Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

l'any 2014 ha comenšat amb forša

geganters-mao | 18 Gener, 2014 18:42

Solem dir que l’hivern no és temps de gegants, però aquest mes de gener  és molt possible que s’aixin trencat els motlles i és molt probable també que sigui per a re definir algunes festes que fins el moment sols coneixien als enormes personatges de passada.

La primera,  just començar l’any,  seria l’estrena dels tres Reis Mags Gegants de Maó, per a participar en la Cavalcada dels Reis d’Orient i arribada d’aquests a la Ciutat.

Recordem com a mitjans anys 80, en una època en que l’Ajuntament de Maó va voler promocionar aquells vells gegants que just participaven en les Festes de la Mare de Déu de Gràcia, buscant-li nous llocs on participar, alguns anys en Tomeu i na Guida van encapçalar la cavalcada. En aquell temps les enormes figures encara no eren portades per la actual Colla de Geganters i en alguna ocasió els van portar fins i tot soldats dels que estaven fent el servei militar a l’illa. Un record que a qui està escrivint aquestes ratlles li arriba és el veurer-los plantats a la porta de la pescateria per a afeixir-se a la cavalcada un cop aquesta haver pujat ja la costa del parc Rotxina, per a no haver de fer pujar la costa a uns portadors que en aquell moment eren inexperts. Tot i així la participació dels gegants en la cavalcada sols es va fer un parell de vegades.

Ja constituïda la Colla de Geganters algun any de principis dels anys 90 els gegants tornarien a anar a la cavalcada. Tot i així prest s’arribaria a la conclusió de que en Tomeu i na Guida són protagonistes durant les Festes de Gràcia, però que en la nit del cinc de gener no aconseguien despertar les il·lusions dels més petits com durant l’estiu, donat que aquests a qui anaven a esperar era als Reis Mags. La dita popular ens diu que “cada cosa al seu temps i a l’estiu cigales”.

Els geganters seguirien col·laborant amb la cavalcada alguns anys amb el Gegant Olímpic, altres amb els grallers, en alguna ocasió amb la construcció de les carrosses i fins i tot un any en que hi van anar amb el gegant en Tomeu disfressat  de Pare Noel.

L’actual projecte de que la ciutat de Maó compti amb tres gegants que siguin els Reis Mags d’Orient ja es remunta a l’any 2009 quan des de la entitat gegantera sorgí la idea de disfressar a tres gegants menorquins de Reis Mags i en pocs anys el projecte evolucionaria en la creació de tres figures de nova creació, construïdes al taller de la Colla de Geganters de Maó, que representessin precisament als tres màgics personatges (veure article de fa poques setmanes que parla de dita construcció).

Miquel Villalonga Coll, proces de construcció d'un gegant. concretament el rei gaspar de la comparsa dels tres Reis Mags Gegants de Maó, Menorca.

els gegants reis mags de mao durant la cavalcada de reis 2014

La posta de llarg dels tres nous gegants ja la hem narrat en altres articles i sols afegir que  la aprovació seria tal, tan a la Ciutat com fora d’ella,  que en pocs dies ens arribarien els correus de persones relacionades amb el mon geganter, de la península, per a felicitar la idea i els resultats.

La segona amb gegants d’aquest mes de gener va ser just fa una setmana, ja emmarcada dins els actes de la Diada de Sant Antoni, Patró de Menorca.  En aquest cas ens podem remuntar a mitjans anys 90 quan en Tomeu i na Guida van ser requerits per a animar el dissabte de Sant Antoni amb un passacarrers que acabava a la mateixa plaça Bastió on es feien els foguerons i balls tradicionals. Es va provar un parell d’anys, però tampoc era el dia dels gegants i aquests passaven bastant desapercebuts dins la celebració, motiu pel que la seva presència aquest dia tampoc va tenir continuïtat.

Ja va ser l’any passat, amb un nou consistori amb ganes i idees noves (recordem que a mitjans 80 també van ser aquestes les que van transformar les nostres festes), quan es va provar que el dissabte abans de la diada en Tomeu i na Guida entressin a la plaça per a fer de narradors, per a explicar els fets de l’any 1287, quan la conquesta de Menorca per les armes Catalano-  aragoneses. El fet seria igualment emmarcat dins la diada però no seria un passacarrers seria algo molt diferent.

Per a la ocasió es va convidar als amics de la Colla de Geganters de Llucmaçanes, per amb dos dels seus gegants interpretar els papers de l’Abu Omar, l’últim governador àrab de l’illa de Menorca i del Rei Alfons III, el que manà les tropes que prengué l’illa als seus antics moradors. Dita funció, doncs no va ser altre cosa, l’any passat ja va ser tot un èxit, amb els narradors i fins i tot els gegants que van fer d’actors, motiu pel que aquest any s’ha repetit, amb èxit augmentat.

Parlàvem de que el mes de gener no sol ser mes de gegants, però tan l’èxit assolit durant la cavalcada de Reis com en la representació de Sant Antoni ens auguren que a partir d’ara els uniformes d’hivern pels geganters no hi podran faltar, i en tot cas a dins un gegant, entre el pes de la figura a sobre del portador i la seva vestimenta, la del gegant, “s’hi està calentet”.

els gegants de mao durant els actes de la diada de sant antoni patro de menorca

www.gegantsmao.menorca.es

En Tomeu i na Guida ens narren els fets de l'any 1287.

geganters-mao | 11 Gener, 2014 20:05

Donat l’èxit de l’any passat, aquest matí en Tomeu I na Guida, els Gegants de Maó, novament  ens han narrat els fets de la presa de Menorca per part de les tropes cristianes de l’any 1287.

És la segona vegada que els Gegants de la Ciutat ens fan de narradors dins els actes de la Diada de Sant Antoni. Tot i així no han estat sols, per a la ocasió s’ha convidat als membres de la Colla de Geganters de Llucmaçanes, que hi ha participat amb dos dels seus gegants, els que han interpretant els papers de Abu Omar, l’últim governador àrab de l’Illa de Menorca i el del Rei Alfons III, el que manà les tropes que en data tan senyalada arribaren per a ocupar l’illa.

La festa, doncs és el que ha estat, ha començat amb una passejada dels quatre gegants pel centre de la ciutat, acompanyats per la Banda de Música de Maó. Ha estat una petita volteta, que ha servit per a anunciar l’acte i també per a anar arreplegant gent que darrera els gegants i la música han baixat fins el Pla de la Parròquia.

Un cop en el que ha estat el centre neuràlgic de la festa, els músics han pujat a la tarima on ja hi estava situat el cor de l’Orfeó Maonès. Els gegants s’han situat cada un al lloc que els correspondria en la “funció gegant”. Al cap de poc temps un redoble de tambor ha anunciat que aquesta començava, ha estat quan en Tomeu i na Guida ens han començat a explicar:

Amics, que tingueu bon dia, som na Guida i en Tomeu i us volem explicar de com va ser la conquesta de Menorca. Tot va succeir uns dies de gener de l’any 1287, ja fa molta, molta estona.

A mida que els Gegants de la Ciutat han anat narrant els fets, han aparegut a la plaça els gegants que havien arribat per a interpretar als personatges de la història. S’ens ha explicat, més ben dit ens han explicat els gegants, amb la veu de dos actors de l’Orfeó Maonès, qui va ser Abu Omar i com va ser la batalla que faria canviar la història de Menorca incorporant-la a la Corona d’Aragó.

En Tomeu i na Guida els Gegants de Maó ballen durant la Diada de Sant Antoni 2014, amb la música de la Banda de Música de Maó.

 

Al dia d’avui, afortunadament, les batalles ja sols les commemorem com a fets històrics, i els dos personatges principals no podien acabar barallats, és així que tan el Governador de la època en que els menorquins érem musulmans com el Rei que va conquistar l’illa i evidentment  el Gegants de la Ciutat de Maó com a símbol de una part de la cultura que arribà amb els nous moradors, han acabat ballant tots junts

Sant Antoni és enguany, dia de convivència. Aquesta és sa festa que celebrem, que hem sabut entendre que tots som iguals i que no hi ha d' haver cap diferència per color de pell, lloc de naixement o creeença que es tingui. Per açò us convidem a ballar tots junts. 

Amb aquestes paraules ha acabat la narració i han començat els balls de gegants, moment també esperat pel públic.

L’acte ha acabat amb la interpretació per part de la Banda de Música de Maó i cantat per el Cor de l’Orfeó Maonès de l’himne a Menorca que un dia composà Deseado Mercadal.

Lamentem no disposar de suficients fotografies per a il·lustrar el present article, però en tot cas en breu, just ens arribin, les podreu trobar al nostre perfil de facebook: gegants de Maó, Menorca.

www.gegantsmao.menorca.es

El Reis Mags Gegants encapšalen la Cavalcada de Maˇ

geganters-mao | 06 Gener, 2014 12:14

Existeixen projectes de curta durada, solen ser quan per exemple rebem la convidada de dur els gegants a alguna festa d’algun poble i al cap de poques setmanes aquests ja estan de tornada amb la feina feta. Existeixen altres projectes que per la seva complexitat poden durar varis anys, és el cas dels Gegants Reis Mags de Maó.

Com hem comentat en algun altre article va ser un cop acabada la cavalcada de Reis de l’any 2012 quan es va decidir començar a treballar amb el projecte (avui fa dos anys) de construir un gegant que fos el Rei negre Baltasar i també el Rei Blanc Melcior; fa poc més d’un mes va estar enllestit el tercer gegant, el Rei Gaspar. És així que en la nit d’ahir, la de la cavalcada de Reis de Maó es va veure culminat un projecte que portava dos anys de treball darrera, de taller i preparació. Ahir els Reis Mags Gegants de Maó van sortir al carrer per primer cop.

Els estrenes sempre solen portar nervis, emocions i molts de sentiments acumulats que surten a fora un cop les figures s’aixequen de terra i fan els primers passos; com aquell fillet que comença a caminar, que inicia un camí i pels seus pares i protectors és un goig gaudir del que s’està vivint en el moment.

Els Gegants Reis Mags de Maó durant la Calvada de Reis de Maó 2014.

El Reis Mags Gegants Melcior, Gaspar i Baltasar ahir ja portaven alguns dies a l’interior de l’Ajuntament, per que tot-hom que ho va voler els pogués anar a veure d’aprop abans de la cavalcada. Però el gran dia va arribar i a les sis de la tarda d’ahir fosquet una dotzena de geganters els van anar a buscar per a portar-los al port, on es trobarien amb els Reis Mags de veritat que havien d’arribar a la ciutat i iniciar junts la Cavalcada.

A les set de la tarda les Majestats d’Orient ja eren al port, les carrosses que els havien de portar, els cavallers, les comparses, la Banda de Música de Maó i els gegants estaven a punt, al seu lloc i un cop amb els protagonistes indiscutibles de la nit van estar asseguts al trono la desfilada va iniciar la marxa cap a la ciutat.

Els Gegants Reis Mags de Maó durant la Calvada de Reis de Maó 2014.

Els Gegants van encapçalar la marxa, ballant amb la banda de música. Ja des de el primer moment no hi van faltar els flashos constants, com si fos un castell de focs d’artifici, que van voler agafar les imatges dels nous gegants.

La Costa de ses Voltes, la que envolta el Parc Rotxina, com cada any era plena de gent, com de costum amb els fillets a primera fila o a sobre dels ombres dels pares i la imatge pel que estava com espectador era la de veure com la desfilada pujava la costa, com venia des de baix i pujava a la Ciutat.

Un dels moments més polits va ser la arribada al Pla de la Parròquia, amb l’immens arbre de Nadal i el betlem esperant a les Majestats. Allà els Tres Reis Mags Gegants van fer alguns balls, doncs és obligatori per uns gegants fer-ho en arribar a plaça. Tota la comitiva seguiria per el Carrer Sant Roc, Sa Raval, Rovellada de Dalt i Carrer de Ses Moreres i Costa de sa Plaça, sent aquests dos últims carrers citats uns dels que més multituts coneixeria la desfilada.

Un cop amb les enormes figures haver passat per segon cop per el Pla de la Parròquia, on les Majestats aturarien per a fer el tradicional discurs, la Cavalcada es podia donar per conclosa.

En aquell moment les paraules eren les del cap de colla manant cap el retiro i els sentiments el de que havia valgut la pena dos anys de treball per aquella hora i mitja en que es va poder veure el treball que s’havia fet als tallers de la Colla de Geganters de Maó.

Avui els Gegants Reis Mags ja estan estotjats fins l’any que ve, demà de les festes de Nadal d’enguany ja s’en parlarà en passat i pel dissabte que ve: en Tomeu i na Guida faran la primera de l’any, commemorant la Diada del Poble de Menorca, Sant Antoni.

www.gegantsmao.menorca.es

 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS