Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

La casa de les IlĚlusions Gegants

geganters-mao | 31 Juliol, 2014 21:31

Fa pocs dies en Pere, el gegant del Casal de gent gran "Sa Casa d'es Poble de Maó" durant les Festes de Sant Antoni Abad de Fornells, va patir un petit accident. Això ja va ser un cop amb les figures cap a estoixar. El cas és que es va trencar un braç.

La ferida tot i no ser poca cosa tendría fácil solución i demà mateix la figura tornarà a estar muntada de nou. Això és posible gràcies a la secció de que disposa la Colla de Geganters de Maó de restauració i també creació de figures gegantines. El taller on es treballa per tenir sempre a punt els gegants de Maó però també altres gegants menorquins és el que ens agrada denominar "La Casa de les Il·lusions Gegants".

Fa uns mesos en vàrem crear aquest blog per a donar a conèixer aquesta tasca que molts de cops havia passat desaparcebuda. Benvinguts a la nostre casa, benvinguts a les il·lusions gegants:

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

 

 

A les Festes de Sant Antoni Abad de Fornells.

geganters-mao | 29 Juliol, 2014 21:44

El passat cap de setmana encara no havien acabat del tot les Festes de Sant Jaume a Es Castell i ja donaven inici les de Sant Antoni Abad a Fornells. Com havíem fet durant els dos dies anteriors a la població més oriental de l’illa el dissabte vàrem estar a la vila marinera, per a ballar gegants.

Just eren les cinc de la tarda quan els gegants en Martí i na María ja estaven a punt per a iniciar la volta, ho farien acompanyats dels gegantins en Pere i na Gràcia del Casal Sa Casa d’es Poble de Maó, d’en Miquelet es Salero i del Gegant Yurca. Tot i així s’aixecarien a fer la volta pel poble un cop sortida la Banda de Tambors de Fornells, dirigida per Felipe Pasqual, la Banda de Música d’es Mercadal i també un cop escoltat el tan sentit primer toc de flabiol.

Els Gegants d'es Mercadal en Martí i na Maria i també en Miquelet es Salero durant les Festes de Fornells 2014.

 Els Gegants d'es Mercadal en Martí i na Maria i també en Miquelet es Salero durant les Festes de Fornells 2014.

Un cop amb el passa carrers sortit aquest discorreria amb la música del grup de grallers, que com de costum mostraria el seu repertori de marxes i pasdobles habituals de la festa. Els carrers serien els de costum destacant com cada any la tan polida estampa dels gegants passant per la vora de la mar.

També com tots els anys són d’agrair les cases que van obrir les seves portes per a oferir als geganters i músics un refrigeri.

Alguns balls a la plaça principal congregarien més gent, destacant però també el pas pels carrers més estrets on poc més dels gegants pot ser hi cap, però que és un gust passar-hi, per la bellesa dels carrers més antics del poble.

 

Arribats de nou enfront de l’edifici municipal alguns pocs balls tancarien la jornada de gegants, però no la dels geganters, que la tancarien a l’antic castell costaner fent una picadeta i reposant forces per a una festa que just acabava de començar.

Els Gegants en Martí i na María ja són a casa fins a les Festes de Sant Nicolau que tornaran a sortir al carrer, mentre que els que en aquest moment ja es posen a punt són els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida que el proper diumenge estaran a Llucmaçanes  juntament amb altres gegants menorquins celebrant les Festes de Sant Gaietà 2014.

www.gegantsmao.menorca.es

www.youtube.com/gegantsmao

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

Primeres imatges de les Festes de Fornells

geganters-mao | 27 Juliol, 2014 11:09

En breu publicarem la crónica de com van anar ahir les Festes de Sant Antoni Abad a Fornells, a la espera us deixem amb unes imatges del passacarrers d'ahir a la tarda.

www.gegantsmao.menorca.es

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

www.youtube.com/gegantsmao

Festes de Sant Jaume 2014

geganters-mao | 26 Juliol, 2014 15:34

En el moment d’escriure aquestes ratlles alguns membres del grup de gegants ja són a Fornells, preparant el passa carrers que ha de sortir d’aquí a poques hores, tot i així la crònica que anem a fer és la de les Festes de Sant Jaume 2014 a Es Castell. El motiu pel que ho diguem així no és altre que per a explicar que durant les setmanes d’estiu venen seguides.

Parlant de les que acaben avui, amb la segona festa, la de Sant Ana, direm que a Es Castell han estat dos dies ben intensos, començant amb la desfilada del dissabte de Sant Jaume, en que vàrem estar al poble més oriental de l’illa per  ajudar als nostres amics de la Colla de Geganters d’Es Castell a portar a n’en Jaume i na Roser.

Seria al poc d’haver dinat quan traguérem els gegants de davant l’Ajuntament per a posar-los al centre de la plaça, doncs la cosa ja anava en serio. Els joves del grup de geganters del poble farien el mateix amb els gegantons dels Simpson i el d’en Xec Calvet i també amb dos petits gegantets, infantils, que han estat la novetat d’enguany, representant a una jove menorquineta i a un més que simpàtic draconent que porta per nom “Cap de Fibló”, com el dragó ja més gran de la Colla de Diables de Maó.

Els Gegants d'es Castell en Jaume i na Roser durant les passades Festes de Sant Jaume 2014. 

A les primeres notes de la banda de música tota la comitiva de gegants començaria amb la volta tradicional, a la que també hi posaria les notes el grup de grallers del poble, destacant aquest pel gran número de instrumentistes tant de vent com de percussió que aquest any presentava la formació.

La volta seria la tradicional, la mateixa que es ve fent tots els anys, destacant com de costum aquells carrers on pot ser hi així menys gent però també aquells altres en els que la gent i la festa dificultava inclús en algun moment el pas de les figures.

Un cop els gegants arribats a la plaça d’on havien sortit algunes hores abans quedaria per tancada la jornada de gegants del dissabte de Sant Jaume, però no de la festa, doncs al dia següent començaria de bon matí.

Els Gegants d'es Castell en Jaume i na Roser durant les passades Festes de Sant Jaume 2014. 

Així a les vuit en punt del matí de Sant Jaume un cop entregada la bandera i sortida la diana amb el grup  “José y sus muchachachos”, novament les notes del grup de grallers encetarien la passejada dels gegants. Les notes que obririen la volta serien les de la cançó popular “som d’Es Castell”, continuarien les dels més alegres pasdobles.

Tot i així la volta del matí seria curta, just una hora i mitja, doncs el més fort encara estava per arribar, la pujada dels gegants pel Carrer Victori fins a l’Església del Roser i ja cap al migdia la tradicional davallada, acompanyats d’autoritats, caixers i banda de música. Estem parlant d’un tram de carrer que es podria fer en deu minuts, però que forma part de la festa que cada any es tardi més d’una hora, doncs és la alegria i la festa que fa el jovent davant de la comitiva la que marca el temps.

Qui escriu aquestes ratlles en pocs minuts ha de estar a Fornells, doncs la festa menorquina durant l’estiu no atura i des de aquest mateix medi us la anirem relatant.

http://www.gegantsmao.menorca.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

Les Festes de Sant MartÝ i les de Sant Jaume ja van en totes

geganters-mao | 20 Juliol, 2014 11:16

Les Festes de Sant Martí a Es Mercadal i les Festes de Sant Jaume a Es Castell ja van en totes. Ahir a la tarda el grup de Geganters de Maó vàrem estar a les dues celebracions, fent el primer “doblete” de la temporada.

La primera va ser a Es Mercadal, en la que al matí vàrem portar les figures gegantines fins a la porta de les Cases Consistorials, per que comencessin a fer color de festa (tot i que al poble d’es Mercadal ja fa molts de dies que s’estan fent actes festius amb motiu de Sant Martí). El moment de portar els gegants des de l’antic quarter d’artilleria fins a les portes de l’Ajuntament al dia d’avui ja te els seus seguidors i s’ha convertit en un preludi de la festa.

Ja a la tarda el moment més emocionant és quan a les cinc en punt el flabioler puja als balcons de l’Ajuntament per a demanar permís al senyor batlle per a iniciar el replec de sa colcada i en conseqüència l’inici de la festa. El primer toc de flabiol donà pas als crits a la plaça de Sant Martí, Sant Martí! Al uníson per la multitud que no es va voler perdre el moment des de el carrer principal.

Els Gegants d'es Mercadal en Martí i na María, en Pere i na Gràcia del Casal Sa Casa d'es Poble de Maó, en Miquelet es Salero i el Gegant Yurca durant el passacarrers de les Festes de Sant Martí 2014 a Es Mercadal. 

Els Gegants d'es Mercadal en Martí i na María, en Pere i na Gràcia del Casal Sa Casa d'es Poble de Maó, en Miquelet es Salero i el Gegant Yurca durant el passacarrers de les Festes de Sant Martí 2014 a Es Mercadal. 

 

Lo següent ja seria la sortida dels gegants, per a fer l’itinerari principal de la festa. En Martí i na María, els amfitrions sortirien acompanyats per en Pere i na Gràcia els Gegants del Casal Sa Casa d’es Poble de Maó, en Miquelet es Salero i del Gegant Yurca. La música va ser la del grup de grallers.

En el cas dels grallers direm que donat que el grup que havia sonat durant les últimes dues dècades fa pocs mesos havia minvat fins el punt de no ser suficients músics per fer un passa carrers per aquest any s’ha recorregut a antics membres del grup que aquest estiu s’han ajuntat per a fer que als gegants no lis faltin les notes, estant en projecte per a l’any que ve la creació d’una escola de gralla a la Ciutat de Maó, per així assegurar poder disposar sempre d’un grup de músics per als gegants.

Tornant a les Festes de Sant Martí l’itinerari que farien els gegants seria l’habitual de tots els anys, pels carrers del centre. Com de costum hem d’agrair les cases que obren les portes per a convidar als geganters a fer un refresc i una “picadeta”.

La passejada acabaria com de costum amb uns balls a la plaça principal, que no serien molts doncs els cavalls en poc entrarien també a la plaça per a donar inici as típic Jaleo.

Els geganters ja no perdrien ni un moment a l’hora de deixar de nou els gegants als antics quarters d’artilleria, doncs una altra població de l’illa requeria la seva presència.

Els Gegants d'es Castell en Jaume i na Roser, en Xec Calvet i els Gegants d'els Simpson durant les Festes de Sant Jaume 2014.

 

Poc passades les vuit de la tarda els grup de Geganters de Maó acompanyàvem als Geganters d’es Castell en els primers balls de gegants en Jaume i na Roser durant la nit del pregó de les Festes de Sant Jaume 2014.

Les festes d’estiu ja van en totes i la propera és el dissabte vinent a Fornells, per a la celebració de les Festes de Sant Antoni Abad.

 

 http://www.gegantsmao.menorca.es/

 https://www.youtube.com/gegantsmao

  http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

més fotografies al nostre perfil de facebook "gegants de mao, menorca

 

Els Gegants de Maˇ a la Festa Major de Calonge 2014

geganters-mao | 16 Juliol, 2014 22:32

El passat cap de setmana els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, els del Casal “Sa Casa d’es Poble” de Maó i en Miquelet es Salero van estar a la població catalana de Calonge. El motiu de dita visita va ser el de tornar la que ens van fer els gegants de sa rateta i es moix a les passades Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2013, a l’hora que gaudir d’un cap de setmana de germanor entre els membres del grup geganters de la ciutat.

El viatge ens seria dificultós dir quan va començar, doncs com és d’imaginar en aquests casos solen ser mesos abans quan comencen tots els preparatius, contactes, fer llista de qui te disponibilitat per a poder venir, els bitllets... . En tot cas el moment que marca que la cosa va en serio seria el dijous a la nit, quan les cinc figures gegantines van entrar dins una enorme furgoneta per al dia següent baixar-la cap el moll.

Un cop al vaixell, serien una vintena els geganters que representarien a la ciutat de Maó al dia següent, els que embarcarien amb la companyia Transmediterranea rumb al moll de Barcelona.

els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia del Casal Sa Casa d'es Poble i en Miquelet es Salero participen en la Festa Major de Calonge 2014. 

Si contéssim les moltes anècdotes, bromes, etc. que es donen ja des de el primer moment del viatge aquest article s’allargaria en excés, motiu pel que ens traslladarem ja a la població catalana de Calonge on el dissabte al matí el grup de geganters, ja amb els gegants, es traslladaria a les cases consistorials on seria la recepció oficial per part de les autoritats.

Destacarem en aquest cas que la regidora de Festes de l’Ajuntament de Maó Elisa Mus, va voler acompanyar i recolzar al grup de geganters durant tot el viatge, participant en la recepció oficial en representació de l’Ajuntament però portant el mocador blau de geganter i integrant-se d’aquesta manera en el grup, amb el que va compartir i participar durant la majoria del temps. Un cop a l’Ajuntament de la vila, va ser la recepció oficial, els parlaments i els intercanvis d’obsequis.

Ja a la tarda una dotzena de grups de geganters representant diferents pobles de l’estat van participar en el cercavila, la XIV Trobada de Gegants i Capgrossos de la Festa Major de Calonge. Entre els participants vam poder trobar vells coneguts, com els Gegants d’Esplugues de Llobregat que vàrem conèixer a l’any 1997 en la seva visita a Es Mercadal quan la Trobada Insular de gegants d’aquell any.

els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia del Casal Sa Casa d'es Poble i en Miquelet es Salero participen en la Festa Major de Calonge 2014.  

La desfilada es va fer amb la música dels diferents grups de grallers, destacant en aquest cas que els Gegants de Maó al tenir el seu propi grup en procés de recomposició, van ballar amb la dels intrumentites amfitrions.

Els balls finals, on cada poble representat va fer el seu ball, va ser en el mart incomparable dels “Jardins del Castell”, que tancarien una jornada de gegants, però no la de germanor, doncs a la nit era el sopar de tots els participants.

Baix les carpes una fideuà gegant va servir per a reposar forces als 380 participants en la festa i ja de manera més distendida cambiar impressions, trobar-nos i conversar amb vells coneguts i com no pot ser d’altre manera fer la broma.

Com el fer la representació de la ciutat no està en absollut barallada amb gaudir del resta de la festa i del mateix poble, és el que es va fer durant el temps restant de cap de setmana. Ja seria a la nit de diumenge quan el port de Barcelona tornaria a rebre als geganters maonesos, però en aquest cas en el viatge de tornada.

els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia del Casal Sa Casa d'es Poble i en Miquelet es Salero participen en la Festa Major de Calonge 2014. 

Ja en tenim una més de feta, aquest dissabte són les Festes de Sant Martí a Es Mercadal i després tot un estiu que arriba carregadet pels geganters. El moment culminat seran com de costum les Festes de la Mare de Déu de Gràcia, on rebrem a nous grups de geganters que arribaran amb els gegants del poble fent la representació de la seva vila... Aquesta és la història d’un grup de geganters que gaudeix del que fa i d’uns gegants, en Tomeu i na Guida, “que enguany compleixen 80 anys entre nosaltres”.

 

 

per a conèixer els Gegants de Maó i altres Gegants de Menorca: www.gegantsmao.menorca.es

La Casa on les il·lusions són Gegants: http://www.creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

 

Els Gegants d'es Mercadal, com a nous!

geganters-mao | 13 Juliol, 2014 16:08

Aquest any en Martí i na María, els Gegants d’es Mercadal compareixeran a les Festes de Sant Martí amb un aire rejovenit. Durant el passat Hivern les dues enormes figures han passat per taller.

El projecte de la restauració integral dels Gegants d’es Mercadal arriba per una iniciativa conjunta entre la Colla de Geganters i l’Ajuntament d’es Mercadal. El motiu no és altre que aquest any 2014 les dues grans figures representatives del poble compleixen 35 anys i el pas del temps no perdona a ningú. A això hi hem de sumar el fet de que dites figures en el seu moment van ser creades amb una construcció molt bàsica, utilitzant-se en la construcció uns materials excessivament febles que no lis garantien una llarga vida sense haver d’estar-hi actuant de manera pràcticament continuada. Un altre motiu de la intervenció és que s’havien de corregir alguns detalls que, si be fa alguns anys passaven gairebé desapercebuts, al dia d’avui a la gent li agrada contemplar als gegants en tots els seus detalls i en el cas d’els Gegants d’Es Mercadal en alguns punts, com és el cas de les formes dels dits i les ungles, les formes eren imperfectes i poc definides.

La tasca s’ha fet al taller de la Colla de Geganters de Maó. La persona encarregada de la feina ha estat Miquel Villalonga Coll, responsable des de fa dues dècades del manteniment dels Gegants de Maó; una de les persones principals que va treballar en la construcció del nan en Miquelet es Salero i que també ha treballant en el manteniment i construcció d’altres figures gegantines de l’illa.

imatges de la restauració dels Gegants d'es Mercadal en Martí i na Maria que ha tingut lloc durant el passat hivern al taller de la Colla de Geganters de Maó. 

En Martí i na María van entrar al taller just començat el mes de desembre del passat any 2013, aprofitant el pont de Tots Sant. La tasca ja estava planejat que es faria en dues fases, sent la d’aquest any en la que s’intervindria  en els bustos i les mans.

Un cop amb les figures a sobre la taula el primer que es va fer va ser decapar les quatre mans, eliminant diverses capes de pintures, macilles i restos de restauracions anteriors, que en el cas  d’acumular-se unes a sobre de les altres en lloc de donar consistència el resultat sempre sol ser el contrari del desitjat. Un cop amb les mans netejades seria el moment de la redefinició de les formes. És així que utilitzant pasta de paper i en moltes hores de llimar es van aconseguir arribar a les formes desitjades fent que per exemple en el cas de les mans d’en Martí, una sèrie de tres dits que no gaudien de separació entre ells renaixessin com a parts independents i delimitades o que tots aquests que fins el moment sols es podien apreciar les  ungles per els tons de pintura a partir d’aquell moment ja fossin formes definides i en relleu.

Començant a actuar en els bustos el primer que ens trobaríem seria amb que aquests en moltes de les seves parts bastava amb pitjar un poc el dit a sobre per que aquestes es deformessin, fruit d’un material insuficient, afeixin que el cartró al ser un material feble la sola humitat o pressió continuada sobre una part (per exemple viatjant tombats en un camió) fa que aquest perdi consistència i amb el pas del temps ja no compti amb la duresa inicial.

imatges de la restauració dels Gegants d'es Mercadal en Martí i na Maria que ha tingut lloc durant el passat hivern al taller de la Colla de Geganters de Maó. 

El primer bust en pujar a la taula de operacions va ser el de la geganta na María. Aquesta estava amb tota la part dels cabells que s’anava per endins de sols tocar-la, o la del clatell i part entre barbeta i pits completament molles pel pas del temps. El procés va ser el de descapar completament el bust, eliminant diferents capes de pintura (i comprovant que no sempre havia tingut per exemple el mateix color d’ulls). Per a conservar la fesomia de la cara lo millor era desmuntar el bust de sobre la seva base de fusta i així poder actuar des de dins, reforçant amb cartró pedra tot l’interior, afeixin les capes que li van mancaven. Cal dir que aquesta tasca s’havia de fer amb molta cura i tot ben calculat, doncs d’afeixir un pes innecessari als caps aquests no sols farien pesar més la resta de la figura, si no que fins i tot podrien desequilibrar el conjunt, dificultant en extrem la tasca del geganter.

El material utilitzat seria el cartró pedra, doncs el pensament és de que tota figura ha de ser restaurada amb els mateixos materials amb els que havia nascut. Reconstruït tot l’interior del bust ja sols quedava clavar-lo de nou a la base de fusta i començar a treballar amb l’exterior. En aquest cas cuidant sempre no deformar cap part (ens referim que no succeïes per exemple que per a reforçar el nas aquest perdés la seva forma original) i aplicant el mínim material però a l’hora assegurar que la tasca fos de les que duren molts anys.

En el cas del bust del gegant en Martí la tasca seria idèntica a la feta sobre el bust de la seva companya. La de neteja de cara, reforçament integral de l’interior i fer fines unes fraccions que a força de diferents capes de pintura sobrepostes en aquest moment ja podien ser millorades.

 

Amb mans i bustos totalment restaurats, arribaria la primavera (després de quatre mesos de feina) , doncs estem parlant de tasques que s’han de fer amb molta cura. Durant el mes d’abril l’artista Xiscu Mora Laforet, suficientment experimentat en la pintura de figures de mida XL, seria qui aportaria a n’en Martí i na María els tons de cara i mans amb els que avui llueixen.

La restauració integral d’en Martí i na María és conclosa en la seva primera fase. Un cop acabades les festes d’estiu s’iniciarà la segona que és la intervenció sobre braços i tronc, destacant en aquest cas que si be són les parts que no es veuen un cop amb la figura vestida, són de les que en pitjor estat es troben i que més feina donaran al taller de restauració, el que ens agrada anomenar “la fàbrica de les il·lusions gegants”.

més informació a: http://www.creantilusionsgegants.blogspot.com.es

 

 

 

 

Festes d'un temps passat (II)

geganters-mao | 08 Juliol, 2014 22:43

Com cada mes publiquen en el present medi el mateix article amb el que col·laborem de manera mensual en la Revista Insular "Útil", en la secció "Tradicionari"

 

Festes d'un temps passat (II)

 

En un article de fa alguns mesos comentàvem com va existir un tems en que en el programa de Festes de la Mare de Deu de Gràcia de Maó hi podíem trobar actes avui tan impossibles com un concurs d’higiene infantil en el que es puntuava des de el mateix escenari del Teatre Principal; el repartiment de menjar a les famílies pobres de la ciutat, anunciat com un acte més de les festes, o també el moment de la entrega dels diplomes als fillets que haguessin trobat algun objecte en la via pública i l’haguessin retornat al seu legítim propietari.

Buscant més actes que avui xocarien amb la manera  que vivim les festes entrat ja el segle XXI, trobem en el programa de les que es van anunciar com a “Festes Majors” de Maó de l’any 1935, per la tarda del dia principal:

A las once. – Concurso de Vestidos de 5 pesetas, cuyo acto tendrá lugar en el Teatro Principal, repartiéndose los premios anunciados en el Programa publicado por la Comisión de Festejos. La Banda Bartolomé Mir amenizará el acto.

És en el diari El Bien Público, on trobem publicades les bases de tan curiós concurs:

COMISION DE FESTEJOS. Deseosa esta comisión de fomentar entre el elenco joven femenino de esta Ciudad, el estimulo al arte de la costura, se celebrarà en las pròximas Fiestas Mayores de la Ciudad un “Concurso del Vestido de 5 pesetas”, a tenor de las siguientes Bases...

Resumint quines serien aquestes trobem la prèvia inscripció a la Secretaria de l’Ajuntament, un cop a l’escenari  estar en possessió de les factures detallades dels materials empleats en la confecció del capell o el sistema de votacions que seria per part del públic assistent a l’acte.

Al poc d’acabada la guerra un acte que es va repetir alguns anys durant les Festes de la Mare de Déu de Gràcia va ser el de les “carreres de cambrers”. La crònica és del matí del dissabte de sa festa i la trobem en un Diari Menorca nascut aquell mateix any 1941 del que ens parla.

Domingo, Las Carreras de camareros en servicio.

Esta prueba, era sin duda, una de las que más espectación habia producido. Dede mucho antes de la hora anunciada, una verdadera muchedumbre ocupava la Plaza del General Mola y calles que formaban el recorrido, para ver tan original carrera.

Ultimados los detales previos de organización, formaron en línia los participantes, siendo aplaudidos por el numeroso público. Despues de “posar” ante las cámaras fotograficas, los “deportistas de la chaqueta blanca” llevando en la mano izquierda una bandeja con una botella y un vaso lleno de agua, emprendieron la marcha (...).

El recorregut va discórrer pels carrers més cèntrics, destacant que no va ser una carrera precisament curta. A l’hora de entregar els premis als guanyadors, es tindria en conta al que hagués fet el recorregut en el menor temps, però també la quantitat d’aigua vessada a sobre la safata durant les corregudes. Es van concedir premis de 100, 80, 60 i 45 pessetes, que van ser pels cambrers de quatre locals que al dia d’avui per a molts s’ens faria difícil recordar tots ells  on estaven situats: El “Casino Mahonés”, Café “Cavalcanti”, el “Salón Imperial” i el “Café Alhambra”. 

 

Per a saber més dels Gegants de Maó visita també: www.gegantsmao.menorca.es

els vídeos d'en Tomeu i na Guida a: www.youtube.com/gegantsmao

i si vols veure com es restaura o com es fa un gegant:   http://www.creantilusionsgegants.blogspot.com.es

 

 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS