Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

El ColĚlegi Antoni Joan ve a veure els Gegants

geganters-mao | 21 Febrer, 2014 18:14

Com veníem anunciant fa alguns dies, no són pocs els col·legis de Maó que aquest any s’han volgut apuntar al programa dels gegants a les escoles; Aquestes dues últimes setmanes els fillets que hi ha participat han estat els del col·legi Antoni  Joan de Maó.

El dilluns dia 10 i el dijous dia 13 les monitores del grup de geganters de Maó van visitar el col·legi, sent en diferents torns fins a sis grups els que van poder escoltar i participar de les explicacions de les geganteres. Concretament els grups van ser els de P3, P4 i P5 i i els de primer A, primer B i de segon curs.

Per a aquestes sessions les monitores van portar al col·legi els accessoris que porten els gegants en Tomeu i na Guida, com són en el cas d’ell el pergamí i en el cas d’ella el  ventall i el ram de flors; amb aquests accessoris a la ma els fillets van poder conèixer el per que de cada un d’ells, relacionats amb la llegenda de la arribada dels gegants a la ciutat.

També van poder conèixer de ben aprop i fins i tot escoltar l’instrument musical dels geganters, la gralla. Altres coses que van poder conèixer els fillets en la visita de les geganteres a la escola és quina és la alçada dels gegants, que ho van poder comprovar de manera gràfica estirant-se a terra varis fillet fins fer tots junts la llargada d’un gegant. També van poder conèixer com es posa la faixa dels geganters, que algun fillet fins i tot se la va poder posar i un bon grapat de coses més relacionades amb el tema.

imatges de la visita dels geganters de Maó al col·legi Antoni Joan

imatges de la visita dels geganters de Maó al col·legi Antoni Joan

El plat fort, la segona part del projecte, ja va ser la visita dels mateixos fillets, per grups, a la seu de la Entitat Gegantera. Per a la ocasió aquests arribarien amb un mocador de color blau al coll, doncs si havien de anar a la seu dels geganters, be estaria anar-hi com a tals. Les visites van ser els dies 17 i 20 d’aquesta mateixa setmana.

Ja a la seu els més petits van poder seure a les taules preparades per a la ocasió on van pintar la cara d’en Miquelet es Salero. Com que en Miquelet si d’algo és molt amic és dels fillets, tots els que van voler fins i tot s’hi van poder posar a sota.

També van poder veure com és un gegant per dins i com no cada un dels grups, junt amb els professors van voler emportar-se a la escola la foto de grup amb els estimats Tomeu, Guida, S’Àvia Corema i en Miquelet.

Trobareu les fotografies de la visita del col·legi Toni Joan al perfil de facebook: gegants de mao, menorca.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

els fillets van a veure els gegants "a casa seva"

geganters-mao | 07 Febrer, 2014 16:16

Anar a veure els gegants  “a casa seva”.

A la Colla de Geganters de Maó, ja des de els primers anys es va considerar el diversificar les formes amb que promocionar el mon dels gegants a la nostre ciutat. La principal compareixent ,com ho mana la tradició, a les Festes de la Mare de Déu de Gràcia, en que els Gegants en Tomeu i na Guida tenen el seu espai i horaris en que són protagonistes.

Però a poder comprendre, conèixer millor i estimar el que es veu durant aquests dies de festa és per lo que fa uns anys la entitat gegantera de la ciutat va començar a treballar en diferents camps que no passaven necessàriament per ballar els gegants al carrer; mitjançant la publicació de treballs bibliogràfics, conferències, tallers pels més petits i també amb lo que en podríem denominar “visites guiades” a la casa dels gegants.

Dites visites a la seu de la entitat gegantera van representar en els primers anys un repte que sols el temps confirmaria la pensada. No existint cap precedent conegut entre nosaltres de que els fillets anessin a veure els gegants d’aquesta manera, a la seu de la entitat, i que en lloc de veure’ls ballar escoltessin la seva història i altres fets podria haver donat diferents resultats, però la acceptació i entusiasme dels més petits ja des de el primer any va ser total, motiu pel que any rere any s’ha anat repetint la activitat.

L’èxit faria que la activitat cresqués i prest també serien els propis geganters els que visitarien les escoles i en les mateixes aules explicarien als fillets el que són els gegants, el que representen, com estan fets, que són els geganters i el que fan.

visita dels fillets de les escoles de Maó a la seu de la Colla de Geganters de Maó

visita dels fillets de les escoles de Maó a la seu de la Colla de Geganters de Maó

 visita dels fillets de les escoles de Maó a la seu de la Colla de Geganters de Maó

Aquest any la activitat ha donat una passa més i ja ha estat de manera conjunta que l’Ajuntament de Maó i el grup de geganters han organitzat uns tallers en els que s’han convocat a totes les escoles de la ciutat.

Aquests tallers van començar fa poques setmanes i el primer col·legi en participar ha estat el C.P. Mare de Déu de Gràcia. Del que fins a set classes, de entre infantil i primària, hi han pres part.

El funcionament és que primer dues monitores del grup de geganters visiten la escola i expliquen als fillets des de quan i el per què dels gegants a les nostres festes, els conten la llegenda que narra la seva arribada a la ciutat, com està fet un gegant, sels mostre els instruments que sonen els geganters, i un bon grapat de coses totes relacionades amb el mon geganter que fan que la classe d’aquell dia sigui de les de màxima atenció. Fins i tot es fa allargar a terra a varis fillets,  per a Medir entre varis,  un a sobre de l’altre el que fa un gegant.

El plat fort arriba al cap de pocs dies quan els petits fan una excursió a la seu del grup de geganters i poden veure a les enormes figures d’aprop i escoltar noves coses sobre els gegants. En aquestes sessions ja a la seu dels geganters els fillets es poden pintar la seva màscara d’en Miquelet es Salero, imitar-lo en els seus balls i fins i tot s’els projecten algunes pel·lícules sobre com es restaura o construeix un gegant.

Les sessions no poden acabar però sense la foto de grup de tots els fillets i professors amb els protagonistes i tema principal d’aquell dia, amb en Tomeu i na Guida, s’Àvia Corema i també amb el que també és un fillet, en Miquelet es Salero.

L’objectiu d’aquestes jornades no és sols que els fillets puguin veure els gegants, si no que gràcies a les explicacions de les monitores comprenguin millor el que representen els gegants dins les nostres festes i els puguin estimar (a partir de comprendre) si és possible encara més del que ho fan els fillets a aquesta mena de figures.

Un cop acabada la activitat ja amb el col·legi Mare de Déu de Gràcia, avui divendres hem rebut la  visita del col·legi Sant Josep, i fins al més de juny els fillets de la ciutat aniran vinent a veure els gegants “a casa seva”.

www.gegantsmao.menorca.es

més fotografies al perfil de facebook: gegants de mao, menorca .

la Plaša de Toros "Arenas de Mahˇn"

geganters-mao | 05 Febrer, 2014 15:35

Com cada mes transcribim l'article que la Revista insular Útil publica dins la secció "Tradicionari". Concretament en la revista del m es de febrer es parla dels anys en que a Maó hi va existir una plaça de toros.

Masses vegades ens agrada defensar les nostres festes patronals com un fet inamovible, rebutjant qualsevol novetat en el programa com si això comportes una mena d’ofensa contra la tradició. Lo cer és que, en les Festes de la Mare de Déu de Gràcia de Maó, lo realment tradicional ha estat al llarg dels anys l’intentar mantenir l’acte principal i anar variant, provant, apareixent i desapareixent tot un grapat d’altres actes en el programa.

Agafant el programa de Festes de l’any 1935, que publicà l’Ajuntament de Maó, trobem en una de les pàgines el resum dels actes principals que s’havien de celebrar: Fiesta infantil, gigantes y cabezudos, partidos de foot-ball, bailes regionales, conciertos musicales, concursos de vestidos, corridas de toros, carreras de caballerias, reparto de bonos a los pobres, extraordinarios a los asilados, fuegos artificiales, traca luminosa, premios a la cultura, carreras ciclistas, regatas de embarcaciones, cucaña maritima, verbena en el puerto, fuegos acuaticos.

Aquelles festes van ser una de les que han existit en que no es va organitzar sa colcada. També ens xocarà el fet de trobar en el programa, com un acte més, les corregudes de toros.

Trobem anunciat a la Plaça de Toros “Las Arenas” de Maó (que s’acabava de restaurar, a la Avinguda José Anselm Clavé, al costat del Camp del Menorca), pel dia 8 de setembre als toreros Alfredo Coll (Calles) del que s’especificava que era menorquí i a Aurelio Puchol “El Morenito de Valencia”, que en el mateix dia i hora en que avui es solen entregar les canyes verdes als caixers, van donar mort a quatre toros portats a l’illa per a la ocasió.

El plat fort encara estava per arribar i aquest va ser la actuació dels Toreros-Charlots, que s’anunciaven en premsa d’aquesta manera:

A reir! A reir!, todos a la plaza. –Dia 10 de septiembre, 10 de la noche.Estupenda función cómico-taurina4 novillos erales, bravisimos 4. (tres de simulacro y uno de muerte)Por los ases de los Charlots don José Charlot, Chispita y sus botones, el novillero Manolo Puchol (Cagancho II) y el emocionante Don Tancredo. 

El diari La Voz de Menorca, fent la crònica de la funció del dia 10 comença comentant que la plaça es va omplir fins el punt d’haver de penjar el cartell d’entrades esgotades. És curiós comprovar també com dit diari, poc acostumats els seus redactors a fer cròniques taurines, la farien utilitzant una terminologia com la que s’utilitza per aquests casos, com si de tota sa vida.

Aquell dia, un cop abandonada la plaça els toreros de veritat i entrant-hi els Charlots la crònica ens explica com va ser la seva actuació:

Comienza la verdadera charlotada. El tercer toro sale un poco huido. Los toreros cómicos le dan algunos capotazos de estilo, verónicas y naturales parándole los pies. Inician los trucos y bufonadas que llevan la hilaridad al publico. La suerte de caballos es parodiada con unos cestos de mimbre contra los que embiste el toro derribando a los diestros que las sostienen. Entre truco y truco se imita la suerte de banderillas e igualmente la muerte, luciéndose los charlots en la colocación de palillos y al pasar de muleta y simular la muerte.

Sorprenentment els toreros-Charlots o els Bombero-torero (nans disfressats de bomber que toreja’n i on gran part de la gràcia que es pretén és la mofa de la seva condició enana) al dia d’avui segueixen existint i actuant. Tot i així tan aquesta mena d’espectacle com els espectacles taurins en general, per la seva crueltat i per la creixent conscienciació de la gent a favor dels drets dels animals, afortunadament tenen poques possibilitats de sobreviure al segle XXI.

 

www.gegantsmao.menorca.es

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS