Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Resum en imatges del que ha estat l'any 2014 pels Gegants de Maˇ

geganters-mao | 29 Desembre, 2014 15:40

Video on es mostra el que ha estat aquest passat any 2014 pels Gegants De Maó Menorca i per la seva Colla de Geganters.
Amb aquestes imatges us volem donar les gràcies a tots els que heu fet possible que aquest any 2014 que ens deixa haixi estat més gegant que mai i us emplaçam pel 2015 que ja toca a la porta per a engegar tots junts nous projectes plens d'il·lusions.

http://www.gegantsmao.menorca.es/ 

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

http://ca.wikipedia.org/wiki/Gegants_de_Ma%C3%B3

Els Gegants de Maˇ, resum de l'any 2014 (III)

geganters-mao | 28 Desembre, 2014 17:56

En els dos primers articles d’aquesta sèrie que en fa resum del que ha estat l’any 2014 en matèria de Gegants a la Ciutat de Maó parlàvem de les actuacions, de quan els gegants i la Colla de Geganters de Maó estem al carrer, a la vista de tot-hom fent pel que es va constituir fa més de dues dècades el grup.

En aquesta tercera i última part ho farem d’una altre sèrie d’activitats que hem duit a terme durant l’any 2014, que no es veuen al carrer però que són pot ser més importants que les primeres per a explicar i donar a comprendre el que són i el que representen els gegants dins la nostre cultura i tradició.

Primerament parlarem dels tallers de gegants “Els Gegants a les Escoles”. Aquesta activitat ja fa varis anys que es duu a terme, dirigida als col·legis de primària i que tots els anys en iniciar-se de nou compta amb més escoles adscrites al projecte.

Recordarem com va existir una època en que els gegants eren uns elements propis de les nostres Festes de la Mare de Déu de Gràcia, però no de la manera i amb la vitalitat que ho són ara. Seria amb la irrupció de la Colla de Geganters de Maó i d’altres entitats similars que s’anirien constituint amb posterioritat a rel de l’illa quan aquesta mena de figures es rejovenirien i cobrarien vida, serien més protagonistes que mai... .

Fa alguns anys arribaria l’hora d’explicar aquest fet, explicar que són els gegants i el que representen. Això es començaria a fer a les escoles, als més petits, començant pel principi de tot: com es fa un gegant, els materials amb el que es construeix,  els vestits, els accessoris que porten les enormes figures, qui som i que fem els geganters, els instruments que sonem i un llarg etc. Com es pot imaginar, pels més petits que a la mateixa escola lis arribin els geganters i lis parlin de gegants la xalada és grossa.

Més gran és encara la festa quan aquests, en una excursió, visiten la seu de la Colla de Geganters i poden veure d’aprop, tocar als Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, la Geganta s’Àvia Corema, en Miquelet es Salero. Poden veure com es porten des de dins amb els seus propis ulls i fins i tot tota la classe es pot fer la foto final amb els seus gegants.

Taller on els monitors de la Colla de Geganters de Maó, el mateix grup que fa el manteniment dels Gegants de Maó i també d'altres figures gegantines de l'illa han  mostrat als residents de la Residència Geriàtrica de Maó com es poden fer uns capgrossos de manera casolana.

 

Un altre taller que es va posar en marxa durant el 2014 que deixem enrere seria el taller de gegants a la Residència Geriàtrica del C.I.M. a Maó. En aquest cas més que  mai pren sentit el dir “taller de gegants”, doncs és precisament el que es fa amb els residents a la Residència, un taller on ells mateixos ja s’han construït a seva pròpia comparsa de capgrossos i en les properes setmanes acabaran de donar forma a “una gegantona”, la geganta de la Residència Geriàtrica.

La construcció de la nova figura és un projecte conjunt entre el centre i la Colla de Geganters de Maó, en aquest cas exercint de coordinador l’encarregat del taller de la entitat gegantera Miquel Villalonga Coll. La tasca es fa al taller del constructor i en diferents caps de setmana es porta al centre per que el residents hi puguin posar les seves mans a sobra l’obra, hi puguin treballar, donar-li forma. Les valoracions fins el moment són més que satisfactòries i entre les moltes sorpreses el descobrir que senyores amb una mitja d’edat que supera els 80 anys són capaces juntament amb el coordinador de descobrir i treballar de lo millor en la construcció d’una geganta.

L’altre taller que també s’ha iniciat durant el encara present 2014 és la Escola de Gralla de Maó. Aquesta arriba donada la necessitat de tenir el grup de geganters sempre a punt un suport musical per a fer ballar els gegants, que es pot complementar sempre que sigui possible amb la tradicional banda de Música.

El cas és que a finals de la temporada 2013 el grup de graller que portava prop de dues dècades aportant les seves notes estava en un moment baix, pràcticament desmantellat per falta de músics. La escola de gralla, amb seu a la Escola Municipal de Música de Maó està possibilitant el pujar nous músics i assegurar així la existència del grup de grallers.

Com hem explicat altres vegades, la gralla forma part de la família dels oboès tradicionals dels que a la nostre illa ja s’en tenen notícies durant la baixa edat mitjana, d’aquest instrument abans  de la actual recuperació les últimes notícies a Menorca les trobem ja durant el segle XVIII. La escola de gralla ve a assegurar la pervivència d’un instrument i també d’una manera de fer música entre amics per a molts anys.

Altres activitats a part dels tallers han estat durant el  present any 2014 fomentar la presència dels gegants a la xarxa, articles en premsa menorquina i especialitzada de la península i foment per diferents vies del que avui ja no en cap la menor dubte que és la cultura menorquina dels gegants.

Mentre seguim treballant en els nous projectes a desenvolupar durant l’any que arriba sols en queda ja desitjar-vos a tots bona entrada d’any 2015.

http://www.gegantsmao.menorca.es/ 

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

http://ca.wikipedia.org/wiki/Gegants_de_Ma%C3%B3

Els Gegants de Maˇ, resum de l'any 2014 (II)

geganters-mao | 26 Desembre, 2014 18:35

Fa pocs dies havíem començat l’acostumat resum que solem fer cada any en aquest acabar, de l’any de que gegants que deixem enrere.

L’any passat és recordat a Maó per el 80 aniversari d’en Tomeu I na Guida, però altres gegants de Menorca també varen tenir les seves particulars festes d’aniversari. És així com els Gegants d’Alaior vàrem celebrar juntament amb la resta de gegants menorquins, en un matí de primavera, el seu 60 aniversari. Uns altres serien els Gegants d’es Castell en Jaume i na Roser que en una tarda de juny, a la plaça Explanada del poble més oriental de l’illa també acompanyats de una bona part dels gegants menorquins i fins i tot els arribats des de Olost de Lluçanès varen celebrar el seus primers cinquanta anys de vida.

 

Festa 60 aniversari dels Gegants d'Alaior en Llorenç i na Eulàlia. amb la participacio dels Gegants de Maó, Gegant Yurca, Gegants de Llucmaçanes, Gegants d'es Castell, Gegants de Sant LLuís, Gegants de Mercadal i els amfitrions els Gegants d'Alaior. la Música va ser la de la Banda de Tambors i Cornetes d'Alaior i la dels grups de grallers. <iframe width=

Les fotografies de la Festa del 50 anys dels Gegants d'es Castell en Jaume i na Roser.  Amb la participació dels Gegants d'Alaior en Llorenç i na Eulalia, els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, en Miquelet es Salero i els Gegants de Sa Casa d'es Poble de Mao, els Gegant Yurca, la geganta Tecla de Sant LLuís, i els Gegants d'Olost de Lluçanes.

Per part d’en Tomeu i na Guida, aquest iniciarien la seva particular gira d’estiu lluny de l’illa, a la població catalana de Calonge, tornant la visita que els gegants de sa rateta i es moix havien fet a les nostres Festes de la Mare de Déu de Gràcia a l’any 2013. Els Gegants de Maó  durant un cap de setmana representarien a la nostre ciutat per Terres Catalanes.

els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia del Casal Sa Casa d'es Poble i en Miquelet es Salero participen en la Festa Major de Calonge 2014.

 

 Ja amb l’estiu menorquí engegat, que pels gegants vol dir la visita a les festes de poble, la que inaugura l’estiu sol ser cada any les Festes de Sant Martí a Es Mercadal; tot i així els geganters maonesos hi solen anar complint com a Colla de Geganters d’es Mercadal en que la que estan constituïts per conveni amb el poble més cèntric de l’illa, per a portar durant el dissabte de Sant Martí a n’en Martí i na María, els Gegants d’es Mercadal. D’igual manera a la setmana següent els gegants visiten la població  marinera de Fornells durant les Festes de Sant Antoni Abad.

Els Gegants d'es Mercadal en Martí i na María, en Pere i na Gràcia del Casal Sa Casa d'es Poble de Maó, en Miquelet es Salero i el Gegant Yurca durant el passacarrers de les Festes de Sant Martí 2014 a Es Mercadal.

Al poble d’es Castell també hi anem tots els anys, per a ajudar als nostres amics de la Colla de Geganters d’es Castell a ballar a n’en Jaume i na Roser. Hem explicat en altres ocasions com dita població disposa d’una colla gegantera i grallera ben prou activa, però que debut a la joventut de la majoria dels seus membres per a portar els gegants més grossos del poble és necessària la participació dels geganters maonesos, sent ja els geganters del poble que està en festes els que s’encarreguen de portar els gegantons en Xec Calvet, els gegants de la Família Simpson i també els capgrossos.

A la població de Llucmaçanes, ja el primer cap de setmana d’agost els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida  hi fan la seva visita anual en representació del terme municipal del que forma part la vila. En aquest cas però el protagonisme és compartit, doncs existeix a la vila tota una comparsa de gegants que una família veïna del poble va anar creant començant la dècada dels 90 i per la que fa dues dècades crearien un grup de geganters similars als que ja existien en aquell moment a Maó i també a Alaior, són aquest grup, els Geganters de Llucmaçanes els que organitzen la part dels gegants dins les Festes de Sant Gaietà.

Els Gegants en Tomeu i na Guida, juntament amb altres gegants menorquins, visiten la població de Llucmaçanes amb motiu de les Festes de Sant Gaietà 2014.

A Alaior ja fa alguns anys que es va decidir no participar en els dos dies de les Festes de Sant Llorenç (dissabte de sa festa i desfilada de carrosses del diumenge), doncs a l’estiu venen molt seguides. Aquest any els geganters i grallers maonesos farien els seus balls i aportarien les notes al passa carrers del dissabte de Sant Llorenç, en el que a part dels gegants d’Alaior i altres gegants de Menorca podríem veure ballar als que arribaven des de terres catalanes els Gegants de Calafell.

A Sant Climent en Tomeu i na Guida farien la seva visita anual en el dissabte de festes, la visita es fa com els gegants que són també de tots els Sant Climenters i no per ser una passejada que mai arriba a la hora de duració li manca en absolut animació. tampoc hi falta mai la calor dels dies centrals del mes d’agost.

Els gegants de mao en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia de Sa Casa d'es Poble de Maó i en Miquelet es Salero durant les Festes de Sant Climent 2014.

A Sant Lluís també estarien d’aniversari, doncs en Lluís i na Maria celebraven el 25è aniversari de la seva arribada al poble. Els Gegants de Sant Lluís no són unes figures de molta antiguitat, podríem dir que arribades coincidint amb l’inici de l’esclat del mon geganter els últims anys de la dècada dels vuitanta, però l’haver complert 25 anys de vida ja integrats com una part més de les Festes del Sant Lluís ben mereix menció i que en la data es faixi algo per a cel·lebrar-ho. En Tomeu i na Guida per a aquelles festes cedirien la representació de la Ciutat de Maó a n’en Pere i na Gràcia i a n’en Miquelet es Salero, doncs el primers en aquells últims dies d’agost ja estaven  als balcons de l’Ajuntament de Maó preparats per a les Festes de la Mare de Gràcia.

Ja arribant als dies principals de la Ciutat de Maó, aquests s’iniciarien pels gegants amb la arribada d’en Tomeu i na Guida a s’Ajuntament, com hem dit abans per a estar presidint es Pla de la Parròquia des de els balcons de les Cases Consistorials. La arribada dels Gegants de Maó i els seus acompanyants habituals cada any és més multitudinària i en el cas d’enguany comptaria amb l’al·licient de ser la última vegada que veuríem als dos històrics gegants amb les vestimentes que en pocs dies anaven a mudar.

La Festa dels 80 anys de la arribada a Maó dels Gegants en Tomeu i na Guida i regal dels nous vestits pels gegants amb motiu de l'aniversari.

 

 El dia 2 de setembre ja va ser jornada històrica, doncs va ser la gran festa de celebració del 80 aniversari de la arribada dels Gegants de Maó, fet que es celebraria amb l’obsequi per part de la Ciutat de uns vestits nous per a les dues enormes figures, que venien a substituir als que portaven des de l’any 1990. La festa va ser al mateix Pla de la Parròquia, amb els gegants cambiant-se els vestits en directe des de la tarima on habitualment la banda de música sol sonar “es jaleo” i amb la ciutat enfront participant del moment històric. Al final de la festa no hi van faltar els parlaments de les autoritats, l’enorme pastís d’aniversari, els primers balls d’en Tomeu i na Guida amb els vestits nous i com no podia ser d’una altre manera el públic agraïment a la cosidora Isabel Mercadal que amb la seva tasca desinteressada havia fet possible el projecte dels vestits.

Els dies principals de les Festes ja serien els habituals i amb poques variacions. El dia del pregó els amfitrions participarien en el passa carrers juntament amb diferents gegants menorquins i també els arribats expressament des de la població mallorquina de Campos. Al final del pregó en Tomeu i na Guida coprotagonitzarien un moment que pels gegants fa camí de convertir-se en tradició, el que un cop acabats els parlaments del pregoner i cantant aquest juntament amb la alcaldessa i tota la plaça congregada el popular “Es Mahón”, els gegants hi fossin també per a ballar el popular valset.

els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, els Gegants del Casal de Gent Gran Sa Casa d'es Poble en Pere i na Gràcia i també en Miquelet es Salero, acompanyats dels Gegants de Campos i els Gegants de Llucmaçanes fent el passacarrers del matí de la Mare de Déu de Gràcia.

El dissabte de la Mare de Déu de Gràcia el passa carrers va ser l’habitual, destacant com cada any la llarga durada d’aquest però també la xalada gran que es fa en aquest dia. Gegants no en van faltar, doncs als portats per la Colla de Geganters de Maó s’hi  afeixirien els Gegants de Campos i també els convidats arribats des de altres pobles de l’illa com Sant Lluís, Es Castell o Llucmaçanes. No hi faltaria de cap manera tampoc el Gegant Yurca.

El dia de la Mare de Deú de Gràcia de bon matí els gegants tornarien a ser a la Plaça de bon matí per a encetar la jornada i en el dia de sa segona festa en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia, en Miquelet es Salero i el grup de grallers baixarien al port per a tancar les festes, en aquesta ocasió acompanyants pels Castellers de Vilafranca que rivalitzarien amb les seves enormes torres humanes amb la alçada dels gegants.

Els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, acompanyats dels Gegants en Pere i na Gràcia del Casal Sa Casa d'es Poble de Maó i d'en Miquelet es Salero fan els últims balls de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2014 a Baixamar.

L’estiu acabà com havia començat, a Es Mercadal, portant als gegants del centre de l’illa en les que es diu que tanquen l’estiu amb clau, les Festes de Sant Nicolau.

En els propers dies acabarem aquest repàs d’un any que com ja hem dit els gegants han estat més protagonistes que mai, citant altres activitats que ha desenvolupat durant el 2014 la Colla de Geganters sense ser ja passa carrers o festes patronals.

http://www.gegantsmao.menorca.es/ 

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

http://ca.wikipedia.org/wiki/Gegants_de_Ma%C3%B3

Els Gegants de Maˇ, resum de l'any 2014 (I)

geganters-mao | 21 Desembre, 2014 18:22

Ja sols falten deu dies per que aquest any 2014 que ha estat històric pels nostres gegants en Tomeu i na Guida i també per a la Colla de Geganters de Maó arribi a la fi, és llavors moment de fer repàs del que han estat alguns dels moments més simbòlics de l’any que està a punt de deixar-nos.

Començant pel principi ho farem retrocedint als pocs dies d’iniciat l’any. Concretament en la nit del cinc de gener, la nit de Reis. Aquella nit seria nit d’estreno i la Colla de Geganters de Maó presentaria a la ciutat el fruit d’un treball que havia començat varis anys abans, el de la construcció de la comparsa dels Gegants Reis Mags. La tasca s’havia fet a la que ens agrada anomenar  “la casa on es construeixen les il·lusions gegants”, que no és altra que el taller de restauració i també creació amb el que compta la Colla de Geganters, en el que els seus membres especialitzats en altres moments ja havien treballat en la construcció del nano en Miquelet es Salero, la restauració dels Gegants de Maó en Tomeu i na Guida i també altres gegants de Menorca.

El cas és que en la nit del cinc de gener els Gegants Melchor, Gaspar i Baltasar van encapçalar la Cavalcada de Reis de Maó i amb els sons de la Banda de Música de Maó puixarien a la ciutat. No ens estendrem en aquest fet més del necessari, sols remarcar que la emoció de que varis anys de feina feta al taller, oculta de la mirada de la gent finalment veixi la llum és difícil de descriure, amb l’afeixit de contemplar com els més petits obren els ulls esbadalits de veure com ara els Reis Mags d’Orient ara també són tres gegants.

Els Gegants Reis Mags de Maó durant la Calvada de Reis de Maó 2014.

Als pocs dies els geganters tornaríem a estar al carrer, en aquest cas per a la ce·lebració de la Diada del Poble de Menorca Sant Antoni.

Durant la dècada dels noranta van existir alguns intents de que els Gegants de la Ciutat, en Tomeu i na Guida, participessin en la Diada, ballant a la mateixa plaça on s’estaven fent els foguerons i torrades de sobrassada. La pensada era que si els gegants agradaven, fet indiscutible, omplirien la festa i servirien de reclam. Ja fa anys que des de la Colla de Geganters de Maó s’està defensant que els gegants o són principals o no són, que mai han de servir de reclam cap a la festa, que la festa són ells. El fet és que dita presència dels gegants en la torrada de sobrassades de Sant Antoni no encaixaria i aquests desapareixerien de la diada durant un bon temps.

Enguany ja serà el tercer en que els Gegants de Maó han tornat a la Diada del Poble de Menorca, en aquest cas el dissabte abans del 17 de gener i per a ser ells mateixos els que expliquin, fent de narradors, els fets que vàrem canviar la història de la nostre illa per sempre. Això es fa al mateix Pla de la Parròquia i també de de el primer any es va convidar per a  participar en l’acte als membres de la Colla de Geganters de Llucmaçanes, per que vinguessin amb dos dels seus gegants que representen precisament al Rei Alfons III i a l’Abu Omar, l’últim governador àrab de l’illa, poguent així aquests gegants fer d’actors mentre els fets es van narrant.

L’èxit d’aquest nou format des de el primer any ha estat corroborat i per al proper 10 de gener novament en Tomeu i na Guida ens contaran el capítol de la nostre història, això si, per acabar finalment ballant tots els gegants, fins i tot els que pocs minuts s’hauran enfrontant en batalla, que és el moment que més esperen els més petits.

  

els gegants de mao durant els actes de la diada de sant antoni patro de menorca

Si va existir una època en que els gegants eren cosa de l’estiu això ja pertany al passat doncs just el mateix dia que acabà el carnaval 2014 faria entrada, com enguany ja farà una dècada que ho fa la geganta s’Àvia Corema.

Sempre s’ha dit que per que uns gegants puguin fer la representació de un població han de formar part del seu patrimoni, han de ser dels seus habitants. En Tomeu i na Guida van ser adquirits a l’any 1934 per que fossin els Gegants de Maó, propietat de l’Ajuntament i per lo tant de tots els maonesos. S’Àvia Corema és el mateix cas i des de fa una dècada és la tercera figura gegantina del municipi  (cas diferent és el d’en Pere i na Gràcia que són del Casal de Gent Gran d’es Camí d’es Castell, del que en fan la representació o en Miquelet es Salero que és inventariat per la mateixa entitat que el va crear fa 14 anys).

El cas és que la nova geganta el primer any va ser una prova, al cap de poc temps tot un èxit i avui ja és insubstituïble en els dissabtes de quaresma. En el cas de l’any 2014 que està a punt de deixar-nos aquesta no va faltar a cap de les seves cites, cada dia a una plaça diferent i en aquesta ocasió acompanyada de la mestressa de cerimònies “La Senyora Garcia”.

La festa acomiadament de la geganta, el dimecres abans del dijous de centre, en els últims anys ha comptat amb un nou al·licient, el de que els fillets poden recollir en aquella tarda els fruits dels arbres que han estat regant durant els dies de quaresma “els dels arbres caramel·lers”.

la geganta s'Àvia Corema de Maó, Menorca. acompanyada dels membres de la Banda de Música de Maó i la Colla de Geganters de Maó.

Per acabar la primera part del repàs del que ha estat aquest any 2014 ho farem citant una altre celebració en que els gegants s’hi ha fet un lloc des de fa alguns anys, la festa de primavera exaltació de les flors: Maó + Flors.

Les tradicions mai s’inventen, es poden intentar imposar, però sols es converteix en tradició si la gent així ho decideix. Ja fa anys que s’anuncia la entrega del ram de flors a sa geganta na Guida en els mateixos balcons de s’Ajuntament com a un dels moments importants de la festa de primavera “Maó + Flors”. El fet ha tingut acceptació i al mateix el sol seguir un passa carrers dels Gegants de la Ciutat i els seus acompanyants pells carrers del centre de la població.

Els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, els gegants de Sa Casa d'es Poble en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero durant el passacarrers del Maó + Flors.

Una altre Festa també de primavera però molt especial ja seria la que es va cel·lebrar a la Residència Geriàtrica del C.I.M. a Maó el mes de maig. La celebració portava per nom "90 i més" i seria un homenatge als residents que havien arribat a aquesta edat, els que emocionats vàren poder menjar el pastís que per a tal ocasió s'els havia preparat i també contemplar els balls dels Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, d'en Pere i na Gràcia i d'en Miquelet es Salero.

gegants de mao en tomeu i na guida 

En el propers articles arribarem a les festes d’estiu i també als tallers i cursos que impartiex la Colla de Geganters de la Ciutat de Maó al llarg de l’any.

http://www.gegantsmao.menorca.es/ 

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

Gloses per a un Nadal Gegant

geganters-mao | 14 Desembre, 2014 21:11

Antonio Caules, José Portella, Francisco Dalmedo i Rafael Sintes van ser El setembre de l'any 1934 les primeres quatre persones a Maó que varen portar sobre les seves espatlles als avui coneguts com en Tomeu i na Guida, els Gegants de Maó. En aquella època els gegants encara no eren tradició dins les nostres festes.

Avui, vuitanta anys després, en Tomeu i na Guida no sols són un fet tradicional dins les nostres Festes de la Mare de Déu de Gràcia de Maó si no que són símbol i representació de la festa i de la nostre cultura; Així ho han celebrat més protagonistes que mai aquest any que estem a punt de deixar i en el que us volem fer arribar, tot el grup de persones que seguim portant any rere any als nostres vells i estimats gegants a les nostres espatlles, la nostre felicitació de Nadal en una altre de les formes de la nostre cultura com a poble, la glosa menorquina.

És el nostre desig que passeu un bon Nadal i feliç entrada d’any 2015 i que per molts anys ens puguem seguir trobant en moments tan entranyables com un matí de la Mare de Déu de Gràcia quan la sortida de sa colcada i els gegants...

www.gegantsmao.menorca.es 

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

La tradiciˇ del Pare Noel

geganters-mao | 09 Desembre, 2014 21:31

Com cada mes publiquem també en aquest medi el mateix article d'investigació sobre la cultura popular que publiquem mensualment a la revista insular "Útil":

El Gegant de Maó en Tomeu a l'any 2003 participant a la cavalcada de reis disfressat de

fotografía de l'any 2003, amb en Tomeu, el Gegant de Maó, participant a la cavalcada de Reis disfressat de "Pare Noel".

En els Nadals d’avui existeix un personatge, el Pare Noel, que per la seva presència els més joves podrien pensar que parlem d’ una tradició que data de ben antic. Lo cert és que molts l’hem vist arribar per primer cop, no fa tantes dècades, per a compartir protagonisme amb els Mags d’Orient.

Al personatge s’el coneix amb els més diferents noms, sent els més coneguts per nosaltres els de Pare Noel, San Nicolás o Santa Klaus (aquest últim vendria de la pronunciació del nom en alemany San Nikolaus).

La història ens remunta a finals de segle III, quan naixé Nicolás de Bari, en un poblet del que actualment és Turquia. Fill de família benestant, de molt jove heretà una gran fortuna (els seus progenitors moririen en una epidèmia de pesta), la que donà als més necessitats abans de marxà a la ciutat de Myra per a dedicar-se al sacerdoci.

A dita ciutat, Nicolás de Bari arribaria a ser ordenat bisbe. Prest circularien centenars d’històries sobre les bondats del personatge, la dedicació als més necessitats i fins i tot narrant els seus milacres. Arribaria a ser tal la admiració que despertà que es convertiria en Sant Patró de Turquia, Grècia i Rússia.

Sobre la seva relació amb els més petits, es conta que en sentia vertadera devoció. Es diu que en una ocasió en que varis fillets varen ser mal ferits de mort, el sant aconseguí sols amb la seva oració la curació immediata.

També seria nombrat patró dels mariners; la història ens conta com estat un grup d’ells en una tempesta en mig de la mar i veient-se perduts, al nombrar-lo en les seves oracions el mateix San Nicolás es faria present i calmaria les aigües.

Sant Nicolás morí un 6 de desembre de l’any 345. Per la proximitat del dia amb la festivitat de Nadal es decidí que podria ser el sant indicat per a la representació del repartiment de regals entre els fillets (tradició practicada a mitjans del mes de desembre i anterior al cristianisme).

Ja des de mitjan segle VI es començarien a construir temples dedicats a Sant Nicolás de Bari, contant-se en la actualitat per centenars. A l’any 1087, les seves relíquies foren rescatades de les que es convertirien en terres practicants de la religió musulmana per a ser portades a la ciutat italiana de Bari, on es diu que la seva presència propiciaria tants de milacres que la fama s’escamparia per tot Occident.

Seria al segle XVII quan emigrants holandesos portarien a les seves colònies americanes la tradició de Sinterklaas, el seu patró; on arrelaria amb força.

L’aspecte amb el que avui tots coneixem al globalitzat Pare Noel ja el devem a una campanya publicitària d’una coneguda marca de refrescs que a l’any 1931 el va vestir amb els seus colors, que són amb els que avui entra a les cases de tot el mon.

Es conta que avui Santa Klaus viu durant tot l’any al Pol Nord, amb  la seva esposa Noel i tot un grup de nanets que són els que fabriquen els regals que repartiran en la nit de Nadal. No existeix cap dubte que la tradició que un dia va viatjar al Continent Americà i posteriorment regressar a Europa i entrar a Espanya està ja assentada entre nosaltres, tot i que amb la existència d’una altra de més arrelada com és la dels Reis Mags, ocuparia el segon lloc en protagonisme entre els més petits i en moltes ocasions ocupant els Mags d’Orient l’espai de la tradició i el vell bonàs, grassonet i de barba blanca el dels grans magatzems com a reclam publicitari.

www.gegantsmao.menorca.es 

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS