Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

S'└via Corema guanya adeptes

geganters-mao | 30 Marš, 2014 20:18

S’Àvia Corema gana adeptos, era el titular amb el que el Diari Menorca aquest matí mostrava la fotografia d’es Carrer de ses Moreres de Maó pler fins dalt de gent, petits i adults, per a veure com a s’Àvia Corema se li llevava el quart peu.

En la edició d’ahir la animadora, la Senyora Garcia, va seguir escenificant la popular cançó. Si la setmana passada seguint les gloses: S’Àvia Corema/ l’haurem d’encalçar/ per que va a missa/ sense pentinar, la geganta va acabar ben pentinada, amb una flor pel cap i fins i tot amb un nas de pallasso, per anar a missa ben guapa, les gloses que tocaven ahir, les que fa quatre de la cançó, ens deien:

S’Àvia Corema,

Peu petit,

Tanca sa porta

I s’engrona un dit

 geganta quaresma mao menorca  

Això va sers motiu per que la animadora exercís d’infermera. La cura sana va ser de lo més divertit. Tots vam comprovar com tremolava la pobre geganta,de veure a la Senyora Garcia amb una enorme xeringa a punt d’aplicar uns remeis més divertits que professionals.

Si les ocurrències de la animadora no deixen a ningú indiferent i les rialles mai són poques, el moment culminant sol ser el de treure el peu a la geganta. En el matí d’ahir l’escolli’t mitjançant la democràcia en miniatura (exercida pels més petits) va ser el peu que porta l’esclop.

Avui la geganta ja sols te tres peus. Un d’aquests tres és el que se li llevarà el proper dissabte, que toca el jardí de la Residència Geriàtrica de Maó.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

www.youtube.com/gegantsmao

Ja sˇn tres peus els que li hem llevat.

geganters-mao | 23 Marš, 2014 22:57

Ahir al matí la Geganta de la Quaresma, la popular s’Àvia Corema de Maó, va perdre el tercer peu d’enguany.

Una variant referent als dos dissabtes anteriors va ser el temps, que tot i no ser en absolut de fred, no va ser tampoc tan primaveral com en les jornades anteriors, de fet al poc de estoixada la geganta fins i tot faria aparició una pluja, primaveral, però pluja.

La plaça escollida en la jornada d’ahir va ser la del Príncep, que al ser suficientment gran deixaria que el públic, menut però nombrós, pogués fer un cercle ben gran per a no perdre detall del que anava a ocórrer. De fet poc s’ho imaginava la vella quaresma, que en la jornada d’ahir (que al no ser de les més caloroses, ja la començaria amb el reuma típic de la edat) la de coses que li anaven a succeir.

La animadora , la Senyora Garcia, va engrescar als més petits fent les bromes amb les que cada dissabte aconsegueix posar-se als més petits a la butxaca. En la jornada d’ahir però, abans de treure la sabata a la geganta, es va permetre pujada dalt una escala de posar-li un nas de pallasso, unes pestanyes postisses i fins i tot unes flors en el cap, mudant així la imatge habitual de la figura. Direm en aquest cas un detall que ve a conta, que tot i que la geganta va ser creada en el seu moment per a representar a una vella amb pomes agres, molt contràriament el que li hem aconseguit trobar sempre és més be una cara entranyable. Aquesta però en el matí d’ahir, per les arts de la Senyora Garcia, es transformaria per a uns moment en una una figura ben diferent de lo habitual.

la Geganta s'Àvia Corema de Maó, amb la animadora la Senyora Garcia, que cada dissabte al matí acompanyats de la Banda de Música de Maó surten a passejar per la ciutat.

El moment va arribar, el de treure la sabata, que prèvia votació popular es va encarregar un fillet de entre el públic de treure-li.

Ja sols quedava passat aquest moment el de la tornada capa a redossa.

Un fet que també podem destacar és el de la nova tradició arribada fa pocs anys a propòsit de les sortides de s’àvia corema, el de regar els arbres caramel·lers. Cada setmana de tornada de tota la comitiva a l’Ajuntament encara queda el de regar tan simpàtics arbres, doncs els fruits que promet per a l’últim dia ben valen la tasca de jardiner.

La setmana que ve, novament a les dotze del migdia la Geganta s’Àvia Corema amb la Colla de Geganters de Maó, la Senyora Gargia i els membres de la Banda de Música de Maó sortiran del Pla de la Parròquia per anar cap al ja “quart peu” de la quaresma.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

www.youtube.com/gegantsmao

Segon peu de s'└via Corema

geganters-mao | 16 Marš, 2014 21:00

Ahir al matí la Geganta s’Àvia Corema novament va sortir al carrer, l’objectiu el de perdre el segon peu de la quaresma 2014.

El solet d’una primavera que, tot i que pràcticament no ha fet hivern, sempre és d’agrair en aquestes jornades de matins familiars, va fer que la gent que va sortir al carrer per a seguir l’esdeveniment fos multitud.

La plaça escollida per a la cerimònia va ser la Plaça Bastió, on poc després de les dotze del migdia ja es començaven a sentir els músics de la Banda de Música de Maó que anunciavem amb la seva arribada que amb ells també venia la Geganta de la Quaresma, portada com no podia ser d’altre manera per la Colla de Geganters de Maó i per la animadora la Senyora Garcia.

Com ve sent habitual, abans de l’acte de treure el peu a la geganta, és costum que la animadora engresqui durant una estona als més petits. La setmana pasada comentàvem que a la presència de la quaresma la va acompanyar la de una deposició també de mida gegant. Això és per que la cançó ens diu:

S’Àvia Corema

Peu petit

Caga en terra

I pixa al llit.

 

En el matí d’ahir amb el que ens vàrem trobar abans de la amputació de rigor, el peu de la geganta, és amb “un orinal ple d’arròs”, i és que la cançó ens diu:

S’Àvia Corema

Peu gros

Caga farina

I pixa arròs.

 

No oblidem que les lletres són populars i que no sempre en aquesta mena de tonades, les emanades per el poble lla el que es buscava era la poesia fina, si no precisament tot el contrari. Ja veurem que passa la setmana que ve, doncs la cançó segueix:

S’Àvia Corema

L’haruem de encalçar

Perquè va a missa

Sense pentinar.

  

 

El cas és que seguint amb el relat del que va ser ahir, un cop amb els més menuts ben engrescats, va arribar el moment de escollir un peu per a treurer-li a la geganta, aquest prèvia democràcia popular va ser el que porta la sabata esportiva, la bamba, que un fillet de entre el públic va ser l’encarregat de la amputació.

Amb la cerimònia acabada tota la comitiva va anar de tornada cap a l’ajuntament, on encara esperaven els arbres caramel·lers, que si no es reguen cada setmana podríem trobar que en la última setmana de quaresma els fruits no fossin els esperats, els caramels.

La setmana que ve a les dotze la sortida de l’Ajuntament i la plaça escollida per a la festa la Plaça el Príncep.

www.gegantsmao.menorca.es

www.youtube.com/gegantsmao

Les altres gegantes de la quaresma

geganters-mao | 11 Marš, 2014 16:03

En un mon que ja fa tants d’anys que volta, cada cop hi queden menys coses per a inventar. És així que en ocasions a partir d’una idea podem crear un projecte i que aquest en el seu desenvolupament gaudeixi de la màxima acceptació, enorgullint-nos del que hem creat. Pot succeir que un dia descobrim, que la mateixa idea ja l’havien tinguda altres persones abans i que dit projecte en algun altre lloc ja es ve desenvolupant des de fa un tems de manera similar.

La Geganta s’Àvia Corema de Maó i la tradició que en pocs anys en ha derivat arriba sobre una idea de la que va ser regidora de Festes de l’Ajuntament de Maó Cristina Garriga. La bona acceptació de la geganta prest seria coneguda fora de l’illa; des de l’altre banda del Mediterrani també prest ens arribarien notícies d’altres gegantes representatives de la Quaresma.

La primera la trobem a Rubí (Província de Barcelona) i és propietat de l’Esbart Dansaire. A la geganta se la coneix per a la Vella Quaresma, tot i que també te un nom propi que és el de “l’Esperanceta”. Al igual que la popular geganta de Maó destaca per tenir set peus, diferint però que en aquest cas la trobem acompanyant pels carrers del poble al seguici fúnebre de l’enterrament de la sardina.

A la població de Valls (Tarragona) va ser l’entitat Unió Anelles de la Flama la que a l’any 1988 presentà la seva Geganta de la Quaresma. Aquesta mai ha deixat de comparèixer a la Plaça durant el dimecres de cendra i la seva funció és la de tancar amb la seva presència el període de disbauxa carnavalera.

La geganta és una vella geperuda i antipàtica, que en una ma porta el característic bacallà i en l’altre un cistell amb verdura (que durant la quaresma vendrà a substituir a la carn) del que hi penja’n també set arengades.

Un cop a la plaça, la geganta, al ritme dels timbals, dona quaranta nou voltes sobre si mateixa, simbolitzant els dies que resten per l’acabament de la quaresma. Després queda exposada a les portes de l’Ajuntament, on sol rebre la visita de les escoles fins que és retirada amb la arribada del dissabte de glòria.

La geganta Serralavella d'ullastrell

 A la població d’ Ullastrell (província de Barcelona) des de l’any 1999 tenen la geganta Serralavella. A la figura no li falta ni el característic bacallà en una ma, tampoc un cistell, ni es set peus representatius de les set setmanes d’abstinència.

La geganta participa cada any en una celebració que porta el seu  mateix nom i que es celebra començant el quart dimecres de quaresma i fins el diumenge. La festa de la Serralavella és hereva d’una antiga tradició que consistia en una capta que feia la mainada que anava amb un cistell per les cases, per a dipositar-hi el que en podien recollir després d’haver-hi cantat la cançó de la Serralavella. Després amb una serra partien en dos un tronc, que simbòlicament representava la quaresma i que aquesta ja havia arribat a la seva meitat.

Avui amb la Serralavella convertida en geganta, durant la seva festa es segueix cantant la cançó:

 

Serra la vella un plat d’escudella,

Serra la velló un plat d’escudelló,

Serra la vella un plat d’escudella,

Serra la velló un plat d’escudelló.


Set setmanes de Quaresma,
només hem pogut menjar
arengades rovellades,
mongetes i bacallà.
 

Carnestoltes quinze voltes
i Nadal de mes en mes,
tots els dies fossin festa
la Quaresma mai vingués

Serradors que esteu serrant
el poble us està aclamant!

Buscarem per tot arreu,
tot allò que ens demaneu

Mestressa, porteu cansalada
que la serra està esmussada.

  

www.gegantsmao.menorca.es

s'└via Corema ja ha perdut un peu

geganters-mao | 09 Marš, 2014 15:19

Ahir migdia, un segon dissabte de març però totalment de primavera, la geganta s’Àvia Corema de Maó va perdre el primer dels set peus de la quaresma 2014.

Els geganters poc després de les onze i mitja ja estaven as Pla de la Parròquia preparant per a la jornada, que és el mateix que començar a estrènyer les faixes, que la quarema ahir era el dia que més pesava (a cada peu que se li lleva més lleugera va). Els músics de la Banda de Música de Maó també preparant els seus estris de feina, els instruments, afinant i repassant la tradicional partitura que no hi podia faltar. Una altre, que era nova, el primer cop que participava en la festa, tot i que els nervis no van fer acte de presència, va ser la animadora “la senyora Garcia”, que la anirem coneguent al llarg de les set setmanes.

Poc abans de les dotze hores un ambient familiar omplia la plaça, la dels pares amb els fillets que  no es volien perdre el que portaven quasi un any sense, la primera sortida de la Geganta de la quaresma. És així que en el moment en que els músics van engegar amb la melodia la geganta va alçar els faldons de terra i amb nou peus (contant els del geganter que hi va baix) va iniciar el camí cap a la Plaça del Carme.

La molta gent que poc abans havia pràcticament omplert la plaça per a veure-la sortir ara la seguia pels carrers del centre. Alguns fent palmes amb la música de la banda i altres, sobre tot els més petits que anaven a sobre de les espatlles dels pares, mirant tots els moviment i detalls de la comparsa, geganters, geganta, músics i la Sra. Garcia enfilant cap a la plaça escollida.

Un cop arribats al que havia de ser el centre neuràlgic de la festa la geganta va quedar plantada a la porta del mercat (antic convent carmelità) i la animadora pujà a la tarima des de on havia de engrescar als més petits.

Per primera vegada que en tinguem coneixement, una geganta, la de la quaresma de Maó, va “defecar”, o almenys és el que s’ens va indicar que havia aparegut en aquella plaça, la animadora va fer la broma sobre el tema i es va enfundar en uns plàstics per a recollir “el trofeu”. Les rialles dels més petits van ser les buscades i la broma va ser per recordar. Destacarem que la medalla apareguda era efectivament de mida gegant, propi de la presumpte responsable.

El moment més esperat estava per arribar i va ser quan per democràcia en  menut es va escollir que la sabata que havia de perdre aquell dia la geganta seria la que porta la sabata de sevillana. Un petit seguidor de s’Àvia Corema va ser qui li va treure, la va mostrar al públic i la festa així va conèixer un dels moments més importants. Ja sols quedava ara fer el camí a la inversa i regressar a l’Ajuntament.

És curiós i de destacar que en altres situacions quan s’anuncia que la festa ja ha acabat lo normal és que tot-hom cap a casa. En el cas d’ahir i com sol ser habitual, el públic va voler acompanyar a la geganta de nou fins a l’Ajuntament, veurer-le pujar les escales i instalar-se se nou, fins dissabte que be, al balcó endret de les cases consistorials.

També direm que del tot no estava acabada la festa, doncs encara faltava que algú regués els arbres caramel·lés, per que aquest en la última setmana de quaresma donin el fruit desitijat, caramels.

Podreu trobar més fotografies al perfil de facebook: gegants mao, menorca.

També els vídeos de S’Àvia Corema a www.youtube.com/gegantsmao .

I tot lo referent als gegants de Maó a. www.gegantsmao.menorca.es

La quaresma ja Ús arribada

geganters-mao | 04 Marš, 2014 22:35

Aquesta nit, passades les vuit i mitja la Geganta s’Àvia Corema de Maó ha arribat a la ciutat. Ha estat després de la incineració d’en Camestortes, el rei del Carnaval Maonès, quan la geganta ha fet entrada a la plaça i ha pujat als balcons de s’Ajuntament, des de on ja presideix la quaresma 2014.

S’Àvia Corema ha constituït en els últims anys un fenomen difícil de explicar. Ens referim a que a vegades estem dècades intentant entrar o mantenir algo i aquest algo mai acaba de resultar, mentre que en el cas de S’Àvia Corema ja des de el primer any l’èxit és constatable.

A part de les sortides de la geganta que són multitudinàries tots els dissabtes, l’èxit també el constata els comentaris dels pares, que ens conten com els seus fills canten la cançó, tenen la quaresma penjada de la nevera i esperen al dissabte per a veure quin peu li han tret a la geganta per a treure el mateix a la Corema de casa...

El grup de geganters celebrem l’èxit de la geganta, fent el que sabem i estimem, com a responsables dels gegants de la Ciutat de Maó també sóm els que treballem en la difusió del fet geganter a la ciutat. És curiós així que tots els anys arribats aquests dies alguna emissora de ràdio de fora de Menorca (avegades petites emisores locals) en programes sobre tradicions parlen sobre la nostre geganta i ens truquen per a saber algo més sobre aquesta tradició. També sorprèn veure com persones de la península que pot ser mai han estat a Menorca comparteixen en la xarxa la imatge de la geganta com un símbol de la època en la que entrem avui, i comprovar pels comentaris com la Geganta de la quaresma de Maó ja ha sortit de l’illa.

Físicament ho va fer, sortir de l’illa, fa pocs anys, quan a Granollers es va organitzar una trobada de gegants que portava per títol “els gegants singulars”, aquelles figures que per algun motiu destaquen i són singulars. S’Àvia Corema va ser una d’aquelles figures seleccionades que va desfilar juntament amb algunes altres poques, algunes vingudes fins i tot d’altres països del món.

En el cas d’el nano en Miquelet es Salero va passar algo similar, també des de els primers anys, però és que en el cas de la quaresma “sols porta nou anys entre nosaltre” i ja és part important i insubstituïble del nostre costumari com si en fes molts més.

Sols ens queda emplaçar-vos a tots pels dissabtes matí a les dotze del migdia enfront de l’Ajuntament. Aquest dissabte la geganta perdrà el primer peu a la Plaça del Carme, exercint de mestre de cerimònies la nova animadora per aquest any, la Senyora Garcia.

www.gegantsmao.menorca.es

S'└via Corema ja toca a sa porta

geganters-mao | 01 Marš, 2014 19:28

De la mateixa manera que no existiria dia de no arribar després la nit, poc sentit tindria el carnaval de no venir després els dies de quaresma.

Si be el carnaval és el temps de alegria i fins i tot desenfreno per antonomàsia, la quaresma ja no és com en un temps passat (tot i que cada un la pot viure d’acord a les seves creences). El fet és que a la abstinència i el recolliment d’en primer han donat pas a uns dissabtes de quaresma en els que la protagonista és la popular geganta que la representa, la Geganta s’Àvia Corema de Maó.

Aquest dimarts dia quatre, just acabat de llegir el testament del rei del carnaval maonès, en Camestortres, S’Àvia Corema farà entrada al Pla de la Parròquia per a instal·lar-se als balcons de l’Ajuntament i presidir la nova època en el costumari que ella mateixa ens porta.

Set setmanes dura la quaresma i set seran les sortides de la geganta, en les que en cada una d’elles perdrà u n peu, exercint així de calendari per a calcular les setmanes que quedaran per a arribar a pasqua.

Els geganters maonesos ultimem els preparatius, els músics ja afinen els seus instruments i la nova animadora per a enguany la “senyora Garcia” ja està a punt, tots amb la mateixa il·lusió per a continuar amb la tradició.

Aquest dimarts damunt les vuit de la tarda al pla de la parròquia “arriba s’Àvia Corema”.

www.gegantsmao.menorca.es

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS