Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

La llegenda d'en Tomeu i na Guida

geganters-mao | 25 Agost, 2013 19:01

En ocasions hem contat els fets que van propiciar que a l’any 1934 els gegants avui coneguts com en Tomeu i na Guida arribessin a la ciutat de Maó i contra tot pronòstic finalment s’hi quedessin a viure. Aquesta seria la història d’uns fets i d’ unes decisions polítiques que van propiciar l’origen del que avui és una tradició.

 

Ja va ser durant la primavera de l’any 2002 quan la Colla de Geganters de Maó va convocar entre els col·legis de la ciutat el concurs per a inventar la llegenda d’en Tomeu i na Guida, per a dotar a les dues grans figures d’una segona història, més llegendària i que al igual que la d’altres personatges que ja venen d’antic o que molta gent ja ha conegut sempre,  pertanyés a un temps inconcret o es perdés en el temps.

 

El guanyador del concurs de la llegenda dels Gegants de Maó va ser Sergi Escandell Seguí, que en aquell any estava a la classe de 2ºD a l’I.E.S. Cap de Llevant de Maó.

   LA LLEGENDA D’EN TOMEU I NA GUIDA Fa molts i molts anys, a Maó, hi vivien na Guida i en Tomeu, dos joves que estaven enamorats l'un de l'altre. Ells havien viscut sempre feliços a la seva caseta a la vora del mar. Però un dia uns pirates van entrar al port de Maó amb més de cent vaixells i van calar foc a tota Menorca. Na Guida i en Tomeu van ser els únics supervivents d'aquella tragèdia. Ells es van salvar gràcies a una petita barqueta que tenien i que els va dur a un continent desconegut per tot ésser humà. En aquell continent hi van viure més de deu anys. Va ser una època de gana, pobresa, tempestes i malalties. Cansats de tot aquell mal son van anar a veure el Dimoni i li van proposar un pacte: el Dimoni els havia de donar poders per aconseguir tornar a Menorca i que tot tornés a ser com abans. El Dimoni els va dir que si, però a canvi ells serien condemnats a viure tota la vida com a ninots de cartró que només podrien sortir per les festes de cada any. El Dimoni va donar a na Guida un ventall perquè pogués apagar el foc que encara era encès a Menorca i unes flors per tornar donar vida a l'illa, i a en Tomeu un pergamí on constava el pacte que havien fet amb ell. Na Guida va apagar el foc, va sembrar les flors i tot va tornar a ser com abans. 

Però desprès, na Guida i en Tomeu es van convertir en figures de cartró.

   

www.gegantsmao.menorca.es

les Festes de Sant LluÝs 2013

geganters-mao | 25 Agost, 2013 01:05

Ahir a la tarda en Tomeu i na Guida, els Gegants de Maó, van anar a Sant Lluís, per a participar en el tradicional passacarrers del dissabte de sa festa principal; no ho van fer sols, doncs com de costum els van  acompanyar en Pere i na Gràcia i també en Miquelet es Salero.

Damunt les quatre i mitja de la tarda tots els gegants que havien de participar en la jornada van anar sortint de l’interior del local municipal on estaven guardats per a ser col·locats en el lloc i en l’ordre que havien de dur durant el passacarrers. És així que en poc temps la part del Cos que queda enfront de l’Ajuntament es va anar omplint de Gegants.

La jornada d’ahir va destacar entre altres coses per la quantitat de figures gegantines que hi van prendre part. Poques vegades succeeix que coincideixi que totes les agrupacions geganteres de l’illa es troben en un mateix dia i lloc i ahir va ser el cas.

Fent llista dels participants i per odre en la desfilada de Sant Lluís hi van participar els Gegants en Lluís i na Maria i també na Tecla, tres figures que no hi podien faltar doncs exercien d’amfitrions. Continuaven L’Avi Perico i s’Àvia Aguedet i en Toni es Satx i na Antònia representant a la vila de Llucmaçanes; En Tomeu i na Guida en Pere i na Gràcia i també en Miquelet es Salero eren els arribats des de Maó; En Llorenç i na Eulàlia van representar al poble d’Alaior; el Gegant d’en Yurca en representació del grup de veïns de Camí d’es Castell de Maó i tancant la desfilada els dos gegants dels Simpson i en Xec Calvet d’Es Castell.

Els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, els gegantons en Pere i na Gràcia i també en Miquelet es Salero durant les Festes de Sant Lluís 2013.

 

De tots aquest que van desfilar podem dir que els Gegants grossos de Sant Lluís, van haver de ser portats per els membres del grup de geganters de Llucmaçanes, doncs com vàrem comentar en el seu  moment, el grup de geganters que portava habitualment a n’en Lluís i na María durant l’any 2012 va fer fallida. Tot i així a Sant Lluís encara hi queden alguns joves que són els que van portat a na Tecla i que esperem siguin els que en breu recuperin el gup.

Tot i que eren els gegants de Sant Lluís els que ahir tenien tot el protagonisme, doncs era la seva festa, altres figures també van destacar per algun motiu. Juntament a la noticia negativa que hem citat abans de la falta de gegants a Sant Lluís per a portar els seus gegants, destaquem la bona de veure de nou al carrer als Gegants d’Alaior en Llorenç i na Eulàlia, que aquests també fa poc més d’un any es van quedar sense colla que els portés i ahir el grup ja estava de nou refet amb gent nova i amb els gegants al carrer ballant com mai. Altres fets i figures a destacar, la sorpresa que causava la nova geganta d’es Castell na Maggie Simpon i també un fet, que no per ser ja constant en totes les sortides d’en Miquelet es Salero deixa de ser digne de menció, el de que al seu pas tots els fillets el busquin, el cridin pel seu nom i s’atraquin a ell per a poder-lo tocar.

La cercavila va fer el seu camí i la música va ser també de lo més variada: es va comptar  amb la alegria de la Banda de Música d’es Migjorn, amb el so popular i alegre dels grallers de Maó i d’Es Castell i també el dels xeremiers (sonadors de cornamusa) mallorquins.

Els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, els gegantons en Pere i na Gràcia i també en Miquelet es Salero durant les Festes de Sant Lluís 2013.

L’itinerari va ser el de costum destacant de la desfilada que aquesta pot ser faria més aturades i descorreria més lenta que en altres anys. Sabem que és molt difícil controlar el temps quan són varis els grups que hi prenen part i les aturades de la Banda de Música, les dels gegants per fer els canvis de portador o en alguna ocasió per a cedir pas als cavalls de sa colcada són els que finalment decidèixen el ritme de la marxa.

Damunt les set i quart de la tarda arribaria el moment culminant de la jornada, amb tots els gegants arribant de nou al lloc d’on havien sortit, per a fer el ball conjunt de totes les figures. un cop això succeït ja era l’hora d’estoixar els gegants, que la festa havia de continuar en una altre de les seves facetes.

Avui diumenge els ambaixadors maonesos, els de mida gegantina, tornaran a ballar per sant Lluís, concretament en la desfilada de carrosses de la nit.

Aquest ja serà la última de la gira 2013 pels pobles de Menorca, que després toca regressar cap a Maó per a posar-se ben guapos de cara a les Festes de Gràcia 2013, que ja toquen a la porta.

www.gegantsmao.menorca.es

Les Festes de la Mare de DÚu de GrÓcia de tota una vida

geganters-mao | 23 Agost, 2013 14:58

Avui hem conegut el cartell oficial de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2013, el que podreu trobar al nostre perfil de facebook: gegants de mao, menorca .

Per anar encetant les ganes de festa i del motiu que dona sentit a n'aquest blog, us deixem amb un vídeo amb fotografies de tota una vida dels nostres estimats gegants en Tomeu i Guida.

 

En aquest mateix blog anirem publicant les novetats sobre les Festes de la Mare de Deú de Gràcia 2013, que ja són aquí.

www.gegantsmao.menorca.es 

 

Un carrer dedicat a n'en Yurca

geganters-mao | 21 Agost, 2013 21:42

Avui hem conegut per la premsa insular la noticia de que Joan Orfila, conegut per tots com “en Yurca”, que a l’any 2010 ens deixà, tindrà un carrer dedicat a la Ciutat de Maó, que tant va estimar en vida.

En Yurca va ser una d’aquelles persones que havent quedat vidu de molt jove, va dedicar la resta de la seva vida a dinamitzar la ciutat en ben diferents facetes. És així que tan era popular ensenyant als fillets dels Col·legis els secrets del camp, fent que fossis aquests mateixos els que sembressin el seu propi hortet a l’escola; organitzant diferents activitats a la Barriada d’Es Camí d’ Es Castell on residia, tals com la arribada del Pare Noel per Nadal o les festes de carrer ja dins les Festes de Gràcia.

En tot cas si celebrem el que en Yurca tindrà  un carrer dedicat a Maó, el passatge que comunica el Camí d’ Es Castell amb l’aparcament de sa Sínia d’es Cuc, és pel fet de que una de les facetes per les que va destacar i per la que per molts era conegut, era per la seva faceta de geganter.

Al poc temps de crearse la Colla de Geganters de Maó en Yurca va entrar a formar-ne part, però no com un més, tot el temps que va portar els gegants ho va fer amb devoció. Recordem la que en professava cap a la geganta na Guida, a la que sempre procurava que sa la veiés ben polida i aclarida (de fet era la figura que sempre solia portar) o recordem també entre moltes altres coses com era l’encarregat d’abans de cada actuació d’anar al arbre que està al patí de la Casa d’Infància a recollir un ram de llor, ben polit, per que el portés en la ma dreta el gegant de Maó en Tomeu.

en yurca

Quan la edat ja no va permetre a n’en Yurca seguir portant gegants va deixar de participar en l’entitat gegantera de la ciutat, però mai deixaria de recordar el seu pas pel grup. Ja va ser a l’any 2008 quan els membres de la Associació de Veïns d’es Camí d’es Castell de Dalt van voler obsequir al que en va ser el precursor i president de l’entitat amb un gegant, que ells mateixos li havien fet, i que el representava a ell mateix.

Prest crearia la Colla de Geganters d’en Yurca, amb alguns veïns i joves que li portarien el seu gegant i amb ell participaria en diferents festes de poble de l’illa, fent el que sempre li havia agradat fer, de geganter.

Sense esperar-ho la notícia del seu finament arribà el setembre del 2010 i va ser en el funeral d’en Yurca on per primera vegada els gegants, el seu propi gegant, entraria a l’església i estaria present durant la missa, i també en la que les gralles sonarien dins el temple per que el seu gegant li dediqués  un últim ball amb ell present.

Considerem completament encertada la decisió del consistori maonès de dedicar un carrer a n’en  Yurca, pel reconeixement al que va ser un gran dinamitzador i per que no deixa de ser un reconeixement a qui han dedicat part de la seva vida a una important part de les nostres Festes de la Mare de Déu de Gràcia, la dels gegants.

 

www.gegantsmao.menorca.es

Festes de Sant Climent 2013

geganters-mao | 18 Agost, 2013 11:00

En Tomeu i na Guida ja han estat a les Festes de Sant Climent 2013. Ahir a la tarda les dues grans figures de la festa van passejar pel que també és el seu poble encetant una jornada festiva que en el moment de escriure aquestes ratlles encara va en totes.

L’estiu és així, i no hi ha cap de setmana en que algun poble de l’illa de Menorca no celebri unes festes patronals. Els cavalls no hi poden faltar, doncs són els que donen sentit al conjunt de la celebració, i els gegants en moltes poblacions illenques en són també una representació de la festa i així es manifesten.

Ahir a Sant Climent eren prop de les cinc de la tarda quan la parella formada per en Tomeu i na Guida, en Miquelet es Salero  i també els capgrossos estaven a la plaça esperant el tret de sortida del passacarrers que havia de passar per la majoria de carrers del poble escampant la festa. Com els gegants sense música poc podrien fer, els van acompanyar les melodies i els pasdobles del grup de grallers dels Gegants de Maó i també els de la banda “Cap de Fibló”.

Els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, en Miquelet es Salero i els Capgrossos de Maó ballant per les Festes de Sant Climent 2013, amb la música del grup de grallers de Maó i la banda Cap de Fibló.

La calor no va ser impediment per que la jornada fos de dalt de tot, de fet una festa menorquina sense calor seria com si li faltés algo important, i si be molta gent va anar fins a sa plaça per a veure sortir els gegants també van ser ben prou que van seguir la desfilada pels carrers del poble.

La arribada va ser al mateix punt de sortida, on alguns balls, alternant el so popular de la gralla amb la alegria de la banda, van donar per finalitzada la jornada gegantera.

La setmana que ve els gegants estaran a Sant Lluís. Anirem informant en aquest mateix blog i en el perfil de facebook dels: Gegants de Maó, Menorca.

 

www.gegantsmao.menorca.es

Les Festes de Sant Llorenš 2013 d'Alaior

geganters-mao | 11 Agost, 2013 12:17

Ahir a la tarda en Tomeu i na Guida, els Gegants de Maó, acompanyats d’en Miquelet es Salero van visitar les Festes de Sant Llorenç d’Alaior.

El mes d’agost és mes de gegants i els nostres dos grans personatges van de festa en festa. El cas de Sant Llorenç és d’obligada visita, doncs a part de anar-hi en representació de la Ciutat de Maó també és per la relació d’amistat i intercanvi mutu entre la Colla de Geganters d’Alaior i la de la ciutat de Maó.

Començant la narració d’ahir, eren les cinc de la tarda quan el flabioler ja havia fet el primer toc de flabiol i tocava el torn dels gegants. En front de les cases consistorials es van situar per encapçalar la desfilada els Gegants d’Alaior en Llorenç i na Eulàlia i també els gegantons Xoroi i la recent estrenada Sa Fadrina de Biniadrís. Una altre novetat seria la presència per primera vegada al poble dels gegants mallorquins arribats des de Campos. La resta de figures gegants ja serien des de Es Castell en Xec Calvet i na Maggie Simpson i representant a la Ciutat de Maó en Tomeu i na Guida i en Miquelet es Salero.

Els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida i també en Miquelet es Salero participen en les Festes de Sant Llorenç d'Alaior amb els seus amics els Gegants d'Alaior en Llorenç i na Eulàlia i també en Xoroi i sa fadrina de Biniadrís

 

La música que faria ballar als gegants seria tota de caire popular, doncs per una banda els Gegants de Campos arribarien acompanyats de sonadors de flabiol i xeremia (de la família de la cornamusa) i els gegants menorquins ho farien amb els grallers d’Alaior, Maó i Es Castell. És així que les tonades més tradicionals es mesclarien amb pasdobles de sempre i animació no en faltaria en cap moment.

L’itinerari va ser el mateix de cada any, doncs recordem que si be buscant en programes molt antics a vegades podem trobar variacions a com es fa ara, la gent s’acostuma a que els gegants passin sempre per uns carrers determinats i és allà on els van buscar. Així va succeir i gent no en va faltar.

Les prediccions del temps van ser encertades i si be la calor típica de Sant Llorenç tampoc hi va faltar, un oratget va ajudar a que la passejada dels gegants fos ben prou agradable.

Els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida i també en Miquelet es Salero participen en les Festes de Sant Llorenç d'Alaior amb els seus amics els Gegants d'Alaior en Llorenç i na Eulàlia i també en Xoroi i sa fadrina de Biniadrís

La estampa de les enormes figures passant per davant l’església de Santa Eulàlia es repetiria amb la fotografia igual de polida que cada any i la arribada de la desfilada a la Plaça principal ja va ser multitudinària. En aquest cas les figures no es van parar a fer molts de balls doncs la festa te els seus horaris i en breu la plaça seria ocupada pels cavalls de sa colcada.

En el moment d’escriure aquestes ratlles els Gegants d’Alaior ja han fet el passacarrers del matí de Sant Llorenç, possiblement els cavalls ja estiguin entrant de nou a la plaça, i en Tomeu i na Guida avui estan estoixats al convent de Sant Diego d’Alaior, descansant, que dissabte que ve toca Sant Climent.

www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

Unes Festes de Llucmašanes Gegants

geganters-mao | 05 Agost, 2013 16:06

Ahir fosquet els gegants van ser els encarregats de omplir el petit poble de LLucmaçanes amb la vistositat i alegria que els caracteritza.

En Tomeu i na Guida  van participar en el que a força de fer-se ja durant dues dècades en podríem dir el tradicional passacarrers de la tarda de Sant Gaietà.

Eren prop de les vuit de la tarda quan a la plaça van anar sortint des de l’interior de l’edifici de la Associació de Veïns el grup de gegants que  anaven a ballar exercint el paper d’amfitrions. No ho anaven a fer sols, doncs arribat des de l’Associació de Veïns d’es Camí d’es Castell de Maó prest s’hi va sumar el gegant d’en Yurca, des de Es Castell el gegantó en Xec Calvet i també la recent arribada Maggie Simpson; i des de Maó s’hi van sumar els que hi participarien representant als gegants del terme al que pertany Llucmaçanes: en Tomeu i na Guida.

Els Gegants de Mao en Tomeu i na Guida, els Gegants de Llucmaçanes, els gegantons en Xec Calvet i na Maggie Simpson d'Es Castell i el gegant d'en Yurca participant en el passacarrers de les Festes de Sant Gaietà 2013.

La música es va haver de col·locar de manera més o menys estratègica, o tal vegada els gegants col·locats de manera estratègica per a que a tots els hi arribessin les notes musicals. El motiu era que al no ser possible en la jornada d’ahir la participació dels propis grallers dels Gegants de Maó (els grups de grallers són formacions molt reduïdes que de no poder-hi ser tots els membres moltes vegades no és possible la participació de la formació) hi van resultar haver més grups de gegants que grups de música.

Però com les ganes de festa ho poden tot el grup de grallers dels Gegants d’Es Castell i els membres de la nombrosa Banda de Música de Maó van fer prou renou (en el bon sentit de la paraula, s’entén) per que música no en faltés.

La volta pel poble de les enormes figures no va arribar a una hora, doncs per una banda no faria falta més per que ningú es quedés amb ganes de gegants i per que un dels encants de la vila és precisament la seva dimensió. Com és costum seria a la arribada a la plaça d’on havien sortir on es farien els últims balls de totes les parelles juntes.

 

De la jornada d’ahir podríem destacar diferents coses, com per exemple el veure com als veïns de la vila a n’aquelles hores encara lis quedava ganes de festa o el comprovar com en el primer cap de setmana d’agost fins i tot és possible estar ballant gegants a les 9 de la nit i estar suant com si fos a la platja al migdia. L’estiu és així i ens agrada.

Una novetat ja de les Festes de Llucmaçanes d’aquest any és que van ser estrenats els gegantons Abu Omar i Nura, que arribaven al  poble en el dia del pregó per a substituir a dues altres figures que seran  retirades i que representaven al mateix Governador Àrab i a la princesa Júlia.

Llucmaçanes ja està escatat i ara toca Alaior, que en el divendres passat ja va vestir els gegants i que aquest dissabte i diumenge faran que les Festes de Sant Llorenç 2013 siguin tan gegants com en altres anys o més.

Gràcies poble de Llucmaçanes i visca les Festes de Sant Llorenç.

 www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS