Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

En Miquelet es Salero tindrÓ una amigueta

geganters-mao | 26 Juny, 2014 14:11

En Miquelet es Salero d’aquí a pocs dies complirà els 14 anys, que tot i no ser tota una vida, ni tan sols molts anys; és aquella edat en que els joves ja volen anar a ses festes amb els amics. Prou fillets hem conegut que tenint un desespero per anar amb els gegants en fer aquesta edat un dia els deixem de veure. De fet en Tomeu i na Guida, els seus tutors legals, ja l’any passat ben qualque dia el van haver d’estirar per que no faltés a les actuacions.

En Miquelet es Salero ja és un al·lot gros (o almenys ell s’hi sent) i ja vol anar a ses festes sol, o més ben dit amb els amics, o millor encara “amb una amigueta”.

El projecte de la amigueta d’en Miquelet es Salero és conjunt entre la Colla de Geganters de Maó i la Residència geriàtrica del C.I.M. a Maó. Aquest consisteix en la construcció d’una gegantona, la que acompanyarà en totes les actuacions a n’en Miquelet es Salero.

 

La tasca, en la seva primera fase, es va iniciar el passat mes de març. La persona responsable de la seva creació és la  mateixa que ja porta dues dècades fent el manteniment dels Gegants de Maó i també d’ altres figures gegantines de l’illa; però en aquest cas es pretén que també hi participin en la seva construcció els mateixos habitants de la Residència, que ja han començat a ajudar al constructor, tan en l’assessorament de com volen que sigui la seva geganta com en la pràctica, treballant conjuntament al seu costat.

Un cop acabada, la nova figura medirà 215 Cm i no superarà els 12 kilos de pes, doncs serà per a ser portada per fillets d’entre 7, 8... anys. Representarà a una filleta de la mateixa edat d’en Miquelet però ben moderneta i amb una vestimenta actual com la que porten les jovenetes avui.

La amigueta d’en Miquelet es Salero serà propitat de la Residència Geriàtrica, a la que representarà en totes les seves sortides al carrer, de fet de manera simbòlica serà la neta de tots els residents al centre.

 

En la fase d’aquest any s’ha treballat en la construcció del bust. Principalment la tasca s’ha fet al taller del constructor Miquel Villalonga de Maó, però els dissabtes a la tarda la tasca s’ha anat traslladant al saló de la Residència Geriàtrica on les seves residents han pogut en estones ajudar tan en el modelat del fang com en el rellenament dels motlles d’escaiola i fins i tot ja han donat una primera imprimació de pintura. Ha estat així que una de les activitats del centre aquesta primavera ha consistit en veure com es fa un gegant a l’hora que també poder participar de la seva construcció.

En aquests moments la tasca està parada, doncs l’estiu no és temps de fer gegants, si no de ballar-los, i passat l’estiu ja es culminarà la tasca, amb la creació del tronc, braços i mans, les estructures de fusta i els vestits, dels que les mateixes residents a la Residència ja estan parlant de colors i formes que elles mateixes lis donaran.

La amigueta d’en Miquelet es Salero es pretén que pugui ser presentada durant la primavera del proper any 2015, de moment sols es un projecte que ja és començat i del que ja se n’està parlant.

 

més informació a: http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es

Un taller de Gegants a la ResidŔncia GeriÓtrica de Maˇ

geganters-mao | 22 Juny, 2014 12:52

Moltes vegades escoltem dir que els gegants són coses per al·lots, pels més petits. El cert és que a n’aquests els entusiasma, volten tota la ciutat darrera ells, durant tot l’any esperen les Festes de la Mare de Déu de Gràcia per a poder veure a n’en Tomeu i na Guida, els Gegants de Maó, contemplar els altres gegants de Menorca i la novetat de cada any, les figures gegantines que arriben de fora de l’illa per a fer les festes amb nosaltres. Tot i així també sempre hem defensat que aquelles dues enormes figures de cartró i fusta, que ja porten vuitanta anys entre nosaltres, són molt més, són un patrimoni de la ciutat, independentment de la edat de cada un dels que els contempla.

Fem aquesta introducció a l’article d’avui en el que comentarem el taller que s’ha duït a terme a la Residència Geriàtrica del C.I.M, en el que els residents, tots ells perteneixents a la “segona infància” han compartit amb els monitors de la Colla deGeganters de Maó. La experiència ha estat enriquidora per les dues parts i si ho tinguesim que resumir en unes poques paraules diríem que ha quedat ben demostrat que el tema dels gegant “no te edat”.

Va ser el més de març en que en sessions de poc més o menys una hora i mitja, els dissabtes a la tarda, vàrem començar els tallers, a la mateixa residència. El taller que en el dia d’ahir va acabar la edició per enguany i que passat l’estiu continuarà, ha consistit en que els residents puguin conèixer les tècniques del cartró pedra, amb les que es pot fer un gegant.

Taller on els monitors de la Colla de Geganters de Maó, el mateix grup que fa el manteniment dels Gegants de Maó i també d'altres figures gegantines de l'illa han  mostrat als residents de la Residència Geriàtrica de Maó com es poden fer uns capgrossos de manera casolana. 

Taller on els monitors de la Colla de Geganters de Maó, el mateix grup que fa el manteniment dels Gegants de Maó i també d'altres figures gegantines de l'illa han  mostrat als residents de la Residència Geriàtrica de Maó com es poden fer uns capgrossos de manera casolana. 

Concretament el que s’ha fet és una comparsa de capgrossos, tipus casolà, però que veient el resultat ningú diria que els vertaders artistes de la obra, les senyores de la residència, era la primera vegada que ho feien.

La tècnica que es va escollir és la mateixa que ja hem aplicat en altres tallers que hem fet, que és la més accessible per a persones que volen conèixer els materials i ho fan per primera vegada. Primerament es van omplir unes bosses de fems amb paper de diari, es van arrodonir, se lis va anar aplicant capes a sobre de paper de diari i les últimes de cartró pedra. Un cop ja amb el cartró eixuts i amb les formes del nas, orelles etc. Ja fetes es va treure el paper i la mateixa bossa de l’interior del cap-gros ja acabat i el resultat és el que podem veure en les fotografies.

Taller on els monitors de la Colla de Geganters de Maó, el mateix grup que fa el manteniment dels Gegants de Maó i també d'altres figures gegantines de l'illa han  mostrat als residents de la Residència Geriàtrica de Maó com es poden fer uns capgrossos de manera casolana. 

 

La veritat és que la satisfacció que podem tenir quan voltem amb els gegants pels carrers i contemplar les cares dels més petits, és gran, però el treballar en tallers per la gent més major no te preu i és de justícia que els que pot ser no poden sortir al carrer a voltar darrera els gegants també puguin conèixer el fet geganter des de casa seva, la residència geriàtrica.

Com hem comentat passat l’estiu els tallers tornaran començar, en aquesta ocasió per a seguir treballant en un projecte que també ha començat aquest any, el de la “amigueta d’en Miquelet es Salero” i del que anirem informant en propers articles.

 

més informació al blog:  

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

 

www.gegantsmao.menorca.es

www.youtube.com/gegantsmao

Els mÚs petits conŔixen els gegants d'aprop

geganters-mao | 14 Juny, 2014 21:11

/En altres articles hem comentant els tallers de gegants dirigits als més petits que s'han anat fent pels col·legis durant aquest curs que ja acaba, Aquests últims dies els ha tocat el torn a les escoles Cormar i també Maria Lluïsa Serra, totes dues de la ciutat. És la revista insular Util la que aquest mes ens parla precisament de dits tallers:

 

 En les últimes tres dècades el mon dels gegants ha conegut a Maó uns canvis i un nou protagonisme que encara avui no ha aturat de créixer. Fa uns anys aquelles dues velles figures de cartró i fusta que fa vuit dècades van arribar a la ciutat van conèixer a un grup d’amics, la Colla de Geganters, que els ballen durant les Festes de la Mare de Déu de Gràcia i també les porten a visitar les festes dels pobles veïns. Aquest grup a l’hivern lis fan el manteniment físic i fins i tot un dia va crear un grup de músics propi pels seus balls.

El mon dels gegants mai havia estat tan viu com és ara, i es va considerar que això s’havia d’explicar, on s’imparteixen els coneixements, a les escoles. Fa uns anys es van començar a organitzar uns tallers per a donar a conèixer als més petits aquesta part de la nostre cultura. Al  principi la experiència constava de la visita dels grups escolars a la seu de la entitat gegantera a “la casa dels gegants”, per veure d’a prop, en un ambient pot ser més relaxat que durant els passa carrers, aquelles figures que seguien amb els ulls ben oberts pels carrers durant les festes, a l’hora que escoltar les explicacions dels monitors. Al no existir cap precedent conegut d’aquesta mena d’activitats no es sabia com reaccionarien els més petits, al veure els gegants, però que aquests restessin quiets sense ballar, essent sols el tema de les explicacions. El resultat va ser que l’entusiasme igualment seria gran com quan els gegants ballen pels carrers, però amb l’afeixit d’adquirir en la visita tota una sèrie de coneixements que de l’altre manera no serien possibles.

La experiència seria prou satisfactòria que es repetiria en anys successius. Aquest curs 2013-14 el projecte s’ha fet conjuntament amb l’Ajuntament de Maó i els col·legis que han participat en els anomenats “tallers gegants” han estat quasi una dotzena.

En aquesta ocasió les monitores del grup de geganters han dividit la activitat en una primera  visita a les mateixes aules del centre, on s’explica als més petits el que són els gegants, des de quan i el seu paper d’element propi de les festes de la Mare de Déu de Gràcia. També se’ls narra la llegenda que ens conta quan en una època indeterminada en Tomeu i na Guida van arribar a la Ciutat. A les aules es mostra als més petits el que és la gralla, l’instrument que havent estat dos segles desaparegut a la nostre illa es va recuperar per als balls dels gegants. Es mostren els fulls de cartró pedra, el material amb el que són fets els gegants. També entre altres activitats, estirant suficients fillets a terra, com si fos un pilar en horitzontal, s’ aconsegueix saber quina és la alçada d’un gegant.

En el segon dia de la activitat el primer que es fa és posar als petits el mocador blau de geganter, doncs el que faran és anar a la seu del grup a veure els gegants. Un cop al local ja troben taula posada per a poder donar color a la màscara d’en Miquelet es Salero, que s’emportaran a casa com a record de la visita. Es passen algunes projeccions on es mostra el treball de la secció de restauració i creació treballant en algun dels gegants que pot ser ja havien conegut al carrer durant les festes. Una cosa que crida la atenció dels petits és poder veure per primer cop com són aquestes figures des de baix els faldons i fins i tot poder-se posar a sota d’en Miquelet es Salero i ser per uns moments un verídic geganter. En qualsevol cas la visita mai acaba sense la fotografia de tot el grup de fillets i professors amb els gegants.

Activitats similars que s’organitzen és en dies puntuals les jornades de portes obertes per a la població en general i en ocasions, per a grups organitzats que visiten la nostre illa i que no volen marxar sense abans conèixer aquesta part de la nostre cultura com a poble.

 

els col·legis Cormar de Maó i Maria Lluisa Serra visiten la Cas dels Gegants de Maó en Tomeu i na Guida.

els col·legis Cormar de Maó i Maria Lluisa Serra visiten la Cas dels Gegants de Maó en Tomeu i na Guida.

 

visita també:   

http://www.gegantsmao.menorca.es/ 
http://www.creantilusionsgegants.blogspot.com.es 

 

 

Cr˛nica de la festa dels 50 anys dels Gegants d'es Castell

geganters-mao | 09 Juny, 2014 20:58

El passat dissabte en Tomeu i na Guida van anar a Es Castell, per a un “cumple”, en Jaume i na Roser, els Gegants d’es Castell, complien 50 anys de vida i ho van voler celebrar amb tots els veïns del poble i també amb els molts amics de talla gegant que han anat fent durant aquest mig segle de vida.

La festa ja feia varis dies que s’anunciava per les xarxes socials, es presentava com un gran esdeveniment i així va ser.

Abans de iniciar la crònica és important dir que en Jaume i na Roser per a la ocasió es van voler posar més guapos que mai, doncs aquesta ho mereixia, i és que en els últims mesos al mateix poble s’els ha fet les estructures de fusta noves i també la pintora local Maria Grumé els ha pintat de nou les cares, per que en dia tan especial i per molts anys llueixin com mereixen les figures i un poble que sempre les ha estimat amb devoció.

Ja narrant la festa, poc abans de les sis de la tarda es van començar a veure pel poble samarretes de diferents colors, identificat ives de les agrupacions geganteres que hi havien de prendre part, anant cap a la Plaça Explanada per a treure cada un els seus gegants al carrer. Aquests serien portats al Carrer Victori, enfront de la Església del Roser, on seria la plantada prèvia al passa carrer. Per a la exposició dels gegants molta gent del poble ja s’hi va atracar per a poder identificar als participants, que no van ser pocs.

 

Arribat el moment de iniciar la marxa, el passa carrers que havia de portar a totes les figures a la Plaça Explanada per a l’acte més oficiós, obririen la desfilada en Llorenç i na Eulalia, els Gegants d’Alaior, també figures històriques menorquines; els seguiria na Tecla, que arribaria en representació del poble de Sant Lluís, que en cap moment va deixar de ballar amb les seves divertides mans bojes; El Gegant en Yurca també hi va ser  i fins i tot per a la ocasió van arribar uns Gegants des de Terres Catalanes, els Gegants d’Olost de Lluçanes.

Fent menció dels convidats d’excepció, els gegants d’Olost, aquests  ja no era la primera vegada que visitaven la nostre illa, de fet ja coneixien des de feia alguns anys als gegants d’Es Castell que els havien convidat, sent a l’any 1990 la primera vegada que es van veure, participant en aquelles primeres trobades de gegants que es feien a Maó durant les Festes de la Mare de Déu de Gràcia. En aquells anys les persones que portaven els gegants encara no estaven organitzades de la manera que ho estan ara i era el mateix regidor de festes o des de les oficines municipals de cultura que es contactava amb les agrupacions geganteres que visitaven les nostres festes. Avui tot és ben diferent i el que es van trobar els Gegants d’Olost  en arribar a Es Castell va ser amb la festa dels gegants però també  amb uns altres celebrants, els grups de geganters.

Tornant a la desfilada seguien els arribats des de Maó en Miquelet es Salero, que ja està fet un jove de 14 anys, els avis en Pere i na Gràcia en representació del Casal sa Casa d’es Poble de Maó i els històrics gegants de la Ciutat de Maó en Tomeu i na Guida. D’aquest dos hem de dir com s’els va sentir comentar: t’enrecordes quan van arribar en Jaume i na Roser a Es Castell, i es que es temps passa de deveres...

Tancaven la marxa els amfitrions dels que també hem de afeixin una altre novetat, la de dos nous acompanyants, gegants, però petits gegants, una menorquineta i un petit draconet per a ser portats pels més petits de la colla; els seguien en Xec Calvet, el gegantó creat en homenatge al desaparegut i estimat pintor local; els gegants Hommer i Maguie Simpson i ja tancant els amfitrions, els celebrants en Jaume i na Roser, orgullosos dels molts amics que havien volgut anar a Es Castell en el seu dia gran.

Les fotografies de la Festa del 50 anys dels Gegants d'es Castell en Jaume i na Roser. Amb la participació dels Gegants d'Alaior en Llorenç i na Eulalia, els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, en Miquelet es Salero i els Gegants de Sa Casa d'es Poble de Mao, els Gegant Yurca, la geganta Tecla de Sant LLuís, i els Gegants d'Olost de Lluçanes. 

La música va ser la dels diferents grups de grallers, sonant pasdobles i músiques de festa tradicional.

La passejada no va ser molt llarga doncs l’acte central era enfront de les cases consistorials, on esperaven les autoritats i també molts veïns del poble asseguts a les cadires instal·lades per a la ocasió. en arribar els gegants menorquins i els convidats de fora cada un d’ells va oferir un ball com inici de l’acte principal. Un cop amb els convidats enfront de l’Ajuntament i els celebrants enfront de l’escenari es van iniciar els parlaments amb un petit repàs de la història dels Gegants d’es Castell, des de la seva arribada al poble fins avui.

El Batlle del poble va prendre la paraula i també la Regidora de Cultura, agraint a la població la estima pels seus gegants i també als participants la seva presència en l’acte. No hi va faltar l’entrega de records als grups de geganters que estaven representant a la seva població aquell dia ni tampoc la col·locació a n’en Jaume i na Roser de les bandes honorífiques al·lusives a la efemèrides, les que com es va anunciar també lluiran durant les properes Festes de Sant Jaume.

Com un aniversari sense un pastís no seria festa, un dels moments més simpàtics va ser quan els més petits de la Colla de Geganters d’es Castell van entrar a la plaça un pastís, que per a la ocasió sols podia ser gegant fet de cartró i fusta. Evidentment la música que va sonar en aquells moments no va ser altres que el “cumpleaños feliz” sonat pel grup de grallers.

Les fotografies de la Festa del 50 anys dels Gegants d'es Castell en Jaume i na Roser. Amb la participació dels Gegants d'Alaior en Llorenç i na Eulalia, els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, en Miquelet es Salero i els Gegants de Sa Casa d'es Poble de Mao, els Gegant Yurca, la geganta Tecla de Sant LLuís, i els Gegants d'Olost de Lluçanes. 

Ja sols quedava per fer alguns balls de tots els gegants junts, amb tots els grallers sonant a l’hora i una foto de família, la de tots els amics que es van voler sumar a la festa, gegants i geganters amb l’Ajuntament del poble de fons i davant de tot l’enorme pastís d’aniversari, recordant-nos així per molts anys que la festa va ser gran, va ser solemne i també de germanor i que en dia tan senyalat els dos grans Habitants d’es Castell en Jaume i na Roser van entrar en aquella categoria històrica de figures gegantines que ja han superat mig segle de vida.

Recordem que en Tomeu i na Guida els Gegants de Maó fa alguns anys van celebrar les noces de bronzo amb 75 anys celebrats entre els maonesos, els Gegants d’Alaior fa poques setmanes també van tenir festa gran per a commemorar els seus primers 60 anys de vida i que amb l’aniversari de d’aquest dissabte ja són tres les parelles de Gegants de Menorca que han conegut la Menorca de fa mig segle i la poden contrastar amb la d’avui. Ara els propers ja seran en Martí i na María, els Gegants d’es Mercadal però per això encara en falten 15 anys...

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

la casa de les il·lusions gegants és a:  http://www.creantilusionsgegants.blogspot.com.es

 

 

 

En Jaume i na Roser ja tenen 50 anys

geganters-mao | 07 Juny, 2014 21:34

Aquesta tarda ha estat la festa del 50è aniversari dels Gegants d'es Castell en Jaume i na Roser, en breu publicarem la crònica, us deixem de moment un vídeo amb un dels momets de la festa, el del ball de tots els gegants junts a la Plaça de l'Ajuntament.

 

visita també:  http://www.gegantsmao.menorca.es

la casa on les il·lusions són gegants és a:  http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es

 

 

 

Els Gegants d'es Castell compleixen 50 anys

geganters-mao | 04 Juny, 2014 16:01

Un estiu de l’any 1964 estàven en Tomeu i na Guida, els Gegants de Maó i en Llorenç i na Eulàlia, els Gegants d’ Alaior, les dues úniques parelles de gegant que hi havia en aquell moment a Menorca, comentant que ja s’atracava la calor i també prest les Festes de Sant Llorenç i poc després les de la Mare de Déu de Gràcia. Quan van rebre la notícia que per a les Festes de Sant Jaume d’es Castell aquell any arribarien al poble més oriental de l’illa una nova parella de gegants, que l’Ajuntament acabava de comprar. Aquell mateix any els Gegants d’Alaior i els de Maó no anirien a veure als nous veïns, doncs en aquell temps no eren habituals les trobades de gegants.

La història que lis van contar però explicava que a l’any anterior un grup de veïns d’es Castell havia promogut una comissió amb l'objectiu de fer reviure unes festes de Sant Jaume que, amb els anys, havien anat a menys. Entre altres decisions una d’important seria la que es va presentar el juliol del 1964, la novetat d’una parella de Gegants. Aquests havien estat construïts a la casa barcelonina “El Ingenio”, la mateixa que ja havia creat als Gegants de Maó i als d’Alaior. La adquisició va costar 2780 pessetes. Aquells gegants van sortir ja el primer any, i fins el 1979 amb unes vestimentes de monarca que lis van confeccionar les cosidores del mateix poble Catalina Victory i Josefina Seguí.

Els anys van anar passant, els gegants no van faltar mai a les Festes de Sant Jaume i també van anar experimentant alguns canvis, com és el cas de l’any 1980 quan la cosidora Juana Olives Vidal ja lis va confeccionar uns primers vestits de menorquins antic.

  Amb l’esclat del mon geganter, a l’any 1988 els Gegants d’es Castell van començar a anar a Maó per aquelles primeres trobades de gegants que s’estaven organitzant amb motiu de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia i ja van conèixer a altres figures gegantines de les que fins el moment sols havien sentit parlar.

Altres novetats, quan a l’any 1995 els fillets de l’escola els van batejar amb els noms de Jaume i Roser que avui tots els coneixem. Cal dir com a curiositat que abans ja havien estat anomenats com en Gornés i na Celeste, tot i que dits noms no van acabar calant entre els seus menuts seguidors mentre que als segons que se lis va posar ja són amb els que avui tots els coneixem. 

Els gegants d'Es Castell en Jaume i na Roser durant el pregó de Festes de Sant Jaume 2013 a Es Castell. 

Els gegants d' Es Castellen Jaume i na Roser, en Xec Calvet, eN Hommer Simpson i la nova geganta Maggie Simpson durant les Festes de Sant Jaume 2013. 

Aquells gegants d’es Castell en un principi van ser portats per gent contractada per a la ocasió.  Amb la arribada de la Colla de Geganters de Maó, a principis dels anys 90 els Gegants d’es Castell van començar a ser portats per aquesta nova entitat fins que a l’any 1997 ja es va constituir la Colla de Geganters d’es Castell.

Altres figures gegantines anirien arribant al poble, com el gegantó en Xec Calvet i també els Gegants Hommer i Lisa Simpson i també des de fa molts anys compta el poble d’es Castell amb un grup de grallers que anima les sortides i balls dels gegants. Tot i així, tot i en la actualitat existir un grup de joves per a portar els nous gegantons, d’aquell primer grup de geganters que s’havia creat a l’any 1997 avui ja no hi queda cap portador per als gegants en Jaume i na Roser, havent de ser portats en la actualitat per altres (En les passades Festes de Sant Jaume van ser portats per la Colla de Geganters de Maó i en la Festa dels 60 anys dels Gegants d’Alaior, fa poques setmanes pels mateixos geganters alaiorencs).

Aquest dissabte a les sis i mitja és a Es Castell la Festa de celebració dels 50 anys al poble d’en Jaume i na Roser. Hi estaran presents aquells vells gegants menorquins que un dia van sentir parlar de la seva arribada,  figures representatives d’altres pobles de l’illa i fins i tot Gegants arribats de Terres Catalanes, per a testimoniar l’esdeveniment.

No hi falti així ningú a Es Castell, aquest dissabte a les sis i mitja de la tarda, per a un nou aconteixement geganter pler de sorpreses i és que 50 anys al poble ben be mereixen una festa.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es  i els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao

La casa on les il·luisons són gegants és a:  http://www.creantilusionsgegants.blogspot.com.es

 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS