Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Els Gegants inauguren la Diada de Sant Antoni a Maˇ

geganters-mao | 11 Gener, 2015 18:02

Ahir al matí, amb una climatologia en absolut de Vísperes de Sant Antoni va tenir lloc a Maó un dels primers actes de la Diada del Poble de Menorca, Sant Antoni.

Ja fa alguns anys que els gegants van tornar a la Diada que commemora la conquesta de Menorca de l’any 1287 per part de les armes cristianes, en aquesta ocasió en el dissabte previ al dia principal i en una festivitat remodelada i revitalitzada.

A les onze del matí els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida, acompanyats dels Gegants de Llucmaçanes que representen als personatges que van protagonitzar els fets històrics i amb la música de la Banda de Música de Maó van iniciar un passa carrers pel centre de la ciutat. Aquest  seria seguit per a no poca gent, doncs en la jornada d’ahir eren diferents els actes però estretament relacionats entre ells i cada un trauria al carrer al seu públic, que finalment es difuminaria en un escenari comú.

Els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida i els Gegants de Llucmaçanes participen a Maó en un dels primers actes de la Diada del Poble de Menorca Sant Antoni. 

Els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida i els Gegants de Llucmaçanes participen a Maó en un dels primers actes de la Diada del Poble de Menorca Sant Antoni. 

Un cop amb el cercavila arribat de nou al Pla de la Parròquia, els actes es traslladarien a la Plaça d’Alfons III on tindria lloc un acte institucional amb les principals autoritats de l’Illa i en el que es faria homenatge i entrega floral baix la estàtua de qui va encarregar la batalla que faria que la Illa de Menorca canviés fa set-cents anys de moradors i de religió.

La part dels gegants no havia acabat en absolut, doncs després de uns vint minuts que durarien els parlaments i la part més oficiosa de la jornada, les grans figures i la banda de música tornarien al Pla de la Parròquia, on ja si es protagonitzaria l’últim acte relacionat amb el dia.

Com en l’any anterior, els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida apareixerien enfront de la tribuna on estava el cor de l’Orfeó Maonès  per a presentar-se com els primers pobladors de l’Illa de Menorca i de manera ocasional com a relators dels fets que es recordaven. És així com a l’hora que anaven narrant els fets van anar apareixent al centre de la Plaça els gegants de LLucmaçanes que representen al Rei Alfons III i a l’últim governador Àrab de l’Illa de Menorca Abu Omar, aquests representarien la batalla que va aquell gener del 1287 va decidir la sort de l’illa.

Tot i així, com ens van recordar els narradors, en una societat com la actual ja no hi tindrien que caber les batalles per motiu de religió, política o de cap mena i com això si és cosa de celebrar els gegants ho farien de la manera que saben, ballant. Als balls dels Gegants en Tomeu i na Guida i els arribats del poble veí ja s’hi va afeixir la geganta de la Colla de Geganters de Llucmaçanes que porta per nom “Nura”, que habitualment fa parella amb el gegant Abu Omar i que porta aquesta el nom amb que antigament es coneixia a la nostre illa. Hi treia que l’acte acabés amb el cant per part de la Coral de l’Orfeò Maonès de “L’Himne a Menorca” que fa anys va composar Deseado Mercadal.

Aquest seria un dels primers actes actes de la Diada que tindrà el seu punt més àlgid el proper dissabte amb la tradicional benedicció d’animals, també en la víspera amb les tradicionals ballades populars i torrada de sobrassada i durant alguns dies amb la instal·lació a la ciutat del mercat medieval.

http://www.gegantsmao.menorca.es/ 

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

http://ca.wikipedia.org/wiki/Gegants_de_Ma%C3%B3

Els Gegants Reis Mags encapšalen la cavalcada de Reis.

geganters-mao | 06 Gener, 2015 14:50

Ahir a la nit els Gegants Reis Mags tornaren a encapçalar la Cavalcada de Reis de Maó. Eren poc abans de les set de la nit quan les tres figures gegantines, una dotzema de portadors de gegants de la Colla de Geganters de Maó i fins i tot un grup de geganters vestits “de carta a les Magestats de Orient” ja estaven a baixamar, baix el Parc Rotxina, esperant per a l’inici de la desfilada més màgica de l’any.

La historia de la comparsa dels Gegants Reis Mags de Maó us la narràvem en un article anterior, podent recordar en tot cas que ja ni estaven d’estrenu ni constituïen novetat, però la constant durant els quinze o vint minuts en que varen estar els gegants plantats al parc esperant per a la sortida, serien una cua de fillets que esperaven per a fer-se la fotografia amb els gegants. Pot ser tal vegada un motiu el que són unes figures que tot i no ser novetat sols es poden veure al carrer un dia en l’any.

Un cop amb les majestats arribades a port i fetes les obligades benvingudes per part de les autoritats, poc passades les set de la tarda tota la comitiva començaria la pujada a dalt Maó. Fa poc professional haver de dir que ni tan sols vàrem veure cap carrossa de la desfilada, tot i que les valoracions que després vàrem poder sentir eren més que positives, però aquesta mena d’actes són així; al anar els geganters encapçalant la desfilada no estarien en altres llocs d’aquesta. Cas similar és el de les majestats d’Orient que des de les seves carrosses sols vàrem poder veure així d’enfora unes figures molt grans que eren ells!.

Els Gegants Reis Mags encapçalant la Cavalcada de Reis de Maó 2015.

La pujada a dalt Maó va ser tan multitudinària com cada any, pot ser fins i tot més, donat que la climatologia en absolut ens recordava aquelles cavalcades de reis viscudes amb gelada, pluisquella i fins i tot tramuntana.

Els gegants van ballar en tot moment amb la Banda de Música de Maó, dirigida pel mestre Miquel LLarío. Els temes populars d’estiu com l’Amparito Roca o el Paquito el Chocolatero en la nit d’ahir cedirien el lloc temes nadalencs adaptats per a banda.

La Cavalcada de Reis seria perfecte, sortida puntual (de no ser així als més petits se lis faria tard), gens de fred i una durada que faria que poc passades les vuit de la nit la comitiva ja hagués puixat dalt Maó, les majestats fet els parlaments des de els mateixos balcons de l’Ajuntament i amb la desfilada de la il·lusió ja cap a entoixar fins a l’any següent.

Els Gegants Reis Mags encapçalant la Cavalcada de Reis de Maó 2015.

Els Gegants Reis Mags encapçalant la Cavalcada de Reis de Maó 2015.

Aquestes festes són així. Per la part que ens toca als geganters comentàvem com la comparsa dels tres Reis Mags Gegants que ens portaria dos anys de feina als tallers de la colla http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/ seria per a sortir un cop en l’any i durant menys de dues hores. Però la nit de reis ho ben val, per les tres personalitats que venen de tan lluny per a repartir il·lusions a una petita ciutat del mediterrani de la que mai en la història s’han oblidat; pels fillets de la ciutat que esperen a les baranes del Parc Rotxina, dant la peixateria o as mateix Pla de la Parròquia la arribada d’aquells tres reis fantàstics i misteriosos i per part nostre, per que ens agrada el que fem. Ens agrada trobar-nos a les sis a s’Ajuntament per a vestirnos de patge, estrènyer-nos les faixes, baixar els gegants a la plaça i ballar amb ells encara que sigui just una hora.

Com els geganters sóm principalment un grup d’amics que ens ho passem be fent-ho passar be, un cop amb els gegants ja entoixats a la seu de la entitat traurien el pastís de Reis i els refrescs per a fer una picadeta. Seria també el moment en que la presidenta de la entitat, Magdalena Fullana, començaria a programar amb els geganters per aquest dissabte vinent, en que en Tomeu i na Guida aniran al Pla de la Parròquia per a explicar-nos a tots els fets que propiciarien la conquesta de Menorca per les armer cristianes fa poc més de set segles. Estem comentant que la mateixa setmana que acabem les festes de Nadal comencem ja amb els actes de la Diada de Sant Antoni, Patró de Menorca, actes que des de aquest mateix medi us anirem narrant.

http://www.gegantsmao.menorca.es/ 

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

http://ca.wikipedia.org/wiki/Gegants_de_Ma%C3%B3

 

Els Reis Mags Gegants a punt per a la Cavalcada de Reis de Maˇ

geganters-mao | 04 Gener, 2015 21:14

L’origen de la comparsa dels Tres Reis Mags Gegants comença durant la tardor de l’any 2009, quan la Colla de Geganters de Maó projecta participar en la cavalcada de Reis amb tres gegants disfressats precisament dels tres mags d’Orient (a l’any 2003 havien disfressat al gegant en Tomeu de Pare Noel).

 

Per a la ocasió es van confeccionar els vestits per a caracteritzar a n’ En Tomeu de Maó com a Melchor, en Martí d’Es Mercadal com a Baltasar i es va convidar a participar als geganters de Llucmaçanes amb un dels seus gegants que seria el Rei Gaspar. Aquest grup finalment decidiria crear per a la ocasió un nou gegant que participaria com a dit personatge. El muntatge va ser presentat en la nit de Reis de l’any 2010.

 

Aquell any no hi van faltar els portadors dels gegants caracteritzats com els patges reials i fins hi tot es veurien a dos geganters vestits de les cartes que s’escriuen als reis i a un tercer fent de “bústia”.

 

A l’any 2012 els tres mateixos gegants tornarien a encapçalar la cavalcada de reis. Donat l’èxit obtingut, just acabada aquesta es va decidir començar a treballar als tallers de la Colla de Geganters de Maó en una nova figura que fos el rei negre , donat que fins el moment ho havia fet el gegant en Martí d’es Mercadal i deslluïa el fet de que la seva pell no fos de color (la nova creació no hauria estat possible abans doncs el taller havia estat ocupat en la restauració d’en Tomeu i na Guida).

 

Els Gegants Reis Mags de Maó durant la Calvada de Reis de Maó 2014. 

 

Un cop amb el rei Baltasar acabat i donat el resultat prest arribaria un nou bust pel rei blanc que substituiria al d’en Tomeu de Maó. D’aquesta manera existiria la comparsa dels tres Reis Mags Gegants, amb figures gegantines de diferents pobles de l’Illa. Finalment a l’any 2013 el taller dels geganters maonesos acabaria creant també al Rei Roig, donat que al ser varis grups els integrants de la comparsa aquesta quedava condicionada a la disponibilitat de la resta per a poder sortir al carrer.

 

La Comparsa dels Tres Reis Mags Gegants finalment van poder ser estrenada durant la cavalcada de Reis del 5 de gener del 2014, fent que aquell any les il·lusions dels més petits per a veure la arribada els Reis d’Orient fossin Gegants. Els Gegants Gaspar, Melchor i Baltasar són obra del geganter Miquel Villalonga Coll i pintats pel també geganter Xiscu Mora Laforet. Són les mateixes persones que a l’any 2000 ja van crear al popular Nano en Miquelet es Salero i que en diferents ocasions fan el manteniment i restauracions dels gegants de Maó i també d’altres gegants menorquins.

 

Demà a la nit novament els Gegants Reis Mags encapçalaran la cavalcada de Reis de Maó. Una dotzena de portadors de la agrupació gegantera de la Ciutat seran els que des de davall els seus faldons els faran ballar. Mentre, altres integrants del grup, els que habitualment no solen portar en els passa carrers els gegants més grossos, ens tenen reservada una nova sorpresa... demà a les 19 hores  a baixamar, baix les escales del Parc Rotxina.

http://www.gegantsmao.menorca.es/ 

http://creantilusionsgegants.blogspot.com.es/

https://www.youtube.com/gegantsmao

http://ca.wikipedia.org/wiki/Gegants_de_Ma%C3%B3

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS