Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Avui ha perdut el sisŔ peu

geganters-mao | 23 Marš, 2013 17:40

Avui matí han estat dos els gegants que han pres part en la festa de s’Àvia Corema: la geganta que de cap manera hi podia faltar, i el que en forma d’escultura de perdre presideix la plaça Miranda de Maó.

A les dotze d’es migdia ja tots a punt, geganters, la xaranga de la Banda de Música de Maó na Coremeta i els centenar de fillets que no s’ho volien perdre. Ja sols faltava baixar a s’Àvia Corema per ses escales de s’ Ajuntament i  començar amb el passacarrers.

El destí, com havíem dit, era la Plaça Miranda de Maó, plaça amb vistes al port de Maó, a la mar; Tot i que  una altre aigua i no precisament la del port per un moment ha volgut jugar amb les ganes de festa dels congregats. Ha fet quatre gotes de primavera, però no ha bastat per que la animadora na Coremeta comences a engrescar als menuts.

Mentre, la estàtua “gegant” de l’Almirant Miranda s’ho mirava amb curiositat a l’hora que amb desconfiança. Doncs prou anys porta a la plaça com per que ara arribi una altre gegant i li faixin més cas que a ell.

la cosa ha anat com cada dissabte, tot i que ja feia color de que quedava poc per a la última setmana, doncs avui era el sisè peu. La elecció finalment ha decantat que aquest fos el que porta la avarca menorquina.

El regrés a s’Ajuntament s’ha fet per Davall sa Plaça, moment en que els instruments al estar en local tancat es sentien més forts que de costum, i en que la geganta ha tingut que anar amb cura de no ferir en cap lloc del que per ella era un passadís estret.

Un cop de nou a s’Ajuntament els més petits ja sabien el que havien de fer que era regar l’arbre caramel·ler, sabent també que en pocs dies en podran recollir el fruit.

Serà així el proper dimecres a la tarda quan a la mateixa Plaça Constitució s’Àvia Corema perdrà l’últim peu en la festa d’acomiadament de la quaresma 2013.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

Ja nomÚs li queden dos peus

geganters-mao | 16 Marš, 2013 22:07

Aquest matí la Geganta s’Àvia Corema de Maó ha fet la quinta sortida de la quaresma 2013. Les setmanes passen molt ràpid i sembla que fa pocs dies que la geganta sortia per primera vegada i amb els set peus.

El camí avui ha estat cap a la Plaça Colon, que per motius de proximitat amb el Pla de la Parròquia que és el punt de sortida de la cercavila, s’ha volgut fer un poc més llarg passant per es Carrer Nou, Costa d’en Ga i Carrer de l’Àngel.

Podríem contar moltes coses de la jornada d’avui matí, però precisament el que destaca en les sortides de la geganta del set peus sol ser que solen ser jornades quasi idèntiques en estructura, canviant la plaça on es fa i el peu que se li lleva; motiu pel que ens podríem repetir.

Posats a destacar algunes coses una podria ser la participació de la xaranga de la Banda de Música de Maó, amb alguns dels seus membres més joves dirigits pel també molt jove clarinetista Jordi Orell. Recordem com en els primers anys de S’Àvia Corema (que d’això tampoc en fa tant) sols solien sortir entre tres i cinc músics de vent i sense percussió. Des de l’any passat el número de músics ha crescut considerablement fins a formar una bandeta en petit. De les peces que solen interpretar són totes tradicionals i conegudes, no puguen faltar de cap manera la que dona nom a la geganta i que és la cançoneta per excel·lència de la quaresma.

la geganta s'Àvia Corema de Maó en una de les sortides de la quaresma 2013.

Destacarem també la nova animadora d’aquest any “na Coremeta”, especialitzada en contar contes i que ens arriba des de el veí poble d’Alaior. Recordant alguns altres animadors que  han exercit de mestre de cerimònies en les matinals de s’Àvia Corema, aquests han estat l’actor Jordi Perez (caracteritzat com un bufó amb gorra d’aviador), Verònica Melià (vestida de menorquina i representant a la neta de s’Àvia Corema), el Gran Pepot (especialitzat en malabars), la pallassa Xinxeta o en les edicions de l’any passat la polifacètica Cati Pelegrí. També en ocasions puntuals hem pogut conèixer per exemple a na “Maria Galeta”.

Resumint la jornada d’avui matí el fillet que ha llevat a la geganta el peu que portava la espardenya catalana es diu Raul, que orgullós quan ja l’ha tingut a la ma l’ha mostrat al públic que dissabte rere dissabte segueix a la geganta.

Una nova tradició que també ha guanyat adeptes en molt poc temps és que un cop la comitiva és retornada a l’Ajuntament allà els fillets reguen l’arbre caramel·ler, que promet bons fruits per a d’aquí a molts pocs dies.

Per dissabte que ve la plaça escollida és la Plaça Miranda, on ja serà el peu número sis i ja sols quedarà la gran festa d’acomiadament per el dimecres després al Pla de la Parròquia.

 

Visita també: www.gegantsmao.menrca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

Do˝a Cuaresma y don Carnal

geganters-mao | 10 Marš, 2013 16:50

Com cada mes transcribim en aquest blog el mateix article que tambe publiquem a la revista insular Útil, en la secció "Tradicionari".

En la present sèrie d’articles sobre la cultura popular, solem destacar diferents costums que es practicaven o que es segueixen practicant amb motiu d’alguna època de l’any o diada senyalada. En el cas de la quaresma (l’època en la que ara estem) el que destaca, més que el que es solia practicar, és precisament el que no es podia fer, donat que era època marcada per les restriccions.

Avui, ja quasi oblidada la quaresma entesa com a una època de contenció, ens queden repartits per la geografia diferents costums que moltes vegades tenen com a protagonista a la que anomenem s’Àvia Corema, la que en altres indrets pot ser coneguda com a la Vieja Cuaresma.

En diferents pobles d’Espanya és costum representar la lluita entre Doña Cuaresma i i el Senyor Don Carnal. El text sol ser una adaptació de la història escrita per l’Arcipreste de Hita     i que apareix a l’any 1330 en el Libro del Buen Amor.

El primer personatge que hi pren part és Don Carnal, amic de la broma, de les diversions mundanes i menjador en abundància, sobretot de carn. Doña Cuaresma és la seva antagònica, seria, en absolut amiga de la festa i a diferència del seu enemic és degustadora de fruita i verdura.

És en un dijous llarder quan Don Carnal rep la notícia de la arribada de la Quaresma al seu poble; que ho fa per a reptar-lo  a la lluita per al dimecres següent (el conegut com a dimecres de cendra). El primer hi compareix amb el seu exèrcit de bous, porcs, gallines, bens i cabres i la segona acompanyada d’una legió de vegetals i fruits de la mar. Amb la batalla ja començada i en un moment de treva Don Carnal i els seus aprofiten per a cel·lebrar un banquet, tan copiós que en poc temps els excessos lis produeixen debilitament i son. És el moment en que Doña Cuaresma entra a la seva tenda i aprofita per a sotmeter-lo.

Des de aquell mateix dia Don Carnal és obligat a fer confessió, penitència i dejú, a l’hora que la quaresma s’imposa victoriosa. Succeeix però que passats quaranta dies (en un diumenge del Ram), quan Don Carnal ja quasi es veia convençut de les avantatges de les virtuts, en un moment eufòric fuig de la seva cel·la, reuneix de nou als seus exèrcits i inicia la venjança contra la seva rival, que en un divendres sant és vençuda i obligada ja de nit a fugir del poble.

El dissabte de glòria Don Carnal i els seus aliats entren de nou a la ciutat per a celebrar la seva victòria, que des de els mateix diumenge de resurrecció es comença a respirar per tots els racons.

Observem en aquest cas que la quaresma, tot i ja ser representada en el llibre de l’Arcipreste de Hita, com a un personatge femení símbol de la contenció i la abstinència, no ho fa com a una vella de set peus. Tot i així avui aquesta última és la seva representació més popular en la majoria de llocs on la trobem (sent els pobles banyats pel mediterrani en els que pren més protagonisme), amb algunes poques diferències d’un lloc a l’altre com pot ser qui la pinta amb el bacallà i qui ho fa també carregada de verdura.

En el cas de Don Carnal, al no ser altre que la personificació del Carnaval,  seria  el mateix que en diferents pobles de Menorca el visualitzem amb el nom d’ En Camestortes o en el cas d’Alaior com en Bernat Figuerola.

visita també: www.gegantsmao.menorca.es

s'└via Corema ha visitat la ResidŔncia de Gent Gran.

geganters-mao | 09 Marš, 2013 17:34

Aquest matí s’Àvia Corema, que no direm en absolut que no sigui molt bona amiga dels més petits, ha decidit canviar un poc i ha anat a veure unes amigues molt especials, les altres avies i avis que viuen a la Residència de Gent Gran.

Aquest ha estat el primer cop en que la popular geganta de Maó ha perdut un dels seus set peus en lloc tan entranyable.

La festa ha començat com tots els dissabtes, a les dotze del migdia enfront de les Cases Consistorials de Maó. En aquella hora ja eren moltes els petits i no tan petits que esperaven a que els geganters baixessin a la enorme figura al Pla de la Parròquia per a iniciar la passejada. No hi han faltat de cap manera els membres de la Banda de Música de Maó i la animadora “na Coremeta”.

La Costa de sa Plaça i el Carrer de Ses Moreres eren plenes com sols ho pot estar el centre de la ciutat en un dia plenament de primavera, sobretot després de setmanes de vent i pluja, i el camí ha portat a l’àvia de set peus de per la entrada del Carrer Cos de Gràcia als jardins interiors de la residència de Gent Gran de Maó.

La Geganta de Maó s'Àvia Corema aquest matí ha visitat la residència de Gent Gran, on ha perdut el quart peu de la quaresma 2013.

Amb la geganta ja de cara a les altres àvies, i avis, s’hi ajuntaven la generació asseguda a terra, la que no ha fet prous anys com per haver conegut com es celebrava la quaresma en primer, i en front les persones que moltes ja han conegut com era  antigament, com poc a poc aquesta va anar desapareixent però que avui han pogut veure una antiga tradició que fruit de la reinvenció és més viva que mai. Per a que dir que la alegria dels avis ha estat immensa de veurer-se rodejats de tants de fillets i de molts veïns de la ciutat que també amb aquesta visita han volgut retre el seu homenatge a la vellesa, a la saviesa de la experiència.

La Geganta de Maó s'Àvia Corema aquest matí ha visitat la residència de Gent Gran, on ha perdut el quart peu de la quaresma 2013.

La festa ha començat com de costum, na Coremeta ha explicat una de les seves històries i prest, ha arribat el moment de escollir quin peu treure a la geganta. La democràcia ha recaigut en els més petits, que han estat qui han escollit que fos el peu que porta la “porguera”, mentre que en aquesta ocasió la encarregada de treure el peu ja ha estat una de les amfitriones, la senyora Catalina pons Vidal, que ha mostrar orgullosa a les seves companyes el quart peu de la quaresma.

De tornada al Pla de la Parròquia els fillets han tornat a regar l’arbre caramel·ler, que sembla que aquest any amb tanta aigua anirà carregat i el dimecres abans de pasqua promet caramels per a tot-hom.

La jornada d’avui matí ha estat de primavera, de festa i sobre tot entranyable. La única pregunta que queda en el aire és: com a ningú se li havia ocurrit abans!.

La setmana que ve tots a les 12 d’es migdia as pla de la Parròquia que cada vegada s’Àvia Corema va més lleugera i no ens en volem perdre una.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao

s'└via ja ha perdut el tercer peu

geganters-mao | 02 Marš, 2013 18:26

Aquest matí s’Àvia Corema si ha pogut sortir. Ho diguem d’aquesta manera doncs recordem que el dissabte passat va haver de perdre el peu sense sortir de s’Ajuntament, per mor del mal temps. De fet per avui les previsions meteorològiques no deixaven del tot clar que la festa es pogués fer, però afortunadament sols un poc de vent ha acompanyat a s’Àvia Corema i aquesta ha pogut complir amb la seva missió pels carrers de Maó. Recalquem també, que debut a la avançada edat de la àvia de set peus, no haguera estat gens bo per ella seguir al balcó de s’Ajuntament sense mourer-se una setmana més, amb la humitat, el reuma...

El camí que ha fet tota la comitiva, formada com de costum per la geganta i el seu imprescindible Grup de Geganters, la animadora “na Coremeta” i els membres de la Banda de Música de Maó ha estat en direcció a la Plaça del Príncep.

No ha estat poca la gent que ha volgut acompanyar a la geganta en el seu recorregut, doncs la setmana passada van ser moltes les persones, menudes i no tan menudes, que es van quedar amb les ganes. Un cop arribats al punt on havia de fer-se la “cerimònia”, com ve sent costum també ja estava ple d’ altres que de més prest ja hi estaven guardant el lloc en les primeres fileres.

Un cop silenciada la música, na Coremeta ha contat un conte per anar engegant la festa, en aquest moment els més petits han restat atents, i el guirigall ha arribat ja quan la assemblea ha tingut que escollir en la més pura democràcia quin peu havia de perdre avui la geganta.

El peu que una ma innocent s’ha encarregat de llevar ha estat el que porta la bamba i un cop així succeït ja sols quedava desfer el camí i tornar de nou al Pla de la Parròquia, per deixar a s’Àvia Corema a redossa fins el proper dissabte.

Contarem el fet que passant per l’Ajuntament un dels dies passats vam poder contemplar com un grup de jubilats, de viatge a la nostre illa, es feia tot el grup una fotografia amb la geganta, en el seu lloc del balcó endret de l’Ajuntament, per a portar pot ser dita fotografia al seu poble o ciutat i mostrar-la com el grup amb una de les coses típiques de Maó.

S’Àvia Corema no porta molts anys entre nosaltres, però al dia d’avui ja és insubstituïble, i d’alguna manera com la reinvenció d’una vella tradició que ha regressat per a quedar-se ja sempre entre nosaltres.

Parlant de la tercera edat, el proper dissabte la geganta visitarà la residència de gent gran per a perdre el quart peu (en lloc del Carrer de ses Moreres com estava programat en un principi). El motiu és simplement per a portar la festa dels dissabtes matí de quaresma a una gent que pot ser alguns no poden sortir al carrer a trobar-la però que s’ho mereixen i més.

Ens veiem així el dissabte dia nou de març a les dotze hores al pla de la Parròquia de Maó per anar a la residència de gent gran (entrant per es Cos de Gràcia) a perdre el quart peu de la quaresma 2013.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS