Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

El Ingenio

geganters-mao | 27 Abril, 2011 19:25

tal i com ve sent habitual, transcribim en aquest medi l' article que mensualment també publiquem en la revista insular "Útil".

 El Ingenio

Tot i que al dia d'avui ja existeixen gran quantitat de tallers especialitzats en la construcció d'imatgeria festiva, un dels més populars, per la seva antiguitat i també per la seva història, és  “El Ingenio”, situat  al carrer Raurich de Barcelona. És d'aquest taller d'on han anat sortint molts dels gegants i capgrossos que avui encara volten per les nostres festes. 

Va ser a l'any 1868 quan Benet Escaler, decorador de professió, inaugurà el negoci. Es conta que va ser aquesta persona la que va portar a Catalunya la tècnica del cartró-pedra, que  conegué en l'Exposició Universal de París.

Al poc d'obrir les seves portes “El Ingenio” es començà a fer ben conegut i es convertí en lloc d'obligada visita per a qui volgués comprar una parella de gegants o cap-grossos, algun material relacionat amb la festa i també els articles més diversos. En la propaganda que Benet Escaler envià a l' Ajuntament de Sabadell, amb motiu del concurs de gegants de Barcelona de l’any 1.902, s’hi llegeix: “Fabricación especial de gigantes, enanos y cabezudos, fábrica de maniquís para sastres y modistas. Gran Bazar de juguetes, abanicos, paraguas y cartas postales artísticas”. 

Va ser entre els anys 1910 i 1915 quan  la mencionada casa creà el motlle del que en sortiria una de les sèries de gegants dels que més ha fabricat el popular taller. És el motlle del que també en sortirien als avui històrics Gegants de Maó en Tomeu i na Guida (aquests arribarien a Menorca juntament amb un grup de capgrossos a l' any 1934). Ja de qui va ser la persona en concret que va crear el motlle es desconeix el seu non, doncs el guix porta la firma “Escaler”, sent  tres els Escaler  (Benet, Lambert i Arcadi) els que arribarien a treballar en el negoci.   

Ja desaparegut el fundador de la tenda a l' any 1920 seria Delfí Homs qui es faria càrrec del negoci. Aquest en un principi li va voler donar un nou aire, exposant principalment imatges religioses. Però seria la força de la costum la que faria que el públic que hi entrava el que busqués fossin gegants i capgrossos, motiu pel que finalment la tenda tornaria gaudir del motiu pel que es va fundar.

Precisament serien els anys vint i trenta en els que més s' arribaria a treballar en el taller. Noves figures que arribarien a Menorca procedents d'“El Ingenio” serien a l' any 1954 els Gegants d'Alaior, avui coneguts com en Llorenç i na Eulàlia i també, al 1964, els Gegants d'Es Castell en Jaume i na Roser. D' aquests últims destacarem que arribarien a l' illa vestits de rei i reina, sent aquesta vestimenta la que més usualment solien portar per terres catalanes els gegants.  

La botiga taller amb el pas dels anys canviaria de propietari en diverses ocasions, sense abandonar ja mai la especialitat de la imatgeria festiva. El taller d'il·lusions avui segueix obrint les seves portes, ja reconegut per la Ciutat com una de les tendes històriques i emblemàtiques de Barcelona. 

Avui passant per l' estret carrer del casc antic, un gegantó ens dona la benvinguda a la mateixa porta de la tenda. Endinsant-nos en el seu interior el que  ja hi trobem són objectes de carnaval, broma, disfresses, màscares de cartró, figures fetes amb aquest material, i grans estanteries amb tots els capgrossos que ha anat creat “El Ingenio” al llarg de tants d'anys, molts d'ells els mateixos que avui encara volten pels pobles de l' illa de Menorca durant les festes patronals. Ja sols una cortina separa la tenda del petit taller, en el que s' han construït molts dels gegants i capgrossos que al dia d'avui també ja formen part de la història de les seves respectives poblacions.

 

 

el popular taller botiga El Ingenio de Barcelona, on des de fa més d' un segle es venen creant molts dels gegants i capgrossos que volten pels nostres pobles

 

visita també: www.gegantsmao.menorca.es 

 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS