Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Els Gegants de Maˇ a la festa dels "90 anys i mÚs"

geganters-mao | 31 Maig, 2014 21:22

Aquesta tarda els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, els Gegants de Sa Casa d’es Poble en Pere i na Gràcia i el nano en Miquelet es Salero han visitat la Residència Geriàtrica del C.I.M. de Maó, han pres part a la festa dels “90 anys i més”, dedica a les persones que ja han superat aquesta edat.

Els geganters com de costum s’han trobat poc abans de les cinc a la seu de la entitat gegantera, la que ens agrada anomenar “la casa dels gegants”, i mentre uns anaven traient les figures al carrer altres s’acabaven d’estrènyer les faixes, mentre alguns altres agafaven varies ampolles d’aigua pel camí, doncs la tarda tot i no ser plenament d’estiu permetia que els portadors de gegants poguessin passar suficient calor.

Passades les cinc els geganters ja eren a la porta de la Residència, cal dir que la seu de la Colla de Geganters de Maó i la Residència Geriàtrica estan al mateix carrer, i al començar a sonar la música al jardí del centre en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero han fet la seva més que alegre arribada. Enfront de l’edifici principal ja esperaven asseguts els residents i molts dels seus familiars, que han rebut a les enormes figures picant de mans.

gegants de mao en tomeu i na guida 

 

Uns primers balls han encetat la festa, primer tots els gegants junts, després per parelles... .El president de la Entitat Gegantera Xiscu Mora ha pres la paraula per a presentar la participació dels geganters a l’acte i també la ha cedit al membre del Grup Miquel Villalonga, persona responsable en el grup del taller de construcció i restauració de gegants. Aquest ha explicat el projecte que s’ha duit a terme aquest hivern i primavera el centre geriàtric en el que els dissabtes a la tarda s’hi ha organitzat un taller on s’ha ensenyat als residents els materials i com es construeixen els gegants i en el que els mateixos residents han anat creant ells mateixos amb la ajuda del monitor una comparsa de capgrossos.

El moment més emotiu ha estat quan les mateixes autoritats han obsequiat a cada un dels majors que havien ja superat els 90 anys amb un ramell, símbol de  vida. Però una festa d’aniversari no podia acabar sense lo principal, el pastís que els mateixos que estaven de enhorabona han bufat les seves espelmes. Acte seguit tots hem pogut menjar el pastís que ha servit per agafar energies i seguir amb la última part de la festa.

Uns pocs balls de gegants han donat per acabada la festa i la mateixa música que els havia rebut ha servit d’acomiadament mentre les enormes figures sortien del recinte camí de casa.

Ara en Tomeu i na Guida dormen, a casa seva, i descansen, doncs en pocs dies adelantarem un  nou esdeveniment en el que prendran part els principals Gegants de Menorca, la festa del 50 aniversari dels Gegants d’es Castell en Jaume i na Roser que tindrà lloc el proper dissabte. En breu informarem.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao i les fotos al nostre perfil de facebook "gegants de mao menorca".

vista també la casa on les il·lusions són gegants: http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es

 

El ram de flors de na Guida en el Maˇ + Flors 2014.

geganters-mao | 19 Maig, 2014 22:37

El passat dissabte va ser matí de gegants. A Maó es celebraven les jornades del Maó + Flors i en Tomeu i na Guida estaven convocats.

Ja fa uns anys que en un dels cap de setmanes de maig a la nostre ciutat es celebren les jornades que consisteixen en adornar els edificis públics, els escaparats, les façanes, la ciutat sencera amb flors, que s’acompanya de tot un seguit d’activitats de les més diverses però que es tenen de relacionar d’alguna manera amb els elements florals. És d’aquesta manera que en el primer any ja hi van participar els gegants, que per a la ocasió lluirien tots ells algun element floral a la solapa i en el cas de la Geganta de Maó na Guida el que portaria seria un magnífic ram de flors confeccionat per a la ocasió. El cas és que la entrega del ram de flors a la geganta en molt pocs anys s’ha convertit en un dels moments més esperat i que dona contingut a la presència de les figures gegantines en la activitat i a la passejada posterior que fan pels carrers del centre de la ciutat.

És així que a les 11’45 h d’un matí totalment primaveral en Tomeu i na Guida els Gegants de Maó, en Pere i na Gràcia els gegants de sa Casa d’es Poble de Maó i en Miquelet es Salero ja estaven enfront de les escales de l’edifici principal de la ciutat esperant el moment. Les primeres autoritats de la ciutat van ser les encarregades d’engalanar les figures, deixant per lo darrer a na Guida, a la que la Alcaldesa de Maó  la Sra. Agueda Reinés, que fins i tot va comptar amb un petit ajudant, va entregar un impresionant ram de flors que li posar a la ma. La Geganta orgullosa al moment es va girar i mostrant l’obsequi al públic els aplaudiments d’aquest provocarien les primeres notes de la Xaranga de la Banda de Música de Maó i l’inici del passa carrers.

Els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, els gegants de Sa Casa d'es Poble en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero durant el passacarrers del Maó + Flors. 

 Els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, els gegants de Sa Casa d'es Poble en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero durant el passacarrers del Maó + Flors.

La passejada ja seria pels carrers del centre, en el que els gegants comprovarien des de la seva alçada com la ciutat estava realment florida per a la ocasió.

No va ser poca la gent que va voler seguir a les grans figures en la seva desfilada i fins i tot alguns les van voler acompanyar fins a la seva casa en el moment d’anar cap el retiro, per a veure com els geganters les tombaven i les entraven a la seu de la entitat on molt possiblement na Guida devia posar el ram en remull per així poder-lo conservar frest i aixerit el màxim de temps possible.

Guida: Tomeu, mira quin ram que m’han regalat més guapo, aquella senyora tan agradosa que estava a ses escales de s’Ajuntament. Tu ja fa molts d’anys que no tens cap detall així amb jo...

Tomeu: però Guideta mona, després de 80 anys que fa que estem junts...

Guida: homos!!!

 

 

Per a mès informació dels Gengants de Máo visita: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao.

la casa on les il·lusions són gegants és:  http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

 

 

Aquest dissabte Ús el Maˇ + Flors

geganters-mao | 14 Maig, 2014 20:46

Aquest cap de setmana és el del Maó + Flors, la activitat que en pocs anys s’ha fet un lloc en el calendari festiu de la Ciutat de Llevant. Durant el dissabte i el diumenge la ciutat despertarà adornada amb els elements representatius del mes de maig i es complementaran amb tot un seguit d’activitats com exposicions, concerts i també passacarrers.

Sobre el tema que ocupa el present blog, al matí del dissabte a les 11,45 la geganta de Maó na Guida rebrà de les autoritats el ram de flors a les mateixes escales de l’Ajuntament, el mateix que després lluirà durant el passa carrers que faran els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, els Gegants de sa Casa d’es Poble de Maó en Pere i na Gràcia i també en Miquelet es Salero. La música en el passa carrers anirà a càrrec de la Xaranga de la Banda de Música de Maó.

El cas és que l’acte de entrega del ram de flors a la geganta en el primer any de la activitat va sorgir com una manera de rellenar la novetat, però en poc temps es va descobrir que podia ser un acte polit, propi de la estació, relacionant-le així amb la emblemàtica gran figura de la ciutat. L’acte és sencill, però en els últims anys ja no sorprèn el trobar com la gent s’apropa a les escales per a veure el moment en que se li posa el ram a les mans i no falten tampoc els aplaudiments un cop na Guida ja es gira a la plaça per a mostrar l’obsequi. 

gegants de mao en tomeu i na guida  gegants de sa casa d'es poble en Pere i na Gràcia  En Miquelet es Salero  Ballant durant la activitat Maó + Flors 2014

Les tradicions són així, existeixen actes en els que s’invertèixen grans esforços en fer que existeixen mentre que altres de manera quasi esporàdica en pocs anys ja formen part del costumari i prest ja no recordem des de quan (com ja hem comentat en altres ocasions algo similar passa amb la geganta S’Àvia Corema).

És així que a les 11,45 h d’aquest dissabte a les escales de l’Ajuntament serà la entrega del ram de flors a la geganta i a les 12,00 h el passa carrers pel centre de la ciutat.

Així serà i així ho comentarem en aquest mateix medi.

Per a més informació dels gegants de Maó: www.gegantsmao.menorca.es

 

podeu visitar també la casa on les il·lusions són gegants:  http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

 

El mes de les Flors

geganters-mao | 06 Maig, 2014 20:36

Com cada mes transcribim en aquest medi el mateix article d'investigació sobre la cultura popular que també publiquem en la revista insular "útil". En la revista d'aquest mes parlem del mes de maig, ampli en tradicions florals, per lo que conegut també com el mes de les flors.

 

Des de fa alguns anys, amb la arribada de la primavera, es celebren a Maó les jornades anomenades Maó + Flors, que constitueixen tot un seguit d’activitats dedicades a l’art floral en les més diverses expressions.

Tot i que les jornades no fa ni una dècada que es celebren destaquen per la àmplia participació ciutadana i també, per ser al llarg de l’any una de les poques que no compten amb cap mena de component religiós.

No són poques les poblacions a rel de l’estat que, en el moment del cicle de la natura en que aquesta renaix, li dediquen festes utilitzant les flors com a símbol de la estació. També, coincidint la primavera amb la festivitat del Corpus, són populars les manifestacions florals que en diferents poblacions es preparen per a rebre el pas de la processó. Destaquen les catifes de flors, que són autèntiques obres d’art creades al terra del mateix carrer i en les que amb l’aromàtic component es dibuixen les més diverses representacions. Aquestes catifes són preparades bastants dies abans del pas del seguici, fent que els carrers de la població imitin a la natura (tot i que en alguns llocs ja s’utilitzen també flors de paper).

Algunes poblacions que en són ben populars per la elaboració de les catifes de flors són La Garriga (Vallès Oriental), on en el Diumenge del Corpus, un cop passada la processó, s’organitzen autèntiques batalles florals en les que els més petits són els encarregats de desmuntar en pocs minuts les obres creades a peu de carrer; o també Sitges, on les catifes són elaborades únicament amb clavells, que decoren també balcons i diferents racons de la població i que per la seva bellesa la festivitat del Corpus de Sitges és declarada com a d’Interès Turístic Nacional.

Conservant un origen ancestral, anterior al cristianisme, de la celebració de la arribada de la primavera fent us dels motius florals, trobem la celebració de “Los Mayos”, present encara a diferents poblacions de la Península Ibérica.

Els pobles més antics ja exaltaven la arribada de la estació de les flors, com el final d’un cicle i el renàixer d’una natura a la que li rendien culte. En la festa de Los Mayos, els joves del poble en la matinada planten al mig de la plaça “el mayo”, que és un tronc d’arbre ben alt, que ancestralment tindria un símbol fàl·lic (la primavera ha sigut sempre símbol de fecunditat) i també de connexió de la terra amb el cel. El tronc moltes vegades és decorat amb les també representatives flors.

En les antigues cerimònies es dansava i cantava en torn de l’arbre de maig com a ofrena a la deessa mare, la natura, per assegurar una bona collita o el que és el mateix la fecunditat que representa la estació. En la celebració de Los Mayos, on es segueix celebrant , els joves del poble canten a les jovenetes, que els reben ornamentades amb motius florals i esperant d’elles el mateix que es demanava antigament a la natura.

La església catòlica, en algun moment i com ja havia fet amb altres celebracions paganes, va voler assimilar la celebració reconvertint-la en la Fiesta de la Cruz de Mayo; fent que els càntics fossin a la Mare de Déu.

En el cas de l’illa de Menorca, tot i no conèixer cap precedent d’aquesta mena de celebracions, mai han faltat coincidint amb la arribada de la primavera les exposicions de ramells i flors organitzades per les entitats.

 

 

visita també: www.gegantsmao.menorca.es 

la casa on les il·lusions són gegants: http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

 

 

 

 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS