Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Els convidats de les Festes de GrÓcia 2011

geganters-mao | 02 Agost, 2011 15:39

Al dia d' avui falta un mes exacte per que donin inici oficialment les Festes de la Mare de Déu de Gràcia en la seva edició 2011.

Com ve sent costum a part dels Gegants de la Ciutat en Tomeu i na Guida, també prendran part en els passacarrers altres figures gegantines d' arreu de Menorca i també arribades de fora de l' illa. Els gegants que arribaran de més lluny seran els representants del Vendrell i també els de l' illa veïna els Gegants de Llucmajor en Miquel i na Càndida.

En l' article d' avui us presentarem als dos gegants que ens arribaran des de Mallorca:

 Els Gegants de Llucmajor, Miquel i Càndida, que visitaràn les festes de la Mare de Déu de Gràcia de Maó 2011.

FITXA TÈCNICA

Nom del gegant: Miquel
Alçada: 3,25 metres
Pes: 35 quilograms

Nom de la geganta: Càndida
Alçada: 3,10 metres
Pes: 30 quilograms

Propietat: Ajuntament de Llucmajor
Portadors: Associació de Geganters de Llucmajor
Any d’estrena: 1989
Constructor: Pep Fluixà
Festivitat en què celebren la trobada: Alternància anual. Festes de Sant Cristòfol a S’Arenal (juliol) i Fires a Llucmajor(octubre)

La parella de gegants pagesos llucmajorers, en Miquel i na Càndida, noms dels patrons de la vila, daten de 1989, però Llucmajor compta amb una llarga tradició gegantera. Ja a finals del segle XIX (1893) s’hi té constància de la presència de gegants i caparrots a les festes patronals de Santa Càndida i és possible que siguin encara més antics. D’aquella primigènia colla se’n pot considerar hereva l’ac-tual colla de sis gegants que participen avui a l’estiu en la festa patronal llucmajorera. Però aquesta colla i la del sgegants pagesos es poden considerar com a colles diferents. Tot i que són de la mateixa propietat i són portats per la mateixa associació, tenen funcions diferenciades.

Mentre que la parella de pagesos, degut al volum, pes,alçada i estructura, té un sentit més processional, la que surt a les festes de Santa Càndida permet que el geganter es mogui amb més llibertat, pugui córrer, encalçar els infants, esser encalçat… ja que l’estructura interior de fusta és similar a la d’un gegant-motxilla (tot i que amb la diferència que habitualment els gegants-motxilla reposen el pes sobre les espatlles del geganter i els de Llucmajor el fan reposar sobre el cap del portador).

Des de la data de la seva construcció i fins fa uns anys,en Miquel i na Càndida simplement s’utilitzaven per col·locar-los un a cada costat de les portes de la Casa de la Vila en dies assenyalats. La seva estructura interna no permetia que fossin portats a l’estil dels gegants processionals, però aquesta s’adaptà i la parella de gegants pagesos pogué participar esporàdicament a alguna trobada, com la de Ciutat, dins les festes de Sant Sebastià de l’any 2002.

L’estiu d’aquell mateix any un grup de joves, que s’havia de convertir en el 2003 en l’Associació de Geganters de Llucmajor, va proposar a l’Ajuntament poder-los portar a les diferents trobades geganteres que es feien per tota l’illa. Així, la primera trobada a la qual acudiren en Miquel i na Càndida, portats pels geganters llucmajorers, fou la d’Inca dia 10 de novembre de 2002. Aquesta associació també és l’encarregada de treure’ls el dia de la Darrera Fira de Llucmajor (octubre) per encapçalar el pas de les autoritats.

La seva vestimenta original, obra de Bartomeu Massanet, fou renovada al 2005 per la modista llucmajorera Jerònia Taberner, aprofitant la III Trobada de Gegants a Llucmajor. Se substituiren les peces de roba, tant del pagès com de la pagesa, ja descolorides i desgastades, però es conservà, com és natural, l’estil típic dels vestits mallorquins: calçons amb bufes, jac, faixa, gipó, falda fonada, volant, botonada daurada…

En Miquel porta a la mà esquerra una pipa que s’endu a laboca, mentre que entre els complements de na Càndida destaquen el ventall de la mà dreta i un mocador que porta a la cintura, on hi ha brodada la data de construcció de la parella.

la informació dels gegants és extreta de: http://www.gegantsdellucmajor.com/ visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS