Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Ja hem estat a Festes de Sant Antoni Abad de Fornells

geganters-mao | 28 Juliol, 2013 12:02

Després de un mes de juliol tan intens com us hem anat relatant, ahir a la tarda vam fer la última de les que estaven programades per aquest mes, la de les Festes de Sant Antoni Abad de Fornells.

Com la dita ens recorda que qualsevol comparació és de mal gust, no anirem a fer comparacions de sobre a quin poble dels que visitem durant l’estiu ens agrada més passejar gegants, simplement direm que en el cas de Fornells és tot un gust, pel paisatge, pel tracte familiar que sempre rebem i per un altre motiu que sempre s’agraeix durant els mesos de calor: l’oratge que ens arriba al passejar els gegants a la vora de la mar.

Començant amb el relat direm que eren aproximadament les cinc de la tarda quan enfront de l’edifici municipal estava començant la festa. El jove flabioler va iniciar el replec de sa colcada amb un emocionat i respectat toc de flabiol i acte seguit va tocar el torn a la sortida dels gegants.

Els congregats eren en Martí i na María, que són els gegants de Fornells i Es Mercadal, arribats des de Maó en Pere i na Gràcia i el sempre buscat pels fillets en Miquelet es Salero i també des de la ciutat de llevant el Gegant d’en Yurca, portat en aquest cas per els membres de la Colla de Geganters d’es Camí d’es Castell de Maó.

La música en aquesta ocasió va anar a càrrec de la Banda de Música d’es Mercadal, sent aquesta una agrupació que tot i la seva joventut animació i capacitat per escampar la festa en cap moment en hi va faltar.

Les enormes figures van anar acompanyades de la música ja dita, tot i que en algun moment en que per motius de protocol aquesta havia de visitar alguna casa on els gegants no hi podien accedir, per exemple algun carrer en el que hi haguessin  escales, van anar a complir amb tasca mentre els gegants ja els esperaven en algun lloc per a novament ballar junts.

Els gegants en Martí i na Maria durant les Festes de Sant Antoni Abad de Fornells, acompanyats dels gegantons en Pere i na Gràcia, en Miquelet es Salero i el Gegant Yurca, tots ells acompanyats per la Banda de Música d'es Mercadal.

La cercavila va durar prop d’una hora i mitja, en la que pocs carrers van quedar sense la visita dels personatges gegants de la festa. En el moment en que aquests es van retirar el poble ja era una festa i els cavalls ja feia una estona que també voltaven pel poble a la espera de ser ells els que omplissin de nou la plaça per a fer el típic Jaleo.

En el moment de escriure aquestes ratlles Fornells segueix en festa i possiblement les notes de la popular jota que amenitza els bots dels cavalls ja vagi en totes.

Amb aquesta hem conclòs el tan intens mes de juliol de gegants que us comentàvem al principi de l’escrit, amb alguns geganters que al acabar la cercavila es posaven les mans a les espatlles “quin tute aquesta setmana...” i el que ens queda, el mes d’agost i les Festes de la Mare de Déu de Gràcia que en poques setmanes tocaran a la porta.

www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS