l’estiu en clau, i ballant amb en Martí i na María.

De portes en dins el grup de grallers, els músics de la colla, com cada any s’han anat trobant per assajar. Les tasques burocràtiques que mai hi falten, manteniment de l’espai de la seu etc.

Al taller del grup de geganters no hi ha mancat activitat i aquest hivern s’hi ha creat el bust dels dos gegants que representen al rei negre i el rei blanc d’Orient, per juntament amb el que van crear fa un temps els membres del grup de Llucmaçanes, acabar la comparsa dels tres gegants reis mags per a participar en les cavalcades de reis de Maó. Tot i així al no haver estat possible enguany reunir a les tres figures que havien de participar en la cavalcada ja serà per la del proper any en que els tres reis mags gegants ballaran com sols els gegant saben fer.

Dins les notícies que preferiríem no donar hi ha el fet de que el mon geganter de l’illa no està travessant un bon moment. Al mes d’agost érem requerits per a portar els Gegants de Sant Lluís al haver fet fallida la seva agrupació, i als pocs dies coneixíem la dissolució de la Colla de Geganters de Alaior, havent estat aquesta una de les més antigues de l’illa.

Per a l’any 2013 que està a punt de començar encara hi manquen les lletres que han de escriure les seves pàgines, prometent anar-vos informant de tot quan succeeixi en el nostre petit gran mon dels gegants.

Bones Festes de Nadal i felç entrada d’any 2013.

www.gegantsmao.menorca.es

La Trobada Insular de Gegants

geganters-mao | 06 Desembre, 2012 17:24

Aquest any 2012  ha estat el del 20è aniversari de la Colla de Geganters de Maó. Recordem que aquesta entitat es va crear durant la primavera de l’any 1992 i es va estrenar portant els gegants de la Ciutat de Maó en Tomeu i na Guida durant la II Trobada internacional de Gegants de Matadepera (Catalunya). 

La experiència del grup en la gran trobada va ser suficient satisfactòria, motiu pel que un cop de nou a l’illa van voler traslladar-hi, en la escala que ens és permès, el que s’havia vist a la població catalana. No era possible una trobada internacional com la de Matadepera, però no era cap disbarat crear una diada anual, i a un poble diferent cada vegada, per reunir totes les figures gegantines existents a l’illa. 

El dia triat per a la Trobada Insular de Gegants va ser el 6 de desembre, dia de la Constitució; per popularitzar l’esdeveniment, s’aprofitava aquesta diada per omplir el carrers de gegants i música, en un dia que, tot i ser festiu i de celebració, es limitava bastant als actes institucionals, amb poca participació popular. 

La diada va tenir una estructura que, poc més o menys, cada any seria la mateixa: al matí, plantada de totes les figures, de vegades amenitzada amb els balls de qualque grup de ball menorquí i també dels amics del Casal Català. Cap allà al migdia, cercaviles pels carrers del poble, amb tots els gegants, grallers, qualque banda de tambors i cornetes i, de vegades, també alguna banda de música. La cloenda de la diada es feia en arribar tots els grups participants, de nou, a la plaça nucli de la festa; allà es feien els balls finals de totes les figures i l’entrega d’obsequis. Una vegada amb els gegants dins els camions, i abans de tornar a casa, tots els geganters se solien trobar per fer el dinar de germanor.

 Imatge dela I Trobada insular de Gegants de Menorca que es va organitzar a l'any 1992 a Sant Lluís.  

Un any que es va voler fer més grossa, commemorant el cinquè aniversari dels geganters maonesos, va ser el 1.997; aquell any es va celebrar as Mercadal, i vam rebre la visita dels gegants d’Esplugues de Llobregat: el noble, de l’edat mitjana, Mateu de Picalqués, la pubilla Marteta i la seva criada gitana, la Caterina. 

Les primeres trobades van necessitar l’ajuda de persones que, tot i no haver fet mai de geganters, no els va importar anar-hi a donar una mà. El motiu és senzill d’entendre: recordant la de l’any 1992 s’hi van ajuntar els gegants d’es Castell, Sant Lluís, Maó, Alaior i Es Mercadal però de les cinc parelles únicament tenien Colla pròpia constituïda els Maonesos Tomeu i Guida. Quan van aparèixer altres colles, l’organització de la diada va començar a fer-se de manera conjunta. 

La primera Trobada Insular es va fer al poble de Sant Lluís. A continuació, Alaior, Maó, es Castell, Ferreries, es Mercadal, es Migjorn i Ciutadella. L’any 2.000, la Trobada Insular va morir de finor, perquè cap dels grups que l’havien d’organitzar es va voler posar davant, i l’acte es va deixar de fer.

-la fotografia que il·lustra aquest article és de Toni Seguí, cedida per a l'arxiu històric dels gegants de Maó.

 

www.gegantsmao.menorca.es

gegantsmao@menorca.es

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS