Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

GrÓcies per aquest any que deixem enrera i feliš arribada d'any 2014

geganters-mao | 31 Desembre, 2013 15:15

Un cop arribats a l'últim dia de l'any,  ja sols ens queda donar-vos a tots les gràcies per aquest any tan gegant que deixem enrera i fer-vos arribar el nostre dessig de que el 2014 arribi carregat d'il·lusions gegants.

visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Hist˛ria dels Reis Mags d'Orient

geganters-mao | 19 Desembre, 2013 16:16

Com cada mes publiquem en aquest medi el mateix aritcle que també publiquem en la revista mensual de caracter insular "Útil". Concretament aquest mes de desembre parlem de la tradició dels reis mags, que en poques setmanes arribaran a la nostra ciutat tan en la forma habitual com ho fan tots els anys, com també com a novetat d'aquest any convertits en els tres nous gegants de Maó (veure article que precedeix a n'aquest)

LA TRADICIÓ DELS REIS MAGS 

No són poques les celebracions que els practicants de la tradició catòlica dugem a terme i que poden no aparèixer en les santes escriptures. Altres, són inspirades en algun fet mencionat i en segles posteriors a la seva escriptura s’anirien modelant fins agafar la forma que tenen avui. Un cas seria el de la tradició dels Reis Mags d’Orient.

És en l’evangeli segons Mateu on es mencionen els fets que donarien origen a la tradició:

Després que Jesús va néixer a Betlem de Judea, en temps del rei Herodes, vingueren uns savis d’Orient i, en arribar a Jerusalem, preguntaven: On és el rei dels jueus que acaba de néixer? Hem vist sortir la seva estrella i venim a adorar-lo.

En diferents versions de la bíblia per a referir-se als que van arribar d’Orient ho fa mencionant a uns mags. En aquest cas és molt possible que igualment s’utilitzés la paraula per a referir-se a ells més com a persones sabies, de ciència, que com a practicants de la màgia, que per una altre banda dita pràctica ni tan sols sol seria ben vista dins el context general de la bíblia. Podria haver reforçat la creença del seu poder màgic el fet inqüestionable de la seva arribada totes les nits del cinc de gener a la totalitat de les cases on són requerits, de manera pràcticament simultània.

Una creença popular que no apareix mencionada en les santes escriptures és la de que els adoradors eren astròlegs, seguint la estrella, sent en tot cas aquesta sols una possibilitat. Com a fet sorprenent trobem que l’evangelista tampoc menciona que els arribats fossin d’estatus reial, tot i ser aquesta avui pràcticament la única manera en que els solem materialitzar.

El fet de que els que van arribar d’Orient fossin tres es dona per suposat, havent estat tres els presents que van portar de terres llunyanes: Or, encens i mirra. El primer present representaria la naturalesa reial del nadó; l’encens, utilitzat en els tempres en el culte a la divinitat, representaria la de Jesucrist i la mirra, utilitzada en l’embalsamament dels cadàvers seria preludi de la futura passió i mort tres dècades més tard.

Segons la tradició els visitants eren originaris dels tres continents coneguts quan el naixement d’aquesta: Europa Àsia i África. Va ser durant el segle VI quan l’església lis va assignar els noms amb els que avui els coneixem: Melchor, Gaspar i Baltasar. El primer és el que la tradició ens el presenta com a  una persona de edat avançada i amb una característica barba blanca. Seria l’originari del continent europeu i el que per obsequi hauria portat l’or. Gaspar, amb la barba més fosca i més jove que el primer és el representant dels pobles asiàtics (tot i que no el solem veure mai caracteritzat amb un aspecte purament asiàtic); hauria estat qui va portar per obsequi l’encens. El tercer és el que ja representem com a una persona de color, originari de terres africanes i el que va portar la mirra.

Hi ha hagut qui ha volgut veure en que els mags d’orient fossin originaris dels tres continents i de cultures ben diferents, la simbòlica submissió i conversió dels diferents pobles del mon a la nova religió que el nadó de Betlem havia de portar.

El que avui encara veiem als majestuosos personatges (se’ns fa difícil no dir Reis Mags) desfilar per ben prou pobles i ciutats de la cristiandat en la nit del cinc de gener, possiblement tingui l’origen en la època medieval, en que les institucions eclesiàstiques acostumaven a explicar de manera teatralitzada els diferents passatges de la bíblia (i les tradicions que en derivaven), passejant-los pel carrer, davant els ulls d’una població incapacitada per a poder-los llegir i comprendre en el paper.

 

visita també: www.gegantsmao.menorca.es

 

Arriben els tres Reis Mags gegants de Maˇ

geganters-mao | 14 Desembre, 2013 16:54

Durant aquestes festes de Nadal, concretament en la nit de cinc de gener, la de la Cavalcada dels Reis d’Orient, sortiran al carrer els tres Gegants Reis Mags de Maó.

L’origen d’aquests comença durant la tardor de l’any 2009, quan la Colla de Geganters de Maó projecta participar en la cavalcada de Reis amb tres gegants disfressats precisament dels tres mags d’Orient (a l’any 2003 havien disfressat al gegant en Tomeu de Pare Noel). Per a la ocasió es van confeccionar els vestits per a caracteritzar a n’ En Tomeu de Maó com a Melchor, en Martí d’Es Mercadal com a Baltasar i es va convidar a participar als geganters de Llucmaçanes amb un dels seus gegants que seria el Rei Gaspar.

El muntatge va ser presentat en la nit de Reis de l’any 2010. Aquell any no hi van faltar els portadors dels gegants caracteritzats com els patges reials i fins hi tot es veurien a dos geganters vestits de les cartes que s’escriuen als reis i a un tercer fent de “bústia”.

A l’any 2012 els tres mateixos gegants tornarien a encapçalar la cavalcada de reis. Donat l’èxit obtingut, just acabada aquesta es va decidir començar a treballar als tallers de la Colla de Geganters de Maó en una nova figura que fos el rei negre , donat que fins el moment ho havia fet el gegant en Martí d’es Mercadal i deslluïa el fet de que la seva pell no fos de color (la nova creació no hauria estat possible abans doncs el taller havia estat ocupat en la restauració d’en Tomeu i na Guida).

Un cop amb el rei Baltasar acabat i donat el resultat prest arribaria un nou bust pel rei blanc que substituiria al d’en Tomeu de Maó. Finalment durant l'any 2013 ja es treballaria en la construcció del Rei Roig, donat que seguent diferents grups els integrants de la comparsa, aquesta havia quedat condicionada a poder disposar de la resta per a poder sortir al carrer.

els tres gegants reis mags de mao

Aquests tres nous gegants són els que veurem en la nit del cinc de gener pujar a la Ciutat precedint la desfilada de carrosses que porta als tres Mags d’Orient de veritat. Des de la arribada de s’Àvia Corema la Colla de Geganters de Maó no presentava cap nova figura, fent que a les il·lusions dels més petits per a veure els tres nous gegants s’hi sumin la dels geganters per la estrena, que no són poques.

Els Gegants Gaspar, Melchor i Baltasar han estat obra del geganter Miquel Villalonga Coll i pintats pel també geganter Xiscu Mora Laforet. Són les mateixes persones que fa 14 anys ja van crear al popular Nano en Miquelet es Salero i que en diferents ocasions van fent el manteniment i restauracions dels gegants de Maó i també d’altres figures gegantines de l’illa.

La tècnica utilitzada en la construcció dels tres nous gegants ha estat la mateixa amb la que es creen habitualment la majoria d’aquesta mena de figures, també les conegudes falles de València. Es creen amb fang el bust amb el cap, les mans, els braços i el tronc. Un cop les parts estan modelades amb el material, que si be és l’ideal per a crear formes seria impossible pel seu pes ser el gegant, es recobreixen completament amb escaiola, per a crear-ne uns motlles. Aquests són rellenats amb cartró pedra, calcant la forma que havia tingut la escultura de fang, però amb el pes del cartró. El resultat, de sortir tot com s’espera, és la mateixa cara, les mateixes mans, tronc i extremitats que s’havien modelat a sobre el fang però fetes de cartró pedra.

Aquests nous gegants es podran veure a partir del proper dia 27 de desembre en el vestíbul de l’Ajuntament de la Ciutat i com no podria ser d’una altre manera en la nit del cinc de gener. La de la cavalcada de Reis serà novament una nit de il·lusions i en aquest cas també d’il·lusions Gegants.

visita també: www.gegantsmao.menorca.es

La trobada Insular de Gegants

geganters-mao | 06 Desembre, 2013 18:24

Va ser ja fa uns anys, en que a Menorca, cada dia 6 de desembre, a part de celebrar-se el dia de la Constitució també es celebrava la Trobada Insular de Gegants.

La història d’aquesta trobada, que ja fa alguns anys que es va deixar de fer, l’hem de trobar a l’any 1992. Va ser aquell  any en que es va constituir la Colla de Geganters de Maó, que tindrien la seva primera actuació amb els gegants a la Trobada Internacional de Gegants que va tenir lloc a la població catalana de Matadepera. Un cop amb els geganters regressats de la històrica trobada, aquests van voler fer també a la seva illa algo similar, no tan gran, doncs era impossible, però si una concentració de gegants que per la època en que estàvem i pel que és la illa de Menorca també seria gran.

En aquella època no havien a la nostre illa tantes figures gegantines com en la actualitat. En la primera trobada insular de gegants que es va fer a Menorca, concretament al poble de Sant Lluís, aquell mateix any 1992, van participar: els Gegants de Sant Lluís en Lluís i na María, els Gegants d’es Castell en Jaume i na Roser, els Gegants d’Alaior en Llorenç i na Eulalia, els Gegants d’es Mercadal en Martí  i na María i els maonesos en Tomeu i na Guida. Com a fet a destacar que també en aquell temps no existia a l’illa cap altre agrupació gegantera que pogués portar tots aquells gegants que no fos la Colla de Geganters de Maó, que es va encarregar, ajudat de persones que en aquell dia van fer de geganter de manera eventual, de ballar les figures en un passacarrers pel centre de la població i en uns balls finals a la pista de bàsquet del poble.

La cosa va agradar i es va decidir que cada dia 6 de desembre es faria, cada any a un poble diferent, la trobada insular de gegants. La segona va ser a Alaior, en la que es van estrenar la Colla de Geganters d’aquell poble; la tercera a Maó, i així successivament es van anar fent tots els pobles de l’illa.

gegants de mao en tomeu i na guida

La trobada va anar creixent i prest s’hi va incorporar altres actes que no eren amb gegants, com els balls folklòrics i altre mena d’actuacions. També van anar apareixent a l’illa de Menorca noves figures gegantines, que es van anar sumant a la trobada insular.

Recordant ja amb certa distància el que va ser la trobada podrem destacar com per exemple a les poblacions on hi havia tradició de gegants representava un gran event, mentre que els anys que es van celebrar en altres pobles, on no disposen d’aquestes figures i per lo tant no en tenen tradició, sols la curiositat solia treure els veïns al carrer per a contemplar la desfilada.

El cas és que la majoria de gegants de Menorca prest trobarien colla de gegantera pròpia, però aquestes prest també començarien a defallir. És així que en els últims anys a la trobada insular ja sols ens solíem trobar avegades sols la meitat d’agrupacions geganteres amb molts menys gegants que en les primeres trobades.

L’últim any de la trobada va coincidir en que ja s’havien completat tots els pobles de l’illa i en que aquesta havia anat prou a menys com per que morís de finor.

També hi ha que dir que anys després a l’illa de Menorca hi ha molts més de gegants que abans i que en algunes festes d’estiu s’organitzen trobades prou nombroses com per que la Trobada Insular es doni per superada.

Amb aquest article hem volgut recordar una època en que a Menorca estava naixent el que avui en diguem el mon geganter, i en la que aquest es reunia cada dia 6 de desembre per a fer tots junts una trobada gegant.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS