Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Ja hem estat a Festes de Sant Antoni Abad de Fornells

geganters-mao | 28 Juliol, 2013 12:02

Després de un mes de juliol tan intens com us hem anat relatant, ahir a la tarda vam fer la última de les que estaven programades per aquest mes, la de les Festes de Sant Antoni Abad de Fornells.

Com la dita ens recorda que qualsevol comparació és de mal gust, no anirem a fer comparacions de sobre a quin poble dels que visitem durant l’estiu ens agrada més passejar gegants, simplement direm que en el cas de Fornells és tot un gust, pel paisatge, pel tracte familiar que sempre rebem i per un altre motiu que sempre s’agraeix durant els mesos de calor: l’oratge que ens arriba al passejar els gegants a la vora de la mar.

Començant amb el relat direm que eren aproximadament les cinc de la tarda quan enfront de l’edifici municipal estava començant la festa. El jove flabioler va iniciar el replec de sa colcada amb un emocionat i respectat toc de flabiol i acte seguit va tocar el torn a la sortida dels gegants.

Els congregats eren en Martí i na María, que són els gegants de Fornells i Es Mercadal, arribats des de Maó en Pere i na Gràcia i el sempre buscat pels fillets en Miquelet es Salero i també des de la ciutat de llevant el Gegant d’en Yurca, portat en aquest cas per els membres de la Colla de Geganters d’es Camí d’es Castell de Maó.

La música en aquesta ocasió va anar a càrrec de la Banda de Música d’es Mercadal, sent aquesta una agrupació que tot i la seva joventut animació i capacitat per escampar la festa en cap moment en hi va faltar.

Les enormes figures van anar acompanyades de la música ja dita, tot i que en algun moment en que per motius de protocol aquesta havia de visitar alguna casa on els gegants no hi podien accedir, per exemple algun carrer en el que hi haguessin  escales, van anar a complir amb tasca mentre els gegants ja els esperaven en algun lloc per a novament ballar junts.

Els gegants en Martí i na Maria durant les Festes de Sant Antoni Abad de Fornells, acompanyats dels gegantons en Pere i na Gràcia, en Miquelet es Salero i el Gegant Yurca, tots ells acompanyats per la Banda de Música d'es Mercadal.

La cercavila va durar prop d’una hora i mitja, en la que pocs carrers van quedar sense la visita dels personatges gegants de la festa. En el moment en que aquests es van retirar el poble ja era una festa i els cavalls ja feia una estona que també voltaven pel poble a la espera de ser ells els que omplissin de nou la plaça per a fer el típic Jaleo.

En el moment de escriure aquestes ratlles Fornells segueix en festa i possiblement les notes de la popular jota que amenitza els bots dels cavalls ja vagi en totes.

Amb aquesta hem conclòs el tan intens mes de juliol de gegants que us comentàvem al principi de l’escrit, amb alguns geganters que al acabar la cercavila es posaven les mans a les espatlles “quin tute aquesta setmana...” i el que ens queda, el mes d’agost i les Festes de la Mare de Déu de Gràcia que en poques setmanes tocaran a la porta.

www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

Els Gegants durant les Festes de Sant Jaume 2013

geganters-mao | 25 Juliol, 2013 15:58

De vegades a l’ hivern “no sabem que contar”, és a dir que les notícies relacionades amb gegants són poques i podem estar setmanes sense publicar cap entrada en el present blog. Un cop arribat l’estiu no són poques les ocasions en que les enormes figures surten a ballar pels carrers de l’illa i és en el present medi on us ho contem.

Durant el relat de les Festes d’estiu 2013 avui toca parlar d’unes que si be encara no han acabat doncs encara avui capvespre i tot demà hi haurà festa, en matèria de gegants fa pocs minuts s’han donat per concloses, les Festes de Sant Jaume al poble d’Es Castell.

Ja va ser el passat dissabte quan vam estar a la Plaça Explanada per a ballar a n’en Jaume i na Roser en els minuts previs al pregó de festes.

Ahir ja va ser la primera de les dues jornades grans, la del passacarrers del dissabte de Sant  Jaume. El sol de les primeres hores de la tarda anunciava que inequívocament seria una jornada purament d’estiu, tot i que en cap moment seria inconvenient per a que la gent amb ganes de festa poc a poc anés omplint la plaça per a veure sortir la festa. Primer li tocaria el torn als caixers amb els seus cavalls que donen sentit a tota la celebració i un cop amb el replec començat lis tocaria als gegants.

Els gegants d' Es Castellen Jaume i na Roser, en Xec Calvet, eN Hommer Simpson i la nova geganta Maggie Simpson durant les Festes de Sant Jaume 2013.

No hi podien faltar de cap manera en Jaume i na Roser, tampoc el gegantó que algun dia immortalitzaria al desaparegut pintor del poble en Xec Calvet, els acompanyava el gegant en Hommer Simpson i també la novetat d’aquest any la seva esposa Maggie.

La nova gegantona, la Maggie, és obra dels mateixos membres de la Colla de Geganters i Grallers d’Es Castell i arriba per a completar a una figura que no per la seva modernitat (tot i que els dibuixos dels Simpson al dia d’avui ja es poden considerar uns clàssics) des de la seva aparició ja va ser reconeguda per tot-hom.

Tornant a la tarda d’ahir, dissabte de Sant Jaume, la música que va acompanyar a la comitiva gegant va ser la del Grup de Grallers d’Es Castell i els de la Banda de Música de Ciutadella. El recorregut va ser el tradicional que com de costum va comptar amb les ja també tradicionals convidades a determinades cases per les que va passar el cercavila.

En el matí d’avui dijous, els gegants novament han sortit al carrer. No han estat pocs els elements de la festa que s’han trobat poc abans de les vuit del matí a la Plaça Explanada: primer hem pogut escoltar a la flabiolera Cristina Fullana amb el seu so tradicional iniciar el replec de sa colcada, després ha estat la banda de tambors i cornetes de José i sus muchachos la que ha iniciat la diana i finalment les figures d’imatgeria festiva del poble més oriental de l’illa han començat el seu cercavila. En aquesta ocasió la música s’ha anat alternant entre els sons de la Colla de Grallers dels Gegants de Maó i la d’Es Castell.

Els gegants d' Es Castellen Jaume i na Roser, en Xec Calvet, eN Hommer Simpson i la nova geganta Maggie Simpson durant les Festes de Sant Jaume 2013.

Destaquem d’aquestes jornades matineres, que si be després d’un primer dia de festa l’aixecar-se a les set d’es matí per a tornar a la festa pot ser en un principi algo dur, ho compensa l’ambient més genuí de la festa tradicional que sols aporten els matins del dia principal, en que principalment qui viu la festa ja sol ser la pròpia gent del poble i on és més fàcil les relacions i el contacte amb els veins.

A mida que avança el matí però el poble novament es va omplint, en el cas d’Es Castell, per a viure la sense igual baixada d’autoritats de missa, un acte multutudinari en que el jovent és qui governa i el que marca el ritme de la comitiva en la que no hi falten els Gegants.

A l’hora d’escriure aquestes ratlles ben segur que els cavalls encara estan a la plaça, per lo que no podem dir lo de fins l’any que ve a les Festes de Sant Jaume, però si lo de que per lo que hem viscut fins ara, juntament amb els nostres amics els Geganters d’Es Castell: Gloriós Sant  Jaume 2013.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

 

El pregˇ de les Festes de Sant Jaume 2013

geganters-mao | 21 Juliol, 2013 14:12

En l’article publicat en el dia d’ahir ho deixàvem en que un cotxe sortia d’Es Mercadal just acabat el passacarrers de les Festes de Sant Martí per a portar als geganters cap el poble d’es Castell, doncs en Jaume i na Roser havien de ballar durant el pregó de les Festes de Sant Jaume 2013.

Enganxem el relat poc més o menys a les vuit menys quart d’es fosquet a la Plaça Explanada del poble més oriental de l’illa, amb els geganters maonesos i els seus amics d’es Castell traient els gegants a la plaça. Ja seria passades les vuit quan el presentador Andrés Ferrer donaria inici al acte, que començava precisament amb la entrada dels gegants.

Aquests ho van fer amb la música del grup de grallers d’Es Castell, que seguint la tradició recuperada a l’Illa de Menorca ja fa prop de dues dècades, van fer sonar els seus instruments en acte tan principal (els antics sonadors d’aquesta mena d’instruments antigament mai ho van fer per a ballar gegants, doncs fa dos-cents anys aquests no eren coneguts a la nostre illa, però si ho feien en actes solemnes, i el d’ahir no ho era poc).

En Jaume i na Roser van fer alguns pocs balls, just en front de l’escenari, que si be l’espai no estava pensat per a ballades molt amples, en el dia del pregó el que pot ser més hi treu és el que es va fer, uns balls més recollits per a un públic que ho estava contemplant des de les cadires situades just en front de la improvisada pista de ball.

Els gegants d'Es Castell en Jaume i na Roser durant el pregó de Festes de Sant Jaume 2013 a Es Castell.

Es van fer just un parell o tres de balls, que la gent va aplaudir al final de cada un d’ells, tot i que arribant a l’últim, amb la música de l’himne de les Festes de Sant Jaume “Som, som d’Es Castell”, el públic no va poder evitar seguir el ball fent palmes amb les mans, doncs es tracta d’una cançó que arribats els dies principals és de les que desperten els sentiments entre els habitants del poble que ja està en festes.

Amb aquesta última tonada els gegants es van anar retirant de la plaça donat pas a les paraules dels presentadors, homenejats durant l’ acte i com no a les del pregoner.

Ja sols ens queda emplaçar a tot-hom pels propers dies en que estarem a Es Castell ballant a n’en Jaume i na Roser juntament als nostres amics del grup de Geganters i Grallers d’Es Castell que s’encarregaran dels gegantons en Xec Cavet i en Hommer Simpson i fins aquí podem contar per que...

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

Festes de Sant MartÝ 2013

geganters-mao | 20 Juliol, 2013 23:32

Ja feia dies que anàvem anunciant que la temporada de gegants a l’Illa de Menorca estava a punt de començar. Avui ha estat el dia en que amb les Festes de Sant Martí a Es Mercadal aquesta ha quedat oficialment inaugurada.

Els que escrivim les cròniques que des de fa anys aneu trobant en aquest blog en ocasions ens trobem amb la dificultat de com narrar uns fets que cada any són gaire be iguals, però que s’han d’explicar de manera que puguin despertar l’interes del lector. En el cas d’avui la novetat ha estat un fet, ha estat endevinada i la molta gent que la ha contemplat així ho ha corroborat.

Solia ser costum que el grup de Geganters  anés el matí a Es Mercadal per a transportar els gegants des de els antics quarters d’artilleria fins a les Cases Consistorials per a deixar les enormes figures a les portes ja a punt per el passacarrers de la tarda. Fins a l’any passat aquesta tasca no va passar de ser un pur transport de cara a la festa de la tarda.

Els Gegants d'Es Mercadal en Martí i na María, en Pere i na Gràcia de l'I.B.A.S., en Miquelet es Salero i en Gegant Yurca, durant les Festes de Sant Martí 2013 a Es Mercadal, Menorca.

Aquest any ja ha sortit anunciat al programa de Festes de Sant Martí 2013 la arribada al matí dels Gegants a les Cases Consistorials, en cercavila i amb la banda de música, constituint així un passacarrers que ha congretat a ben prou gent del poble i s’ha entès com a la arribada a la població de dos dels personatges que formen part de la representació de la festa principal del poble.

Ja a la tarda hem pogut escoltar just en haver dinat el primer toc de flabiol des de els balcons de l’Ajuntament i un cop el flabioler ha sortit a fer el replec de sa colcada, els gegants en Martí i na María d’Es Mercadal, en Miquelet es Salero, en Pere i na Gràcia de l’I.B.A.S i el Gegant d’en Yurca han sortit a fer la tradicional volta pels carrers del poble.

La música que ha acompanyat a la comitiva gegant ha estat la de la Banda de Música d’es Mercadal i la del Grup de Grallers. Música no en ha faltat, festa tampoc i com tampoc pot ser d’una altre manera i si no la trobesim talvegada ja no seria tan festa, també la calor.

Els gegants han fet la volta tradicional, visitant com de costum les cases d’ algunes persones principals en el poble que com cada any han tingut a punt taula posada i refrigeri pels portadors de gegants i músics.

El passacarrers ha acabat amb la arribada a plaça on uns pocs balls han deixat la festa començada i amb els cavalls a punt d’agafar el relleu als gegants.

Els Gegants d'Es Mercadal en Martí i na María, en Pere i na Gràcia de l'I.B.A.S., en Miquelet es Salero i en Gegant Yurca, durant les Festes de Sant Martí 2013 a Es Mercadal, Menorca.

Hem de destacar per que això sempre és bona notícia, el fet de que la Colla de Geganters de Maó i d’Es Mercadal en aquesta primera sortida de l’estiu 2013 ha presentat una agrupació bastant ampliada, sobre tot amb molta gent jove que en les últimes setmanes han passat a formar part del grup que passejarà gegants durant aquest estiu per la majoria de pobles de Menorca.

Convé que la agrupació gegantera sempre vagi plena de gent, doncs per exemple en el cas d’avui just acabar les passejades de Gegants per Es Mercadal, un grup ha hagut d’agafar cotxe sense perdre ni un moment per que en Jaume i na Roser ja els esperaven a Es Castell per a fer els primers balls de les Festes de Sant Jaume 2013, els que narrarem d’aqui a res en aquest mateix medi.

www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao

 

festes d'un temps passat

geganters-mao | 17 Juliol, 2013 15:55

Com cada mes transcribim en aquest mateix medi l'article que també publiquem en la revista insular Útil, dins la secció dedicada a la cultura popular "Tradicionari":

 

Festes d’un temps passat

En ocasions hem comentat com dins les nostres festes patronals existeixen una sèrie d’actes que, si be porten pocs anys entre nosaltres, en algun moment podem arribar a pensar que, pel seu arrelament, compten amb certa antigor. Avui parlarem d’uns altres actes que, tot i que es van fer alguns anys, al dia d’avui hi ha que fer un exercici de memòria o be consultar les hemeroteques per a recordar que algun dia van existir.

Masses vegades parlem de recuperar actes i celebracions pel sol fet de que en alguna ocasió passada s’havien portat a terme. Alguns dels que rescatem avui, que van formar part del programa de festes de Maó de l’any 1934, són un exemple de que passats uns anys hi ha coses que ja sols tenen sentit dins una època i un context determinat.

Trobem en dit programa, pel dia 8 de setembre a les nou del mati: -Reparto en el Salón de Actos del Ayuntamiento de pan y carnes a las familias pobres de la localidad y de los pueblos de San Clemente y Llumesanas.

Repassant les cròniques que se’n van fer de l’acte trobem com el diari La Voz de Menorca destacava que aquest fins i tot va ser presidit pel batlle de la ciutat i d’una comissió de regidors, elogiant per part del medi la iniciativa. Estem parlant d’una època en que dit acte tenia ben prou sentit i en la que podíem veure anunciat en el mateix programa de festes, com d’un acte més d’aquestes, el menú extraordinari pels asilats en els establiments municipals de beneficència.

Al dia següent, s’anunciava per a les deu i mitja del matí: - Concurso de higiene infantil en el Salón de actos del Ayuntamiento, repartiendose QUINIENTAS pesetas en metálico en premios entre los niños de ambos sexos hijos de famílias pobres, de uno a cuatro años de edad, que a juicio de un jurado competente demuestren estar mejor atendidos. Sólo podrán tomar parte en el expresado concurso aquellos niños que previamente los hayan inscrito en las listas abiertas para dicho objeto y que estén vacunados.

El diari El Bien Público al cap de pocs dies ens contava que els que van ser premiats van ser 10 fillets i 9 filletes.

A les onze i mitja del matí era la: - Entrega de Diplomas a los niños y niñas que hayan encontrado dinero y objetos en la via pública y los hayan entregado a sus legítimos dueños, obsequiando además a dichos niños en el salón del Ayuntamiento con pastas y vinos generosos.

El diari El Bien Público ens feia la següent crònica de tan exemplaritzant acte:

A continuación fueron entregados los diplomas a las niñas y niños que habian hallado objetos en la via pública y los habian entregado a la autoridad municipal para reintegrarlos a sus dueños.También les fué entregada a niñas y niños una libreta de la Caja de Ahorros y Monte de Piedad con una imposición inicial de cinco pesetas. Libretas que fueron regaladas por la Directiva de dicha Sociedad habida cuenta de la obra benéfica social que al premiar los actos de honradez celebra el Ayuntamiento.

Altres curiositats que no podem passar per alt d’aquelles festes són que aquell any van aparèixer en el programa com a Fiestas Populares, perdent la dedicació a la Mare de Déu de Gràcia; Que van ser una d’aquelles poques que, tot i que en un principi es va intentar que organitzés Sa Colcada l’entitat Fomento de Turismo, els caixers amb els seus cavalls no hi van prendre part o que van ser les que per primera vegada van veure passejar pels carrers de la ciutat als gegants avui coneguts com en Tomeu i na Guida.

 

visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Arriben les Festes d'estiu

geganters-mao | 10 Juliol, 2013 16:44

Aquest mes de juliol ja és MES DE GEGANTS, en lletres majúscules. Certament qui ha volgut veure gegants fins ara ha tingut just començar l’any a n’ aquestos encapçalant la cavalcada dels Reis d’Orient, a s’Àvia Corema, la visita d’en Tomeu i na Guida a la Residència de Gent Gran, la sortida del Maó + flors, a altres figures que en ocasions visiten alguna festa final de curs a les escoles, però el Gegants en el seu àmbit natural, en el que són més esperats és en les festes patronals d’estiu.

Pel proper dia 20 d’aquest mes no hi faltaran en Martí i na María sortint d’en front de les Cases Consistorials d’es Mercadal per a fer la seva tradicional passejada pel poble. El moment sol ser poc després de les quatre de la tarda, quan el flabioler ja ha rebut el permís per part de la primera autoritat municipal per a començar el replec de sa colcada i quan la Banda de Música d’Es Mercadal i el Grup de Grallers arranquen amb les primeres notes per a donar inici del cercavila.

 

En Martí i na Maria són portats en totes les seves aparicions per la que està constituïda com a la Colla de Geganters d’es Mercadal, formada per les mateixes persones que també integren la Colla de Geganters de Maó (Tot i que el grup de geganters ja exercia de manera verbal des de principis dels anys 90, va ser durant el mes de gener de l’any 2006 quan es va signar el conveni amb l’Ajuntament ). Per a totes les sortides l’agrupació utilitza una indumentària al·lusiva al poble en el que exerceixen.

Els vestuaris aquell dia hauran d’estar a prop, doncs just acabat el passa carrers de les Festes de Sant Martí a Es Mercadal els geganters hauran d’agafar cotxe sense perdre temps, per a arribar a temps al pregó de Festes de Sant Jaume a Es Castell. En aquesta ocasió els geganters ballarem a les dues grans i estimades figuers en Jaume i na Roser.

El cas d’es Castell és el d’un poble que si be disposa d’una agrupació de geganters, aquests per la seva joventut al moment s’encarreguen de fer ballar al gegantó En Xec Calvet i al fa poc arribat “en Homer Simpson”, mentre que els geganters maonesos hi participen ballant als gegants més grans.

 

El mes de juliol arriba carregat i al cap de pocs dies el dissabte de Sant Jaume i la matinal del dia del patró seran novament jornades geganteres a Es Castell. Els geganters maonesos juntament amb els seus amics d’es Castell faran que la màgia i la tradició es reprodueixin un any mes. Aquí sols dir que l’honor de poder ser la nostre agrupació la que balli als Gegants d’es Castell esperem que algun dia pugui donar pas a la alegria de saber que ja existeix un grup suficient en el poble de llevant per a ballar tots els seus gegants.

A punt d’acabar el mes, el dia 27 de juliol novament seran en Martí i na María els que sortiran a passejar i a fer els balls i les voltes que tant impressionen als més petits. En aquesta ocasió en les Festes de Sant Antoni Abad de Fornells. És cert que ho hem dit moltes vegades, però poques sortides de gegants proporcionen una imatge tan polida com les que ens facilita la badia de Fornells.

Els geganters traient l’ uniformitat d’estiu de dins l’armari, amb les espatlles apunt i, pel desentreno i el relax que crea l’hivern, amb les faixes ben estretes, que el mes de juliol en matèria de gegants arriba carregat...

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS