Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Els Gegants de Menorca celebren el 60Ŕ aniversari d'en Llorenš i na EulÓlia.

geganters-mao | 29 Abril, 2014 15:06

El passat dissabte va tenir lloc a Alaior la festa del 60è aniversari de la arribada d’en Llorenç i na Eulàlia al poble. Ja feia dies que les diferents agrupacions geganteres que hi havíem de prendre part ho anàvem anunciant, publicant les primeres fotografies dels gegants ja a Alaior a punt per a la commemoració, publicant reportatges sobre la història de la parella gegantina que estava de aniversari i sobre tot engrescant a tot-hom a passar un dissabte matí en companyia de les grans figures de l’illa.

Abans de iniciar la crònica hem de recalcar que erròniament en alguns medis la festa es va anunciar com a III Trobada Insular de Gegants. Aquesta no podia ser, doncs la III Trobada insular de Gegants de fet es va fer a l’any 1994 a Maó, arribant-se a celebrar de trobades insulars vuit de consecutives entre els anys 1992 i 1999. La festa d’ahir si be va consistir en una trobada de la majoria dels Gegants de Menorca no podia ser en absolut la que feia tres, pot ser aniria més en la línia de quan a l’any 2009 es va commemorar el 75è aniversari de la arribada d’en Tomeu i na Guida a Maó, en la que hi van participar també tots els Gegants Menorquins.

El cas és que una gran festa és la va anunciar i això és el que va haver ahir al poble d’Alaior. la primera fotografia que ens va arribar va ser poc abans del començament de la festa en la que les figures que hi havien de prendre part esperaven a l’antic convent de Sant Diego a que es dones el “sus” i aquestes sortissin al carrer a ballar.

Les figures que havien arribat a Alaior per a prendre part en l’esdeveniment eren el Gegant Yurca, de la Colla de Geganters que porta el mateix nom del gegant; l’Avi Perico i s’Àvia Agadet i n’Abu Omar i na Nura representant al poble de Llucmaçanes; Els Gegants d’es Castell en Jaume i na Roser i també els gegantons en Xec Calvet i en Hommer i na Lisa Simpson; els Gegants de Sant Lluís en Martí i na María; els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida; els Gegants d’es Mercadal en Martí i na María i com no podia ser d’una altre manera no hi van faltar els amfitrions en Llorenç i na Eulàlia i en Xoroi i sa Fadrina de Biniadris de Alaior. Com a sorpresa de última hora fins i tot vam poder comptar amb la presència d’en Joan i en Josep, dos gegantons d’en David, un fillet d’Alaior, que va voler compartir amb els seus gegants data tan senyalada.

Festa 60 aniversari dels Gegants d'Alaior en Llorenç i na Eulàlia. amb la participacio dels Gegants de Maó, Gegant Yurca, Gegants de Llucmaçanes, Gegants d'es Castell, Gegants de Sant LLuís, Gegants de Mercadal i els amfitrions els Gegants d'Alaior. la Música va ser la de la Banda de Tambors i Cornetes d'Alaior i la dels grups de grallers.

Festa 60 aniversari dels Gegants d'Alaior en Llorenç i na Eulàlia. amb la participacio dels Gegants de Maó, Gegant Yurca, Gegants de Llucmaçanes, Gegants d'es Castell, Gegants de Sant LLuís, Gegants de Mercadal i els amfitrions els Gegants d'Alaior. la Música va ser la de la Banda de Tambors i Cornetes d'Alaior i la dels grups de grallers.

El cas és que a les dotze del migdia totes les figures ja estaven a punt per a la passejada pel poble. Abans d’arribar el moment, les agrupacions geganteres participants es van començar a estrènyer les faixes i a treure els gegants al carrer. Cada agrupació aniria traient els gegants dels que en són responsables i també va ser necessari que algunes es fessin càrrec de figures que en el dia d’avui no compten amb portadors fitxes, com és el cas dels Gegants d’es Castell o els Gegants de Sant Lluís. Com la festa pretenia ajuntar a tots els gegants de l’illa simplement els geganters d’altres pobles van ballar aquestes figures.

La música aniria a càrrec de la Banda de Tambors i Cornetes d’Alaior i també se escoltarien els sons populars de les gralles, en aquest cas les d’Es Castell i del propi poble d’Alaior. 

La volta va ser pels carrers més cèntrics del poble, aquesta no va durar en excés, doncs el moment més important de fet era el de la arribada i balls finals a la Plaça Constitució de totes les figures. Els amfitrions els esperaven a la entrada de la plaça i cada un dels gegants convidats va poder saludar a n’en Llorenç i na Eulàlia, que a tots van agrair la asistencia en un dia tan important.

Un cop amb totes les figures a la plaça va ser aquest el moment en que es van poder fer les fotografies que les diferents agrupacions hem anat penjant al facebock, de tots els gegants a la plaça, fent un semicercle i les deferents parelles ballant al mig.

Festa 60 aniversari dels Gegants d'Alaior en Llorenç i na Eulàlia. amb la participacio dels Gegants de Maó, Gegant Yurca, Gegants de Llucmaçanes, Gegants d'es Castell, Gegants de Sant LLuís, Gegants de Mercadal i els amfitrions els Gegants d'Alaior. la Música va ser la de la Banda de Tambors i Cornetes d'Alaior i la dels grups de grallers.

Arribant al punt d’aquesta ballada final a la plaça ens ve a la memòria la altre fotografia, la de la II Trobada insular de l’any 1993, celebrada a Alaior, en que ajuntant tots els gegants de l’illa eren molts menys dels que existeixen en la actualitat i en la que el mon geganter existent avui encara s’estava gestant. la colla de Geganters maonesa feia poc havia agafat el relleu als antics portadors de gegants de l’Illa i era qui s’encarregava de ballar la majoria de Gegants Menorquins i per aquell dia en concret es presentava la Colla de Geganters d’Alaior. Ahir a la plaça van ser molts els gegants i també molts els que van fer possible l’event, entre geganteres i músics; pot ser seria interessant examinant les fotografies contar quans vam ser ahir a la festa dels Gegants d’Alaior.

Com que el ser geganter consisteix en dues coses, la primera la de custodiar i ballar les enormes figures i la segona la de fer pinya, fer colla, això és el que es va fer un cop fet l’últim ball i anat a estotjar les figures. fer colla, fer pinya, també es trobar-se tots els grups en una paella per a celebrar el que s’havia fet aquell dia i sobre tot que en  Llorenç i na Eulàlia ja fa 60 anys que són a Alaior. per molts anys!

 

 Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els videos a www.youtube.com/gegantsmao més fotografies al nostre perfil de facebook: Gegants de Maó Menorca.

la casa on les il·lusions són gegants és:  http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

 

 

Aquest dissabte Ús la Festa 60Ŕ aniversari dels Gegants en Llorenš i na EulÓlia d'Alaior

geganters-mao | 21 Abril, 2014 20:50

La primera noticia que s’ en te d’ una parella de gegants passejant pels carrers d’ Alaior ens porta a l’ any 1945, Data en la que els Gegants de Maó, en Tomeu i na Guida, a petició del consistori alaiorenc farien una visita a les Festes de Sant Llorenç d’ aquell any. Direm que en aquella època la parella gegantina de la ciutat de Llevant era fins el moment la única existent a l’ illa i que aquesta en la seva visita a Alaior van sortir en el dissabte de Sant Llorenç i també en matí del  dia principal, tal i com ja ho feien a la seva ciutat.

Tot i que la primera experiència amb gegants dins les Festes de Sant Llorenç va ser tot un èxit, encara haurien de passar alguns anys mes per que l’ Ajuntament d’ Alaior decidís incorporar definitivament a aquesta mena de figures  a les seves festes patronals. Això succeiria a l’ any 1954.

La història ens parla de l’ estiu d’ aquell mateix any, de quan el consistori alaiorenc es va posar en contacte amb la barcelonina El Ingenio (La mateixa casa que ja havia creat als Gegants de Maó), per a sol·licitar informació sobre una parella de gegants, en concret d’una parella de pagesos menorquins vestits a l’antiga, o també sense vestir.

Davant la manca de temps per  a poder fer front a la comanda, doncs Sant Llorenç ja era ben a prop, la única solució que va poder donar la casa era la de enviar una parella ben polida que tenien al magatzem, que segons el fabricant era del millor que s’ estava fent en aquell moment en gegants. El tracte es tancaria amb la quantitat de 4832,20 pessetes que inclogué als dos gegants sense vestir més sis cap-grossos. D’ aquesta manera la vestimenta de menorquí antic ja va ser feta al mateix poble d’ Alaior.

Els gegants en Llorenç i na Eulalia d' Alaior, Menorca.

Aquella parella de gegants des de aquell any 1954 i fins avui ja mai ha faltat a la seva cita amb les Festes de Sant Llorenç. Els noms que algun dia s’ els hi van posar van ser els de Llorenç i Eulàlia, en honor del patró del poble i de la església principal.

Com totes les figures gegantines que anirien arribant a l’ illa en un principi els Gegants d’ Alaior van ser portats per a persones contractades per a la ocasió. Ja seria al poc de començada la dècada dels noranta quan es crearia la primera Colla de Geganters al poble.

Han passat molts d’anys de l’inici d’aquesta història que acabem de resumir, seixanta en concret. Que aquest dissabte matí no hi falti ningú a Alaior, que serà  la FESTA 60è ANIVERSARI DELS GEGANTS EN LLORENÇ I NA EULALIA. En tomeu i na Guida també  hi seran, com la resta de Gegants de Menorca, la festa serà gegant i unes figures com les que estan d’aniversari es mereixen que la plaça aquest dissabte quedi petita per la molta gent que els felicitarà. Aquest dissabte tot-hom cap a Alaior.

www.gegantsmao.menorca.es 

www.youtube.com/gegantsmao 

la casa on les il·lusions són gegants és: http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

 

L'˙ltim peu de s'└via Corema i els arbres caramelĚlers

geganters-mao | 17 Abril, 2014 21:58

Moltes vegades ens agrada, a les persones que treballen en la cultura popular, quan organitzem o participem en un acte el resaltar-ho amb frases grandiloqüents, això sol ser fruit de la il·lusió invertida en el mateix que fa que ens sembli gran el que hem fet, com les il·lusions depositades. Però és que en la festa acomiadament de S’Àvia Corema d'ahir capvespre el titular és el que és: “El pla de la Parròquia de Maó estava a vessar de gent”.

Ja feia alguns dies que s’anunciava,  s’Àvia anava coixa i havia de perdre l’últim peu i per una altre banda, els arbres caramel·lers ja eren plens dels seus fruits.

la geganta s'avia corema de mao amb la colla de geganters de Maó i la Senyora Garcia, la animadora de la quaresma 2014.

Poc abans de les sis de la tarda els membres del grup de Geganters de Maó ja eren a la Plaça per a baixar a s’Àvia Corema per últim cop de l’Ajuntament per aquest any 2014. Els membres de la Xaranga de la Banda de Música de Maó també estaven a punt, els instruments ben afinats, i una petita volta de la geganta i la música pel centre de Maó va encetar la festa.

Un cop de tornada al pla de la parròquia, direm que molts van ser els que van seguir el passacarrers, com també molts els que esperaven la geganta a sa plaça, ja podia començar, o continuar la festa. En aquesta ocasió  no va fer falta que els petits escolliguessin quin peu havia que treure a la geganta, doncs del que es tractava era de treure l’únic que li quedava. La Senyora Garcia va engrescar de dalt de tot i un cop feta la obligada comèdia la geganta va quedar coixa del tot.

Des de fa alguns anys la festa de l’últim peu de la quaresma compta també amb l’al·licient de que és el dia en que es recolleixien els fruits dels arbres caramel·lers,  regats durant les set setmanes i que a punt d’entrar en la setmana santa sols podien donar com a fruit els tradicionals caramels.

Fent un apunt sobre la tradició dels caramels de setmana santa, es conta que aquests  representarien el que hi ha un cop despresos de l’envoltori, fent el paral·lelisme amb la representació de la resurrecció, quan l’anima surt també del seu envoltori que és el cos. Apuntarem també que de igual manera que per Nadal les empreses és costum regalar el lot als treballadors en la part de ponent per setmana santa és costum regalar l’empresari un lot de caramels a cada un dels empleats.

la geganta s'avia corema de mao amb la colla de geganters de Maó i la Senyora Garcia, la animadora de la quaresma 2014.

Tornant al tema que ens ocupa, cada any la quaresma s’ens fa més curta (contradicció però real) i un cop acaba la festa gran ja sols quedava fer la fotografia de grup dels geganters amb la Senyora Gargia, com a record d’aquest novè any de s’Avia Corema, que avui ja sembla que la hem tingut sempre entre nosaltres.

La quaresma és acabada, setmana santa ja és començada i el mon gegant de Menorca ja està escaufant  motors per a en pocs dies celebrar tots junts el 60è aniversari dels Gegants d’Alaior. Altres de grosses s’en preparen per aquest estiu que arriba i que des de aquest mateix medi anirem informant.

www.gegantsmao.menorca.es

www.youtube.com/gegantsmao

la casa on les il·lusions són gegants és.  http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

 

En Tomeu i na Guida "fan escola"

geganters-mao | 15 Abril, 2014 21:58

Fa molts i molts d’anys un dia d’agost en Tomeu i na Guida van visitar el poble d’Alaior, doncs aquella població encara no tenia gegants i els dos maonesos d’altura van anar-hi per a participar en els Festes de Sant Llorenç i mostrar a la població veïna el que eren els gegants.

 La cosa agradà i pocs anys després en Llorenç i na Eulàlia feien arribada al poble, per a ser els Gegants d’Alaior. De dita arribada enguany en fa seixanta anys, cosa en poques setmanes es celebrarà de dalt de tot, faran d’amfitrions els Gegants d’Alaior i a part de participar en la festa com a convidats en Tomeu i na Guida també ho faran tota la resta de gegants de Menorca que un cop “creada escola” van començar a arribar també a altres poblacions menorquines.

Avui el fet de tenir gegants a moltes poblacions de l’illa és ja un fet ja normal, fent de la seva presència un acte tradicional més de les fetes patronals. Fa dues dècades van aparèixer els grups de geganters de la manera que els coneixem avui i el mon dels gegants va començar a experimentar una evolució que arriba fins al dia d’avui.

Ja fa alguns anys que a la entitat gegantera de la Ciutat de Maó es va voler explicar que era tot aquest mon gegant, els dels geganters, que representaven els gegants i quina era la tasca dels geganters. Es va decidir fer-ho com quan es vol ensenyar algo a algú “fent escola”.

els colegis participen en la activitat del tallers de gegants organitzat per la Colla de Geganters de Maó.

els colegis participen en la activitat del tallers de gegants organitzat per la Colla de Geganters de Maó.

Es va iniciar un projecte que era el de anar els geganters per les aules dels col·legis a donar “una classe de gegants” i també convidar als col·legis a visitar la casa on els gegants romanen quan no estan a les festes. El projecte era arriscat doncs al no existir cap precedent conegut a la nostre illa de que els fillets anessin a veure els gegants i aquests no ballessin, no es sabia els més petits com podien reaccionar, però ja des de el primer any l’exit i l’entusiasme dels més petits va ser majúscul; disfrutant de dalt de tot escoltant la història dels gegants, com estan fets, el seu manteniment, el per que d’aquests a les nostres festes i tot un seguit de coses que no es poden aprendre únicament veient-los durant un passacarrers. No hi falta en la activitat que els fillets es pintin en el mateix local una màscara de en Miquelet es Salero i com no la fotografia final de tota la classe amb els emblemàtics personatges de la ciutat.

Aquestes últimes setmanes han estat fins a quatre els col·legis que han participat en el projecte dels Gegants a la escola. Els col·legis han estat Fontiroig, Tramuntana, Mare de Deu del Carme i la escoleta Els Passarells. Fins a final de curs ja està programada la activitat amb alguns col·legis més fent que en la edició d’enguany siguin prop d’una dotzena les escoles que hauran participat en els tallers.

Recordem que altres activitats similars que també s’han dut a terme des del grup de Geganters de Maó han estat alguns anys les jornades de portes obertes dirigides al la població en general o la visita de grups organitzats a la seu dels geganters per a escoltar sobre els gegants i les nostres festes.

els colegis participen en la activitat del tallers de gegants organitzat per la Colla de Geganters de Maó.

www.gegantsmao.menorca.es

la casa on les il·lusions són gegants és:  http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

 

La Quaresma visita la ResidŔncia GeriÓtrica

geganters-mao | 07 Abril, 2014 21:11

La quaresma avança a passes de gegant, mai més ben dit, i si be hauria de fer menys via a mida que menys peus te la geganta, la sensació és la de que avança ràpid i ja són unes quantes les setmanes que portem amb la Vella Quaresma per les places de Maó.  Pot ser sigui per haver estat la popular geganta testimoni des de la balconada de s’Ajuntament del canvi d’estació i de climatologia des de que va arribar el dia 4 de març fins avui amb la primavera ja assentada.

En la jornada d’aquest dissabte la quaresma va visitar la Residència Geriàtrica, en la que quedant-se en els jardins, va perdre el quint peu. La novetat en aquest cas seria que a una legió de gent menuda que invariablement l’acompanyen en totes les seves sortides, en aquesta ocasió també la van seguir els residents del centre.

Molt al contrari del que ens contaria la tradició, La nostre s’Àvia Corema no és en absolut lletja ni antipàtica, motiu pel que sempre amb els que fa més bo és amb els més petits, tot i així també te grans amistats entre els de la seva edat, motiu pel que  a la residència geriàtrica no sols hi va trobar gent coneguda si no que fins i tot van ser els de “la seva quinta” qui van protagonitzar la lleva del peu. L’escolli’t la espardenya eivissenca.

la geganta s'Àvia Corema de Maó, Menorca. acompanyada dels membres de la Banda de Música de Maó i la Colla de Geganters de Maó.

Aquesta setmana la animadora ens va representar la glosa de la cançó: S’Àvia Corema, volta per dins Maó, i a ses fietes, fa un retgiró; i el que no sabem la setmana que ve “quin serà el desenllaç”, doncs:

S’Àvia Corema

Amb un bacallà,

Si li fas un mom

T’encalçarà.

 

Por en tenim els geganters del que ens faixi fer la Senyora Garcia i per a saber si haurem de còrrec ens ens trobarem a la  hora de sempre al pla de la Parròquia per anar a la Plaça Colon.

 

 

Podeu visitar també: www.gegantsmao.menorca.es

els videos dels gegants de Maó a: www.youtube.com/gegantsmao

la casa on les il·lusions són gegants és:  http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

La web dels Gegants de Maˇ ha estat actualitzada i renovada

geganters-mao | 03 Abril, 2014 21:13

La web dels gegants de Maó www.gegantsmao.menorca.es fa pocs dies ha estat actualitzada amb una nova aparença, nous continguts i més informació, història i fotografies dels Gegants de la Ciutat de Maó en Tomeu i na Guida.

Dins les novetats que hi trobarem la primera és una nova presentació en la pantalla principal. Altres són a l’apartat “coneix els gegants” la incorporació de la comparsa dels tres Reis Mags Gegants, que després de varis anys de treball en el taller de la colla el passat cinc de gener van ser presentats a la ciutat. A l’apartat “activitats gegants” hi trobem el més important fet durant el passat any 2013 i també noves fotografies de totes les figures i continguts renovats.

Un apartat que constitueix novetat i que per la importància del seu contingut mereixia aparèixer a la web es el de “La casa de les il·lusions gegants”, és aquest un link on hi trobem el treball fet en els últims vint anys (es diu ràpid, 20 anys) en el taller de creació i restauració de figures gegantines amb que compta la Colla de Geganters de Maó. En dit taller és on s’arrangen i es restauren els gegants de la ciutat i també altres figures gegantines de l’illa quan ho requereixen i també on han nascut figures avui tan estimades com pot ser el nano en Miquelet es Salero.

Us convidem així a no perdre detall de la nova web dels Gegants de Maó www.gegantsmao.menorca.es , a entrar en totes les seves seccions i a gaudir d’un mon gegant.

pagina web gegants mao menorca

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS