Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

El pregˇ de les Festes de Sant Jaume 2013

geganters-mao | 21 Juliol, 2013 14:12

En l’article publicat en el dia d’ahir ho deixàvem en que un cotxe sortia d’Es Mercadal just acabat el passacarrers de les Festes de Sant Martí per a portar als geganters cap el poble d’es Castell, doncs en Jaume i na Roser havien de ballar durant el pregó de les Festes de Sant Jaume 2013.

Enganxem el relat poc més o menys a les vuit menys quart d’es fosquet a la Plaça Explanada del poble més oriental de l’illa, amb els geganters maonesos i els seus amics d’es Castell traient els gegants a la plaça. Ja seria passades les vuit quan el presentador Andrés Ferrer donaria inici al acte, que començava precisament amb la entrada dels gegants.

Aquests ho van fer amb la música del grup de grallers d’Es Castell, que seguint la tradició recuperada a l’Illa de Menorca ja fa prop de dues dècades, van fer sonar els seus instruments en acte tan principal (els antics sonadors d’aquesta mena d’instruments antigament mai ho van fer per a ballar gegants, doncs fa dos-cents anys aquests no eren coneguts a la nostre illa, però si ho feien en actes solemnes, i el d’ahir no ho era poc).

En Jaume i na Roser van fer alguns pocs balls, just en front de l’escenari, que si be l’espai no estava pensat per a ballades molt amples, en el dia del pregó el que pot ser més hi treu és el que es va fer, uns balls més recollits per a un públic que ho estava contemplant des de les cadires situades just en front de la improvisada pista de ball.

Els gegants d'Es Castell en Jaume i na Roser durant el pregó de Festes de Sant Jaume 2013 a Es Castell.

Es van fer just un parell o tres de balls, que la gent va aplaudir al final de cada un d’ells, tot i que arribant a l’últim, amb la música de l’himne de les Festes de Sant Jaume “Som, som d’Es Castell”, el públic no va poder evitar seguir el ball fent palmes amb les mans, doncs es tracta d’una cançó que arribats els dies principals és de les que desperten els sentiments entre els habitants del poble que ja està en festes.

Amb aquesta última tonada els gegants es van anar retirant de la plaça donat pas a les paraules dels presentadors, homenejats durant l’ acte i com no a les del pregoner.

Ja sols ens queda emplaçar a tot-hom pels propers dies en que estarem a Es Castell ballant a n’en Jaume i na Roser juntament als nostres amics del grup de Geganters i Grallers d’Es Castell que s’encarregaran dels gegantons en Xec Cavet i en Hommer Simpson i fins aquí podem contar per que...

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS