Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Resum temporada d'estiu 2013 (I)

geganters-mao | 27 Setembre, 2013 16:19

Un cop acabada la temporada d’estiu de gegants ja sols queda, a part del sopar final de temporada del que en parlarem en un altre article, fer el resum del que han estat les festes patronals que fa pocs dies van tocar a la fi a l’illa de Menorca.

Tots els anys repetim la dita de que Sant Nicolau tanca l’estiu amb clau, però és que Es Mercadal sol fer d’inici i fi, doncs solen ser les Festes de Sant Martí les que enceten l’estiu. Concretament en la edició d’enguany la novetat va ser que els Gegants d’Es Mercadal, en Martí i na María i els seus convidats, van escenificar la arribada al poble en el matí del dissabte de sa festa, acompanyants per la Banda de Música d’es Mercadal. La prova va ser del tot encertada i va fer que amb el nou passacarrers la festa s’iniciés algunes hores abans de lo habitual. Ja a la tarda els gegants van poder ballar amb la banda de música i amb els grallers, complint un any més amb la tradició.

Els Gegants d'Es Mercadal en Martí i na María, en Pere i na Gràcia de l'I.B.A.S., en Miquelet es Salero i en Gegant Yurca, durant les Festes de Sant Martí 2013 a Es Mercadal, Menorca.

El pregó de les Festes de Sant Jaume a Es Castell va caure amb el mateix dia i és així que els geganters just deixar els gegants d’es Mercadal a puesto, els cotxes els portarien al poble de llevant per a ballar als gegants d’es Castell en Jaume i na Roser.

Ja en els dies principals d’es Castell, els geganters maonesos van fer ballar als Gegants En Jaume i na Roser, mentre que el grup de joves de la Colla de Geganters d’Es Castell van ballar al gegantó en Xec Calvet i als gegants dels Simpson. Les sortides  van ser en el dissabte de Sant Jaume, en la diana del dia principal, pujada amb autoritats a missa i baixada de l’església. Com cada any les Festes d’Es Castell van ser intenses, però amb el gust de haver pogut col·laborar amb el poble i amb els amics geganters d’Es Castell.

Els gegants d' Es Castellen Jaume i na Roser, en Xec Calvet, eN Hommer Simpson i la nova geganta Maggie Simpson durant les Festes de Sant Jaume 2013.

Fornells va ser el següent destí, ja en el quart cap de setmana de juliol, en el que la passejada vora el mar dels Gegants en Martí i na Maria faria possible la fotografia tan polida que es repeteix tots els anys de la passada dels gegants per la vila marinera.

L’agost es va iniciar amb la visita d’en Tomeu i na Guida al poble de Llucmaçanes, en la tarda de Sant Gaietà, exercint com a gegants del terme de Maó, al que pertany la vila que estava en festes. El que el poble sigui de reduïdes dimensions no va impedir que la festa fos gegant, en la que hi van participar el grup de gegants empadronats al poble, en Tomeu i na Guida i altres convidats arribats dels pobles del voltant.

Alaior no va decepcionar a ningú i un poble amb tanta tradició de gegants va viure novament un passacarrers multitudinari en la tarda del dissabte de Sant Llorenç. En Llorenç i na Eulàlia van exercir de amfitrions i no hi van faltar ni tan sols figures gegantines arribades de fora de Menorca per a fer les festes d’aquest any encara més gegants.

Els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, els gegantons en Pere i na Gràcia i també en Miquelet es Salero durant les Festes de Sant Lluís 2013.

En el tercer cap de setmana d’Agost va ser Sant Climent qui va rebre a n’en Tomeu i na Guida i també a n’en Miquelet es Salero, que van fer el tradicional passacarrers del dissabte de sa festa.

Ja va ser el poble de Sant Lluís el que tancà l’agost, amb el passacarrers del dissabte de festes i la desfilada de carroces, que en cap de les dues desfilades hi van voler faltar els gegants maonesos. Cal destacar d’aquest últim poble abans d’arribar a les Festes de Gràcia, que la concentració de gegants va ser gran i per una d’aquelles casualitats que no succeeixen tots els totes les agrupacions geganteres de Menorca van tenir disponibilitat per a prendrer-hi part, fent ne una de ben gran, gegant.

Les últimes de l’estiu per en Tomeu i na Guida ja són les Festes de la Mare de Déu de Gràcia, que per la seva durada i intensitat les relatarem en pocs dies en aquest mateix medi.

www.gegantsmao.menorca.es , www.youtube.com/gegantsmao.

Festes de Sant Nicolau 2013

geganters-mao | 15 Setembre, 2013 16:51

Ahir a la tarda en Martí i na María, els Gegants d’es Mercadal, van fer la última per enguany; com diu la dita popular Sant Nicolau tanca l’estiu amb clau.

Eren les quatre i mitja de la tarda quan els geganters van començar a concentrar-se als antics quarters d’artilleria, que és on estan guardades les enormes figures durant tot l’any. La feina era la de treurel’s al carrer i portar-los al poble, a les cases consistorials d’on al cap de poc temps havia de sortir la desfilada.

Com els gegants sense música poc poden fer, un cop al carrer principal allà els esperaven els membres del grup de músics “Cap de Fibló”, que els acompanyaria en la volta fins a l’últim ball.

Si be és cert que un cop començada la cercavila el públic que la seguia no era excessiu, aquesta va anar arreplegant gent en poc temps i prest van ser molts els que van voler participar dels gegants i la música.

Un cop feta la volta de costum les enormes figures van regressar de nou a la plaça que els havia vist sortir i allà alguns pocs balls van donar per conclosa la jornada gegantera d’ahir. Els gegants van agafar així el camí cap els quarters, tot i que van haver de esperar una estona mentre els geganters eren obsequiats amb una bareneta, cosa que sempre és d’agrair, mentre els  músics anaven preparant l’escenari per a començar en breu es jaleo.

Els Gegants d'es Mercadal en Martí i na Máría durant les Festes de Sant Nicolau 2013.

" 

Un cop els gegants van ser a casa, van ser desmuntats i la roba ben plegada va anar dins les seves caixes. La persona dins el grup de geganters d’es Mercadal (el mateix que el de Maó) responsable del manteniment físic de les figures i restauració dels gegants va examinar els cossos, doncs és molt important en unes figures de cartró com són aquestes portar un control sobre el seu estat i a la que pogués tenir algun petit deterioro actuar.

Ha estat així com el grup ha donat per acabada per enguany la temporada de gegants, de la que en breu en farem el resum. Del grup sols direm la satisfacció d’haver complit un any més amb la màgia, la que es va començar a fer fa més de dues dècades quan encara era dificultós trobar algú a l’illa que la volgués fer i que al dia d’avui és motiu d’orgull per a tots els membres del grup de geganters l’haver-la fet una any més.

La tasca no ha acabat, doncs ara toca la que es fa a porta tancada, doncs pel 2014 es preparen algunes sorpreses importants que s’han de començar a treballar amb prou temps abans.

Gràcies a tots per haver fet un nou estiu gegant!

www.gegantsmao.menorca.es

www.youtube.com/gegantsmao

La Ciutat de Maˇ acompanya als gegants en la baixada al port.

geganters-mao | 10 Setembre, 2013 16:04

Ahir fosquet va ser la última de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2013. En Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero van baixar al port a fer els últims balls d’enguany.

A les sis i mitja va començar en front de les cases consistorials la desfilada dels gegants, acompanyants com ja és tradició del so alegre de les gralles i com era de esperar, doncs tots els anys sol ser així, amb una multitud de gent que va voler acompanyar als seus gegants en els últims balls d’enguany.

  

La baixada per la costa de ses voltes va ser multitudinària i un cop arribats a la zona marítima alguns balls van prorrogar la festa una estona més. Tot i així el programa havia de seguir endavant, alguns escenaris ja estaven a punt per a la festa de la nit, per lo que al poc d’acabats els balls els immensos personatges de la festa van regressar de nou a la seva casa, a l’antic quarter de Santiago de Maó fins a l’any que ve.

Sols ens queda afegir que han estat unes grans Fetes de Gràcia 2013, visca les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2014.

www.gegantsmao.menorca.es

Els dies principals de les Festes de GrÓcia

geganters-mao | 08 Setembre, 2013 17:04

Les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2013 avancen a passos gegants, fa pocs dies us anunciàvem la seva arribada i en la present crònica us narrarem com ha estat la jornada d’ahir a la tarda, dissabte de la Mare de Déu de Gràcia, i la d’avui, el dia principal de la festa.

En el cas d’ahir lo primer de tot va ser aixecar-se de bona hora per anar al port de Maó per a rebre als convidats de fora de l’illa, els Geganters de Calonge, que arribaven amb els gegants en Martí i na Valentina i tres dels capgrossos. Anunciar la arribada de dos gegants avui ja no és novetat, però si ho és el fet de que representessin al personatges del conte del moix i la rateta que granava. Aquests en arribar a port fins i tot portaven un autobús, doncs el grup era de més d’una quarentena de persones. Lo primer portar els gegants a l’Ajuntament, la recepció oficial per part de les autoritats de la ciutat i cap al camping de Son Bou que és on havien de romandre el temps d’estar a l’illa.

Ja en la jornada de la tarda va ser a les 16.15h. quan un cop esclatat l’últim petard de la mascletà, ja podia sortir de darrera la Parròquia tota la desfilada gegant que durant més de tres hores voltaria pels carrers de Maó.

Encapçalava na Tecla, que a algun que encara no la conegués va quedar algo mullat per l’aigua que llençava pel seu xumet; que ho faria al ritme de la Banda Cap de Fibló, els joves músics que aportarien les seves notes per a algunes de les parelles de gegants participants; els Gegants arribats des deLlucmaçanes serien en Joan i na Rita i n’Abu Omar i na Nura, En Yurca no hi podia faltar, d’Es Castell arribarien els gegants dels Simpson i el gegantó en Xec Calvet i d’Alaior en Xoroi i sa fadrina. L’últim bloc de la desfilada, ja serien els convidats d’excepció arribats des de Calonge i els amfitrions en Tomeu i na Guida, acompanyats per en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero. Tan els arribats de terres catalanes com els maonesos ja ballarien amb els seus propis grups de grallers.

varis moments dels passacarrers dels gegants de Maó, els seus convidats els Gegants de Calonge i diferents gegants menorquins durant les Festes de Gràcia 2013 de Maó.

  

De la sortida dels gegants en el dissabte de Gràcia destacarem per una banda el detall de la parella de Maó de acotar-se per a saludar a les autoritats que contemplaven la sortida des de les escales de l’Ajuntament i també com els molts maonesos congregats a la sortida dels gegants van aplaudir la sortida a la plaça dels seus gegants.

La desfilada ja va fer el recorregut de costum: Plaça de Sant Francesc, sempre tan agraïda amb taula posada per a obsequiar als geganters; s’Arraval, amb concentració de gent a la cantonada de Ca’n Senyalet per a presenciar la arribada dels gegants al carrer; rovellada de dalt; multitudinària entrada al Cos de Gràcia i ineludible visita a l’hospital Geriàtric per a obsequiar els gegants amb els seus balls als residents de la institució. A la sortida el Cos de Gràcia ja era ple de gent i la arribada de nou al centre seria de per el Carrer de Gràcia.

Van ser més de tres hores de passacarrers, en que la animació en lloc de baixar va anar en augment. Qui escriu aquesta crònica per primera vegada en molts d’anys va provar d’anar fins al Pla de la Parròquia, centre neuràlgic de la festa, plaça de l’Ajuntament i sortida i arribada de tota la festa, en el moment en que els gegants eren al Cos de Gràcia i els cavalls de sa colcada camí de s’ermita, i el que es podia veure era una plaça on les persones que hi estaven no passarien de la dotzena. Maó era darrera els gegants i acompanyant als cavalls a Gràcia. La desfilada del dissabte acabaria com de costum amb uns pocs balls de plaça.

El diumenge al matí era el dia en que Sant Pere en tenia una de preparada, no era sorpresa, s’anunciava des de feia dies, però sempre que s’anuncia pluja solem esperar fins l’últim moment que l’home del temps s’hagi equivocat.

Minuts abans de l’hora anunciada el cap de Colla Xiscu Mora no es desferrava del telèfon mòbil, doncs els catalans no arribàvem... ara el bus ja ha sortit d’Alaior... i finalment poc minuts abans de les nou els gegants del gat i la rateta, que tant d’èxit havien tingut en el dia abans ja baixaven a la plaça.

Els participants serien els amfitrions i els convidats d’excepció, els de Calonge (Habitualment abans de Festes es sol fer convidada a totes les colles geganters de Menorca i aquestes escolleixen en cas de venir quins dies ho faran).  Uns altres en tot cas que van arribar aquell dia serien el grup “Sa Xaranga de Ponent”, de la Banda de Música de Ciutadella. D’aquest grup direm que del un al deu s’emportarien un onze, doncs en tot moment van animar el passacarrers (juntament als grups de grallers) amb els pasdobles més festius i fins i tot amb versions d’Alaska y los pegamoides o les televisives melodies dels anuncis de la cervesa Estre lla Damm.

  

El cel amenaçava i va complir, al poc de sortits els gegants primer van ser unes poques gotes aïllades i poc a poc, gota a gota la cosa es va anar animant. El cas és que un cop havent passat ja per Camí d’es Castell, Carrer Madrid i Barri Pescadors, en arribar al Carrer Sant Ferrà, la consigna ja va ser seguir amb el passacarrers però sense aturar, doncs la pluja, tot i que en cap moment intensa, ja començava a calar a les enormes figures i també perillava per si alguna patinada. En l’últim tram del trajecte el púbic ja mirava passar els gegants amb paraigües i aquests feien camí doncs de intensificar-se un poc més ja s’hauria de buscar porxada.

La arribada al Pla de la Parròquia va coincidir amb la entrada dels caixers de sa colcada i autoritats a missa, fet que va provocar que tot i la pluja les figures tinguessin que estar aturades una estona (en aquell moment fins i tot la Mare de Déu ja era mostrada al públic baix a un enorme paraigües) i finalment conclosa la cerimònia els grallers van sonar el tradicional Passi-ho be i tot-hom cap a redossa.

Els gegants maonesos cap a l’Ajuntament, on ràpidament es va procurar eixugar les figures en el que fos possible, doncs recordem que no són més que de cartró i fusta. En el cas dels Gegants de Calonge i la seva colla gegantera cap a on van anar va ser ràpidament cap el port de Maó on els esperava l’autobus que els portaria al port de Ciutadella, doncs en breu sortia de nou el vaixell que els portava a casa.

Així son les Festes, com un llam (en el sentit figurat de la paraula, esperem que després de la pluja això dit n arribi). Ahir a primera hora del matí arribaven a port els convidats i en el moment d’escriure aquesta crònica ja són dins el barco en el camí de tornada.

Demà a la tarda en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero es despediran de les Festes de Gràcia 2013 en el mateix port de Maó i poques hores després ho faran les mateixes festes.

Aprofitem, que ja queda menys però encara en queda, en propers articles us anirem relatant com serà l’acomiadament de les Festes de Gràcia d’enguany.

www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

21 gegants menorquins inauguren les Festes de grÓcia 2013

geganters-mao | 07 Setembre, 2013 10:45

Ahir a les sis i mitja de la tarda 21 gegants menorquins van donar inici a les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2013.

És costum, des de fa més de dues dècades, que els gegants inaugurin l’anomena’t dia del pregó (recordem en tot cas que fins i tot la primera concentració de gegants en la tarda del dia 6 de setembre data de l’any 1988 i que el primer pregó de Festes de Gràcia pronunciat des de els balcons de l’Ajuntament data de l’any 1989, un any després, pronunciat pel periodista Iñaqui Gabilondo). El passacarrers d’ahir va ser de dalt de tot, doncs feia alguns anys que no es veien tants de gegants al carrer durant aquest dia. El motiu sol ser que les agrupacions geganteres, imprescindibles per que els gegants dels pobles puguin ballar, en ocasions compten amb suficients portadors per a anar a les festes dels pobles i en altres, si la quantitat de geganters és insuficient, ens havíem trobat a la plaça el grup de Maó i algunes agrupacions més que estaven en actiu, però no com en la tarda d’ahir.

Organitzats tots els participants en l’ordre que havien de dur durant la desfilada, encapçalaven els gegants del grup de Geganters de Llucmaçanes, que van participar amb quatre parelles gegantines, en Joan i na Rita, en Toni i na Antònia, N’Abu Omar i na Nura i en Kikus i na Kika; Els seguia na Tecla de Sant Lluís, que tot i que l’agrupació gegantera del poble en aquest moment està en un moment un poc baix, esperem que en breu ja puguem veure de nou a les nostres festes a un grup nombrós portant també als gegants en Lluís i na Maria; en Yurca ja no hi pot faltar, portat per la colla gegantera que un dia va fundar la persona a la que se li va dedicar el gegant (que en el dia d’avui s’ha inaugurat a Maó un carrer amb el seu nom); els gegantons d’es Castell: en Xec Calvet, en Hommer Simpson i na Maggie Simpson i fins i tot algun capgros; Els gegants d’Alaior en Llorenç i na Eulàlia amb els seus nous acompanyants en Xoroi i Sa Fadrina de Biniadrís, destacant sobre tot la alegria de veure com la Colla de Geganters d’Alaior que fa poc havia quedat dissolta torna a existir amb un grup nombrós de gent i molta il·lusió; i tancant la desfilada en Pere i na Gràcia del Casal de Gent Gran d’es Camí d’es Castell de Maó, en Miquelet es Salero, el fillet més popular de Maó, i uns que avui compleixen 79 anys a la nostre ciutat, els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida.

Els Gegants de Menorca que van participar en la trobada de Gegants del dia del pregó de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2013.

 

La música va combinar els pasdobles més festius a càrrec de la banda Cap de Fibló i els sons alegres i populars del grup de grallers dels Gegants de Maó.

Un cop amb la desfilada engegada aquesta va discorre entre centenars, milers, de persones que s’ho miraven des de ses voreres, alguns fillets en braç dels seus pares i altres des de els cotxets. L’itinerari va ser de per es Carrer Nou, cap a Carrer de l’Àngel, Plaça Colon, cap a Carrer de l’Església i entrada de nou al Pla de la Parròquia.

Un ball final que va començar damunt les set i deu amb totes les parelles de gegants juntes, alternant les músiques de la banda i dels grallers va posar fi a la trobada de gegants d’ahir.

Tot i així, en Tomeu i na Guida encara van quedar a la plaça algun temps més, doncs un cop acabat el pregó de festes, pronunciat per la televisiva Mercedes Milà, la gran parella de la ciutat encara va ballar la cançó Es Mahón, corejada per la alcaldessa de la  Ciutat, la pregonera convidada i tots els maonesos.

www.gegantsmao.menorca.es els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao

Eeees Maaaaahoooon...!!!

geganters-mao | 06 Setembre, 2013 22:31

En breu publicarem en aquest medi la crònica del que ha estat aquesta tarda el passacarrers dels gegants i la nit del pregó de Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2013. De moment us deixem amb el vídeo del moment en que els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, un cop acabat el pregó, ballen la cançò "Es Mahon".

www.gegantsmao.menorca.es

Els Gegants de Calonge visitaran les Festes de GrÓcia 2013

geganters-mao | 04 Setembre, 2013 19:37

Com ve sent costum i com es ve fent durant les dues últimes dècades, per a les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2013, ens visitaran uns gegants arribats de fora de l’illa.

Aquest any concretament seran els Gegants de la població catalana de Calonge els que compartiran les festes amb nosaltres.

Els Gegants de Calonge són el Martí i la Valentina, que destaquen per ser ell un moix i ella una rateta. Es conta que quan es va decidir crear a una parella de gegants per a representar al poble, i donat que no es va trobar en el mateix cap personatge històric o existit que representés suficientment a la població es va decidir crear als dos immortals personatges del conte de la rateta que escombrava.

Els noms dels gegants sí van ser triats fent referència a tradició, portant ell el nom del patró del poble i ella la de la torre de guaita que existeix a Sant Antoni de Calonge.

Les figures que visitaran la nostre ciutat daten de l’any 2001 i són sortides d’una de les cases dedicades a la creació de gegants més reconegudes arreu de l’estat, el taller Sarandaca de Granollers. A mena de curiositat, la Valentina medeix 3,43 Metres i pesa 34 Kilos i el Valentí  medeix 3,47 Metres i pesa 39 Kilos.

La parella de gegants del gat i la rateta arribaran a Maó acompanyats dels tres capgrossos anomenats Murri, Pelut i Kikiriki, representant a un ase, un gos i un gall. Els tres capgrossos destaquen a l’igual que els gegants per les formes que el defineixen a la perfecció i al igual que les dues enormes figures són també obra del taller de Granollers.

els Gegants de Calonge seran els convidats d'excepció d'en Tomeu i na Guida, els Gegants de Maó, durant les Festes de Gràcia 2013.

L’Associació Cultural Colla Gegantera de Calonge és qui desplaçarà fins a l’illa a un bon grup dels seus membres, que a part de ballar els gegants i els capgrossos també portaran el seu propi grup de grallers; instrument que també comparteix una estreta relació amb els gegants a la illa que els acollirà.

Les sortides principals dels gegants durant les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2013 seran durant la tarda del pregó de festes, el dia 6 de setembre, en que els amfitrions de Maó en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero tindran con a convidats a diferents figures gegantines arribades dels pobles de l’illa.

El matí del dia 7 de setembre arribaran en el vaixell els amics arribats des de Calonge, que en la tarda del dissabte de Gràcia, just després de la traca d’inici de Festes es sumaran al passacarrers, que comptarà amb els Gegants de la Ciutat, els convidats de l’illa, els arribats de Catalunya i les agrupacions musicals que s’encarregaran de fer ballar a totes les figures.

El tradicional passacarrers del dia de la Mare de Déu de Gràcia serà just després de la sortida de sa colcada.

Serà ja el dia 9 de setembre l’acomiadament de les Festes en el Port de Maó en el que els que baixaran seran els Gegants d ela Ciutat en Tomeu i na Guida els seus acompanyants habituals en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero,  els que al so del grup de grallers acomiadaran unes festes que esperen siguin com de costum gegants.

Per a consultar horaris, canvis de última hora o més informació dels gegants durant aquestes festes es pot fer visitant la web www.gegantsmao.menorca.es o el perfil de facebook: Gegants de Maó, Menorca.

Bones Festes de Gràcia 2013.

Les Festes de GrÓcia 2013 ja sˇn aquÝ

geganters-mao | 03 Setembre, 2013 17:29

Tot i que les Festes de la Mare de Déu de Gràcia comencen oficialment amb la sortida de la alcaldesa i el pregoner convidat als balcons de l’Ajuntament, el proper divendres dia 6 de setembre, des de fa molts d’anys un bon grapat d’actes durant la setmana anterior ja van anunciant, o més ben dit iniciant, la celebració.

En la manifestació que protagonitza aquest blog, la dels gegants, hem de ressaltar que el passat dijous dia 29 de setembre la gran parella representativa de la festa, els Gegants de Maó na Guida i en Tomeu, van arribar a les cases consistorials per a presidir des de els seus  balcons les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2013.

Els fets van ser similars als d’edicions anteriors, consolidant així un acte que prest comptarà amb dues dècades d’antiguitat dins les nostres festes, la de la arribada dels Gegants a l’Ajuntament.

Va ser aproximadament damunt les vuit de la tarda quan els geganters ja estaven a punt a la seva seu de l’antic Quarter de Santiago de Maó, per iniciar “la baixada”. En poc temps en Tomeu i na Guida, els seus acompanyants en Pere i na Gràcia (Gegantons de l’I.B.A.S) i també el  nano en Miquelet es Salero també van ser al carrer i als primers tocs de les gralles, amb el seu inconfundible so festiu, les cinc figures van iniciar la marxa cap el centre de la ciutat, cap a la Festa.

Si be cada any hi ha més gent que en l’acte de la davallada li agrada anar a començar el passacarrers en el mateix punt de partida, acompanyant als geganters durant tot el recorregut, el gruix de públic es va anar incorporant durant el pas per la Plaça Explanada i la resta de carrers fins a l’Ajuntament. En arribar al pla de la parròquia, on està situat l’edifici  noble de la ciutat que era el punt final de destí de la marxa, aquesta ja estava plena de maonesos i visitants que no es volien perdre acte tan significatiu i, per que no dir-ho? Els primers balls de Gegants de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2013.

Imatges dels gegants de Maó en Tomeu i na Guida i els seus convidats durant les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2013

 Imatges dels gegants de Maó en Tomeu i na Guida i els seus convidats durant les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2013

Un altre acte relacionat amb gegants, com a previ de la festa va ser el passat dissabte matí en el “taller de Gegants” que es va fer a l’interior de les Cases Consistorials.

Aquesta mena de taller, ludoteca, ja s’havia fet alguns anys a finals de la dècada dels 90 del passat segle XX i des de l’any passat es torna a preparar i amb prou èxit.

En destacarem diferents coses, en tot cas com a anècdota que serà la segona edició en que s’ha anunciat per a fer a la Plaça Constitució i per culpa del vent, com en la edició 2012, finalment es va fer a l’interior de l’Ajuntament; convertint la sala de plens amb una sala dedicada als gegants.

Els nombrosos participants en la activitat (seria injust dir que sols els més petits, doncs els pares “també s’ho van passar pipa”) van poder confeccionar els plomalls típics de les festes, van poder contemplar la exposició dels gegants de Menorca en miniatura i fins i tot, entre altres activitats, es van poder retractar en el plafó en que es troben en Tomeu i na Guida i en que en el lloc del cap dels gegants hi falta la cara per que des de darrera cada un hi posi la seva per a la fotografia.

En aquest mateix medi anirem informant de les diferents activitats que es vagin desarrollant i com no, dels actes principals que arriben el proper dia 6 amb el pregó de festes.

Podreu trobar més fotografies en el nostre perfil de facebook: gegants de mao, menorca , els vídeos al nostre canal de Youtube www.youtube.com/gegantsmao i tota la informació sobre els gegants a www.gegantsmao.menorca.es .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS