Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Assemblea General 2014 i sopar de colla

geganters-mao | 29 Novembre, 2014 16:40

Sempre s’ha dit que una colla de de geganters no pot ser només un grup de persones que es puguin dedicar de manera altruista a portar els gegants; Condició indispensable per que el grup pugui ser considerat una entitat cultural dedicada al foment del mon dels gegants, una colla de geganters, és que aquesta tingui de caire democràtic i participatiu per part de tots els seus membres, els que aniran elegint periòdicament com ha de ser i funcionar el grup i qui l’ha de dirigir.

Això és precisament el que es va fer ahir a la nit a la seu de la Colla de Geganters de Maó, elegir la nova junta directiva que haurà de dirigir el grup les properes temporades.

Hem de citar que quan al poc d’iniciada la dècada dels noranta varen començar a aparèixer les noves agrupacions geganteres que vindrien a substituir als antics geganters que portaven els que avui ja són els gegants antics de Menorca, aquestes agrupacions eren molt més simples que al dia d’avui. Actualment la Colla de Geganters de Maó gestiona els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, els fa el manteniment,  els balla i organitza tota la part dels gegants dins les Festes de la Mare de Déu de Gràcia ((juntament amb l’Ajuntament de la Ciutat), també porta  a n’en Pere i na Gràcia de sa Casa d’es Poble, a s’Àvia Corema i a altres figures que s’han anat creant en el mateix taller de la Colla de Geganters de Maó en els últims anys com són en Miquelet es Salero i la comparsa dels Gegants Reis Mags. Apart treballa en el foment del fet geganter en la investigació i publicació sobre el fet, mantén diferents tallers i escoles com són la activitat dels gegants a les escoles, el taller de gegants a la Residència Geriàtrica del C.I.M. a Maó o la nova escola de gralla a la ciutat.

Hem dit tot això per a explicar una estructura bastant complexa que coordina totes les activitats, per a la que es necessita que aquest treball el distribueixi diferents persones dins una junta directiva, el que diguem “es grup de feina”. També és necessari i imprescindible per a  ser el que sóm que els càrrecs es vaixin rellevant amb periodicitat.

En la nit d’ahir, el Cap de Colla sortint Xiscu Mora Laforet va introduir la reunió, que no depararia cap sorpresa doncs el canvi ja estava anunciat des de bastants mesos abans i la nova junta directiva entrant, que previ votació dels membres seria elegida la formarien en la presidència Magdalena Fulla Granja, com a vicepresident Cristian Obrador Aristegui, en la secretaría Rosa Varón Uso, com a tresorer Francesc Camps Segui  i com a vocal Tomeu Obrador Tudurí.

No hi faltaria l’aplaudiment i el reconeixement per la feina feta pel cap de colla sortint Xiscu Mora i les primeres paraules de la presidenta entrant.

I com que de formalismes sols els necessaris... prest arribarien les bromes i un sopar de pitza per a celebrar que aquí estem, una entitat avui reconeguda per la seva tasca a la ciutat de Maó a la que representa i que any rere any ha aconseguit créixer, renovar-se i seguir sempre parlant d nous projectes, que és com va acabar ahir la reunió-sopar.

www.gegantsmao.menorca.es 

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

 

Els Gegants a les Escoles

geganters-mao | 23 Novembre, 2014 18:30

A la Colla de Geganters de Maó sempre hem considerat que per a promocionar el mon dels gegants, en el cas nostre els Gegants de Maó, no sempre és necessari treurer-los al carrer i fer-los ballar. De fet una de les polítiques al llarg de les últimes dècades ha estat la de preservar els gegants com un element propi de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia i durant la resta de l’any donar a conèixer el fet amb tallers a les escoles, centres socials o també en publicacions i en les xarxes socials.

Amb tal finalitat, els tallers que la Colla de Geganters de Maó que aquest any ja te en funcionament són tres, dels que dels dos primers ja en hem parlat en les últimes setmanes: la escola de gralla, dirigida al manteniment i promoció d’un dels instruments que de més antic en trobem documentació a l’illa de Menorca i els Tallers de Gegants que s’està desenvolupant a la Residència Geriàtrica del C.I.M.  a Maó, on els mateixos residents al centre sota la coordinació d’un constructor membre del grup estan coneixent els materials i tècniques amb les que es pot construir un gegant, el seu propi gegant, el de la residència geriàtrica.

El tercer taller que està en funcionament és dirigit als més petits, en el que les monitores del grup de geganters  visiten les escoles de la ciutat on mostren el fet geganter als més petits i fins i tot aquests en una segona sessió  visiten la seu de la entitat gegantera per a veure i conèixer de més aprop els gegants.

 

En la visita a les escoletes, les geganters mostren als fillets els complements que porten els gegants a les mans, explicant-lis el que representen aquests segons la llegenda que un dia es va escriure sobre els gegant de Maó; es mostra el cartró amb el que es pot construir i restaurar un gegant, s’els mostra els instruments que fan sonar durant els passa carrers, les gralles i els timbals i fins i tot els més petits poden comprovar com es posen les faixes els geganters. Un moment molt divertit sol ser quan s’han d’estirar a terra en filera varis fillets per a saber quants en farien falta per a saber la altura d’un gegant. La xalada és gran, tot i així el plat fort arriba al cap d’uns dies...

En la segona sessió els petits visiten “la casa dels gegants”, on romanen en Tomeu i na Guida, s’Àvia Corema i també en Miquelet es Salero. Aquell dia tenen la oportunitat de veure com és un gegant per dins o també són ells mateixos els que es poden posar a sota d’en Miquelet. Les taules són preparades per que els petits es puguin pintar la seva màscara de Miquelet amb la que després de escoltar les explicacions de les monitores podran marxar cap a al escola de nou, no sense abans haver-se fet la fotografia de grup amb els gegants.

La activitat fa anys que es ve portant a terme, destacant el número creixent de col·legis que formen part del programa any rera any. Per als tallers de gegants a les escoles del present curs 2014-2015 ja són confirmats 16 col·legis, centenars de fillets, que no hauran de esperar a l’estiu per a veure els seus gegants, però en aquesta ocasió com una activitat a la escola.

www.gegantsmao.menorca.es 

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

El que alguns han dit de noltros, els menorquins (II)

geganters-mao | 12 Novembre, 2014 14:36

com cada mes transcribim en aquest medi l'article mensual que publiquem en la revista insular "Útil"

A l’article del mes passat iniciàvem una sèrie del que havíem batejat com a “desfoment del turisme”. Acostumats a presumir de la nostre terra i vendre la amabilitat dels seus habitants, recuperem el que diferents visitants han dit en negatiu de nosaltres. Com ja indicàvem, l’objectiu no és altre que el de riure’ns de nosaltres mateixos a l’hora que dels que tan malament ens han vist.

En la primera part d’aquesta sèrie recollíem algunes de les perles que va dedicar als mallorquins George Sand, als que va visitar juntament amb el seu amant el  compositor Fryderyk Chopin. Avui recollim algunes de les que ens dedicar als menorquins el que va ser governador anglès de Menorca George Armstrong; les trobem en el treball Historia Civil y Natural de la Isla de Menorca, impresa a Madrid a l’any 1781.

Un dels capítols del llibre porta per nom “Caracteres, usos y costumbres de los menorquines”.

Estos isleños que en otro tiempo eran famosos por su valor, y por su destreza en el uso de la honda, viven hoy en día en la más vergonzosa indolencia. Parece que han perdido el valor con la libertad y se muestran tan poco ansiosos de esta última, que no se ponen de ninguna manera en estado de recobrarla.

En el mateix capítol segueix dient:

Son naturalmente querellosos y vengativos. Traspasan su ira a sus descendientes y como es menester poco para encolorizarlos, sucede frecuentemente que estas enemistades subsisten entre las familias, hasta después que las disputes que las han ocasionado se han adormecido.

Viven tan recelosos los unos de los otros que no pueden imaginarse que un hombre aspire a un empleo sin llevar la mira de hacer daño a su vecino (...).

Armstrong en diferents moment aborda el tema de que la illa podria ser més rica de no ser per la incapacitat o falta de ganes dels menorquins per a treure-li el fruit.

Es constante, que este Pueblo  jamás será rico, mientras no sea industrioso. La mar les está abierta como a sus vecinos, quienes se enriquecen por el comercio. Sin embargo no hay ninguno que pueda habilitar sus bageles a tan baxo precio como estos perezosos Menorquines, que estando rodeados de tantos puertos, jamás han sabido aprovecharse de esta ventaja, y quieren más sacar de los estrangeros las cosas necesarias para la subsistencia.

Son naturalmente perezosos, con tal que puedan poner al abrigo de la pobreza a sus familias, y de los cuidados amargos que trae consigo; se cuidan poco de las artes y manufacturas que facilitan a sus vecinos tan rápidas fortunas.

(...) los menorquines, excepto las viñas, no saben podar los árboles y cuando se les pregunta la razón, responden con gravedad, que Dios sabe allá arriba más que nosotros.

Tot i així el treball de George Armstrong per molts és recordat per la part que s’emporten les dones d’es Mercadal, de les que ens en parla en el capítol Descripción topográphica de los términos de Mercadal y Ferrerias.

No puede verse los habitantes de esta Ciudad sin admirarse de las diferencias que los distingue de los demás habitantes de la Isla. Estos tienen alguna dureza y algo de horrible en su fisonomía: lo que se manifiesta principalmente en las mugeres y se atribuye generalmente esta deformidad a la mala calidad de las aguas.

Sembla mal de fer que algú pogués arribar al càrrec de governador amb un enteniment capaç de raonaments tan disparatats. Els anglesos no les devien trobar totes lletges a les nostres dones pel que ens diu més endavant, en tot cas per a acabar-ho d’espanyar del tot.

Quando algún niño tiene los ojos azules, o pardos y el pelo rubio como sucede alguna vez, el marido encoge los hombros sospechando infidelidad en su muger. A la verdad tienen una viveza y una voluntad que las inclina freqüentemente a mantener un comercio ilícito con los Oficiales Ingleses.

www.gegantsmao.menorca.es 

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

En Tomeu i na Guida ja sˇn matŔria d'estudi "a les escoles"

geganters-mao | 04 Novembre, 2014 22:07

La importància que ha assolit el mon dels gegants a l’illa de Menorca des de fa poc més de dues dècades per a pocs passa desapercebuda. Els gegants a la ciutat de Maó pràcticament des de la seva arribada es van convertir en part insubstituïble de les Festes patronals, però en els últims anys han multiplicat la seva presència i són més protagonistes que mai en tots els actes en que participen.

Ja feia temps que anàvem dient que en Tomeu i na Guida i la estimació que lis professen els habitants de la ciutat que els acull es tindrien que posar a estudi... El cas és que a partir d’aquest curs escolar 2014-15 així serà, els Gegants de Maó seran motiu d’estudi “a les escoles”.

La història comença abans de l’estiu quan rebérem un correu electrònic de la Editorial Vicens Vives per a poder utilitzar la imatge dels nostres gegants per a una il·lustració d’un dels llibres de text que editen i arriben a les escoles per a fer de guia als estudiants. Sempre hem dit que la nostra entitat, la Colla de Geganters de Maó, hi és per promocionar el mon dels gegants molt més lluny de la seva presència al carrer durant els dies de festa, per dit motiu la nostra resposta seria la col·laboració plena en el projecte.

Els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida ja són als llibres d'escola. Imatge del llibre editat per la editoral Vicens Vives on en Tomeu, es Gegant de Maó ilustra una de les seves pàgines.

El cas és que s’enviaren a la editorial diferents fotografies sobre el que estaven buscant, un geganter sortint o estand baix el gegant, per que ells mateixos escollissin la que lis podia semblar més adient. Al cap d’algun temps ja rebríem el PDF amb la imatge tal i com està ja als llibres dels més petits, on el Gegant en Tomeu i el geganter que hi va a sota serveixen per a mostrar com es porta un gegant un cop finalitzat el procés de creació de la figura.

Des de la nostra entitat felicitem la iniciativa de que els gegants, no sols els Gegants de Maó, en general, hagin arribat a uns llibres de text en els que els que ja tenim més edat recordem con en un temps sols hi apareixien reis, governants i gent qualificades importat com si sols aquests mereixessin ser coneguts. Avui els Gegants de Maó i en conseqüència tots els gegants menorquins i de més enllà estan d’en hora bona, els Gegants i la cultura popular són més que mai presents a les escoles.

www.gegantsmao.menorca.es 

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS