Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Els Gegants de Sant Lluis i tots els seus convidats.

geganters-mao | 30 Agost, 2014 22:39

Tot i que aquests dies totes les noticies que anem publicant ens parlen de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia de Maó, un altre poble de Menorca està també en festes, és el veí poble de Sant Lluís.

Aquesta tarda ha estat el tradicional passa carrers del dissabte de sa festa, amb la acostumada animació de tots els anys. Festa no en ha faltat, doncs els gegants han omplert els carrers del poble amb la animació que provoquen al seu pas, sobre tot als més petits.

No hi ha faltat de cap manera en Lluís i na Maria, Els Gegants de Sant Lluís, ni tampoc na Tecla, la seva companya des de fa alguns anys. Altres gegants menorquins que han participat en la desfilada han estat els gegants d’es Castell, els gegants de Llucmaçanes, Els d’Alaior, el Gegant Yurca i la delegació que arribava en representació de la Ciutat de Maó.

Moment del passacarrers de les Festes de Sant Lluís 2014, amb els Gegants de Sant Lluís en Lluis i na Maria i també na Tecla; els Gegants de Llucmaçanes, Els Gegants d'es Castell, Els Gegants d'Alaior, El Gegant Yurca i els Gegants de Maó representants per en Pere i na Gracia i també en Miquelet es Salero.

Moment del passacarrers de les Festes de Sant Lluís 2014, amb els Gegants de Sant Lluís en Lluis i na Maria i també na Tecla; els Gegants de Llucmaçanes, Els Gegants d'es Castell, Els Gegants d'Alaior, El Gegant Yurca i els Gegants de Maó representants per en Pere i na Gracia i també en Miquelet es Salero.

Els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida no hi ha pogut estar presents, doncs des de fa dos dies ja són als balcons de l’Ajuntament de la seva ciutat, on estaran fins el final de les Festes de Gràcia (evidentment a excepció de les hores  “de feina”). En el seu lloc la representació maonesa ha estat el nano “En Miquelet es Salero”, que ja és un al·lot gros i pot fer missions de protocol en absència dels gegants. unes altres figures que han desfilat per Sant Lluís han estat els gegants en Pere i na Gràcia de sa Casa d’es Poble de Maó; aquests han estat acompanyats per la música del grup de grallers, amb les característiques músiques dels gegants i la festa.

No contarem molta cosa de la desfilada, destacant com tots els anys que ha tingut la seva durada i ha passat per la majoria de carrers del poble. A destacar, tot i que en les festes d’estiu és la normalitat, la calor, que de faltar a les festes com si faltés algo...

D’aquest any d’aniversaris gegantins (Alaior, Es Castell i Maó) hem de destacar que els Gegants de Sant Lluís en Lluís i na Maria també han volgut celebrar el seu aniversari, el que fa 25. Va ser fa pocs dies en que la gegantona Tecla va fer el pregó infantil, bufant la tortada d’aniversari dedicada a n’en Lluís i na María i en el dia d’ahir ja serien els gegants celebrants els que acabat el pregó de festes rebrien el reconeixement de les autoritats i del poble amb dues enormes medalles, de talla gegant com els que les han de portar.

Els Gegants de Sant Lluís podríem dir que són o be les últimes figures de gran mida arribades a l’illa de les que en podrien considerar ja antigues,  utilitzant per medir el terme la arribada de les actuals colles de geganters; o utilitzant per  medir-lo l’inici de l’esclat del mon geganter amb les primeres trobades de gegants que es van celebrar a la ciutat de Maó, els primers gegants arribats en aquest era que citem i que dura fins el dia d’avui.

En el cas de la Colla de Geganters de Sant Lluís, aquesta arribaria a l’any 1994. El grup tendria els seus alts i baixos, amb diferents desaparicions i també recuperacions. Fa pocs anys la última colla de geganters d’en Lluís i na Maria va quedar dissolta quedant únicament un grup de joves per a portar a la gegantona Tecla. En el dia d’avui s’han pogut ajuntar alguns antics membres del grup de geganters i d’altres agrupacions de l’illa per a poder ballar a n’en Lluís i na Maria en el dia de la seva festa.

És el nostre desig que per a les Festes de Sant Lluís de l’any que ve poder donar la notícia de que la Colla de Geganters de Sant Lluís ha reviscolar. Ja sols ens queda agrair la convidada al poble que aquesta tarda ha acollit a la representació maonesa i desitjar a tot-hom Bones Festes de Sant Lluís 2014 a tot-hom.

www.gegantsmao.menorca.es

 http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

En Tomeu i na Guida, els Gegants de Maˇ, ja sˇn a s'Ajuntament

geganters-mao | 29 Agost, 2014 00:07

Fa pocs instants els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida han fet la tradicional arribada a s’Ajuntament, en passacarers, amb música, anunciant que les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2014 ja són aquí.

A partir de les vuit d’es fosquet han anat arribant els geganters a l’antic Quarter de Santiago de Maó, on dormen durant tot l’any els gegants, la que ens agrada dir “la casa dels gegants” i poc a poc el moviment ha anat en augment, fins arribat el moment de treure a n’en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i a n’en Miquelet es Salero damunt s’acera, senyal inequívoca que la cosa en breu es posaria en marxa.

A les vuit i mitja ha estat la sortida de la desfilada de gegants, escoltada d’un motorista de la policia municipal, però sobre tot per molts de pares amb els seus fillets que han volgut viure la festa de la arribada dels gegants des de el primer moment.

La música ha estat la del  grup de grallers, que com hem comentat aquest any està en un procés de recomposició, però que ha estat més que suficient per que les marxes i pasdobles més alegres no hi faltessin en cap moment.

La arribada a sa Plaça Explanada com de costum ha estat per a omplir el grup amb moltes famílies que ens esperaven, que s’han afeixit a la manifestació, que ha continuat per el Carrer de Ses Moreres, Costa de sa Plaça i fins es Pla de la Parròquia, destí final de la festa.

Els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida als balcons de l'Ajuntament. 

Els gegant i també en Miquelet es Salero han fet alguns pocs balls a  plaça, que si no ho hem dit abans ho podem afegir ara “aquesta nit estava plena de gent, de Maó” i han iniciat un camí, el que s’havien fitxat des de la sortida: les escales de s’Ajuntament i els balcons que donen a la plaça.

Aquesta nit en Tomeu i na Guida ja guaiten dels balcons de s’Ajuntament, ja presideixen les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2014.

Hem d’afeixir també que el d’avui ha estat l’últim passa carrers que han fet els gegants amb els vestits que s’els havia confeccionat fa 24 anys. Serà el proper dimarts a les vuit d’es fosquet quan serà desvetllada la sorpresa, els nous vestits d’en Tomeu i na Guida els Gegants de Maó.

La festa continua, ara ja tots els dies i aquest dissabte al matí es el taller de plomalls, organitzat per la Colla de Geganters de Maó amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Ciutat. Això serà a partir de les 11 hores.

Seran moltes les cròniques que anirem fent aquests dies, és molta la festa que ens espera.

www.gegantsmao.menorca.es

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

www.youtube.com/gegantsmao

Els horaris dels Gegants per les Festes de la Mare de DÚu de GrÓcia 2014

geganters-mao | 25 Agost, 2014 16:14

El programa de Festes de la Mare de De Gràcia 2014 en el moment d’escriure aquestes ratlles ja deu estar a la majoria de cases de la Ciutat. En el present article citarem per a tenir a ma “la guia dels gegants a les festes”, els actes i dies en els que sortiran els gegants.

 

28-Agost.

 21.00 h. Arribada dels Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, els gegantons de Sa Casa d’es Poble en Pere i na Gràcia i també el nano en Miquelet es Salero a l’Ajuntament. Acompanyats pel grup de grallers.

30-Agost.

11.00 a 13.00 h. A la Plaça Constitució, Taller de plomalls, per a acompanyar els gegants.

02-Setembre.

20.00 h. Festa d’aniversari dels Gegants de Maó i nova vestimenta per a na Guida i en Tomeu. L’acte acabarà amb el repartiment d’un enorme pastís d’aniversari per a tot-hom.

05-Setembre.

16.30 h. Festa al Casal de Gent Gran d’es Camí d’es Castell. Els Gegantons en Pere i na Gràcia, propietat del Casal, exerciran d’amfitrions en una festa per a la gent gran i també per a la gent gegant.

06-setembre.

18.30 h. Sortida del passa carrers de la nit del pregó pel centre de la ciutat, amb els Gegants de la Ciutat i altres Gegants de Menorca, per acabar al Pla de la Parròquia en uns últims balls tots junts a la Plaça. En Tomeu i na Guida també ballaran el tradicional Es Mahón, un cop acabat el pregó.

07-setembre.

16.15 h. Sortida del cercavila format per la Banda Cap de Fibló, Els Gegants de Maó, gegants menorquins i els convidats d’excepció els Gegants de Campos (Mallorca).

08-setembre.

09.00 h. Sortida de la cercavila, formada pels Gegants de Maó i els Gegants de Campos.

09-setembre.

18.00 h. Baixada dels gegants al Port, per a fer les darreres ballades. Baixaran acompanyats dels Castellers de Vilafranca.

 

Totes les activitats amb els gegants són organitzades conjuntament per l’Ajuntament de Maó i la Colla de Geganters de Maó.

Per a més informació dels actes dels gegants d’aquestes Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2014 us podeu dirigir al corre electrònic gegantsmao@menorca.es , consultar el mateix programa de Festes de l’Ajuntament de Maó ha distribuït per les cases o també visitar el nostre perfil de facebook que actualitzem tots els dies “gegants de mao, Menorca”.

www.gegantsmao.menorca.es

www.youtube.com/gegantsmao

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

 

Recordant la festa 75Ŕ aniversari de la arribada d'en Tomeu i na Guida a Maˇ

geganters-mao | 23 Agost, 2014 15:56

En pocs dies s' ha corregut la veu de un dels actes que marcaran les ja imminents Festes de la Mare de Déu de Gràcia de Maó 2104, la commemoració del 80 aniversari de la arribada dels Gegants en Tomeu i na Guida a la Ciutat i estrena per dit motiu d'uns nous vestits, els que fins ara les seves formes i colors són el més gran secret.

De dits vestits de moment sols podem avançar que han estat posibles gràcies a la tasca desinteresada de la cosidora Isabel Mercadal, que ha estat asesorada històricament pels membres del grup folklòric Es Rebost.

de la festa poc avançarem, sols que arribarà carregada de sorpreses. El que sap tot-hom és el dia i la hora: el proper dos de setembre a les vint hores al Pla de la Parròquia. 

avui us deixem amb el record de la que es va organitzar fa cinc anys commemorant el 75è aniversari de la arribada dels dos maonesos de més altura: en Tomeu i na Guida, els Gegants de Maó.

www.gegantsmao.menorca.es

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

www.youtube.com/gegantsmao

Presentats el cartell i el programa de Festes de la Mare de DÚu de GrÓcia 2014

geganters-mao | 21 Agost, 2014 14:18

Fa dos dies va ser presentat a l’Ajuntament de Maó el cartell oficial de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia de Maó d’enguany. Es tracta d’una obra del dibuixant menorquí “Zaca”, que porta molts anys demostrant la seva genialitat en les tires còmiques que publica en el Diari Menorca, però que també destaca en obres ja fora del mon humorístic com és el cas del programa de les passades Festes de Sant Jordi o el cartell de les ja presents Festes de la Mare de Déu de Gracia en la seva edició 2014.

Ahir matí ja va ser la presentació del programa de Festes, en el que hi van prendre part les principals autoritats del terme i també els que en podríem classificar com els protagonistes de la festa, tot i que sempre hem dit que els vertaders protagonistes és la ciutat, el poble, la gent que la fa; Aquests estarien representats per les diferents persones que treballen en les parts principals de la mateixa. El president de la entitat gegantera de la Ciutat de Maó, Francesc Mora Laforet, va participar en la presentació del programa.

De fet un dels plats forts de les Festes d’enguany serà la celebració dels 80 anys dels Gegants de la Ciutat en Tomeu i na Guida; Ens referim a dues figures molt estimades, ja històriques però vives com mai i a les que amb dit motiu la ciutat de Maó les obsequiarà amb un gran regal, per que s’ho mereixen tot!.

el cartell de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia de Maó 2014.

La celebració serà al fosquet del dia dos de setembre, on al Pla de la Parròquia els dos celebrants seran pujats a una tarima on se lis posarà a sobre el gran regal “uns nous vestits”, que vendran a substituir als que portaven fins ara que daten de l’any 1990. El motiu dels nous vestits ve donat per una part de l’estat de desgast en que es trobaven ja actualment i també a rel de que a l’any 2011 finalitzaria una restauració integral de les dues enormes figures, que a part de restaurar les parts històriques les dotaria d’unes noves formes més estilitzades ,per les que es necessitaven uns nous vestits.

La tasca ha anat a càrrec de la cosidora Isabel Mercadal i que serà descoberta el mateix dia dos al fosquet, sent fins el moment el més gran secret en els colors i detalls, dels que si podem dir que han estat assessorats pels membres del Grup Folklòric Es Rebost.

La participació dels Gegants en les Festes per la resta serà similar a la d’altres anys: el fosquet del dia del pregó, el capvespre del dissabte de la Mare de Déu de Gràcia, el dia principal i la baixada al port en el dia de la Segona Festes de Gràcia.

Ja sols ens queda, a la espera del dia en que la alcaldessa i el pregoner convidat ho proclamin des de els balcons de l’Ajuntament, el nostre desig de: BONES FESTES DE LA MARE DE DÉU DE GRÀCIA 2014.

www.gegantsmao.menorca.es

www.youtube.com/gegantsmao

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

El passacarrers de les Festes de Sant Climent 2014

geganters-mao | 17 Agost, 2014 21:14

Ahir a la tarda en Tomeu i na Guida van fer la seva visita anual al que també és el seu poble, Sant Climent; el motiu les festes en honor al patró que dona nom a la població.

Hem de dir que aquest any els Gegants en Tomeu i na Guida, per motiu de que es estàn preparant per algo més que important que ha de passar a principis de setembre, s’estan fent proves... a alguns pobles que hi solen anar tots els anys no hi han anat, enviant en el seu lloc per a fer la representació de la ciutat a n’en Pere i na Gràcia i a n’en Miquelet es Salero. Tot i així a Sant Climent, al ser part del terme de Maó, és obligatori almenys una vegada en l’any anar-hi i és per dit motiu que amb ballera endarrerida allà van estar els nostres gegants.

En les Festes de Sant Climent en la edició d’enguany també hi van voler participar la comparsa dels Gegants de Llucmaçanes i musicalment parlant la animació en bona part no va decaure en cap moment per la música del grup de vent i percussió “Cap de Fibló”.

Els gegants de mao en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia de Sa Casa d'es Poble de Maó i en Miquelet es Salero durant les Festes de Sant Climent 2014.

Poc abans de les sis de la tarda la comparsa es posava en camí, no sense que abans els més petits es fessin les corresponents fotografies amb els gegants, s’hi atraquessin per a veure´ls d’aprop, tocar-los... però als primers sons de la banda tot-hom des de la plaça cap al Carrer Sant Jaume per a fer l’itinerari de costum.

El passa carrers no duraria en excés, doncs Sant Climent com a població no és molt gran, però lo necessari per a encetar una tarda de Festa de dalt de tot. Els últims balls de tots els Gegants ja serien a la mateixa plaça d’on havien sortit.

La festa gegantera acabaria com de costum a les antigues escoles on es faria la entrega de records als grups participants i com no podia faltar amb una convidada.

www.gegantsmao.menorca.es

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

www.youtube.com/gegantsmao

La casa de les IlĚlusions Gegants treballa a l'agost

geganters-mao | 16 Agost, 2014 17:30

La Casa de les il·lusions gegants, el taller on es creen i també s'arranjen figures gegantines a la Ciutat de Maó, no descansa ni a l'agost.

Nova entrada al blog: "Creant il·lusions Gegants"

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

Les Festes d e Sant Llorenš a Alaior 2014.

geganters-mao | 11 Agost, 2014 15:56

Aquest cap de setmana han estat les Festes de Sant Llorenç a Alaior, com de costum en el dissabte de la festa els gegants van anunciar l’inici d’aquesta i la representació maonesa un cop més no hi va faltar.

Tot i així l’inici oficial havia estat el dia anterior, durant la nit de pregó. En aquesta ocasió gegants no en hi van haver però... si un membre de la Colla de Geganters de Maó, també de la de Alaior, n’Osvaldo Correche que va ser el pregoner escollit per a les Festes de Sant Llorenç 2014. Sempre hem dit que molts dels geganters som d’aquelles persones que portem molts de carnets a la cartera i en el cas del nostre company Osvaldo va ser precisament la seva dedicació al poble, en ben diferents facetes, per lo que el municipi li va reservar en la edició d’enguany tal honor.

imatges del passacarrers dels Gegants durant el dissabte de les Festes de Sant Llorenç 2014. Amb els Gegants de Maó, Gegants d'es Castell, Gegants de LLucmaçanes, Gegants de Calafell i els amfitrions els Gegants d'Alaior en Llorenç i na Eulàlia.

Ja parlant de gegants, poc faltaven per a les cinc de la tarda del dissabte quan tota la comitiva que havia de sortir a fer la volta estava ja enfront de les cases consistorials, en filera, per a iniciar la tradicional volta del dissabte de Sant Llorenç. El que també estava preparat des de el principi va ser un sol de justícia, que tot i així de no estar-hi rar hauria estat, doncs les dates en el calendari obliguen.

Els Amfitrions Els Gegants d’Alaior en Llorenç i na Eulàlia i també en Xoroi i sa fadrina de Biniadrís obrien la marxa i els seguien els convidats dels altres pobles de Menorca, amb gegants arribats des de Es Castell, Llucmaçanes i fins i tot des de Calafell. La representació de la Ciutat de Maó la farien els gegantons del Casal de Gent Gran sa Casa d’es Poble en Pere i na Gràcia i també el nan en Miquelet es Salero.

imatges del passacarrers dels Gegants durant el dissabte de les Festes de Sant Llorenç 2014. Amb els Gegants de Maó, Gegants d'es Castell, Gegants de LLucmaçanes, Gegants de Calafell i els amfitrions els Gegants d'Alaior en Llorenç i na Eulàlia.

Música no en faltaria, en aquesta ocasió hem d’afeixir que en absolut, doncs els instruments més tradicionals de la festa gegantera, les gralles, no aturarien en cap moment de sonar els diversos pasdobles i marxes de la festa. Grallers arribats des de Es Castell, Maó, Calafell i els amfitrions els grallers d’Alaior animarien la marxa. Tot i així tampoc hi va faltar la Banda de Tambors i Cornetes d’Alaior, que tancava la comitiva amb els seus sons ensordidors.

El passa carrers del dissabte de Sant Llorenç no sol ser excessivament llarg, no arriba mai a les dues hores, tot i que passeja pels carrers més cèntrics del poble. El motiu és que Alaior no és un poble excessivament gran i el centre històric pel que solen passar els gegants es més be reduït.

La festa gegantera acabà com de costum amb uns balls finals a plaça i la posterior convida per a tots els participants, els mateixos que en aquest moment ja s’estàn preparant per a les properes, les de Sant Climent.

 

www.gegantsmao.menorca.es

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

www.youtube.com/gegantsmao

Alaior Ús una festa, Sant Llorenš 2014

geganters-mao | 10 Agost, 2014 10:48

en breu publicarem la crònica de la participació dels gegants a les Festes de Sant Llorenç 2014, us deixem de moment amb un vídeo on els grallers dels Gegants de Maó i els grallers d'Es Castell sonen junts un tema, duran tel passacarrers del dissabte de Sant Llorenç.

 

www.gegantsmao.menorca.es

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

www.youtube.com/gegantsmao

Llucmašanes s'omple de gegants

geganters-mao | 05 Agost, 2014 22:26

El passat diumenge els Gegants en Tomeu i na Guida van fer la visita a una població a la que no hi poden faltar de cap manera  almenys una vegada en l’any, estem parlant de Llucmaçanes (petita població depenent de l’Ajuntament de Maó). I com que no hi ha ocasió millor per a anar a visitar un poble que quan està en festes, així va ser, amb motiu de les Festes de Sant Gaietà 2014.

Tot i així serien moltes les figures gegantines que a les set i mitja de la tarda estaven preparades al Pla de Sant Gaietà per a començar la marxa. Davant de tot els Gegantons arribats des de Es Castell, els Simpson i també l’entranyable Xec Calvet; seguits pel Gegant Yurca, del Barri d’es Camí d’es Castell de Maó; els següents els representants del terme de Maó en Tomeu i na Guida; seguits de la divertida Gegantona Tecla de Sant Lluís i ja tancant la marxa el grup de gegants veïns del poble que estava en festes, i que durant les Festes de Sant Gaietà exerceixen el paper de amfitrions: els gegants avis Perico i Aguedet, els gegantins Abu Omar i Nura (estrenants durant les Festes de Sant Gaietà 2013 i els petits i simpantics gegantons en Kikus i na Kika.

Els Gegants en Tomeu i na Guida, juntament amb altres gegants menorquins, visiten la població de Llucmaçanes amb motiu de les Festes de Sant Gaietà 2014.

La música ja va anar a càrrec del grup de Grallers d’es Castell (destacant un cop més l’alt número de components d’un grup que en pocs anys ha revifat amb prou força, que interpretarien les marxes i pasdobles més festius; la Banda de Música de Maó per la seva part després de dos dies al poble que també es el seu encara lis quedava bufera i no van escatimar alegria i festa en absolut.

Els carrers més amples i també els més estrets carrerons del poble veurien passar els gegants, que en menys d’una hora tornarien a ser al Pla de Sant Gaietà per a fer uns últims balls tots junts.

 

Els Gegants en Tomeu i na Guida, juntament amb altres gegants menorquins, visiten la població de Llucmaçanes amb motiu de les Festes de Sant Gaietà 2014.

Els Geganters per la nostre part agraïm que com de costum la festa acabés amb una convidada per a tots els participants, que si be a la hora que era el passa carrer o per la seva durada no sol ser dels de més sullar, una picadeta i un refresc sempre van be.

Les Festes de Sant Gaietà 2014 ja són acabades i els gegants ara la pròxima estació en la gira del present estiu són les Festes de Sant Llorenç a Alaior, el proper cap de setmana.

www.gegantsmao.menorca.es

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

www.youtube.com/gegantsmao

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS