Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

festes d'un temps passat

geganters-mao | 17 Juliol, 2013 15:55

Com cada mes transcribim en aquest mateix medi l'article que també publiquem en la revista insular Útil, dins la secció dedicada a la cultura popular "Tradicionari":

 

Festes d’un temps passat

En ocasions hem comentat com dins les nostres festes patronals existeixen una sèrie d’actes que, si be porten pocs anys entre nosaltres, en algun moment podem arribar a pensar que, pel seu arrelament, compten amb certa antigor. Avui parlarem d’uns altres actes que, tot i que es van fer alguns anys, al dia d’avui hi ha que fer un exercici de memòria o be consultar les hemeroteques per a recordar que algun dia van existir.

Masses vegades parlem de recuperar actes i celebracions pel sol fet de que en alguna ocasió passada s’havien portat a terme. Alguns dels que rescatem avui, que van formar part del programa de festes de Maó de l’any 1934, són un exemple de que passats uns anys hi ha coses que ja sols tenen sentit dins una època i un context determinat.

Trobem en dit programa, pel dia 8 de setembre a les nou del mati: -Reparto en el Salón de Actos del Ayuntamiento de pan y carnes a las familias pobres de la localidad y de los pueblos de San Clemente y Llumesanas.

Repassant les cròniques que se’n van fer de l’acte trobem com el diari La Voz de Menorca destacava que aquest fins i tot va ser presidit pel batlle de la ciutat i d’una comissió de regidors, elogiant per part del medi la iniciativa. Estem parlant d’una època en que dit acte tenia ben prou sentit i en la que podíem veure anunciat en el mateix programa de festes, com d’un acte més d’aquestes, el menú extraordinari pels asilats en els establiments municipals de beneficència.

Al dia següent, s’anunciava per a les deu i mitja del matí: - Concurso de higiene infantil en el Salón de actos del Ayuntamiento, repartiendose QUINIENTAS pesetas en metálico en premios entre los niños de ambos sexos hijos de famílias pobres, de uno a cuatro años de edad, que a juicio de un jurado competente demuestren estar mejor atendidos. Sólo podrán tomar parte en el expresado concurso aquellos niños que previamente los hayan inscrito en las listas abiertas para dicho objeto y que estén vacunados.

El diari El Bien Público al cap de pocs dies ens contava que els que van ser premiats van ser 10 fillets i 9 filletes.

A les onze i mitja del matí era la: - Entrega de Diplomas a los niños y niñas que hayan encontrado dinero y objetos en la via pública y los hayan entregado a sus legítimos dueños, obsequiando además a dichos niños en el salón del Ayuntamiento con pastas y vinos generosos.

El diari El Bien Público ens feia la següent crònica de tan exemplaritzant acte:

A continuación fueron entregados los diplomas a las niñas y niños que habian hallado objetos en la via pública y los habian entregado a la autoridad municipal para reintegrarlos a sus dueños.También les fué entregada a niñas y niños una libreta de la Caja de Ahorros y Monte de Piedad con una imposición inicial de cinco pesetas. Libretas que fueron regaladas por la Directiva de dicha Sociedad habida cuenta de la obra benéfica social que al premiar los actos de honradez celebra el Ayuntamiento.

Altres curiositats que no podem passar per alt d’aquelles festes són que aquell any van aparèixer en el programa com a Fiestas Populares, perdent la dedicació a la Mare de Déu de Gràcia; Que van ser una d’aquelles poques que, tot i que en un principi es va intentar que organitzés Sa Colcada l’entitat Fomento de Turismo, els caixers amb els seus cavalls no hi van prendre part o que van ser les que per primera vegada van veure passejar pels carrers de la ciutat als gegants avui coneguts com en Tomeu i na Guida.

 

visita també: www.gegantsmao.menorca.es

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS