Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Arriben les Festes d'estiu

geganters-mao | 10 Juliol, 2013 16:44

Aquest mes de juliol ja és MES DE GEGANTS, en lletres majúscules. Certament qui ha volgut veure gegants fins ara ha tingut just començar l’any a n’ aquestos encapçalant la cavalcada dels Reis d’Orient, a s’Àvia Corema, la visita d’en Tomeu i na Guida a la Residència de Gent Gran, la sortida del Maó + flors, a altres figures que en ocasions visiten alguna festa final de curs a les escoles, però el Gegants en el seu àmbit natural, en el que són més esperats és en les festes patronals d’estiu.

Pel proper dia 20 d’aquest mes no hi faltaran en Martí i na María sortint d’en front de les Cases Consistorials d’es Mercadal per a fer la seva tradicional passejada pel poble. El moment sol ser poc després de les quatre de la tarda, quan el flabioler ja ha rebut el permís per part de la primera autoritat municipal per a començar el replec de sa colcada i quan la Banda de Música d’Es Mercadal i el Grup de Grallers arranquen amb les primeres notes per a donar inici del cercavila.

 

En Martí i na Maria són portats en totes les seves aparicions per la que està constituïda com a la Colla de Geganters d’es Mercadal, formada per les mateixes persones que també integren la Colla de Geganters de Maó (Tot i que el grup de geganters ja exercia de manera verbal des de principis dels anys 90, va ser durant el mes de gener de l’any 2006 quan es va signar el conveni amb l’Ajuntament ). Per a totes les sortides l’agrupació utilitza una indumentària al·lusiva al poble en el que exerceixen.

Els vestuaris aquell dia hauran d’estar a prop, doncs just acabat el passa carrers de les Festes de Sant Martí a Es Mercadal els geganters hauran d’agafar cotxe sense perdre temps, per a arribar a temps al pregó de Festes de Sant Jaume a Es Castell. En aquesta ocasió els geganters ballarem a les dues grans i estimades figuers en Jaume i na Roser.

El cas d’es Castell és el d’un poble que si be disposa d’una agrupació de geganters, aquests per la seva joventut al moment s’encarreguen de fer ballar al gegantó En Xec Calvet i al fa poc arribat “en Homer Simpson”, mentre que els geganters maonesos hi participen ballant als gegants més grans.

 

El mes de juliol arriba carregat i al cap de pocs dies el dissabte de Sant Jaume i la matinal del dia del patró seran novament jornades geganteres a Es Castell. Els geganters maonesos juntament amb els seus amics d’es Castell faran que la màgia i la tradició es reprodueixin un any mes. Aquí sols dir que l’honor de poder ser la nostre agrupació la que balli als Gegants d’es Castell esperem que algun dia pugui donar pas a la alegria de saber que ja existeix un grup suficient en el poble de llevant per a ballar tots els seus gegants.

A punt d’acabar el mes, el dia 27 de juliol novament seran en Martí i na María els que sortiran a passejar i a fer els balls i les voltes que tant impressionen als més petits. En aquesta ocasió en les Festes de Sant Antoni Abad de Fornells. És cert que ho hem dit moltes vegades, però poques sortides de gegants proporcionen una imatge tan polida com les que ens facilita la badia de Fornells.

Els geganters traient l’ uniformitat d’estiu de dins l’armari, amb les espatlles apunt i, pel desentreno i el relax que crea l’hivern, amb les faixes ben estretes, que el mes de juliol en matèria de gegants arriba carregat...

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS