Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Jornada de portes obertes a La Casa dels Gegants

geganters-mao | 16 Juny, 2013 14:53

Aquest cap de setmana ha estat la primera de les jornades de portes obertes a la seu de la Colla de Geganters de Maó.

Concretament va ser divendres fosquet i dissabte matí quan no pocs maonesos i també algun visitant es van apropar a l’antic Quarter de Santiago per a poder veure a n’en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia, en Miquelet es Salero i també a s’Àvia Corema.

La idea eren diferents d’elles dins una, la primera el poder veure d’aprop a les enormes figures, doncs tot i que durant les properes festes patronals d’estiu passejaran per prou pobles de l’illa, no sempre és possible tenir-les ben a prop, tocar-les, fer-se la foto en tranquil·litat... . Una altre de les idees era que els maonesos, els vertaders propietaris del patrimoni que s’exposava, poguessin conversar amb els geganters, fer preguntes, conèixer detalls dels gegants i del grup que en és responsable. Moltes vegades durant els passacarrers s’ens apropa gent per a preguntar i sempre hem de lamentar no poder aturar per a poder conversar amb la gent que vol saber sobre els gegants.

La Casa dels Gegants oferia als visitants un bon grapat de fotografies antigues d’en Tomeu i na Guida; records, plaques commemoratives, plats gravats de llocs que han visitat els gegants; panells informatius, i fins i tot ja es van poder veure els bustos de les figures dels gegants Rei Melchor i Rei Baltasar que van ser construïdes durant l’hivern del 2012 i que s’espera surtin a ballar durant la propera cavalcada de Reis.

Imatges de les jornades de portes obertes a la seu de la Colla de Gegantes de Maó, on es va poder visitar als Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, als gegantons en Pere i na Gràcia, en Miquelet es Salero i també a s'Àvia Corema

Aquest últim projecte és cert que com molts altres és començat a llarg plaç, però realment un altre dels motius de les jornades de portes obertes no era altra que recollir els subgeriments, idees,  de cara a futurs projectes amb la finalitat de que els Gegants de Tots els Maonesos siguin realment viscuts amb les aportacions de tots ells. De moment podem dir que va ser la estimació cap als gegants, demostrada durant quasi vuit dècades, la que va fer que el local dels geganters, la Casa dels Gegants, fos prou visitada durant el passat cap de setmana.

Quan en el seu moment es va programar la activitat es va decidir que es vendria fent durant bona part de l’estiu, per lo que els propers dies de portes obertes són els següents:

28 de juny (divendres) de 18.00 a 20.30 h.

29 de juny (dissabte) de 11.00 a 13.00 h.

12 de juliol (divendres) de 18.00 a 20.30 h.

19 de juliol (divendres) de 18.00 a 20.30 h.

02 d’agost (divendres) de 18.00 a 20.30 h.

La adreça és a l’antic quarter de Santiago, entrant de per la porxada de l’avinguda Josep Anselm Clavé.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

El foc de Sant Joan

geganters-mao | 07 Juny, 2013 15:38

Com  cada mes publiquem en aquest medi l'article relacionat amb la cultura popular i tradicional menorquina que també publiquem en el medi en paper que és la Revista útil.

 

EL FOC DE SANT JOAN

Nombrar la celebració del solstici d’estiu és el mateix que dir la nit de les fogueres, les danses al votant i en ocasions els salts per a sobre; és la nit en que, no per ser la més curta de l’any, no s’arriba a dormir; o que fruit dels excessos es desperta junt a una foguera de la que ja sols en queden les brases o el fum.

A les poblacions del llevant menorquí, la avui anomenada nit de Sant Joan ja sols la coneixem de manera molt desnaturalitzada, reconvertida en una celebració infantil  i amb la encesa de la foguera “com a final de la festa”, la que sols resta encesa uns pocs minuts abans de que sigui apagada pels bombers.

Del significat del foc de Sant Joan ja en hem parlat en altres ocasions. Fent us del Costumari Català que ens deixà Joan Amades trobem el que ens diu el folklorista de com eren a Menorca les fogueres i també una suposició molt personal de qui exercia el paper de bujot:

A Menorca encenien grans fogueres, especialment les ciutats de Maó i de Ciutadella, que tenien Sant Joan per patró. Les anomenaven festers, nom arcaic del terme foguera i teiera. És molt remarcable que feien uns bojot o ninot de palla, vestit a l’antiga, molt semblant al nostre Carnestoltes, que acabaven per cremar en el fester. El costum pot ésser una transposició de la personificació del ninot carnestoltes, puix que a Menorca les Carnestoltes eren molt austeres, i nosaltres no tenim notícia que es cremés cap ninot. És així mateix notable el qualificatiu de bojot, forma derivada del terme boig, que hom aplica al ninot, detall que porta a pensar en la probabilitat que en una passat obscur i imprecís, quan el sacrifici era realment humà. Hagués estat escollit un pobre boig com a víctima.

De qui si sabem segur que en prou ocasions van ser víctimes de les flames de Sant Joan; per tenir la mala sort de ser identificats amb el maligne, van ser nombrosos gats, especialment els de color fosc.

Un element que avui encara és protagonista dins les fogueres de Sant Joan són les canyes verdes. En el treball de Josep Romeu i Figueres “La nit de Sant Joan” (Barcelona 1953) en trobem referències.

 (...) Fou costum a Catalunya i a Menorca, almenys, d’enramar per Sant Joan els murs exteriors i les finestres de les noies amb canyes i altres plantes i flors diverses (...). Altrament, els arbres o els pals plantats la vigília de la diada del Precursor, o al dia mateix, en algun cas, a Gil, la Vall d’Aran, Tossa, Sant Hilari i Altea, en especial els dos primers indrets i el darrer, tenen una estreta connexió amb l’antic arbre de maig, tan freqüent encara a l’Europa central. Representen, segons sembla i exposarem després, l’antic pal central a l’entorn del quan s’amuntegava la matèria inflamable que constituïa la foguera (...).

Ja és en la Revista d’Etnografia, Mitologia i Folklore de Catalunya i Balears TRESOR DELS AVIS (número 3, Any VI, 1927), en que parlant de costums de Menorca, trobem citada aquesta “matèria inflamable”.

El dissapte de St Juan durant la vetlada en casi tots els llocs (masies) i devant les cases del poble s’hi encenen gales o sien fogateres, cremant avui la paya de faveres tots els qui en tenen i els qui no en tenen cremen llenya. Més antigament, en les gales dels carrers s’hi cremava la llenya millora que tenien, amb els mobles ja inservibles. Aquestes gales són rebudes amb gran alegria pels atlots que corren d’una a l’altre, botant amb gran gatzara.

 

Visita també www.gegantsmao.menorca.es

La Casa dels Gegants Obre les Portes

geganters-mao | 02 Juny, 2013 16:41

Fa pocs dies penjàvem al nostre perfil de fecebook  “Gegants de Maó Menorca”  les fotografies de les que vàrem denominar com a “Jornades Gegants”, que es van organitzar durant la primavera de l’ any 2006.

Aquella va ser una primera experiència en mostrar el mon dels gegants “sense els gegants”. En aquella ocasió la activitat va venir acompanyada de la presència del tobogan gegant, que ens va deixar la Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, jocs pels més petits, però el més important serien els plafons informatius amb el que som, el que fem, la feina i els objectius de l’Entitat Gegantera de la Ciutat de Maó. També va ser una bona ocasió per a tractar amb la gent que ens segueix durant les festes d’estiu, un tema que al cap i a la fi és propietat de la ciutat però que durant els passacarrers no és possible tractar, idees, suggeriments...

La activitat va agradar i alguns anys més tard (a partir de l’any 2010) el mateix grup va iniciar una nova experiència, fins el moment desconeguda en el nostre entorn conegut que és l’illa de Menorca; es tractava de que els fillets de les escoles anessin a veure els gegants, però no per a veurer-los ballar amb la música i dins l’entorn de la festa, si no que el que feien era anar a “La Casa des Gegants”, la seu de la entitat gegantera,  per a conèixer-los d’aprop, veurer-los aturats, descansant i escoltar les explicacions dels geganters sobre qui eren aquelles figures, des de quan, el que representaven i també qui eren i quina era la tasca dels geganters.

Vàries van ser les escoles que van venir a veure els gegants, en una activitat que es va fer varis anys seguits amb diferents col·legis. Ben segur que a alguns centres escolars encara tindran en algun lloc la fotografia de tota la classe amb els estimats Tomeu i Guida, en Pere i na Gràcia i el que al cap i a la fi també és un fillet en Miquelet es Salero.

Per aquest any 2013 la activitat es repeteix ja titulada com a Jornada de Portes Obertes, en la que a part dels col·legis també podrà venir al local de la Colla de Geganters qualsevol persona que vulgui veure d’aprop els gegants, conèixer com és “La Casa dels Gegants” en la que hi romanen durant tot l’any, conversar amb els geganters i escoltar les seves explicacions, be sobre els gegants i la seva història, be sobre la tasca de la entitat.

Els dies de portes obertes seràn els:

14 de juny (divendres) de 18.00 a 20.30 h.

15 de juny (dissabte) de 11.00 a 13.00 h.

28 de juny (divendres) de 18.00 a 20.30 h.

29 de juny (dissabte) de 11.00 a 13.00 h.

12 de juliol (divendres) de 18.00 a 20.30 h.

19 de juliol (divendres) de 18.00 a 20.30 h.

02 d’agost (divendres) de 18.00 a 20.30 h.

La adreça de la casa dels gegants és a l’antic quarter de Santiago, entrant de per la porxada de l’avinguda Josep Anselm Clavé (Sa carretera Sant Lluís).

Per una altre banda la Colla de Geganters de Maó aquest estiu també sortirà al carrer, amb taules informatives sobre el tema principal del grup i també amb diferents activitats per a qui hi vulgui participar, alguns matins de dissabte, entre les 10.00 i les 13.00 h al Carrer de se Moreres. Els dies seran els dissabtes 15 i 22 de juny, 6 i 13 de juliol i el matí del 3 d’agost.

Tot-hom està convidat a les jornades de portes obertes en el local de l’entitat i també a visitar les taules informatives al Carrer de ses Moreres. Per a més informació es pot telefonar al 615.056.199 o també enviar un correu electrònic a gegantsmao@menorca.es .

Per a començar a fer “ambientillo” podeu anar visitant www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS