Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Temps de Festejar

geganters-mao | 12 Octubre, 2013 18:05

Com cada mes publiquem en el present medi el mateix article que també presentem en el medi escrit que és la Revista Útil, dins la secció tradicionari.

 

Temps de festeig 

En articles anteriors hem parlat de dos moments decisius en la vida d’una persona, el del naixement i el de la mort, i de la manera en que es vivien aquests moments en la Menorca de fa alguns segles. En el d’avui ho farem de un període també important i decisori, com era temps enrere el de festejar.

Contrasten els costums que ens conten els cronistes d’una època passada amb els d’avui, en que pràcticament ja està en desús la paraula festeig i fins i tot alguns passos previs abans dels passos següents.

L’ Arxiduc Lluís Salvador d’Àustria, en la seva obra Die Balearen (1890) ens conta que la gent del poble donava llibertat als fills per a escollir enamorat o enamorada, sent ja entre les famílies benestants quan el tema de les unions era cosa més meditada.

(...) Per començar a festejar, el fadrí es passeja amunt i avall pel carrer de la fadrina elegida i si, gràcies a la molta perseverança, el seu gest és ben acollit, rep el permís de mantenir algunes entrevistes amb la seva estimada des del carrer, mentre que ella es posa darrere la persiana de la finestra de la planta baixa. És totalment increïble la constància i la paciència que tenen alguns enamorats, que faci el temps que faci, tant si fa vent com si plou, se’ls pot veure talment un sentinella durant hores i hores davant la finestra de l’estimada, i l’estada darrera la persiana en dies de freds de tramuntana pot ser tan incòmoda per a l’al·lota com l’estada al carrer per a l’estimat. Aquesta relació de carrer, emperò, només s’allarga durant molt de temps en cas que les famílies respectives no estiguin conformes amb la relació.

L’Arxiduc ens conta que passat un temps d’aquesta mena de festeig el pare del pretendent demana la ma de la novia per al seu fill, que de tenir resposta favorable aquest ja podrà entrar a la casa d’ella per a fer la primera visita oficial.

Pedro Ballester y Pons, a l’any 1905, en el seu treball Costumbres Populares de Menorca ens deixa noves pistes de com eren aquells festejos d’en primer.

Importa distinguir entre ciudadanos y campesinos, y en cuanto a los ciudadanos, entre señoritos y trabajadores. Los señoritos cortejan en las ventanas del piso bajo, de persianas a la inglesa. Los artesanos, en la puerta de la calle. Unos y otros no tienen ingreso en la casa de la novia, hasta que han mediado la formalidad de hablarse los padres, o quienes les suplan. Esa formalidad se practica entre campesinos tan pronto como contraen relaciones, las cuales adquieren desde el primer momento mayor intimidad, por participar recíprocamente los novios de las fiestas intimas de ambas familias: Pascuas, matanzas, etc. En las ciudades, el novio come en la casa de la novia el dia de reyes, y la novia en la del novio en la segunda fiesta de pascuas.

És J. Armstrong, el que va ser governador de l’illa de Menorca en temps dels anglesos, qui en els seus escrits ens transporta en el cas d’avui més lluny en el temps. És en el llibre Historia Civil y Natural de la Isla de Menorca (1781) on ens parla del tema que ens ocupa.

Sus amantes no se separan de sus vista: pasan la noche baxo sus ventanas à refrescar, como dice Shakespear, el ayre de sus suspiros, y se tiene por muy feliz el que ha tomado un catarro, ò ha perdido algun miembro en estas aventuras nocturnas. Porque las damas saben, que quanto mas maltratan à sus amantes son éstos mejores maridos. Mas esta complacencia por lo ordinario es de corta duracion, y apenas se ha celebrado el matrimonio quando el esposo se quita la mascara, y trata à su muger como verdadero tyrano.

 

visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Resum temporada d'estiu 2013 (II)

geganters-mao | 05 Octubre, 2013 16:56

Fa pocs dies vàrem publicar la primera part del que havia estat la temporada d’estiu de gegants en la edició 2013. Avui publiquem la última entrega del que ha estat com de costum un estiu ben intens i gegant, dedicada quasi íntegrament a les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2013.

Dir que les Festes s’inicien a la nit del pregó de festes seria erroni, doncs en el cas del Grup de Geganters de Maó aquestes comencen fins i tot mesos abans. Sol ser poc més o menys amb l’inici d’any quan es comença a programar un fet que requereix de mesos de preparació, la arribada d’alguna parella de gegants de fora de l’illa per a les Festes de Gràcia. Habitualment es sol contactar primer amb les agrupacions amb les que ja ha existit algun primer contacte, que ens han escrit o telefonat interessades en participar, en les que hi ha alguna persona amb la que de manera informal ja s’havia tractat el tema, etc. Un cop escollida una agrupació per a visitar les Nostres Festes ja sol ser tasca seva la de programar el viatge a l’illa.

Les agrupacions geganteres que visiten les nostres festes ho han fet sempre de manera desinteresada, sent grups constituïts al igual que el de Maó com a entitats culturals sense ànim de lucre. El viatge el programen com a una activitat del grup fent us dels fons de l’entitat o particulars de cada un. Un cop a l’illa els maonesos ja lis facilitem el lloc on dormir i alguna bereneta i/o dinar de germanor.

La visita dels grups geganters de fora de l’illa es sol fer tipus intercanvi, és a dir que després els Geganters Maonesos visitaran les seves festes en les mateixes condicions en que ells han vingut. Tot i així moltes vegades la visita dels maonesos per fer la tornada de la visita no sol ser possible donat els alts costos que representa el poder desplaçar a una quarantena de persones a la península, fet que sempre ha estat comprés pels que des de l’altre banda de la mar fan la convidada.

varis moments dels passacarrers dels gegants de Maó, els seus convidats els Gegants de Calonge i diferents gegants menorquins durant les Festes de Gràcia 2013 de Maó. 

Ja dins els dies de les Festes la primera sol ser la arribada dels gegants en Tomeu i na Guida i els seus inseparables amics en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero a l’Ajuntament. Aquesta primera passejada dels gegants es va començar a fer fa una vintena d’anys com un simple trasllat de les figures del local on estan guardades fins a les Cases Consistorials, per a quedar exposades als balcons de l’ajuntament de cara a les Festes i amb el pas dels anys es va anar convertint amb un acte més dels previs als dies principals.

Tot i que la setmana abans de festes es celebren infinitat de festes i sopars de  barriada, a la única a la que solen acudir els geganters de la ciutat sol ser a la festa del Casal de Gent Gran d’es Camí d’es Castell de Maó, pel simple fet de que els Gegantons en Pere i na Gràcia en són propietat d’allà i no podrien faltar a la festa de la que és la seva casa. En altres festes similars no s’hi participa pel motiu de que d’anar a una totes les barriades en tendrien el mateix dret de reclamar els gegants i seria impossible fer-ho; a part que la política del grup de geganters sempre ha estat la de reservar a les històriques figures de la Ciutat de Maó sols pels dies més principals, per a no mostrar-les de més i perdre així l’encat d’esperar als dies principals per a poder-les veure ballar.

Fa alguns anys es va recuperar el taller de jocs relacionats amb els gegants, la ludoteca gegant, en la que els fillets el dissabte abans de festes poden fer-se el seu plomall, pintar els gegants i també en Miquelet i diverses activitats més. La casualitat o la inestabilitat del temps que mai falta a principis de setembre ha fet que ens últims dos anys la activitat es tingui que haver fet a l’interior de l’Ajuntament.

Els Gegants de Menorca que van participar en la trobada de Gegants del dia del pregó de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2013.  

Abans dels dies principals no hi falten tampoc les reunions amb l’Ajuntament (el que mai ha deixat de col·laborar amb els seus gegants) i amb la resta de grups de geganters de l’illa i agrupacions musicals que són convidades a visitar les festes.

Ja en el dia del pregó i concretament en el d’enguany sol ser en el que més gegants solen participar en la desfilada, donat que al ser una passejada curta, just mitja hora, agrupacions geganteres que disposen de poc personal poden participar-hi doncs la petita volta pel centre no dona temps per a l’esgotament. En el cas d’enguany vint i un gegants menorquins van fer el passacarrers del dia d’inici de festes.

Un cop acabades les ballades en Tomeu i na Guida encara van quedar a la plaça unes hores més, per a ballar el tradicional Es Mahón un cop acabat el pregó de Festes, el que aquest any va pronunciar la televisiva Mercedes Milá.

En el matí del dissabte de Gràcia va ser quan els geganters maonesos van anar al port a rebre als geganters de Calonge, els que al poc de trepitjar el port de Maó van ser rebuts oficialment per les primeres autoritats de l’Ajuntament a les mateixes cases consistorials. Mentre un altre grup de gent es va dedicar a repartir ampolles d’aigua per a llocs estratègics on havien de passar a la tarda els gegants, per a hidratació dels geganters que els havien de portar.

 

La tarda del dissabte de Gràcia ja va ser com de costum un dels passacarrers més llargs de l’any, amb més de tres hores de duració, i que va congregar a un bon número de gegants, geganters i músics. Explicar el que sol ser la passejada de la tarda és impossible amb paraules, sols comentar que en el moment en que les enormes figures estàven fent el seu tradicional itinerari era cosa de veure la plaça principal, el Pla de la Parròquia on la gent que hi quedava es podia contar amb els dits de les mans. Diferent ja és la multitudinària tornada dels gegants a la Plaça al cap d’unes hores.

Aquest any el matí de Gràcia va ser també matí de pluja, que si be en pocs moments va parar en cap va caure amb suficient intensitat com per a suspendre l’acte. Del matí de la Mare de Déu de Gràcia hem d’agrair com cada any les cases que solen obrir les seves portes per a convidar als geganters i fer que aquests en tornar al Pla de la Pàrròquia ho faixin ja ben barentats. En el cas d’enguany els gegants en tornar de la seva volta van haver d’esperar una estonar per a entrar a la plaça doncs en aquell mateix moment estàven entrant a l’església la imatge de la Mare de Déu.

 Ja l’acomiadament dels gegants va ser el dia 9 al fosquet, el dia de sa segona festa, en que els gegants de Maó baixen al port, acompanyats de la música del grup de grallers, per a acomiadar-se de les festes i d’alguna manera també de l’estiu.

L’estiu de gegants 2013 en tot cas pels geganters va acabar com cada any a Es Mercadal ballant a n’en Martí i na María durant les Festes de Sant Nicolau, les que tanquen l’estiu amb clau.

La temporada de gegants és acabada i ara el treball és de cara a les activitats que s’han de fer a l’hivern, en que la principal i més sonada serà la presentació dels Gegants Reis Mags de Maó (creats l’hivern passat al mateixos tallers de la Colla de Geganters) durant la cavalcada de reis. Ens referim a les figures que havien de participar en la cavalcada de l’any passat però que finalment la seva presentació es va haver d’ajornar fins a la del cinc de gener del 2014.

Com les coses s’han de preparar amb suficient antelació també hi haurà sorpreses per a les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2014 i des de aquest mateix medi us ho anirem narrant.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

tots els vídeos dels gegants a: www.youtube.com/gegantsmao

La Revista d'Associacionisme i Cultura "Tornaveu" parla de nosaltres

geganters-mao | 03 Octubre, 2013 14:11

Aquest serà l'article més curt que haurem publicat en el present blog, doncs sols és per a facilitar.vos l'enllaça a la revista de Associacionisme i Cultura "Tornaveu", que en el número d'aquest més publica un article sobre els nostres gegats:

http://www.tornaveu.cat/

 

podeu visitar també: www.gegantsmao.menorca.es

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS