Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Novetats a la web del Gegants de Maˇ

geganters-mao | 26 Gener, 2013 17:52

Aquests dies ha estat actualitzada la web dels Gegants de Maó http://www.gegantsmao.menorca.es/ . És costum a principi d’any el fer-ho, per a agregar-li les novetats i els canvis que li donen al portal el seu caràcter d’actualitat.

La mateixa pàgina principal ja ha estat canviada, amb la fotografia dels Gegants en Tomeu i na Guida actualitzada i amb la incorporació del nano en Miquelet es Salero, que per la seva popularitat entre els més petits ben be es mereix dita presència en la pàgina principal.

Una altre novetat és dins l’apartat “Activitats Gegants”, on es resumeix de manera cronològica i per pàgines el més destacat de l’any que acaba de marxar, la incorporació de la pàgina que fa referència al 2012. En dita pàgina es destaca la presència dels Gegants Maonesos a la Festa Major de Terrassa el passat mes de juliol, complint com a ambaixadors culturals de la ciutat; les sempre esgotadores però tan estimades Festes de Gràcia; i un cop més és el taller del Grup de Geganters el que pren protagonisme amb la construcció de dos nous gegants representant als reis mags d’Orient per a participar en les Cavalcades de Reis de Maó (dites figures seran presentades a la Ciutat en la cavalcada de reis del 2014, doncs tot i aquest any estar ja enllestides, finalment no va ser possible comptar amb la participació d’una tercera per a fer que com mana la tradició els reis mags fossin tres).

Altres novetats són un bon grapat de fotografies de les diferents figures que cada una d’elles trobem ja classificades en l’apartat “Coneix els Gegants”.

Us convidem a visitar la web  http://www.gegantsmao.menorca.es/  , i com de costum seguir-nos també en aquest blog, en el Youtube i també en el perfil de facebook dels Gegants de Maó.

En Tomeu i na Guida ens narren la reconquesta de Menorca

geganters-mao | 17 Gener, 2013 13:33

El passat dissabte al matí en Tomeu i na Guida van exercir un paper que si be no hi estan molt acostumats, no ho van fer gens malament. van fer de narradors dels fets històrics que fa més de 700 anys van culminar amb la anexió de Menorca per a la Corona d’Aragó.

Poc abans de sortir els gegants a escena, van tenir lloc els actes institucionals amb presència de les primeres autoritats de la ciutat, això va ser a la Plaça Alfons III, precisament dedicada al rei que manà els exèrcits cristians en la lluita i ocupació de la nostre illa quan els fets que es commemoren. La jornada també va comptar amb la música de la Banda de Música de Maó i finalment va arribar el torn d’els gegants.

Això va succeir a la Plaça Constitució. Dos narradors van anar relatant els fets tal i com avui es conèixen, simulant que qui ho estava fent eren en Tomeu i na Guida, de manera que quan parlava era el narrador en Tomeu donava unes passes endavant i quan qui figurava que parlava era na Guida era la geganta la que prenia el protagonisme.  Com que la obra necessitava de més protagonistes van ser convidats a participar-hi els Geganters de LLucmaçanes amb dues de les seves figures: una caracteritzada com un Rei Alfons III de mides gegantines i l’altre en el paper d’ Abu Omar, l’últim Governador  Àrab de l’Illa de Menorca.

La trama no va durar gaire més de vint minuts, mitja hora, en la que mentre els dos grans narradors explicaven els fets els altres dos personatges podien entrar a escena per a representar el que s’estava narrant.

La convocatòria es pot considerar que va ser un èxit, a la que la va ajudar el fet que en dita jornada ningú diria que estàvem ja quasi a mitjan més de gener, pel bon clima que es va poder gaudir durant el matí.

Els actes per a la commemoració de la Reconquesta de Menorca no feien més que començar i en el moment d’escriure aquestes ratlles encara s’estàn desenvolupant en la pràctica totalitat dels pobles de l’illa.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao  .

La Cavalcada de Reis de Maˇ 2013

geganters-mao | 06 Gener, 2013 11:51

Ahir a la nit en Tomeu i na Guida van fer la seva primera sortida de l’any. Tot i que és aquesta una parella que sols es deixa veure en grans ocasions la d’ahir ho ben valia, doncs ho van fer per a acompanyar als Reis Mags d’Orient en la seva arribada a Maó.

Eren poc abans de les 19 hores quan la comitiva gegant que havia d’encapçalar la cavalcada estava plantada baix les escales del parc rotxina. En Tomeu i na guida lluïen elegants penjois amb motius nadalencs, mentre que en Per e i na Gràcia i en Miquelet es Salero hi van voler anar amb barrets de Pare Noel.

Amb puntualitat anglesa (tot i que venien d’Orient) els tres reis mags van desembarcar al Port de Maó i en pocs minuts tota la comitiva va estar en camí cap el centre de la ciutat. Encapçalaven la guàrdia municipal de gala, els gegants ballant en totes (no hi van faltar els molts fillets que cridaven mira en Miquelet, Miquelet!), la Banda de Música de Maó dirigida pel clarinetista Jordi Orell i tot el seguit de carrosses amb la temàtica més variada, sent aquest any la novetat la del Tadeo Jones.

Els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i també en Miquelet es Salero en la Cavalcada de Reis de Maó 2013.

La pujada per sa Costa de Ses Voltes va ser el tram més multitudinari, en podríem dir també el més tradicional de la cavalcada, en que els pares esperen la comitiva amb els seus fillets en braç estalonats a les baranes de la sense igual entrada de la ciutat. El tram de Portal de Mar va ser en el que el camí s’anava estrenyent, per que així és el carrer i per que la gent que esperava les carrosses en aquell tram ja era molta.

La arribada al Pla de la Parròquia ja va ser com un “arribar dalt”, doncs recordem en el cas dels que portem els gegants fins el moment ho havíem fet costa amunt, i cap a s’ Arraval, doncs aquest any el discurs de les Magestats d’ Orient des de els balcons de les Cases Consistorials seria un poc més tard, previ pas de la comitiva per s’Arraval, Carrer d’es Forn, Arrovada de Dalt, Carrer de Ses Moreres, Costa de sa Plaça i arribada de nou al Pla de la Parròquia on ara si que parlarien els reis en el seu tradicional discurs als més petits però del que també havien de prendre bona nota els més grans.

Els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i també en Miquelet es Salero en la Cavalcada de Reis de Maó 2013.

Cal destacar de la desfilada d’ahir, entre altres cosses, la puntualitat i també la via que va fer la comitiva. Ho recalquem a diferència d’algun altre any en que quan les Majestats eren dalt Maó a vegades ja era quasi hora de ser els fillets al llit. Destaquem també que van ser moltes les entitats ciutadanes les que es van voler implicar en l’event, doncs el que hi sol treure en dita celebració es que la comitiva sigui llarga, amb molt de color i fins i tot variada.

En el cas dels geganters, un cop acabada la festa els gegants van quedar guardats en un local del centre de la ciutat (doncs arriba Sant Antoni) i tots els geganters a fer un refresc (o algo calent per entrar en calor) que seria el moment idoni per a parlar i canviar impressions en un grup que un cop acabades les Festes d’estiu sol fer alguns mesos de descans.

Noves s’en preparen per aquest hivern, recordem que s’Àvia Corema ja s’està aclarint per que aquest any vendrà molt prest en el calendari i des de aquest mateix medi us ho anirem relatant.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao  .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS